Månedsmagasinet på Costa del Sol
kn-planeta
José Manuel Lara overtok et lite, lokalt forlag og gjorde det til verdens sjette største mediegruppe.
 
Farvel til den spanske mediekongen
En av de største menn i spansk næringsliv er død. José Manuel Lara tapte kampen mot kreften i en alder av 68 år. Han var president i mediegruppen Grupo Planeta som primært består av forlag og radio- og tv-stasjoner i Spania og flere søramerikanske land. José Manuel Lara overtok på begynnelsen av 90-tallet sin fars beskjedne forlag og gjorde det til et av verdens største. På den måten er Grupo Planeta i dag blitt verdens sjette største mediegruppe. Gruppen utgir 130 millioner bøker i året og beskjeftiger bare i Spania 5.000 medarbeidere. Grupo Planetas mest kjente medier i Spania er – utover forlaget Planeta – tv-kanalene Antena 3, La Sexta, Nova og Neox. I tillegg kommer radiostasjonene Onda Cero og Europa FM, samt avisen La Razón. José Manuel Lara vil bli husket for sitt gode lederskap og visjonære instinkt. Han vil også bli husket som en mann med klare meninger. I debatten rundt Katalonias selvstendighet, nølte han ikke med å erklære at hvis det endte med katalansk løsrivelse, ville han flytte sine aktiviteter utenfor Katalonia.
 
kn-vaekst
Både regjeringen og sentralbanken håper på tre prosent i vekst i år.
 
Gode utsikter for spansk vekst
I 2014 hadde Spania en vekst på 1,4 prosent. Tallet er offisielt og godkjent av både INE, offisiell spansk statistikk, sentralbanken og regjeringen. Det er den største økningen i spansk økonomi siden 2007. Spesielt årets siste semester var bra, for her ble halvparten av 2014-veksten skapt, og det skaper optimisme for 2015. Den spanske økonomiministeren Luis de Guindos forutser en vekst på minst 2,0 prosent for inneværende år, men mener absolutt at det er belegg for å satse på en vekst på 3,0 prosent. En vekst i denne størrelsen vil kunne tangere de veksttallene Spania hadde på 2000-tallet og før krisens utbrudd i 2008.
 
kn-bancoSantander
Ana Botín er en kvinne av få ord – men hun forstår å tjene penger til banken sin.
 
Kjempeoverskudd for Banco Santander
I 2014 tok Banco Santander avskjed med sin suksessrike president Emilio Botín og hilste hans datter Ana Botín velkommen. Sistnevnte har fått en fantastisk start som president. Sist år fikk den verdensomspennende banken et overskudd på 5.816 millioner euro, noe som er en økning på 39 prosent i forhold til året før. 1.121 av millionene er tjent i Spania. Det er mer enn en fordobling i forhold til 2013. Banco Santander har klart å øke inntjeningen på sine basisytelser med tre prosent samtidig med at bankens utgifter er blitt redusert med én prosent. I tillegg hører det med at bankens avskrivninger på ikke innfridde lån har falt med 14 prosent. Banco Santander økte i 2014 også sine utlån til private og til virksomheter med fem prosent. En økning som banken forventes å fortsette i inneværende år.   
 
kn-rajoy
Uansett hvem som sitter ved makten etter neste valg, vil det ikke endre på innsatsen mot terrorisme.
 
Felles pakt mot islamske fundamentalister
PSOE og PP har inngått sin første politiske pakt siden Pedro Sánchez i fjor ble leder for sosialistpartiet. Pakten går ut på en felles og større innsats mot islamske fundamentalister som måtte operere på spansk jord. De to partiene er blitt enige om en ny lov som bl.a. gjør det lettere å varetektsfengsle mistenkte terrorister på ubegrenset tid.
Fordi PP har absolutt flertall i parlamentet, kunne partiet gjennomført loven på egenhånd, men statsminister Mariano Rajoy har lagt vekt på et bredt politisk flertall bak den nye loven. ”Det er viktig, vi sender et klart budskap og står sammen i kampen mot terrorismen,” sa både Rajoy og Sánchez til pressen i begynnelsen av uken.
 
kn-uddannelse
Undervisningsdepartementet vil legge om utdanningssystemet slik at Spania får samme system som de øvrige EU-landene.
 
