Månedsmagasinet på Costa del Sol
Escápate – Helsinkis hemmeligheter

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Helsinki-14

Málaga ligger på Europas ytterkant, men etter hvert er flyforbindelsene så gode at vi saktens kan dra på utflukter til det meste av det europeiske kontinentet. Vi bringer i denne serien appetittvekkere fra byer og steder man kan reise direkte til fra Málaga.
 
Visste du at i den finske hovedstaden finnes restauranter med bjørnekjøtt på menyen og at byen har verdens eneste trikkepub?

Det smaker litt som en blanding av oksekjøtt og villsvin og kanskje også litt reinsdyr, mener både jeg og andre som har tatt turen til Finland og Helsinki for å smake på ekte bjørnekjøtt.

Restaurant «Savotta» ligger midt i sentrum av byen og tvers over gata for byens flotte domkirke. I Aleksanterinkatu 22 går du gjennom portalen, tar til høyre på baksiden av huset og går ned i den rustikke kjelleren. Her serves bjørnebiffen som er restaurantens mest ettertraktede rett. Nesten 50 euro koster retten som også er Savottas dyreste.
 
– Tervetuloa (velkommen)
– Øl er naturlig drikke til bjørnekjøtt, sier den finske kjøkkensjefen Pinja som ønsker velkommen på finsk og setter fram en lekker tallerken på bordet. Det mørkerøde bjørnekjøttet serves med gresskarstuing, skogssopp og tyttebær, saus og poteter.
– Når vi forteller våre utenlandske gjester at vi byr på bjørnekjøtt, vil alle prøve. Særlig er asiatene og tyskerne ivrige etter å smake, forteller Pinja som forteller at bjørnekjøttet er finsk og er forholdsvis enkelt å tilberede. Daglig serverer restauranten i gjennom snitt ti porsjoner med bjørnekjøtt.
¬– Så vidt jeg vet er det bare i vår restaurant og i den russiske restauranten Saslik her i byen at du får servert bjørnekjøtt, avslutter Pinja.
 
Sightseeing med øl-trikken
I sommersesongen byr den finske hovedstaden på en spesiell attraksjon for ølglade turister, for da kan du oppleve Helsinki sentrum skinnelangs i selskap med én eller flere halvlitere med godt øl.
– Vi har rundt 200 passasjerer om dagen og selger et sted mellom 100 og 150 halvlitere med øl på våre seks daglige trikketurer, sier servitør Taru som skjenker opp to glass med det tradisjonstunge, finske ølmerket Koff til de japanske turistene Yoko og Naoyuki.
– Morsomt med en øl-trikk, sier de og skåler med hverandre mens trikken kaster seg ut i ettermiddagstrafikken i den finske hovedstaden. Kjæresteparet fra Tokyo bruker sommeren på en rundtur i Norden og besøker de fleste hovedstedene. Så langt har øl-trikken vært en av de mest minnerike og spesielle opplevelsene i Nord-Europa.
 
shutterstock 87308869
 
– Eneste i verden
Servitør og konduktør Taru forteller at Helsinkis trikkepub er helt unik:
– Du finner ikke maken. Vi startet pub´en i 1995, og med unntak for sesongen 2005 da trikken ble grundig restaurert, har det gått i ett.
Og vakkert er det! Med sin knallrøde farge utvendig, skiller trikken seg greit ut fra Helsinkis tradisjonelle trikker som er grønne og grågule. Innvendig har øl-trikken lakkerte trepanel, trebord og lekre seter også i tre, gardiner og detaljer og lamper i blankpusset messing. Selvsagt er trikken utstyrt med elegant toalett også. Ingenting synes å være overlatt til tilfeldighetene.
 
Start ved jernbanestasjonen
Drøyt 40 minutter tar turen på øl-trikkens sløyfe gjennom hovedstaden. På Mikonkatu rett overfor byens jernbanestasjon har trikken avgang hver hele time, kl. 14, 15, 17, 18, 19 og 20. Men du kan også ta trikken fra de fire andre stoppestedene underveis. Trikken bruker den kommunale skinnegangen forbi flere av Helsinkis andre turistattraksjoner som operahuset, fornøyelsesparken, shoppingstrøket, det gamle studenthuset og fram til markedsplassen på havna.
 
Charter-pub
Ordinær billettpris er 8 euro, og vanlig trikkebillett kan ikke benyttes. En halvliter øl koster 7 euro, men du kan også bestille mineralvann og drinker om bord.
– Men hva om passasjerene ønsker seg flere rundturer og flere øl?
– Så sant det er plass og ikke køer på holdeplassene, får folk gjerne lov til å bli med på flere rundturer, svarer Taru:
– Øl-trikken er veldig populær hele året rundt. Fra midt i mai til begynnelsen av september går den i vanlig rutetrafikk. Resten av året kan trikken leies til lukkede selskaper, bursdager, jubileer og brylluper. Prisen ligger mellom 800 og 1.300 euro for en to-timers tur, ifølge Taru.
 
Helsinki-12
 
Her kan du spise bjørnekjøtt
 
Restaurant Savotta
Aleksanterinkatu 22
00170 Helsinki
Tlf.: +358 (0)9 7425 5588
 
Restaurant Saslik
Neitsytpolku 12
00140 Helsinki
Tlf.: +358 (0)97425 5500
 
SpåraKOFF (pub-trikken)

  • I sommer fra 19. mai til 29. august, tirsdager til og med lørdager, kl. 14, 15, 17, 18, 19 og 20. Turen tar ca. 40 minutter.
  • Pub-trikken kan også leies til lukkede selskaper hele året rundt. Pris for en to-timers tur ligger mellom 800 og 1.300 euro (6.400 NOK og drøyt 10.000 NOK)
  • Trikken har 24 sitteplasser og 6 ståplasser
  • Starter ved jernbanestasjonen midt i Helsiniki (Mikonkatu)
  • Andre holdeplasser: Linnanmäki(Helsinginkatu), Oopperatalo(Alekssanteringatu) og Kaupptori(Markedsplassen)
  • Vanlig voksenbillett med trikken koster 8 euro(ca. 70 NOK), barn under 12 år betaler 4 euro(ca. 35 NOK)
  • En halvliter pils koster 7 euro (ca 56 NOK)
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet