Spansk økonomi er snart friskmeldt, hevder den konservative spanske regjeringen og viser til nedgang i arbeidsledigheten i mai. Men fersk EU-statistikk over forteller at veien fram kan bli lang. Fem regioner i Spania topper nemlig ledighetsstatistikkene for alle EUs 272 regioner.
Det er EUs eget statistiske byrå, Eurostat, som nylig la fram de ferske ledighetstallene for EUs knapt 300 regioner.
For spanjoler flest er dette dyster lesning, for statistikken er enda dårligere i år enn den var i fjor.
Spanias mest folkerike region, vårt eget Andalucía med sine drøyt åtte millioner mennesker, har EUs absolutt høyeste regionale arbeidsledighet på hele 36,3 prosent. I tur og orden følger de spanske enklavene i Nord-Afrika, Ceuta og Melilla, og regionene Kanariøyene og Extremadura. Alle med en ledighet på over 33 prosent.
Tre ganger verre enn EU-snittet
Disse fem spanske regionene hadde tre ganger så høy ledighet som gjennomsnittet for de 28 EU-landene ved årsskiftet 2013/2014; 10,8 prosent.
Statistikken fra Eurostat forteller også at alle Spanias 19 regioner har en høyere arbeidsledighet enn gjennomsnittet i EU, mens hele 13 av dem har en dobbelt så høy ledighet som EU-snittet.
På oversikten over de 10 verst stilte EU-regionene når det gjelder ledighet, er sju spanske regioner. I tillegg til de fem tidligere nevnte, kommer Castilla – La Mancha på sjuende plass (30,1 prosent) og Murcia på niende med 29,4 prosent.
På de tre siste plassen på «versting-lista» finnes to greske regioner i tillegg til den franske oversjøiske regionen, øya Reunión utenfor østkysten av Afrika.
Med 26,03 prosent av den aktive befolkningen uten jobb ved utgangen av 2013, er Spania det nest verst stilte landet i EU når det gjelder ledighet. Bare i Hellas er det verre med 27,5 prosents arbeidsledighet.
72 % ledighet blant ungdom
Enda verre står det til med ungdomsledigheten i EU, og aller verst er det i den spanske enklaven Ceuta i Marokko. Her er den registrerte arbeidsledigheten for ungdom mellom 15 og 24 år på hele 72,7 prosent!
I motsatt ende av statistikken ligger regionene Oberbayern og Tübingen i Tyskland med bare 4,4 prosent ungdomsledighet. Snittet for ungdomsledigheten i Europa var ved nyttår 23,4 prosent, mer enn det dobbelt av den generelle og gjennomsnittlige ledigheten i EU.
Nord- og sør i Europa
Oversikten fra Eurostat dokumenterer tydelig at det går et skille tvers gjennom EU og Europa når det gjelder arbeidsledigheten. Alle de ti regionene med høyest ledighet ligger i Sør-Europa, og verst er situasjonen i Spania, Hellas, Italia og Frankrike,
På oversikten over regionene med lavest ledighet, ligger åtte av regionene i Tyskland, tre i Østerrike og én i Tsjekkia. For disse best stilte EU-regionene er ledigheten mellom 2,6 og 3,3 prosent.
Lavest langtidsledighet i Norden
I mer enn en firedel av EUs nesten 300 regioner hadde flertallet av de arbeidsledige vært uten jobber i minst ett år.
Sverige, Danmark og Finland har best statistikk innenfor EU når det gjelder å bekjempe langtidsledigheten. Blant de 11 EU-regionene som hadde den laveste andelen langtidsledige, lå ti i Norden og én i Østerrike.
Langtidsledigheten er et mål på hvor stor andel av de arbeidsledige som har vært uten jobb i 12 måneder eller mer.
Lysning?!
De nyeste tallene fra det spanske arbeidsdepartementet viser at 111.916 personer fikk arbeid i løpet av mai. Det er det største fallet i arbeidsløsheten i en mai måned siden 1998. I Málaga-provinsen falt arbeidsløsheten med 5.062 personer.
Tallene er bedre enn regjeringens prognoser, og regjeringen mener dette er et uttrykk for at de mange reformene nå begynner å gi resultater.
Tidligere har Det internasjonale pengefondet (IMF) hevdet at arbeidsledigheten i Spania vil holde seg høy i flere år framover. Først etter 2017 kan ledigheten for alvor begynne å gå ned, mener IMF.
Den spanske regjeringen har varslet flere tiltak for å bukt med ledigheten. Arbeidsløsheten på landsplan lå i mai på 4.572.000 personer.
Hele firmaet på skolebenken for å lære norsk
– Firmaet vårt, Crister SL, i Málaga i regionen Andalucía har drevet med montering og installasjoner av elektrisk utstyr i mange år. Fram til 2011 hadde vi 25 ansatte. Året etter var det full stopp. Nå er det oss seks igjen, men det finnes ikke arbeid. Det sier Cristobal Bueno som har ledet elektrisitetsfirmaet i flere år.
Nå har sjefen likegodt tatt med seg sine fem gjenværende medarbeidere og satt dem og seg selv på skolebenken. Målet er at alle skal lære norsk og få jobb i Norge.
Det er den norske pensjonisten Lasse Mejlænder Finstad som står bak tilbudet om gratis norskopplæring for de arbeidsløse spanjolene.
Et par av elektrikerne har nå lært seg så godt norsk at de allerede er i full jobb i Norge.
For de ansatte i el-firmaet Crister SL blir en arbeidskontrakt i Norge litt som å vinne i Lotto. Andalucía-regionen har i dag EUs verste statistikk når det gjelder arbeidsledighet; 36,3 prosent!
Regional arbeidsledighet i EU
EU-regioner med høyest arbeidsledighet
1. Andalucía (Spania) 36,3 %
2. Ceuta (Spania) 35,6 %
3. Melilla (Spania) 34,4 %
4. Kanariøyene (Spania) 34,1 %
5. Extremadura (Spania) 33,7 %
6. Vest-Makedonia (Hellas) 31,8 %
7. Castilla-La Mancha (Spania) 30,1 %
8. Sentral-Makedonia (Hellas) 30 %
9. Murcia (Spania) 29,4 %
10. Reunión (Frankrike) 28,9 %
EU-regioner med lavest arbeidsledighet
1. Oberbayern (Tyskland) 2,6 %
2. Freiburg (Tyskland) 2,9 %
Salzburg (Østerrike) 2,9 %
4. Tübingen (Tyskland) 3,0 %
Tyrol (Østerrike) 3,0 %
6. Praha (Den tsjekkiske republikk) 3,1 %
7. Mittelfranken (Tyskland) 3,1 %
8. Trier (Tyskland) 3,1 %
9. Vorarlberg (Østerrike) 3,2 %
10. Niederbayern, Unterfranken
og Schwaben (alle Tyskland) 3,3 %