Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvor skal vi dra på ferie?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
IMG 1847
Mange norske residenter som hver måned leser Det Norske Magasinet når de er i Spania høst, vinter og vår, er nå hjemme i Norge, hvor de ferierer sammen med sine familier og venner. Dermed er de langt vekk fra sol og varme her på Solkysten.
 
Men selv om magasinet utgis hver måned og er en elegant trykksak, er det faktisk svært mange som også følger utgivelsene på nett, noe jeg fikk oppleve etter min siste artikkel i juni måned hvor jeg skrev om mitt forslag for ferietur til Toulouse i Frankrike.

Jeg har fått opp til flere hyggelige tilbakemeldinger fra lesere som har vært inne på norskemagasinet.com og som ville ha ytterligere opplysninger om muligheter, ved å legge opp til en biltur både i Spania og i Frankrike, noe jeg med glede hjelper til med.
 
Spania – Frankrike – eller rett og slett Norge
Med tanke på disse henvendelsene jeg har fått, og spesielt siden vi har så mange norske lesere til dette magasinet, ville jeg også samle på opplysninger jeg ville kunne få tak i når jeg i juni skulle til Norge på tur til store deler av Østlandet.
Min fødeby er Oslo, men på grunn av utdannelse og arbeid, er det gjennom årene blitt store deler av Norge jeg har fått besøke, og det er med stolthet jeg vil kunne si til alle at mitt hjemland er et vakkert land, med skog og fjell, innsjøer og hav, faktisk alt hver og en måtte kunne ønske seg for ferietilbud.
 
Været kan innvirke på ferieplanene
I hele vår la «værgudene» sin elsk på store deler av Norge med utrolig flotte dager, lite regn og masse sol.
Selv har jeg nå hatt over to uker i Norge med stort sett blå himmel og skinnende sol, med unntak av noen regndråper som førte til en fantastisk blomstring og nydelige dufter når solen varmet opp igjen etter regnet.
 
Oslo – min fødeby – og Norges hovedstad
Selv om Oslo stort sett består av asfalt og sten, har også hovedstaden mange flotte grøntarealer, med parker og hager og ikke minst, mange flotte blomsterbed, som lyser opp byen med fantastiske farger, nærmest som oaser av dufter og farger.
Min musikervenn Philip skulle gjøre et oppdrag i Oslo, og dagen før hadde jeg gleden av å guide ham rundt i hovedstaden, med krystallklar himmel og sol som varmet opp til 27 grader. Herlig!
Vi avtalte med en taxi som tok oss rundt på en to timers tur der vi fikk se hele sentrum, samt utkantene av sentrum med Tøyen, Grünerløkka, Majorstua, Frogner. Vi endte opp med en spasertur på Aker Brygge og lunsj ute i hagen på Stortorgets Gjæstegiveri.
Selv om Oslo er min fødeby, er det alt for lenge siden jeg har brukt tid på å være i byen, og den forandrer seg dag for dag til en fantastisk hovedstad der den største forandringen skjer i området ved Bjørvika i Oslo øst, med sine nye skyskrapere som ligger på rekke og rad og med Operahuset i front av det hele. Om ikke så lenge får operaen følge av det nye Munch-museet og Oslos nye hovedbibliotek.
Så kjære leser, legg gjerne en eller flere av dine feriedager til Oslo, for byen er vel verdt et besøk. Den er også et sted hvor det arrangeres store konserter, både ute og inne, og opplevelser vil du finne i rikt monn.
 
IMG 1830
 
Hovedstaden er utgangspunktet for mange reiser
Med Oslo som utgangspunkt, er det mange muligheter for å kjøre videre på tur, eller med buss, tog eller båt.
Selv var jeg invitert til en bursdag på Jaren som ligger øst for Oslo, og jeg sjekket opp muligheter for å komme dit, ca. 70 kilometer fra hovedstaden, noe som viste seg å være mange.
Takket være at Gardemoen ble valgt til hovedflyplass, er det nå utrolig mange tilbud på transport i dette området, og til alle nærliggende områder, både med tog og buss, som alle har avganger flere ganger om dagen.
Ønsker du å parkere bilen din, kan du gjerne legge opp til en rundtur i hele østlandsområdet i kombinasjon med buss og tog, hvor du, i stedet for å kjøre, kan nyte alle opplevelsene og også møte mange hyggelige mennesker overalt.
 
