Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tigermygg sprer seg i Spania
WEB shutterstock 259065611myg
Chikungunya-feber ble første gang konstatert i Tanzania i 1952. Den spres ofte av Aedes Aegypti (tigermygg), som normalt stikker om dagen.

 
Spanske myndigheter er for øyeblikket svært oppmerksomme på de små blodtørstige skapningene som kalles tigermygg, etter at et tilfelle av chikungunya-feber ble dokumentert i Valencia i juli hos en 60 år gammel mann. Det er samme mygg som også sprer gul- og dengue-feber, og derfor er Spania for øyeblikket satt under lupen av både nasjonale epidemiagenturer og EU. I Valencia er helsevesenet da også overbevist om at det har vært flere tilfeller av chikungunya-feber denne sommeren, men fordi symptomene er influensa-lignende, holder mange seg hjemme i sengen uten å søke lege. De hyppigste symptomene består nemlig av feber, hodepine, og ledd- og muskelsmerter der inkubasjonstiden vanligvis ligger på 3-7 dager. I løpet av 2-5 dager kan det i noen tilfeller også komme utslett, i tillegg til at det av og til er dokumentert blødninger fra nese og tannkjøtt hos tidligere infiserte. Myggen er særlig funnet nær den spanske østkysten, fra det nordlige Girona til det sørlige Málaga, og her oppfordrer myndighetene til at man tar ekstra forbehold i kampen mot myggstikk. Det er blitt registrert en økning i tilfeller i Spanien de siste to årene, hvorav flesteparten av de smittete kom fra Colombia. Chikungunya-feber betegnes som et tropevirus og forekommer vanligvis i Afrika og Sørøst-Asia. For at myggen skal overleve, trenger den både vann og varme, og det er dette som er ført til en økning i antallet. Og blir man smittet, er det ikke noe annet å gjøre enn å la feberen gå over av seg selv – det finnes nemlig ingen medisin mot sykdommen.
 
 
Ønsker du å lese flere nyheter, så abonner på vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut til våre lesere hver torsdag ettermiddag. Meld deg på ved å klikke på banneret under.
 
DNM Tilmed-nyhedsbrev 1140x180
 
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.