Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
13-05-12Malaga-Sporting06-2

Visepresident Shatat sa opp, ledelsen ville kvitte seg med klubbeier Al-Thani, men han ville ikke selge og har nå lovet kapitaltilførsel.
 

Jeg møter headcoach Javi Gracia ved restaurant El Torreón i La Cala de Mijas. Han har nytt dagen på stranden sammen med kone og barn, og nå er de på vei hjem til Benalmádena for å se Champions League-finalen fra Berlin mellom Catalonias stolthet, FC Barcelona, og italienske Juventus på tv.

Málaga-treneren er litt oppgitt. Fra sidelinjen i klubben kan han registrere uvisshet og kaos i noen dramatiske døgn. Den jordanske visepresidenten Moyat Shatat har trukket seg fordi han er gått lei av samarbeidet med klubbeier Abdullah bin Nasser Al-Thani, 46 år og fra emir-familien i Qatar. Hver gang Shatat og direksjonen i Málaga CF ba om nødvendig kapitaltilførsel, sa Al-Thani nei.
Han følte tilsynelatende ikke noe ansvar for det økonomiske rotet han brakte klubben i for tre år siden.
Og i pressen kan Javi Gracia lese at spillere som Camacho, Juanmi, Darder, Samuel og Castillejo skal selges. Stor interesse for dem vises fra henholdsvis FC Porto i Portugal, Inter i Italia, Southampton i England og Villarreal i Spania. De skal innbringe mer enn 20 mill. euro.
Selv har Gracia dagen i forveien fått en henvendelse fra den greske storklubben Olympiakos.
Den hardt arbeidende toppledelsen i Málaga ønsker at Al-Thani selger klubben. Både kinesiske og engelske investorer har uttrykt seriøse ønsker om å kjøpe.
85 mill. euro har vært nevnt ved forhandlingsbordet.
Selv ga Al-Thani sommeren 2010 36 mill. euro for klubben og overtok en gjeld på 16 fra den tidligere eieren Lorenzo Sanz, ex-president i Real Madrid som nå bor i Fuengirola.
 
FirmaOchoa
 
Mistet interessen
Anført av den daværende visepresidenten Abdullah Ghnub kjøpte AL-Thani i to omganger store spillernavn for i alt 76 mill. euro.
Málaga CF skulle skulle bli det spanske motstykket til den den engelske storklubben Chelsea med den russiske rikmannen Roman Abramovij i ryggen, mente Ghnub.
Og hvorfor ikke? Arabiske rikmenn løftet jo Manchester City og Paris Saint-Germain til topps i europeisk fotball. Paris Saint-Germain eies for øvrig av Al-Thanis fetter, Tamim Bin Hamad Al-Thani.
Men med manglende tillatelser til et marina- og hotellprosjekt i Marbella til 400 mill. euro og en stadionutbygging i Málaga til 100 mill. euro, syntes Al-Thani å miste interessen for Andalucia og dermed Málaga CF.
Likevel har myndighetene nettopp sagt ok til et lenge planlagt akademisenter.
Ghnub ble for tre år siden erstattet av Shatat, som sammen med generaldirektør Vicente Casado, franskmann med en fortid som sjef for det profesjonelle spanske fotballforbundets markedsavdeling, stort sett har gjort Málaga CF selvfinansierende. Men i juni skulle noen store avdrag – bl.a. til skattevesenet – innfris.
Spillersalg var ennå ikke foretatt, og sportsdirektør Mario Husillos satt stort sett lammet uten økonomiske muligheter for å investere i nye spillere til et slagkraftig La Liga-mannskap.
 