Hadeland rundt med Jøran og Hallstein
Jeg prøvde både trikk, tog og buss, og nøt alle de turene jeg gjorde. Men da jeg skulle opp til Jaren, ble jeg hentet av mine venner Jøran og Hallstein, som tok meg med på en biltur rundt hele Hadeland som dekker området fra Hønefoss og opp til Jaren og Brandby og ned til Oslo via Harestua og Nittedal.
Vi hadde en flott biltur, i litt skiftende vær, men med en enorm natur av skog og innsjøer.
Dette kan være en flott dagstur hvis du bruker hele dagen. Du kan kjøre gjennom byen Hønefoss, eller utenom, og videre opp til Jevnaker, hvor du også kan oppleve Hadelands Glassverk.
Vi valgte å spise lunsj i Hønefoss som vi inntok i byens gamle fengsel, men som nå var omgjort til restaurant og der alt fra fengselet var bevart. Utrolig herlig med god mat.
 
Lygnasæter – en positiv overraskelse
Fra Jevnaker kjørte vi videre til Roa, Brandby og Jaren der jeg skulle forlate bilen, for å delta i familiens festligheter, hvoretter Jøran og Hallstein kjørte hjem til Lillestrøm.
Jeg valgte å bo på et hotell som ligger rett utenfor Jaren, på veien over til Gjøvik og Lillehammer, og som heter Lygnasæter.
Kjære leser, jeg kan garantere deg en overraskelse!
Stopper du ved dette hotellet, ser du først en bensinstasjon, som tydeligvis har alle rettigheter, med hensyn til innkjøp av rekvisita, mat og særdeles gode pølser.
Vegg i vegg ligger det en veikro som du faktisk kan besøke uten å kjenne duften av gammel frityr som stort sett mange veikroer har. Maten på denne kroa er uten sidestykke i forhold til liknende spisesteder.
Bak denne fasaden ligger altså hotellet, uten stjerner, men med en personlighet du skal lete lenge etter når det gjelder betjening og ikke minst av familien som eier det hele, Seigerud.
Pene rom, fine salonger og da jeg på kvelden ønsket meg middag, ble jeg henvist til kroa der jeg bestilte en Entrecôte med hjemmelaget kryddersmør, valg av ferske grønnsaker eller salatbolle og pommes frites.
Tro det eller ei, men da jeg var i Toulouse, sendte jeg ut min Entrecôte til kjøkkenet fordi den var seig tvers i gjennom. Men her, midt i de norske skoger, finner jeg en Entrecôte som var akkurat slik den skulle være etter min smak. Men da vet du, kjære leser, at den var perfekt. I tillegg har de et fremragende vinkart.
Velger du en rundtur på Hadeland, så stopp gjerne en natt, eller to på Lygnasæter Hotell hvor de har mange muligheter med aktiviteter for turer, riding, fiske og også en campingplass som familien driver rett ved siden av hotellet.
 
IMG 1883
 
Gardemoen – en sentral plass på Østlandet
Gardemoen ligger bare en times kjøretur fra Lygnasæter etter at ny vei ble laget, og igjen fikk jeg se hva denne flyplassen har gjort for storregionen rundt Gardemoen, med et flott veinett som tar unna mye av trafikken og fordeler den nå over et stort område.
Men det viser seg også at nødvendigheten for nye flyplasser rundt Oslo dukker opp, og blir større og større der Rygge tar unna mye av chartertrafikken og faste utenlandsruter.
Torp i Sandefjord øker stadig markedet med faste flyvninger både innenlands og til utlandet. Etter at jeg var en snartur i Spania etter Hadelandsturen, fløy jeg tilbake til Torp for og oppleve denne siden av Oslo.
 
På tur med mine venner Trine, Jan og Antonio
Etter at jeg hadde mine hjerteproblemer i november 2012, har jeg vært helt avhengig av en spansktalende person som har kunnet hjelpe meg med de aller nødvendigste oversettelsene hos leger og på sykehus. Denne hjelpen har jeg fått av min regnskapsfører og gode venn Antonio Madrid, og derfor var det veldig hyggelig å kunne få invitere han på en tur til Norge. Sammen med våre felles venner, Trine og Jan Løkling, planla vi en opplevelse over seks dager i Telemark.
Trine og Jan har hus i Spania, men bor fast i Porsgrunn, der vår tur startet, og «værgudene» hadde igjen lovet seks dager med sol og klar himmel.
Porsgrunn og Skien er byer som ligger utenfor hovedveien E18, og derfor tror jeg at de aller fleste kun kjører forbi disse byene. Men kjære leser; det skal ikke
DU gjøre!
 
