Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skovbrand
Brannen var voldsom, men kom raskt under kontroll.

 
Skogbrannen i Cómpeta kanskje påsatt
Den store skogbrannen i Cómpeta som brøt ut 29. juni, var høyst sannsynlig «ikke bare et uhell. «Brannen var enten påsatt eller en følge av dårlig landsbrukspraksis,» fortalte José Luis Ruiz som var innsatsleder under slukkingen av brannen og som nå arbeider med etterforskningen. Også Tine Hansen fra Country Properties i Cómpeta opplevde brannen på nært hold fordi hun bor og arbeider i området.
«Det gikk voldsomt for seg mens brannen stod på, men brannfolkene og alle andre i aksjonen gjorde et fantastisk arbeid. «Nå, en liten uke etter brannen er humøret bra igjen, for rent visuelt har ikke brannen satt store spor fordi det skjedde bak byen og fjellene at det brant mest. Alt blir grønt igjen. I fjor hadde vi en mindre skogbrann, og det merker man knapt nok i dag.»
De 600 personene som måtte evakueres under brannen, kunne kort tid etter vende tilbake til sine hjem som i større eller mindre omfang har fått skader etter brannen.
 
 
Arbejdsløshed
 
Arbeidsløsheten falt med 122.622 personer i mai

Det går framover med å få ned den skyhøye arbeidsløsheten i Spania. Ikke siden 2007 har så mange vært i jobb i en juni måned som i år. Hele 122.622 spanjoler har kommet tilbake på arbeidsmarkedet – av dem 6.612 personer i Málaga-provinsen. Og det er ikke bare turistsesongen som skaper nye jobber, for cirka en tredel av de nye jobben er skapt innenfor bygnings- og industribransjen.
Den samlede arbeidsløsheten i Spania er for første gang siden 2011 nå under 4,5 mill.
 
 
shutterstock 175055828 jpg-freelance
Tall fra januar 2014 viser at det samlede antall selvstendige næringsdrivende i Spania siste år nådde opp i 3.034.290 personer. Det er en økning på 1,32 prosent i forhold til det forgående året da det befant seg 2.994.370 selvstendige i det søreuropeiske landet.
 
20 prosent av nye selvstendige næringsdrivende i Spania er utlendinger
Noe tyder på at Spania for mange andre nasjonaliteter er mulighetenes land. Antallet nye utenlandske, selvstendige i Spania har nemlig steget betydelig de siste årene. Bare i 2013 valgte 13.631 personer fra andre land å prøve lykken som næringsdrivende under Sydens sol. Og nye tall fra mai 2014 viser at tallet på selvstendige med annen etnisk bakgrunn enn spansk i dag er oppe i 234.566 personer. Ifølge Federación Nacional de Asociaciones de Trabajadores Autónomos (ATA) er det en økning på 6,2 prosent i forhold til mai sist år. Og i 2014 anslås det at hvert femte medlem i ATA er av utenlandsk herkomst.
 
 
Marbellaboligsalg
Boligsalget i Marbella skyter fart.
 
Nye tall fra boligmarkedet: Marbella nr. 7 på landsbasis
I løpet av januar, februar og mars ble det solgt 890 boliger i Marbella kommune. Det er en økning på hele 67,9 prosent i forhold til sist år da salgstallet lå på 503. Salget bringer Marbella inn på en 7. plass over spanske byer med flest solgte eiendommer etter byene Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia og Zaragoza som alle har et langt større innbyggertall enn Marbella. På 6. plass ligger Torrevieja på Costa Blanca med 927 boligsalg. De fortsatt lave prisene, sett i forhold til 2007-nivået og det gode omdømmet Marbella igjen holder på å få, antas å være hovedfaktorene bak de gode salgstallene.
 
 
shutterstock 137883131
 
Salg over alt

Sommersalget er i full gang over hele Spania. De klassiske plakatene med «Ofertas» og «- 40%» vil fram til 31. august henge i vinduene i mange butikker og varehus. 75 prosent av de næringsdrivende forventer et sommersalg som blir bedre eller minst like bra som i fjor. Tilsvarende forventer Forbrukerrådet i Málaga at hver innbygger vil bruke mellom 25 og 50 euro ekstra i utsalgsperioden.
 