Voldsom debatt om ny utdannelsesreform   
Ministeren for undervisning, kultur og sport, José Ignacio Wert, er ikke populær blant spanske lærere etter at han har foreslått en markant omlegging av det spanske undervisningssystemet. I dag er en universitetsutdannelse satt til fire eller fem år. Deretter kan man ta en påbygning, også kalt mastergrad, på ett år. Undervisningsdepartementet mener det må være mulig å ta en bachelorutdannelse på tre år og vil i den sammenheng utvide påbygningen slik at det blir en kandidatutdannelse på to år. Departementet begrunner sin reform med at færre studenter vil falle fra under utdannelsesforløpet ved å gjøre forløpene kortere. Dette vil også gi myndighetene en økonomisk besparelse, og departementet peker også på at det er slik systemet fungerer i nesten alle andre EU-land. Men landets lærere er ikke begeistret for idéen og vil ikke være med på å innføre den nye reformen allerede fra kommende skoleår. Først i skoleåret 2017/18 vil landets lærere og universiteter være klare til en så omfattende omlegging, mener landets lærerråd.
 
kn-flytrafik
I 2015 åpner Ryanair, ifølge rykter, en ny flyrute mellom Kastrup og Málaga.
Fire lavprisselskaper sitter på markedet til og fra Málaga
Ryanair, Easyjet, Vueling og Norwegian er navnene på de fire selskapene som flyr flest passasjerer til og fra Málaga lufthavn. Til sammen benyttet nemlig hele 7,16 millioner personer seg av de fire flyselskapene i fjor, noe som tilsvarer 52 prosent av alle reisende som tok turen til og fra Málaga i 2014. Med hele 2,8 millioner passasjerer er Ryanair det flyselskap som har fraktet flest reiseglade mennesker fra og til deres respektive hjem, noe som tilsvarer at hver femte reisende valgte å sette seg i de mørkeblå lærsetene i de blågule flyene. Easyjet kommer på andreplassen og har fraktet 3 prosent av de mange millioner passasjerene, og Vueling, som inntar tredjeplassen, har klart å øke sine passasjertall med hele 285.000 flere reisende i 2014 enn i 2013. Samme tendens sees hos Norwegian som det siste året har fløyet hele 309.000 flere passasjerer til og fra Málaga enn i 2013. Både Vueling og Norwegian har ”stjålet” flypassasjerer fra Ryanair som, selv om de fortsatt leder suveren, må innse at konkurransen mellom lavprisselskapene er blitt skjerpet.  
       
kn-outlet
Handlende i Fuengirola kan kanskje snart gjøre en ekstra god handel.   
 