Porsgrunn – Skien – Langesund – Brevik og Stathelle
Skien er den største av disse byene som ligger ved Telemarkskanalen, og det er her turene starter og ender for kanalopplevelsene med de gamle skipene Victoria og Henrik Ibsen.
Men Telemarkskanalen går videre nedover på sin ferd til fjorden og passerer Porsgrunn som er en usedvanlig sjarmerende by. Hovedgaten er blitt omgjort til delvis gågate og følger hele tiden kanalen. Her er det mange restauranter og puber, og på en solskinnsdag … ja, jeg behøver vel ikke si mer? Bare kom og prøv selv.
Når du nå har kjørt av hovedveien, så må du også fortsette de gamle, smale veiene, som fører til Stathelle, Brevik og Langesund.
Utrolige sjarmerende byer, med små hyggelige gater, nærmest som smau, koselige butikker og hyggelige drikke- og spisesteder.
På disse veiene finner du fiskebåtene som ligger ved kai etter nattens fangst, og du kan kjøpe ferske reker og nystekte fiskekaker i Langesund. Den herlige duften… ja, den kan ikke beskrives. Den må oppleves!
 
IMG 1900
 
På båttur med Lasse til Kragerø og konsert i Arendal
Vi ble invitert på båttur av Lasse som tok oss ut på fjorden med sin cabincruiser, og vi fikk oppleve fjorden med alle øyene, både store og små, lekre sommerhus i alle størrelser, fantastisk natur, og med hver vår iskalde pils, kjørte vi til Kragerø, hvor vi la til kai, mellom seilbåter og trebåter, og inntok en bedre middag på en restaurant helt ned til bryggekanten. Antonio ble stum av inntrykkene.
Jeg skulle være toastmaster i et selskap denne lørdagen i Arendal der jeg også skulle ha en konsert sammen med engelske Amanda (som mange residenter kjenner fra Spania) og min mangeårige venn fra Bergen, Egil Eldøen.
Så den tredje dagen i Norge, gikk ferden nedover E18 til Arendal der vi booket inn på Tyholmen Hotell, som er det nærmeste du kan komme bryggekanten i byen, med utsikt over til øyene rundt byen og alle båtene som ligger rett foran hotellet.
Det som markerer Arendal først og fremst, er byens kirke som ligger på en høyde og er virkelig gedigen, bygget i rød murstein. Med sine spir likner den en stor katedral.
Forøvrig er Arendal en sjarmerende by med sine gågater, masse blomsterpotter som bugner av blomster, mange butikker og spisesteder og hyggelige kroer nede ved bryggekanten.
For første gang ble jeg fløyet i helikopter til et arrangement, og vår oppdragsgiver Nils, ville det beste for kona og alle gjestene, så da ble Amanda, Egil og jeg fløyet av gårde i et svart helikopter som sirklet over utescenen før vi landet og deretter rett på scenen og; Showtime! Kjære Nils, det var en herlig opplevelse.
 
Neste destinasjon – Dalen hotel i Telemark
Nå skulle Antonio, Jan og jeg videre på en biltur oppover i Telemark, og første destinasjon var Dalen hotell. Dette hotellet som for mange år siden ble overtatt av predikanten Åge Samuelsen og totalrestaurert i en engelsk stil og der hele hotellet kun består av treverk.
Selve veien opp til Dalen er en flott tur, gjennom skog av varierende tresorter, masse innsjøer, utsikt mot flotte fjell, blomsterenger av viltvoksende blomster i mange, utrolige farger, og du kjenner duften av blomster og eng langt inn i nesehulene. Herlig!
På veien passeres også mange kirker av forskjellige størrelser, også stavkirker, samt mange gamle hus og stabbur, som er beiset med tjærebeis. Også her kjennes duften godt.
Har du med deg barn på tur, så finnes opplevelser for alle aldre, når du passerer Nissedal med sitt Nissemuseum og salg av ulike nisser, og ikke minst for barn, familieparken Sommerland med mange aktiviteter for barn.
Vi stoppet underveis på Vrådal hvor du også finner Straand Hotel & Resort, et hotell som kan anbefales på det varmeste, med sine lekre rom og velkjente restaurant.
Dalen Hotel ligger virkelig i en dal, og når du er på toppen av fjellet, og ser ned på hotellet, før du kjører ned de mange svingene på veien, er det et fantastisk skue med kanalen som kommer nesten helt inn mot hotellet og som den dagen vi var der, lyste opp hele dalen med gjenskinnet fra solen. Vakkert!
 