 

Benahavís på Málaga C.F.’s trøyer

Den lille byen Benahavís som ligger i fjellene nord for San Pedro og Estepona, blir ny sponsor for Málagas fotballag. Bynavnet får plass rett under spillernummeret på baksiden av trøyene. Málaga C.F. har de siste 3-4 årene vært på treningsleir i byen, men samarbeidet har nå tatt en ny form. Benahavís betaler neste sesong 300.000 euro for å komme på spillertrøyene og få reklameplass på Málagas hjemmebane, La Rosaleda. På brystet av spilletrøyene står det fortsatt UNESCO, men fordi denne avtalen ikke er økonomisk bærende, arbeider klubben også for å finne en ny sponsor her.
 
 
Skat
Skatteminister Cristóbal Montoro setter ned skatten i 2015.
 
Ny skattereform: Skattelettelser til alle i 2015
Regjeringen har presentert sin nye skattereform som innebærer skattelettelser til både private og bedrifterer fra januar 2015. Regjeringspartiet Partido Populars skattereform omfatter 2015 og 2016 og lover skattelettelser i to faser. I grove trekk vil en lønnsmottaker i løpet av de to neste årene oppnå en samlet skattelettelse på to til tre prosentpoeng, avhengig av inntekter og fradrag. Tilsvarende vil næringsbeskatningen falle med fem prosentpoeng i løpet av de neste to årene. Regjeringen satser på at den nye skattereformen vil være med på å stimulere forbruket og sysselsettingen. Skattereformen er ennå ikke vedtatt i parlamentet, men fordi Partido Popular har absolutt flertall, er dette bare en formalitet.
Reformen har blitt kritisert av opposisjonspartiene som mener at skattelettelsene primært gjelder for bedrifter og de best stilte i samfunnet, mens den sittende regjeringen minner om at med de nye lettelsene vil skattene for alle ligge under nivået fra 2011 da PSOE tapte valget.
 
 
Turismo
 

Beste turistsesong i nyere tid

Solen skinner fra en skyfri himmel over turismen på Costa del Sol. Etter noen vanskelige år fra 2008 til 2012, er utviklingen nå snudd på hodet. Costa del Sols Turistråd, Patronato de Turismo, forteller om en fantastisk mai og juni måned med flere flypassasjerer og hotellovernattinger enn i tilsvarende måneder i 2007 som var årtiets beste sesong. Turistrådet antar at 5,6 mill. turister vil besøke den spanske Solkysten i sesongen fra juni til september og at det samlede antall gjester for hele året vil passere 10 mill. Det er en økning på åtte prosent i forhold til i fjor. De oppmuntrende tallene viser at både utlendinger og spanjoler nå igjen har fått sansen for Costa del Sol. Kystens næringsliv håper naturligvis at forbruket vil øke tilsvarende.
 
 
Santander
 

Banco Santander kjøper GE Money Bank i Skandinavia

700 millioner euro betaler Banco Santander for å overta GE Money Banks forbrukerkreditt-divisjon i Skandinavia. Den spanske storbanken har i det siste ekspandert i Latin-Amerika og Europa med argumentet om at banken søker nye vekstområder etter fem års hard motvind på det spanske hjemmemarkedet. Oppkjøpet forbedrer bankens geografiske tilstedeværelse i Skandinavia og kan tyde på at banken vil bevege seg inn i mer tradisjonell bankdrift i de skandinaviske landene.
 
 
Trafikbøde
 

Trafikkbøter på ditt språk

Fuengirola Kommune tar nå nye midler i bruk for å få innkrevd trafikkbøter. Kommunen har inngått samarbeide med et inkassolignende firma som vil gjøre en langt større aktiv innsats enn tidligere for å få betalt bøtene. Det gjelder primært overfor utlendinger. Framover vil bøter bli oversatt til mottakernes morsmål, og via samkjøring av registre vil man forsikre seg om at bøtene når fram til rette personer. Kommunens eksterne samarbeidspartner får 35 prosent i honorar og utgjør dermed ikke en ny, fast administrativ utgift.
 
 
Isabel
Isabel Pantoja får sin straff – men må ikke i fengsel.
 
Isabel Pantoja unngår fengsel
Den populære sangerinnen Isabel Pantoja har i høyesterett fått stadfestet sin dom på to års fengsel for hvitvasking av svarte penger i den svært omtalte Malaya-saken. Dermed unngår hun fengsel, fordi alle dommer på to år og mindre i Spania betraktes som betingede. Isabel Pantoja fryktet at dommen ville bli skjerpet. Gjennem en årrekke var hun kjæreste med Marbellas tidligere ordfører Julián Muñoz, og det var i denne perioden at Isabel Pantoja ble innblandet i den store svindelsaken. Minimum to boliger har blitt kjøpt i hennes navn og helt eller delvis blitt betalt med svarte penger. I tillegg har hun satt inn store kontantbeløp på egne og Julian Muñoz´ private konti. Julian Muñoz´ første kone er også blitt dømt i saken, og hovedpersonen selv sitter i dag bak lås og slå.
 
 
Game of Thrones
Da fjerde sesong av Game of Thrones hadde premiere 6. april, så 6,6 millioner amerikanske tv-seere på. Foto: HBO/Canal+
 
Femte sesong av Game of Thrones filmes i Spania
En av de aller største tv-seriene akkurat nå er den middelalderinspirerte Game of Thrones som gjennomsnittlig har nesten 11 millioner seere per epsiode og som har danske Nikolaj Coster-Waldau i en bærende rolle. Fjerde sesong av den populære serien hadde premiere i april, og nylig offentliggjorde HBO som er produsenten bak at det både kommer en sesong fem og seks. Kort tid etter begynte ryktene å florere om at noen av de nye episodene skal spilles inn i Andalucía, noe James Costos, Spanias ambassadør i USA og tidligere visepresident i HBO, nå har bekreftet. Og Carlos Rosado som er direktør i den andalusiske filmkommisjonen, forteller at filmprodusentene først og fremst er interessert i Alhambra i Granada, Alcázar de los Reyes Cristianos i Córdoba og Real Alcázar i Sevilla. Dessuten skal de også ha forskjellige andre gamle festningsverker og naturområder i kikkerten.
Game of Thrones er basert på forfatteren George R. R. Martins bestselgerromaner A song of Ice and Fire og skildrer edle familiedynastiers voldelige og snedige kamp om kontrollen av tronen i de fiktive kontinentene Westeros og Essos. Martin har tidligere nevnt at han sterkt lot seg inspirere av den iberiske halvøya og dens arabiske historie da han skapte kongeriket Dorne som er en av seriens sju, opprinnelige kongeriker.
 
 
EU-Barroso
Den tidligere formannen for EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, langer ut mot Spania.
 
Europakommisjonen: Krisen er Spanias egen feil
Den tidligere formannen for Europakommisjonen, José Manuel Barroso, langer hardt ut mot Spania og den tidligere PSOE-regjeringen:
«Krisen er Spanias egen feil. Den er verken EUs, euroens eller Merkels skyld,» uttalte han nylig på en konferanse og utdypet: «I årene forut for krisen spurte vi flere ganger om de spanske bankenes og kredittinstitusjonenes ve og vel, men regjeringens klare svar var at alt gikk bra. Den spanske regjering så på sin sentralbank som Europas beste, men i dag kan vi jo se at det slett ikke har vært orden på tingene.» Barroso var også ute etter Irland, Portugal og Italia. Sammen med Spania er de de hardest rammede landene i EU, og det skyldes, ifølge José Manuel Barroso, at disse landene slett ikke kunne håndtere veksten i anleggssektoren på begynnelsen av 2000-tallet samt at nasjonalbankene var for dårlige.
 
 
Stigende-huspriser-1
Den nåværende gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i Málaga-provinsen er 38 prosent lavere enn de historisk høye prisene på begynnelsen av 2008.
 
Boligprisene i Málaga øker for første gang i tre år
Det er etterhvert flere og flere ting som peker i retning av at Spania så smått er på vei ut av krisen. Én av dem er en statistikk over boligprisene i Málaga-provinsen fra Ministeriet for offentlige arbeider. Den viser at prisene i første kvartal 2014 har steget for første gang på tre år – og det med hele 1,3 prosent i forhold til det foregående kvartal. Dermed er kvadratmeterprisen på en bolig i den sørspanske provinsen i gjennomsnitt 1.466 euro, den høyeste i hele Andalucía. Det er dessuten den første kvartals vise økningen siden siste kvartal 2010. Likevel har år-til-år-prisene falt med 5,2 prosent, og det vil derfor gå en viss tid før det blir klart om dette oppsvinget er et uttrykk for en vedvarende tendens eller bare en engangsforestilling.
 
 
BBVA
BBVA tror på økende vekst i Spania.
 
Positive toner fra BBVA
Spania kan øke veksten med 2,5 prosent og skape 400.000 nye arbeidsplasser i løpet av 2014 og 2015. Den positive meldingen kommer fra presidenten for landets nest største bank, BBVA, Francisco González. Han mener at regjeringen er alt for konservative i sine anslag når den snakker om vekstrater på rundt én prosent, og dessuten mener BBVA-presidenten at den økte veksten, mye raskere enn regjeringen antar, vil skape nye jobber. Francisco Gonzáles tilføyer likevel at det er viktig at den spanske regjeringen fortsetter med de mange reformene og gjør alt for å komme korrupsjonen til livs.
 
 
De-la-Torre
Etter Partido Populars skuffende resultat ved EU-parlamentsvalget, skal politikerne nå vinne stemmene tilbake ved å fokusere mer på nærmiljøet.
 
Kommunalvalg 2015: PP-ordførerne skal fokusere på sine lokale byer
72 år gamle Francisco de la Torre stiller på nytt som ordførerkandidat i Málaga, og samtidig forlater han sin post i senatet i Madrid. Utmeldingen er et klart signal om Partido Populars nye strategi foran kommunalvalget til våren neste år. De ønsker de ledende lokalpolitikerne tilbake til lokalmiljøet for å fokusere 100 prosent på sine respektive byer. Partido Polular fikk et dårlig resultat i EU-valget i sist måned, og partiet har ikke råd til enda et nederlag. Flere av PPs politikere har kombinert jobbene i byrådet med en plass i senatet for å sikre deres aktuelle kommuner innflytelse i større og overordnede organ. Men PP vil nå altså ha sine politikere tilbake i nærmiljøet.
 
 
CG-ShutterStock
 

Cabo de Gata utnevnt som et av Spanias sju naturlige vidundere

Allianz Global Assistance har den siste tiden avholdt en avstemming med det formål å kåre de sju mest attraktive naturstedene i Spania. Dessverre lyktes det ikke El Torcal de Antequera å kjempe til seg en plassering i Topp 7, men det gjorde det derimot for Parque Natural Cabo de Gata-Níjar i Almería – som det eneste stedet i Andalucía. Konkurransen har i alt tiltrukket seg mer enn 80.000 stemmer og 5.000 tweets. På førsteplassen landet øya Gaztelugatxe i Baskerland etterfulgt av naturparken Somiedo i Asturias med sine karakteristiske små hytter. Inn på tredjeplassen kom altså det maritime Cabo de Gata. Deretter følger det gamle gullmine-område Las Médulas i León, den vannrike naturparken Las Lagunas de Ruidera i Castilla-La Mancha, fjellområdet Fuente Dé i Cantabria, samt klippeformasjonene A Praia das Catedrais i Galicia.
Cabo de Gata-Níjar ble etablert naturpark i 1997, og det 460 km² store og fredede kystområdet er står også på UNESCOs verdensarvsliste. Naturparken rommer både hvite sandstrender og vulkanske klippeformasjoner der det tidligere ble utvunnet store mengder av edelstenen agate, og derfor ble området i middelalderen døpt Cape Agate. Parken har ikke 1.000 forskjellige plantearter og mer enn 100 forskjellige slags fugler – blant annet flamingoer. Dessuten er det rike muligheter for å drive dykking utenfor den 63 kilometer lange kyststrekning, og i det klare vannet kan både sees blekkspruter, sjøpinnsvin og fargerike fisker. I tillegg til dykking er det også mulighet for vandreturer, fuglekikking, huleforskning, windsurfing, vannski, fjellklatring, paragliding, hanggliding, sykling og kanopadling i området. Så det er bare å komme seg av sted.
 
 
Smølf
Det er smurfer overalt i Júzcar.
 
Flere smurfer på vei til Júzcar
Det skulle bare vare i noen uker, men for tredje år på rad har den lille landsbyen Júzcar ved Ronda blitt hele verdens smurfeby. Siden den første smurfefilmen ble innspilt for tre år siden, har 400.000 turister besøkt «Den blå landsbyen», og interessen er fortsatt stor. For tre år siden ble alle landsbyhusene som inntil da var hvite som i alle andre landsbyer, malt blå for at Sony kunne spille inn en smurfefilm der. Andre film i rekken kom året etter, og til neste år skal den tredje filmen spilles inn i Júzcar. Landsbyen har bare 260 innbyggere, så det har vært en stor utfordring for kommunen å ta imot så mange turister. «Vi har blant annet måtte bygge en masse ny p-plasser og forbedre tilkjøringsveiene, men det er det verdt, for i dag lever Júzcar bra av de mange turistene. Mange nye tapasbarer og barneaktiviteter fungerer svært fint her,» forteller landsbyens ordfører, David Fernández, som i byen går under navnet Smurfefar.
 
 

Såpeoperaen i Marbella fortsetter

Det tidligere byrådsmedlemmet for partiet GIL, Francisco Javier Lendínez Bernal, ble arrestert på flyplassen i Madrid og stilt for byretten i Marbella. Lendínez har vært på flukt siden 2008 da han ble anklaget i den omfattende Malaya-saken i Marbella. Det tidligere byrådsmedlemmet har ikke forklart hvorfor han flyktet eller hvor han har oppholdt seg de siste fem og et halvt årene. Han erklærte seg uskyldig med samme forklaring som de andre byrådsmedlemmene fra GIL-tiden i Marbella:
«Vi var bare små brikker i et større spill.»
Han nekter for å ha mottatt svarte penger av den hovedmannen i saken, José Antonio Roca, til tross for at politiet i Rocas interne regnskaper har funnet utbetalinger til personen «L.B.» som tilsvarer siktedes initialer. At Francisco Javier Lendínez Bernal valgte å returnere til Spania nå kan skyldes at det har gått mer enn fem år siden saken startet og at han dermed ikke kan saksøkes kollektivt med sine tidligere kollegaer fra byrådet. Dermed kan han oppnå en mildere straff enn de andre dømte i saken. Av samme årsak antas det at Carlos Fernández melder seg selv senere på året. Han flyktet også i 2008 og antas å oppholde seg i Argentina. Carlos Fernández fikk en ledende rolle i byrådet etter at Julian Muñoz ble veltet i 2003.
 
 
App-til-huller-i-vejen
 
Meld fra om hull i veien, ulykker og manglende skilting med smarttelefonen din

Diputación de Málaga har lansert en ny app til smarttelefoner og andre mobile enheter som gir innbyggerne mulighet for enkelt og raskt å rapportere om uhell, hull, manglende sikkerhetsforanstaltninger, dårlig skilting eller andre former for problemer på veiene i provinsen. Man tar bare et bilde av problemet, og deretter registrerer telefonens GPS-system de nøyaktige koordinatene. På den måten er det enkelt for kommunen å finne det aktuelle hullet eller veiskiltet. Dessuten kan anmelderen via app’en også følge med på hvorvidt den innmeldte skaden blir fulgt opp. Gestión Carreteras Seguras, som applikasjonen heter, er gratis og er utviklet av den Málaga-baserte teknologivirksomheten Gecor.
 
 
Bioparc--byråd
National Geographic Magazine har tidligere beskrevet Bioparc Fuengirola som den mest moderne zoologiske hagen i Spania og som én av de beste i Europa.
 
Bioparc Fuengirola fortsetter tett samarbeid med byrådet
Nylig møtte Fuengirolas byrådsmedlem for turisme, Ignacio Souviron, Bioparc Fuengirolas direktør Francisco Asisi Garcia, for å fornye den avtalen som siden 2011 har forpliktet byrådet til å fremme kjennskapet til dyreparken og dens attraksjoner, samt å utbre viktig kunnskap om miljøet. Helt konkret blir det ved juletider satt opp telt på noen av byens mest sentrale plasser med informasjon og reklame, det skal også avholdes kampanjer på de lokale skolene og Bioparc´en er også med når det i januar er opptog i forbindelse med Helligetrekonger. Dessuten vil Bioparc Fuengirola ifølge Souviron avholde aktiviteter på byens strender i juli og august for å gjøre folk mer bevisst om nødvendigheten av å passe på miljøet og strendene. Dyreparken er én av de mest besøkte attraksjonene i Andalucía med omkring 300.000 gjester hvert år.
 
 
Hundestrand
Nå kan også hundene nyte strandlivet i Málaga.
 
Hundestrand i Málaga
Ønsker man å ta med hunden på stranden, behøver det ikke lenger å gi deg bøter. I Málaga kan man nå fritt ta med sine firbente venner på stranden «La Araña» som ligger rett overfor den gamle sementfabrikken mellom El Palo (Málaga) og Rincon de la Victoria. Det eneste kravet er at hundeeierne samler opp hundens ekskrementer akkurat som når man lufter hunden på gaten. Málaga kommune følger dermed i Fuengirola, Mijas og Casares’ fotspor. På disse stedene har man også åpnet spesielle hundestrender etter stort press fra hundeeiere.
 
 
Cordoba
Córdobas spillere jubler over opprykket.
 
Spansk fotball: Córdoba opp i Primera Divison
Et lite mirakel har sendt Córdoba i retur til den spanske Primera Division.
I en nervepirrende play-off finalekamp på Gran Canaria mot Las Palmas trengte Córdoba minst uavgjort. I det 90. minutt scoret imidlertid Las Palmas 1-0, og hundrevis av fans gjorde seg klare til å invadere banen for å hylle seieren sammen med spillerne. Mange fans kom imidlertid så nær banen, at dommeren så seg nødt til å avbryte kampen for å få folk tilbake på tribunene. Det tok noen minutter og slo tilsynelatende Las Palmas-spillerne helt ut av kurs, for i de aller siste sekundene på overtiden fikk Córdoba utlignet, og de vant dermed på bortemålsregelen. Córdoba følger dermed Deportivo la Coruña og Eibar opp i den beste spanske serien. Det er 42 år siden Córdoba sist spilte i Primera Divison, og sammen med Málaga, Sevilla, Granada og Almería har Andalucía nå fem lag i La Liga. Ingen annen region har så mange lag i den øverste spanske serien.
 
 
TorremolinosNY
Torremolinos i vintage-versjon.
 
Nostalgi: Torremolinos på 50-, 60- og 70-tallet
En spansk og en tysk fotograf har nettopp lansert en fotoutstilling om Torremolinos’ gylne dager.
De to fotografene publiserer fotos fra den gjennomgripende utviklingen som skjedde da Torremolinos gikk fra å være en liten fiskelandsby til å bli europeernes foretrukne og mest trendsettende reisemål. Utstillingen skildrer gamle minner som da Anthony Quinn spilte saksofon med det lokale byorkesteret, da Frank Sinatra ble arrestert etter et slagsmål med en fotograf og da Gala Dalí gikk naken rundt på stranden.
«Torremolinos har en så unik historie at byen burde ha sitt eget bymuseum. I stedet kan vi bidra med en fotoutstilling,» sier fotografen Lutz Petry som er tysker, men har bodd nesten hele sitt liv i Torremolinos.
Utstillingen kan sees på hjemmesiden www.torremolinoschic.com.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.