”Outlet Fuengirola”: Et nytt handelsinitiativ kommer til kystbyen
De ansvarlige for Rådet for forbruk og handel i Fuengirola, Carmen Díaz og Pilar Narváez, annonserte denne uken med et nytt handelsinitiativ som skal komme både de lokale forretningene og de handlende til gode. ”Outlet Fuengirola” kalles det, og konseptet er at de lokale forretningene som ikke har blitt kvitt sine tilbudsvarer eller overskuddstøy kan melde seg på eventen gratis. Der får de mulighet for å selge tøyet på nytt – til svært fordelaktige priser for forbrukerne. Tøyet må nemlig settes ytterlige ned i pris, slik at prisene kommer helt til bunns og butikkene kan bli kvitt varene sine. Initiativet er satt i verk for å hjelpe de mange butikkene som sitter tilbake med utsalgsvarer og for å styrke handelslivet i kystbyen utenfor turistsesongen. Aksepterer handelsnæringen vilkårene, og er det nok butikker som melder seg på, blir initiativet og kampanjen satt i verk. Interesserte virksomheter kan melde seg på ved å dra ned til Ayuntamiento de Fuengirola der der må fylle ut et formular med nødvendige informasjoner som etterpå må leveres til Registro de entrada del consistorio. Påmeldingen må skje mellom 2. og 16. februar. Deretter vil det bli vurdert om nok butikker har meldt seg på. Kommer det tilstrekkelig med påmeldinger, blir ”Outlet Fuengirola” avholdt fra 6. – 8. mars.
FOTO fotodesempleoeurozona
Tekst: Tallet på spanske arbeidsledige som søker om ledighetstrygd går ned.
Kortere spansk trygdekø
Denne uken kom nye tall som viser at ”bare” 78.000 spanjoler søkte om ledighetstrygd i januar. Dette er det laveste tallet siden 2007 og det beste tallet noensinne for januar, ifølge Marketwatch. Særlig fordi januar vanligvis er en svak måned på arbeidsmarkedet, er tallene oppløftende. Til sammen er det nå 4,53 millioner arbeidsledige spanjoler. Det spanske arbeidsdepartementet sier samtidig at antallet spanske arbeidsledige falt med 42.723 sesongjustert – de beste tallene noensinne for januar. I fjor falt arbeidsledigheten med 253.327 personer, det største fallet siden finanskrisen begynte, skriver næringslivsavisen E24.
Etter at spansk økonomi de nærmeste årene etter at krisen brøt ut i 2008 ble sett på som et av EUs største problemer, ble landet i fjor en av eurosonens vinnere. Spania hadde i fjor en BNP-vekst på 2 prosent.
 
 kn-valg
Tre ganger i løpet av året må andalusierne til valgurnene.
 
Regionalvalg 22. mars  
Presidenten i Junta de Andalucía, Susana Díaz, har skrevet ut nyvalg. Hun mener at koalisjonen med venstrefløypartiet Izquierda Unida ikke har fungert optimalt og mener derfor at koalisjonen ikke bør sitte ut hele valgperioden. Den inneværende valgperioden for regionen går normalt ut neste år. Derfor spekuleres det mye på hvorfor Susana Díaz har skrevet ut nyvalg akkurat nå. En teori går ut på at det nye partiet Podemos neppe vil kunne rekke å bli klart til valget på så kort varsel. Alle meningsmålinger viser at Podemos vil ta mange stemmer fra PSOE og derfor vil være en markant trussel mot PSOE ved et valg neste år. Dessuten viser lokale meningsmålinger at PSOE i Andalucía igjen er klart sterkere enn Partido Popular som inntil nå har vært den eneste reelle trusselen mot PSOE. En annen teori går ut på at Susana Diaz har mer krefter til å drive valgkamp nå i motsetning til om ett år fordi hun nettopp har blitt gravid. I mai skal det ellers arrangeres kommunalvalg, og det hadde vært litt mer praktisk og økonomisk billigere for myndighetene å slå sammen kommune- og regionalvalg, men historien viser at sosialistpartiet i Andalucía gjør bedre valg når velgerne bare trenger å sette ett kryss på valgdagen.
 
kn-sportby
Den nye sportsbyen skal ligge i området Arraijanal mellom Plaza Mayor og Málaga. Det er svært tett på sportspalasset som kan anes i bakgrunnen.
 
Prosjektet for ”sportsbyen” i Málaga godkjent
Etter fire års tautrekking mellom Málaga Club de Fútbol, kommunen og Junta de Andalucía er det nå endelig gitt grønt lys for oppføringen av en ny sportsby i Málaga. Da sjeik Al-Thani kjøpte fotballklubben sommeren 2010, var byggingen av en sportsby en av hans kjepphester. En sportsby er det samme som en slags talentskole som skal forme framtidens spillere til klubbens førstelag og/eller med henblikk på videresalg. Det er denne type prosjekter og forretningsmetoder storklubber som Real Madrid og Barcelona har stor suksess med. Den nye sportsbyen i Málaga vil bestå av ni fotballbaner, kontorer, garderober, parkering, kollegium, kafeteria og et spesielt hvile- og restitusjonsområde for førstelaget. Byggingen vil bli delt i tre etapper og er et årelangt prosjekt. Vicente Casado fra Málaga CF regner med at første spadestikk vil bli tatt i mars eller april. Han forteller at klubben allerede har finansieringen klar til første del av det ambisiøse prosjektet.
Da Al-Thani kjøpte Málaga CF i 2010, var et hans andre prosjekter en utvidelse av den nye havnen i Marbella og byggingen av et gigantisk femstjerners hotell. Disse to prosjektene er fortsatt ikke godkjent.
FOTO shutterstock_7908211(F-16 fly)
Billedtekst: Flyulykken i Albacete er den mest alvorlige på 75 år på områdets flybase der det for øyeblikket arbeider 600 personer.
Gresk F-16 fly styrtet ved Albacete mellom Murcia og Valencia
Mandag styrtet et gresk F-16 fly nær byen Albacete i Castilla-La Mancha. Flyet som akkurat hadde lettet da det plutselig stupte mot bakken, var en del av en FN-ledet koordineringsøvelse. 11 militærfolk døde i ulykken og 21 personer ble såret, av dem sju kritisk, etter at flyet kolliderte med et parkert fly som stod klart til å lette. De døde og sårede pilotene og flypersonalet er av gresk, italiensk og fransk nasjonalitet. Ingen spanjoler ble såret eller drept i forbindelse med styrtet. Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent, og de skadde er til behandling på avdelingen for alvorlige forbrenninger på Hospital de La Paz i Madrid. Flystyrten etterforskes nå av myndighetene.
 
kn-barcenas
Der er fortsatt ingen som vet hvor Luis Bárcenas har gjemt sine penger.
 
Bárcenas løslatt mot kausjon
Den sterkt korrupsjonsmistenkte og tidligere regnskapssjefen for Partido Popular, Luis Bárcenas, ble under stort medieoppstyr løslatt fra varetekstfengsel mot en kausjon på 200.000 euro. Bárcenas har sittet fengslet i 574 dager, men fordi etterforskningen mot ham er avsluttet, har ikke påtalemyndighetene lenger noe motiv for å holde ham fengslet.
Bárcenas er anklaget for dokumentfalsk, hvitvasking av penger og skattesvik av særlig grov karakter, noe som foregikk mens han var regnskapssjef for PP. Han har under varetektsfengslingen tilstått at partiet hadde et A- og B-regnskap og at alle i toppen i partiet kjente til det. Bárcenas har fått sine konti og eiendommer konfiskert, passet inndratt og må hver mandag, onsdag og fredag melde seg for retten. Det er bl.a. derfor kausjonen ”bare” ble satt til 200.000 euro. Det antas at det vil gå et par år før det faller dom mot ham og de andre i saken ”Caso Gürtel”.
 
kn-mcd
Der er i dag sju McDonald´s i Málaga by og 21 i Málaga-provinsen.
 
McDonald´s ekspanderer igjen i Málaga
Etter noen magre år går det igjen framover for restaurantkjeden McDonald´s. I løpet av sommeren vil fastfoodkjeden åpne sin hittil største restaurant i Málaga-provinsen på Avenida Valle Inclán som er en av de store innfartsveiene i Málaga by, med ikke færre enn 59.000 passerende biler hver dag. Den nye McDonald´s blir på to etasjer med terrasse, barne- og sportsplass og vil gi arbeid til ca. 40 personer. Det blir den første McDonald’s i Málaga-provinsen som åpner dørene siden 2008. Siden den gang har den amerikanske fastfoodkjeden nemlig vært nødt til å stenge sine restauranter på bl.a. Avenida Palma de Mallorca i Torremolinos, Paseo Marítimo i Fuengirola, ovenfor togstasjonen i Málaga og senest i shoppingsenteret Málaga Nostrum. Nå går det igjen framover, og McDonald´s tror på en lys framtid i Málaga.
 
kn-sheik
Lillebror Salman følger i storebrors fotspor – også i Marbella.
 
Marbellas storforbruker nr. 1 er død
Den Saudi Arabiske kongens død har ikke gått ubemerket hen i Marbella. Det var nemlig Kong Abdalá som for snart tre årtier siden oppførte det mektige palasset i Puerto Banús der han og hans store stab av tjenestefolk tilbrakte somrene – og de skapte en markant økning i omsetningen i byen. Næringslivet behøver likevel ikke bekymre seg, for Abdalás lillebror og tronfølger er også gal etter Marbella. Over sommeren sees han bl.a. alltid på fredagsbønnen i Marbellas moské, og ofte nyter han churros con chocolate på Plaza de los Naranjos i Marbella sentrum.  

kn-hest

II Winter Cup er en viktig sportsbegivenhet fordi den skaper økonomisk vekst i byen.
 

 
Flere enn 3.000 hester deltar i II Winter Cup i Mijas
El Hipódromo i Mijas blir igjen betrådt av hestehover. Det skjer i forbindelse med den europeiske sprangkonkurransen II Winter Cup som avholdes på veddeløpsbanen i den sørspanske kystbyen. Fram til 15. mars åpnes dørene for nysgjerrige tilskuere som fritt kan oppleve flere enn 3.000 hester og ryttere fra hele verden forsøke å gjennomføre de nødvendige meterne uten å rive ned de tunge bommene. Fra tirsdag til torsdag avholdes konkurranser for unge hester, og fra fredag til søndag inntas scenen av de dyktigste spranghestene fra hele verden. Premiesummene i løpet av arrangementet kommer opp i hele 597.300 euro og blir fordelt mellom vinnerhestenes eiere.
Tiltaket ble satt i verk for å utvide bruken av veddeløpsbanen som tidligere fortrinnsvis bare ble brukt til veddeløp hvis området ikke ble brukt til loppemarked eller stod stengt. Sist høst ble det avholdt Autumn Cup der over 700 ryttere fra 23 land deltok sammen med flere enn 1.000 hjelpere, og etter den suksessen ser arrangørene fram til II Winter Cup med stor optimisme.
 
kn-rojoy
Rajoy håper spanjolene vil stemme fornuftig og ikke bli med på Podemos-bølgen ved neste valg.
 
Optimisme: Rajoy forventer 1 million nye arbeidsplasser og nye skattelettelser
Den spanske statsministeren Mariano Rajoy ser lyst på framtiden og kunngjør at hans parti vil gjøre alt for å vinne parlamentsvalget mot slutten av året. I et dybdeintervju med det spanske nasjonale nyhetsbyrået EFE sier statsministeren at det er gode sjanser for at Spania kan skape 1 million nye arbeidsplasser i løpet av de neste to årene. Rajoy peker på at tallet på innmeldte i Seguridad Social- systemet steg med 417.000 i 2014. Den spanske statsminister lover også i intervjuet nye skattelettelser ”så snart vi har mulighet til det”, selv om regjeringen nettopp har lempet på inntektsskatten. Innen utgangen av året skal det gjennomføres parlamentsvalg, men til tross for  dårlige meningsmålinger, er Rajoy optimistisk og tror på en seier. ”Vi vil kjempe hardt for å holde på velgernes tillit. Jeg tror og håper at befolkningen nå kan se at det igjen går framover med Spania,” sier han.
 
kn-vaabennarko
”I tillegg til handel med våpen og narkotika, er prostitusjon og menneskehandel gode inntektskilder for terroristene,” mener Ana Salinas.
 