Et hotell i særklasse
Hotellet er ekstremt gjennomført, alt i en gammeldags, engelsk stil, som går igjen på hele hotellet, både ute og inne.
Både fra inngangssiden og fra hagesiden oser det av eleganse, og det første som møter deg som gjest, er en gammel hotelbil, som fortsatt frakter gjester til og fra Telemarkskanalen.
Videre mot inngangsdøren møter du på en gammel Jaguar som igjen gir en pekepinn på hotellets kvalitet som de ansatte klarer på en glimrende måte å ivareta.
Korridorene, salongene, peisestuen, spisesalen og hotellrommene gir deg en fornemmelse av å bli satt tilbake ca. 100 år tilbake. Og, vet du hva? Det kjennes utrolig deilig.
Jeg tror vi alle trenger det av og til, å føle oss litt «tatt vare på» eller «å bli dullet litt med». Når du lukker døren bak deg på Dalen Hotel, så kommer denne følelsen. Bare prøv selv.
Restauranten var også en positiv overraskelse, med en liten, men veldig bra presentert meny, og tilretteleggelsen og presentasjonen av maten, var av første klasse med en utmerket smak. Jeg var veldig fornøyd!
Og vinkartet… et lite studium for vinelskere. Men vi var fortsatt i Norge, skjønte jeg da jeg så prisene på noen av de dyreste vinene. Men det er lov å se.
 
IMG 1934
 
Predikanten Åge Samuelsen
Hotellet har gjennom tidene hatt flere eiere, men predikant Åge Samuelsen fikk plassert hotellet på kartet med sine taler om at «Gud ville at han skulle kjøpe hotellet», men selv predikant Samuelsen klarte ikke å holde driften i gang.
Det er nå i ettertid investert over 20 millioner, og ene eieren i dag er nordmannen Thor Morten Halvorsen fra Bærum, og hotellet er medlem av hotellkjeden De Historiske.
 
På Telemarkskanalen med M.S. Victoria
Ferden gikk videre med bil til Lunde, hvoretter Jan parkerte Antonio og meg der, før han kjørte videre til Porsgrunn. Vi skulle nå på en fire timers båttur med gamle, ærverdige Victoria, nedover Telemarkskanalen og alle slusene.
Det er jo helt utrolig å tenke på at jeg skulle bli 60 år før jeg skulle oppleve denne turen som alltid har vært der. Men nå var altså tiden kommet, og dette gledet jeg meg til.
Vi ble hilst velkommen om bord av kaptein Roy Glemmestad som har arbeidet på båten i 20 år. Han begynte først som dekksgutt og gikk deretter gradene oppover til å bli skipper.
Båten har mange plasser ute på dekk, men også salonger under hoveddekket, samt en koselig kafe med en varierende meny av både kalde og varme retter. Dessuten har de rettigheter for salg av øl og vin, så her kan nytes et godt måltid med både god mat og drikke. Så for all del; velger du en slik tur, så la matpakken være hjemme.
 
Kanalen med de mange sluser
Turen nedover kanalen er virkelig en opplevelse der du opplever at folk står i sine hus på land og vinker til deg med norske flagg, og andre tuter i horn for å hilse.
Likevel er selve slusegangene de mest imponerende, med flere sluser der inntil fem sluser henger sammen.
Der hvor disse fem slusekamrene ligger, er det en høydeforskjell på hele 23 meter.
Utrolig imponerende, og alt gjøres med håndkraft.
I tillegg til skipper Roy, er det også med to matroser. Den ene som var med på min tur, var matros Dag som til daglig bor i Halle i Tyskland der han er direktør på Hotell Berlin ni måneder i året, og så med permisjon for å være matros tre måneder hver sommer på skipet Victoria. Herlig!
 
Min tur er over – men hva nå med din ferie?
Vel fremme i Skien er vi også kommet frem til avslutningen av vår tur, og Antonio og jeg blir hentet av Jan som kjører oss til Hotell Vic i Porsgrunn for å ha en siste rolig natt i Norge, før turen neste dag går tilbake til Spania.
Så kjære leser, hvis du ikke vil ta turen til Frankrike eller Spania i sommer, så håper jeg at jeg gjennom min lille rundreise, har fått gitt deg noen tanker om andre muligheter hjemme i Norge, som bare er et lite utvalg av hva jeg kunne ha anbefalt deg.
For, du skal ikke glemme Midt-Norge, eller Nord-Norge der blant annet Hurtigruten i år går ut med kjempepriser på tre dagers turer inkludert frokost, lunsj og middag til en pris under 4.000 norske kroner.
Uansett hva du velger, så ha en fortsatt flott ferie og nyt juli måned!
 
IMG 1822
 
MÅNEDENS DIKT
23. juni «snudde solen», og kveldene blir mørkere og mørkere, men månen blir tydeligere og tydeligere, og derfor har jeg valgt som sommerdikt nå i juli, diktet om månen, skrevet av Halldor Skard, under tittelen; Du er min venn!
 
MÅNEN
Skap øyeblikket
sammen med meg!
Verden sender små striper
av lys.
Drep ikke nuet
ved å snakke om tiden.
La oss kysse himmelen
gjennom vinduet mot natten
strømmer månen lydløst inn.
Du skal få fullmånen
du skal få øyeblikket.
Av Østein Wiig Rambøl

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet