Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nordmenn åpner lommeboka – Boligkjøp på kysten

Nordmenn åpner lommeboka - Boligkjøp på kysten

nordmaendAbnerLommebogen
 
Utlendingene står nå for nesten for halvparten av alle boligkjøp i Málaga-provinsen, og nordmenn bruker aller mest penger per kvadratmeter på sydenboligen. Dette viser offisielle tall for boligomsetningen i første halvår i fjor.
 
Salg av boliger til utlendinger har ikke vært større siden krisen startet, jubler provinsmyndighetene i Málaga. For i de første seks månedene i fjor ble det solgt 11.000 boliger i provinsen, og nesten 50 prosent – 4.739 boliger – ble kjøpt av utlendinger. Det tilsvarer en økning på hele 45 prosent i forhold til samme periode i 2013. Ikke siden 2007 har salget av boliger til utlendinger vært større, viser tall fra
Consejo General del Notariado (tilsv. notarius publicos).
 
Solsultne nordmenn
At prisen på Sydenboliger har falt med inntil 50 prosent i Spania siden krisen satte inn i 2008, forklarer en god del om hvorfor nordmenn nå bruker mest penger på eiendommer langs Costa del Sol. Flere norske kjøpere har trolig innsett at attraktive boliger med nærhet til Middelhavet neppe vil synke mer i pris nå. Snarere er trenden en forsiktig prisøkning. Det bekreftes langt på vei av de eiendomsmeglerne som Det Norske Magasinet har vært i kontakt med. De hadde alle et godt år i fjor, selv om de ikke vil ut med tall på hvor mange klienter, boligkjøp og – salg de hadde i fjor. Dette er forretningshemmeligheter.
 
50.000 nordmenn med Spaniabolig
Nordmenn på jakt etter sydenboliger betalte i fjor i gjennomsnitt 1.780 euro per kvadratmeter. Den summen matchet ingen andre grupper utenlandske kjøpere i første halvår fjor.
Anslag viser at rundt 50.000 nordmenn nå har skaffet seg en leilighet eller hus i Spania, ca. én prosent av den norske befolkningen. I første halvår i fjor sto nordmenn for 6,3 prosent av økningen i boligsalget til utlendinger her på kysten. I gjennomsnitt brukte hver norske boligkjøper 200.000 euro på sydenboligen.
Om nordmenn betaler mest per kvadratmeter bolig, er det likevel britene som står for de fleste boligkjøpene i Málaga-provinsen med sine 1.018 kjøp de første seks månedene i fjor. Det tilsvarer en økning på hele 21,5 prosent.
 
40 prosent nye lånekunder
DNB Luxembourg har mer enn 600 norske kunder som har lånt ca. 140 mill. euro (1,6 mrd. NOK) til boligkjøp i Spania, opplyser banksjef Håkon Hansen:
– Flere enn halvparten av kundene kjøper sydenboligen på Costa del Sol. Antallet nye lånekunder i DNB Luxembourg som tilbyr finansiering av boliger i Spania, økte med 40 prosent i fjor i forhold til 2013.
Ifølge Hansen var det en ”voldsom interesse” for lån fram til sommeren i fjor, mens høsten ble betydelig roligere, trolig pga. den svake norske kronekursen.
Om den norske krona holder seg svak i tiden framover, tror Hansen også på lavere interesse for boliglån.
Danske Nykredit ga i fjor lån til ca. 120 norske boligkjøpere langs den spanske middelhavskysten, ca. 50 av dem til boligkjøp i Marbella-området, ifølge avdelingsdirektør Gitte Søager Helth. Men i motsetning til DNB Luxembourgs sterke utlånsøkning, hadde Nykredit i fjor færre norske kunder enn i rekordåret 2013, opplyser hun.
 
– Stadig flere klienter
Ved det norske advokatkontoret Vogt Advokatfirma i Marbella økte antallet klienter som ville ha hjelp til kjøp og salg av bolig med ca. 20 prosent i fjor, ifølge advokat Einar Askvig:
– Generelt sett er bunnen i boligmarkedet nå nådd, selv om det fortsatt finnes utbyggere langs Costa del Sol som ennå ikke har fått realisert hele boligmassen de sitter på.
Disse boligene – for eksempel leiligheter med dårlig beliggenhet – må nok videre ned i pris for å bli solgt.
– Uansett vil ikke slike boliger være av interesse for skandinaver, sier advokat Askvig. Han tror for øvrig at dagens svake norske krone bare er et forbigående fenomen, selv om situasjonen trolig kan føre til en viss, midlertidig nedgang i etterspørselen etter sydenboliger blant norske kjøpere.
Utfra Askvigs klientmasse er det Calahonda- og Elviria-områdene som er de mest populære blant norske boligkjøpere. Men også områdene vest for Marbella by, for eksempel San Pedro, synes nå å oppleve en renessanse.
 
– Et svært godt år
Også eiendomsmeglerfirmaet Alamo Costa del Sol Real Estate i Fuengirola melder at 2014 var et meget godt år:
– Vi har nådd våre budsjetter, og salget til nordmenn ble doblet i fjor, sier Bente Furulund som er salgsansvarlig for Norge. Hun har ingen tro på at de spanske boligprisene på kysten vil gå ytterligere ned, selv om heller ikke prisene raskt vil stige:
– Jeg tror mer på stabile priser i tiden framover, sier hun.
Favoritten blant Alamos norske klienter er også Elviria, men også Aloha, Marbella by, La Cala og Fuengirola.
– Flere har også begynt å undersøke om boliger i eller nær Málaga by. Dette sier meg at etterspørselen etter sentrumsnære boliger har økt blant nordmenn, sier Bente Furulund. Hennes selskap satser sterkt på det norske markedet i år og deltar på boligmesser i Oslo, Bergen og Stavanger.
 
– Bunnen er nådd
I det Fuengirola-baserte Cramer Advokater SL, er stemning også god. Firma har registrert en økningen i boligkjøp på 35 prosent i fjor, i forhold til 2013.
– Vi tror bunnen er nådd og merker i enkelte områder en gradvis prisøkning på boliger, sier lederen av kontoret, Britt H. Johansen. Hun tror den dårlige valutakursen for norske kroner er forbigående og at krona igjen vil styrke seg.
– Derfor tror og håper vi at nordmenn fortsetter å kjøpe bolig i Spania, sier Johansen. Hun mener at hele kyststrekningen, fra Torreblanca og ned til Puerto Banús er mest populær og etterspurt blant norske kjøpere på denne delen av Middelhavskysten, selv om også områdene øst for Málaga by stadig blir mer populære.
 
Tre topplasseringer på kysten
– Utfra eiendomsregistrene er det ingen tvil om hvilke områder som er mest ettertraktet langs kysten, sier Heidi Ch. Bråteng i Real Estate Segarra & Bråteng i Elviria: – Det er Elviria, områdene rundt Marbella by og rundt Puerto Banús. Alle nordmenn vil ha sydenbolig der.
Også Bråtengs selskap hadde et godt år i fjor med en jevn økning i omsetningen målt mot det tidligere rekordåret 2013. Der i gården tror de ikke at en svakere norsk krone målt mot euro, vil ha særlig betydning for omsetningen. Bråteng peker derimot på at det i dag er billig å låne penger og at nordmenn er kravstore:
– De vil ha høy standard og maks utbytte av ferieoppholdet på Costa del Sol, – og er villig til å betale for det.

boligguide-nordmaendAbnerLommebogen

 
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.