Islamske fundamentalister tjener godt på våpen- og narkohandel
I et oppsiktsvekkende intervju forteller Ana Salinas hvordan islamske fundamentalister finansieres via organisert handel med våpen og narkotika, blant annet via Costa del Sol. Ana Salinas er jurist og satt fra 2009 til 2011 i EUs råd for antiterrorisme. Hun forteller hvordan terroristene som tidligere skaffet seg penger ved kidnappinger og utpressing, i dag er langt bedre organisert når det gjelder å skaffe seg økonomiske midler. ”Bak den omfattende smuglingen av våpen og narkotika i Europa står bl.a. grupper av islamske fundamentalister. I Europa er det i dag fire ruter for smugling av våpen og narkotika, og én av dem går via Costa del Sol og Costa de la Luz i Cádiz-provinsen som også kalles for ”porten” til Europa. Hit kommer narkoen fra Afrika til Europa, mens våpnene går motsatt vei,” forklarer Ana Salinas. Juristen mener likevel at spanske myndigheter er svært godt rustet i kampen mot de islamske fundamentalistene.    
 
kn-crecimiento
Málaga-provinsen er motoren bak Andalucías framgang.
 
Málaga er igjen den andalusiske provinsen med størst framgang
For femte kvartal på rad har Málaga plassert seg i front når det gjelder den økonomiske veksten i Andalucía, og prognosene for inneværende år er også positive. BNP steg med 1,3 prosent i 2014, og eksperter forventer at BNP i 2015 vil øke til 2,0 prosent. Det er første gang på sju år at tallet ikke har falt, selv om veien fortsatt er lang for å komme den høye arbeidsløsheten til livs, noe som er Andalucías og særlig Málagas store hodepine. De nye tallene peker på at Andalucía er på vei opp av det mørke hullet som regionen har befunnet seg i. Det som vekker størst oppsikt er at byggesektoren for første gang siden 2007 har økt. Økonomene peker på en økning på 2,3 prosent, noe som i høy grad skyldes et større tilbud av arbeid innenfor offentlig byggevirksomhet. Service- og turistsektoren er stadig stedet de fleste inntektene hentes inn, og bare én gang siden den finansielle krise satte inn, har inntektene herfra falt.
 
kn-olie
Det finnes olje, men den inneholder for mye vann.
 
Oljeboringer ved Kanariøyene ble en fiasko
De siste årene har det vært stor debatt om hvorvidt det skulle gis tillatelse til oljeboringer ved Kanariøyene. Økonomisk sett har muligheten vært attraktiv, men av miljømessige hensyn har prosjektet langt fra vært særlig attraktivt. Debatten på øyene har vært voldsom, men nå tyder mye på at den er lagt død. Energiselskapet Repsols prøveboringer viser nemlig at oljemengden slett ikke er så stor som først antatt. Også kvaliteten på den oljen man har funnet er så dårlig at oljen betegnes som ikke brukbar.
 
kn-elCaminoDelRey
Den gamle El Caminito (bildet) var nedslitt og livsfarlig. Nå er snart restaureringsarbeidet gjennomført og dermed blir den åpen for alle.
 
Caminito del Rey på opplevelsestoppen
Det anerkjente reisebokforlaget Lonely Planet har kåret årets 26 sterkeste opplevelser og har tatt med Kongens lille sti – også kalt verdens farligste sti – på lista. El Caminito del Rey i El Chorro-området, 50 kilometer nord for Málaga, har de siste månedene gjennomgått en fullstendig renovering og skal snart åpnes for publikum. Turistmyndighetene i Málaga-provinsen regner med at El Caminito skal bli en populære turistattraksjon og utfartsmål for både utenlandske- og spanske turister.
Den nesten 100 år gamle og én meter brede stien høyt oppe i de stupbratte fjellsidene har de siste årene vært stengt. Likevel har sportsklatrere og adrenalinsøkende mennesker utfordret skjebnen ved å gå og klatre den tre kilometer lange stien som går hundre meter opp i fjellsidene. De siste ti årene har seks mennesker omkommet, mens 30 har blitt alvorlig skadet her i området. Nå skal El Caminoto bli en tøff, men sikker sti!
 
kn-cds
Aldri tidligere har så mange turister besøkt Málaga provinsen og Costa del Sol. Foto: Turistmyndighetene i Málaga-provinsen
 
Historisk turistrekord på Costa del Sol
Med 10,2 millioner turister og en omsetning på 10.820 mill. euro, går 2014 inn i historien som Málaga-provinsens beste turistår. Tallet på turister tilsvarer en økning på 7,3 prosent i forhold til 2013 da 9,5 mill. turister besøkte provinsen. Tallene viser også at de siste ti årene har tallet på turister langs denne delen av Middelhavskysten økt med 20 prosent, ifølge det spanske offentlige statistikkontoret INE.
Lederen for provinsrådet og turistmyndighetene i Málaga, Elías Bendodo, sier at tallene er svært oppløftende og viser at turismen kan vise vei ut av den økonomiske krisen. Rekordtallene når det gjelder turister og deres forbruk tilsvarer 132.000 nye stillinger på årsbasis, ifølge provinsmyndighetene.
 
kn-malagaaeropuerto
Ny passasjerrekord på Málaga lufthavn.
 
Ny passasjerrekord over Málaga lufthavn
Málaga lufthavn bekrefter plassen som Spanias fjerde største flyplass målt i antall passasjerer. Med en passasjerøkning 800.000 reisende – 6,4 prosent mer enn i  fjor – og til sammen 13,7 millioner reisende, satte flyplassen ny passasjerrekord, opplyste ministeren for offentlige arbeider Ana Pastor da hun denne uken åpnet et nytt butikkområde på flyplassen.
Økningen på 6,4 prosent er bedre enn gjennomsnittsøkningen i passasjertallene over spanske lufthavner som i fjor var 4,5 %.
I fjor ble det registrert flygninger til 126 ulike destinasjoner fra Málaga flyplass. Det er flytrafikken mellom Málaga og de britiske øyer som utgjør hovedtyngden av trafikken, målt i antall passasjerer.
 
kn-adecco
Vikarbyrået Adecco har det travelt med å finne kompetent arbeidskraft.
 
Vekst og nye arbeidsplasser i Málaga-provinsen
Etter sju år med krise og en arbeidsløshet på nesten 200.000 i Málaga-provinsen, har tendensen endelig snudd. I 2014 ble det i provinsen skapt 20.000 nye arbeidsplasser, og ledigheten falt med 9.000. Og rett før nyttår  offentliggjorde supermarkedet Carrefour at de vil øke medarbeiderstaben med 3.000 i løpet av 2015. Det skjedde samtidig med at kultur- og shoppingsenteret Plaza Mayor i Málaga gikk i gang med en utvidelse som i løpet av et par år vil skape ca. 1.000 nye arbeidsplasser, og giganten Ericsson, som holder til i Parque Tecnológico i Málaga, kunngjorde at de i begynnelsen av 2015 vil ansette 50 nye ingeniører.
”Tendensen er klar, og den fortsetter. Det er i dag rift om nye medarbeidere slik som i gode tider,” sier Gonzalo Cadenas fra vikarbyrået Adecco i Málaga. Adecco har selv utvidet med 150 nye medarbeidere i løpet av 2014, bl.a. med seks i Málaga. Det er primært innenfor turistsektoren og hotell- og restaurantbransjen det trengs arbeidskraft, men det er også stor etterspørsel etter leger, fitnessinstruktører og selgere.  
 
kn-oslo
Oslo må betale eiendomsskatt for skandaletomt i Altea.
 
30 millioner skattekroner ut av vinduet?
Til nå har Oslo kommune brukt over 30 millioner kroner på planene om et nytt sykehjem i Altea. Etter kjøpet viste det seg at det ikke var tillatt å bygge sykehjem på tomten. Nå krever Altea kommune at Oslo kommune også må betale eiendomsskatt for det skandaløs eiendomskjøpet, skriver Aftenposten.
Selv om Oslo bystyre i 2009 vedtok å vrake byggeplanene, har Omsorgsbygg forsøkt å kvitte seg med tomten,¬ uten å lykkes. Ingen ønsker å kjøpe tomten.
Konstituert byråd for kultur og næring, Anne Siri Koksrud Bekkelund (V), avviser at Oslo kommune har gitt opp å få gjort noe med eiendommen i Spania: – Jeg håper jo at man på et eller annet tidspunkt får løst dette, men nå er vi i en fase hvor vi minimerer kostnaden og innsatsen knyttet til denne tomten.
 
kn-paseo
Fuengirolas ordfører Ana Mula på paseo’en der renoveringsarbeidet nettopp har kommet i gang.
 