ConferenciaTermica
 
Holdt i ti måneder
Men Al-Thani ville ikke selge. Han satte i stedet inn sin sønn, den fartsglade Nasser Al-Thani, 26 år, som vise-president i klubben. Gjennom Málaga-advokaten Daniel Pastor, ekspert på konkurser, ble det gjort helt klart overfor Al-Thani, at nå måtte han investere i klubben.
Deretter meldte han sin snarlige ankomst til Málaga fra hjemmet i Doha, Qatar.
Et av de sjeldne, men mest nødvendige besøk.
Også for å bevare den nåværende toppledelse i klubben.
For noen år siden forlot den tidligere landslagsspilleren Fernando Hierro jobben som generaldirektør i Málaga CF. Han gikk også lei. Etter bare ti måneder!
Hans reise til Doha for å overbevise Al-Thani om at han nå måtte bla opp penger og få orden på klubbens voksende gjeld, nyttet ikke.
Gjelden vokste og vokste – også til spillerne – og ble så stor at UEFA, det europeiske fotballforbundet, etter suksess-sesongen i Champions League, stengte Málaga CF fra det fine selskapet. Med et spillersalg på mer enn 50 mill. med Benalmádena-gutten Isco som den dyreste med en sjekk fra Real Madrid på 30 mill., kunne akseptable avdrag foretas.
Men det ulmer fortsatt.
Ikke bare Javi Gracia venter spent på framtiden.
Han vil helst bli i Málaga.
 

Barcas femte Europa-triumf

Fantastiske FC Barcelona. Vinner av både det spanske mesterskapet som den spanske cup´en, Copa del Rey, og nå i juni kåret som Europas beste lag etter 3-1 seieren over italienske Juventus i Champions League-finalen i Berlin.
Klubbens femte Europa-tittel. De foregående ble vunnet i 1992, 2006 2009 og 2011.
Fra turneringsstarten i 1956 har Real Madrid notert seg for flest triumfer – 10!
Og også stor spansk heder i Europa League der Sevilla gikk til topps.
Spanias representasjon i den kommende sesongens europeiske turneringer:
Champions League:
FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Valencia og Sevilla.
Europa League:
Villarreal og Athletic Bilbao.
 
PORTILLO-14-07-23-EntrenoBoka06
 
Elche tvangsnedrykket
Elche er av det profesjonelle spanske fotballforbundet tvangsnedrykket fra La Liga.
Diskvalifisert med en stor gjeld. Ikke minst til skattevesenet, men også til spillerne.
Betalingsavtaler er ikke overholdt.
I stedet får Eibar fra Baskerland lov til å spille nok en sesong i La Liga. Klubben var for øvrig på vei ned og ut av La Liga etter bare ett år.
Lagene som rykker ned er nå Córdoba, Almería og Elche.
Opp fra 2. divisjon kommer Betis fra Sevilla, Sporting fra Gijón og Girona.
 
André André sviktet – nå kommer i stedet Fábio Espinho
Málaga CFs sportsdirektør Mario Hussilos opererer en del i det portugisiske markedet. I juni sikret han seg den 30 år gamle midtbanespilleren Fábio Espinho som de to siste sesongene har spilt i bulgarske Ludogorets – bl.a i Champions League i forrige sesong med Real Madrid som en av motstanderne.
Han er oppkalt etter sin fødeby, men ifølge dåpsattesten heter han Fábio Ricardo Gomes Fonscca.
I Portugal har Fábio representert klubbene Espinho, Leixies og Moreinse og er nå på fri transfer.
Til gjengjeld har hans landsmann Andrá Andrá fra Vitoria Guimaraeas sviktet Málaga. Han har gått bort fra avtalen med klubben og har i stedet sluttet seg til FC Porto. Málaga CF skulle betale 1,5 mill. euro for ham og krever nå økonomisk kompensasjon for bruddet.
 

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte både på Costa del Sol som i andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben sitter på fine tribuneplasser på den ene langsiden, godt beskyttet mot eventuelt regn.
Før kampene et lett måltid og informasjon i restaurant Casa Danesa og buss tur-retur til stadion fra Fuengirola.
 
Kontaktpersoner:
Nestformann Herdis Nysted 699 261 631
kontakt@Málaga-support.dk
Formann Morten Møller 617 700 424
info@Málaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca er den en eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er med i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den teller mer enn 250 medlemmer og støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena og et barnesykehus i Málaga.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
 
La Liga-sesongen 2015-16 starter i slutten av august.
Programmet vil foreligge i slutten av juli.
Av Morten Møller

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet