Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ekstra korte nyheter oktober 2014

Ekstra korte nyheter oktober 2014

nyhed-ley-abortion
Det spekuleres i at loven ble droppet pga. regjeringsvalget neste år og fordi forslaget til ny abortlov var ytterst upopulært i mange kretser – også innenfor PP.  

Omdiskutert abortlov helt ut med badevannet
Spanske kvinner kan igjen puste lettet ut etter at statsminister Mariano Rajoy foreløpig har droppet innføringen av den nye abortloven. Kuvendingen kommer som litt av en overraskelse fordi justisminister Alberto Ruiz-Gallardón så sent som i juli forsikret at abortloven ville bli godkjent innen utgangen av sommeren. Hele prosjektet ble sjøsatt 20. desember 2013 der den første forhåndsgodkjennelsen ble gjennomført av ministerrådet. Loven – om den var blitt gjennomført – ville ha vært den mest restriktive abortloven siden Franco-tiden. Den gikk til og med lenger enn loven fra 1985 der man i det minste tillot aborter om fosteret hadde misdannelser.
Siden det kom fram at PP hadde planer om å innføre abortloven, har den konservative regjeringen møtt stor motstand og kritikk fra både inn- og utland. Også innenfor partiets egne rekker har forslaget til ny abortlov skapt sterke fronter, og mangelen på enighet er hovedårsaken til at prosjektet nå er parkert.  

 
nyhed-ruiz-gallardon
30 år i spansk politikk er over for Ruiz-Gallardón som startet helt på bunnen i Partido Popular, endte som ordfører i Madrid og til slutt som justisminister.    

Uenighet om ny abortlov: Justisministeren går av
Den spanske justisministeren Alberto Ruiz-Gallardón har gått av. Han sier også farvel til plassen i parlamentet og til sine øvrige verv i Partido Popular (PP), men fortsetter likevel som menig medlem av partiet. Hans avgang skjer etter at justisministeriet har fått voldsom kritikk for sitt forslag til ny abortlov. Samtidig trakk statsminister Mariano Rajoy tidligere i uken tilbake forslaget og varsler bare om mindre endringer i den nåværende abortloven.
”Jeg er ikke rett mann til posten om det bare skal små justeres i den nåværende loven,” sa Ruiz-Gallardón ved sin avgang. Han understreker likevel at han er takknemlig for å ha vært en del av den sittende regjering og har bare godord til overs for Mariano Rajoy. Den nå forhenværende justisministeren forsikret også at hans departement har forberedt et juridisk mottrekk dersom den katalanske regionalregjeringen velger å gå videre med sine planer om et uavhengighetsvalg som strider mot den spanske grunnloven. Ny justisminister blir Rafael Catalá som fram til nå har fungert som viseminister for Ministeriet for offentlige anlegg.

 
nyhed-hunde
Parken befinner seg i ”La zona de Las Mesas”.      

Ny hundepark i Estepona med badebasseng og lekefasiliteter
Nå kan menneskets beste venn nyte godt av avkjølende bad og morsomme lekeområder i den nye hundeparken i Estepona. Kommunen som står bak prosjektet har nå åpnet den grønne hundeparken som har et areal på 2000 m2. Et budsjett på ca. 12.000 euro ligger bak ferdigstillelsen av parken, og området omfatter mange installasjonene og et bade område der hundene kan dyppe potene. Parken har også mange skyggefulle steder som skal gjøre tilværelsen tålelig for både eiere og hunder i sommermånedene. Hundeparken er plassert ved siden av lekeparken Parque de Los Niños og er som den også utstyrt med lekefasiliteter som ringer, små husker og rør til de firbente vennene. Innenfor parkens område gjelder de samme regler som ellers i forhold til hundenes etterlatenskaper, så husk å ha med nok poser i hvis du planlegger en dag i det grønne med hunden din. Parken er dessuten tilpasset handikappede hundeeiere.

 
nyhed-voldtaegt
I Spania blir det årlig anmeldt rundt 1.200 voldtekter.

Ti måneders betinget fengsel for falske voldtektsanklager
Under årets Feria i Málaga ble fem unge menn anklaget for voldtekt av en 20 år gammel jente. Det viser seg nå at anklagen var falsk og at jenta hadde funnet på alt sammen i frykt for at de unge mennene ville offentliggjøre en video som ble tatt opp denne kvelden. Den unge kvinnen må likevel ikke gå i fengsel med mindre hun begår en annen forbrytelse i løpet av de neste to årene. Hun må likevel betale en bot på 2.160 euro for forseelsen. Hele begivenheten førte til store diskusjoner i sørspanske medier der arrangørene bak Feria de Málaga måtte står fram og forsvare sikkerhetsnivået i forbindelse med den store byfesten. Men nå er det ¬– om ikke annet – satt punktum for den saken.

 
nyhed-cykel
Snart skal du kunne sykle eller gå på paseo´en helt fra Nerja til Manilva, om du vil.

184 kilometer kystpromenade på gang
Den nye paseo´en på Costa del Sol som skal gå fra Nerja i øst til Manilva i sørvest, blir 184 kilometer lang, skriver Diario Sur. Planen er at du skal kunne sykle og gå langs vannkanten på hele denne strekningen. Det er regionmyndighetene i Málaga som nå har offentliggjort planene. Man har allerede sikret seg støtte fra staten og fra andre parter som må involveres.
I tillegg til gang- og sykkelveien jobber myndighetene også med et par andre prosjekter som skal realiseres, blant annet gratis wi-fi i alle byer og 80 kommuner i Málaga-provinsen.

 
nyhed-spansk-laeger
Norsk helsevesen vil rekrutterer spanske leger. Allerede i februar eller mars neste år skal de første være på plass.

80 spanske leger til Norge
For framtidens Helse-Norge er mangelen på kvalifisert personell den største utfordringen. Derfor rettet allerede i 2010 norske myndigheter blikket mot Spania. Til sammen 80 spanske leger har den siste tiden meldt sin interesse for å jobbe i Nordlandssykehuset, melder NRK. I løpet av oktober reiser norske fagfolk til Madrid for å intervjue aktuelle søkere. Tall fra 2012 viser at Norge om 20 år kan mangle så mye som 57.000 helsefagarbeidere og 28.000 sykepleiere og at det også vil være underskudd av leger. Når Norge nå bevisst rekrutterer fra Spania, skyldes det at Norge ikke skal hente helsepersonell fra land som trenger personellet selv. De første spanske legene er ventet å komme til Norge i februar/mars neste år.

 
nyhed-boligpriser

Boligprisene øker
Boligprisene i Spania øker igjen for første gang på seks år. Det viser boligprisindeksen til det nasjonale statistikkbyrået (INE) som ble lagt fram 8. september. For andre kvartal i år økte boligprisene i gjennomsnitt 0,8 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, mens økningen var på 1,7 prosent sammenliknet med første kvartal i år, skriver Spaniaposten.
De nye tallene fra det spanske statistikkbyrået viser at det er nye boliger som har hatt den største prisoppgangen de siste fire månedene. Prisen på nye boliger viste en oppgang på 1,9 prosent, mens bruktboliger økte med 0,2 prosent. Dette er første gang siden første kvartal 2008 at prisene på nye boliger har hatt en positiv utvikling. Bruktboliger har ikke opplevd prisoppgang siden fjerde kvartal i 2007.
Det er regionene Madrid og Valencia som leder an i prisoppgangen, med henholdsvis 2,7 og 2,3 prosent økning. INE melder også om økte boligpriser i Andalucia, Balearene, Cantabria, Catalonia, Galicia, Murcia og Melilla, mens prisene fortsetter å falle Ceuta, Navarra og Extremadura.
 
nyhed-voldssag
Blir nederlenderen frikjent, kan det bety at Fuengirola kommune må ut med en kjempeerstatning. 

Voldssak mot nederlender gjenåpnes
Siden 2003 har en nederlandsk mann sittet fengslet for å ha overfalt og seksuelt misbrukt tre kvinner. Retten i Fuengirola ga ham 15 års fengsel i en svært omstridt rettssak med usikkert bevismateriale og vitneutsagn. Retten har nå besluttet å gjenåpne saken etter at det er kommet fram at nederlenderens DNA ikke stemte med de prøvene man tok på ett av de tre ofrene. Og fra engelsk politi har man nå fått opplysninger om at DNA-prøvene fra det første offeret stemmer overens med en britisk statsborger som i 2005 ble dømt for seksuelt overfall og drap på en jente i England. Nederlenderens advokat Silverio García Sierra forteller at de fingeravtrykkene man fant i et av ofrenes bil, heller ikke passer med hans klients. Han peker på slurv i politiet og byrettens arbeid og krever klienten sin frikjent etter at han nå har sonet 11 av de 15 årene med fengsel som han ble idømt.

 
nyhed-lys-fungi
Fuengirola var den første kommunen som på 1990-tallet installerte lys på strendene. 

En lysende idé forbedrer Fuengirolas kyststrekning
En investering på mere enn 180.000 euro skal redusere omkostningene på belysningen på Fuengirolas strender og skape en mer bærekraftig løsning. De gamle lyspærene blir snart skiftet ut med LED-lys (lysdioder) der energiforbruket er en god lavere enn dagens glødelamper. Dessuten har lysdiodene en mye lengre levetid som, hvis de er korrekt installert, kan lyse konstant i årevis uten at den mister ”gløden”. Det nye tiltakene fra kommunen er en del av et prosjekt kalt ”el Plan de Homogeneización” som skal være med på å sette fokus på Fuengirolas kyst som et unikt område der det er orden og rent.
”Vi ønsker å være en foregangs by og har designet en plan som muliggjør en sammenkobling av alle elementene som finnes på byens strender,” forteller Ana Mula, ansvarlig for strand- og byområdene i kommunen.  
Homogeniseringsplanen har til formål å integrere de naturlige elementene med den servicen som finnes på strendene. Derfor har man blant annet også installert nye avdelinger for førstehjelp, livreddere, politi og utkikkstårn, samt forbedret badefasilitetene.     

 
nyhed-legetoej
Stor glede for lite penger.