Endelig skal Paseo Marítimo i Fuengirola renoveres
Ti års politisk tautrekking er endelig over. Sentralregjeringen i Madrid har nemlig godkjent renoveringen av siste fase av Paseo Marítimo i Fuengirola etter at prosjektet i 2004 ble stanset av den daværende PSOE-regjeringen med Zapatero i spissen. På 1990-tallet ble renoveringen av Fuengirolas strandpromenade oppdelt i fire faser, hvorav tre ble fullført. Den fjerde fasen er strekningen fra Torreblanca til Carvajal på i alt 1,6 km. Renoveringen koster sentralregjeringen 1,98 millioner euro og antas å ta 14 måneder.
 
kn-ave
Viadukten i Archidona blir den lengste på ruten Málaga-Granada.
  
AVE-hurtigtoget til Granada innen utgangen av året
Innen utgangen av 2015 skal det være mulig å komme fra Málaga til Granada med et av de nye høyhastighetstogene AVE. Den spanske ministeren for offentlige arbeider, Ana Pastor, står fast på målsettingen og mener det er realistisk å få de siste tre delene av strekningen ferdigstilt innen utgangen av året. Det er primært strekningen og arbeidet rundt byen Loja, midt mellom Málaga og Granada, som er tidkrevende og som kan bli komplisert dersom vinteren blir hard og våren regnfull. AVE-toget skal kjøre fra Málaga over Antequera og Loja før det kommer til Granada. Turen vil ta under én time. Det er stor etterspørsel etter den nye toglinjen fordi det i dag bare er bussforbindelse mellom de to byene.
Ny bulevard gir fornyet liv i San Pedro de Alcántara
Åpningen av den nye bulevarden i sentrum av San Pedro har vært en stor suksess. Nye kafeer og restauranter har blomstret opp, og eiendomsmeglerne i området melder om økende interesse for kjøp og leie av boliger og nærigslokaler i San Pedro. Etter nesten fem års omfattende planleggingsarbeid har det nå lykkes å få store deler av trafikken ut av byen, eller rettere sagt under byen via den 997 meter lange tunnelen som ble innviet for et par år siden. Den nye bulevarden er anlagt over tunnelen og har i alt 55.000 m2 grønne områder, lekeplasser, springvann, løpe- og gangstier, kafeer og restauranter.
Linken nedenfor viser en video på fire minutter om San Pedros historie. Til slutt vises den nye bulevarden. God fornøyelse!
https://www.youtube.com/watch?v=0zPvuqVy_SI   
 
kn-carlos
Juan Carlos I kan bli nødt til å ta farskapstest.
 
Gamlekongen i trøbbel
Etter at han i fjor abdiserte, kan gamlekongen Juan Carlos I bli nødt til å ta en farskapstest, melder spanske medier. Som konge var han immun, men nå åpner spansk høyesterett for å etterforske påstandene om at Juan Carlos er far til barn født utenfor ekteskap. Kravet om at gamlekongen må DNA-testes er satt fram av en spansk mann og en belgisk kvinne. Imidlertid mener spansk høyesterett at bare tilfellet med den belgiske kvinnen skal undersøkes. Hun hevder at Juan Carlos hadde et utenomekteskapelig forhold til hennes mor en gang på 1960-tallet.
Samtidig som kongen abdiserte i juni i fjor, vedtok det spanske parlamentet raskt en ny lov som langt på vei sørget for å beskytte den 76 år gamle og tidligere kongen mot tiltaler og mulige rettssaker. Likevel kan eks-kongen stilles til ansvar av spansk høyesterett.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.