Leketøy og kjøkkenmaskiner for en 10’er
Mi Gran Ilusión (mitt store ønske) er navnet på en suksesshistorie i Málaga. Gründeren Jorge Rosado har fått stor suksess med et svært enkelt konsept. Han selger leketøy og kjøkkenmaskiner til en enhetspris på ti euro. Ved utgangen av 2008 hadde Jorge Rosado store problemer som grossist på leketøy og kjøkkenmaskiner, for hans kunder – primært detaljhandel – kunne ikke betale ham pga. krisen. Derfor besluttet han å åpne sin egen butikk med sine egne varer. Og det har blitt en forrykende suksess. Mi Gran Ilusión har i dag 27 butikker, primært i Andalucía, og vil i 2015 åpne butikker i både Madrid og Barcelona.
”Vi selger bare merkevarer og med samme garanti som om man handler i andre butikker. Forskjellen her er bare at våre varer bare koster det halve, fordi vi kjøper i store kvanta og smiler hvis vi får en avanse på ti prosent,” forklarer gründeren.

 
nyhed-oecd
Spania har i dag redusert moms på bl.a. dagligvarer, medisin og fundamentale serviceytelser som OECD mener bør settes opp.

OECD’s budskap til Spania: Opp med momsen – ned med Seguridad Social-ytelsen
I den nyeste rapporten fra OECD er rådet til den spanske regjeringen klart: Sett opp momsen på varer som i dag har en spesielt lav moms. Og sett ned Seguridad Social-ytelsen for de med lavest lønn. På denne måten mener OECD at Spania vil få flere penger i statskassen og samtidig motivere virksomheter til å ansette nye medarbeidere på lav nybegynnerlønn. OECD ser på den store offentlige gjelden og den høye arbeidsløsheten som Spanias to største problemer for å komme seg ut av krisen. OECD antar at landet i år vil oppnå en vekst på 1,2 prosent mot 1,6 prosent neste år. Arbeidsløsheten vil innen utgangen av året falle til 24,6 prosent og i 2015 til 23,6 prosent.
”Det blir en lang og seig kamp for Spania,” heter det i rapporten.

 
nyhed-althani
Det er nå eller aldri for Al-Thani. Det uvisst hva han gjør om han ikke får godkjent å bygge den nye sportsbyen i Málaga.

Sjeiken legger press på myndighetene
Eieren av Málaga Club de Fútbol, sjeik Al-Thani, er etter sigende på vei til Málaga for å legge press på kommunen og Junta de Andalucía. Tidligere satte han fram et ultimatum for å få alt det administrative arbeidet klart slik at byggingen av Málagas nye sports by kan settes i gang. Prosjektet har ligget på tegnebrettet i knapt fire år og er en av de viktigste milepælene i sjeikens prosjekt for Málagas fotballklubb.
Byens ordfører, Francisco de la Torre, mener derimot at byen har gjort sitt ved å formidle salget av de store tomtene og gjøre dem byggeklare. Alt papirarbeid er klart fra kommunens side, forsikrer ordføreren som kaster ballen videre til Junta de Andalucía i Sevilla, som ennå ikke har godkjent prosjektet.

 
nyhed-images

Skattebombe avblåst
«Spansk arvebombe» het det i media etter at flere nordmenn med feriebolig i Spania hadde fått krav om skyhøy arveavgift når den ene av eller begge boligens eiere gikk bort. Nå ser det imidlertid ut til at bombealarmen er avlyst, melder Hegnar.no.
En fersk EU-dom nekter Spania å forskjellsbehandle utlendinger ved arv og gaveoverføringer. Det betyr at det blir billigere for nordmenn å arve spanske ferieboliger.
Spanjolene har operert med en progressiv arveavgift og relativt beskjedne bunnfradrag. Dessuten eksisterer ikke begrepet ”uskiftet bo” i Spania, noe som betød at den gjenlevende parten fikk beregnet arveavgift på avdødes halvdel av boligen.
Også de som allerede har arvet kan nyte godt av dommen.
– Det er mange som allerede har betalt arveavgift, og som vi antar vil ha et godt grunnlag for å fastsette et krav om å få tilbakebetalt deler av beløpet, sier Line Katinka Juuhl i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig, som har spesialisert seg på nettopp juridiske forhold mellom Norge og Spania.

 
Sentralregjeringen øker investeringene markant i Málaga
Statsbudsjettet for 2015 er klart, og der er det flere gode nyheter til Málaga etter at provinsen i fjor mottok det laveste tilskuddet på 15 år. 272,54 millioner euro er satt av til investeringer og administrasjon i Málaga, noe som er 44,2 prosent mere enn sist år da regjeringen i Madrid gjennomførte voldsomme innsparinger. Det er oppsiktsvekkende at 5 millioner euro er øremerket en ny til- og avkjøringsvei fra den nordlige delen av provinsen til lufthavnen. Det er også avsatt 300.000 euro til en forstudie om utvidelsen av kystbanetoget fra Málaga til Marbella og Estepona, etter at Junta de Andalucía i Sevilla har erkjent at de ikke makter oppgaven.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.