Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter oktober 2014
nyhed-trafik
Tallet på ulykker og dødsfall i trafikken har falt med cirka 75 prosent på ti år.
 
Færre dødsfall i trafikken
Innbyggerne i Málaga-provinsen er blitt bedre til å kjøre bil, og antallet dødsfall i trafikken er falt merkbart de siste ti årene. I 2004 mistet 104 personer livet på veiene i Málaga-provinsen. I 2013 var tallet falt til 25, og i år har 16 personer mistet livet i trafikken. I trafikkministeriets avdeling i Málaga er man naturligvis glad for den markante nedgangen i antallet dødsfall.
”De mange informasjonskampanjene om å vise respekt i trafikken gir nå resultater. Jeg tror at bilister og motorsyklister i dag er mer oppmerksomme på konsekvensene av en ulykke og at det kan ramme oss alle,” sier Trinidad Hernández fra trafikkministeriet i Málaga. Hun peker også på førerkortets poengsystem og radarene som i stor grad har fått bilistene til å sette ned farten på veiene.
 
nyhed-valg-catalonien
Rajoy er tydeligvis bekymret for Spanias image utad.

Artur Mas skriver ut valg – regjeringen går til motangrep
I slutten av september skjedde det de fleste regnet med: Catalonias leder Artur Mas skrev ut uavhengighetsvalg 9. november. Samtidig startet de to store nasjonalistpartiene ERC og UiC sine valgkampanjer.
Som en reaksjon på kunngjøringen av valget, møttes den spanske regjeringens ministre for å utforme og underskrive dokumentasjonen mot uavhengighetsvalget som så ble oversendt  den spesielle grunnlovsdomstolen Tribunal Constitucional i Madrid. Domstolen har, som ventet, erklært uavhengighetsvalget ulovlig.
”Valget blir nå offisielt avlyst, og følger ikke den katalanske regionalregjeringen opp, vil regjeringen og domstolene ta alle midler i bruk for å forhindre valget. Jeg synes det er trist for Catalonia og Spania at det er gått så langt, men vi har forberedt oss på det verste,” uttalte statsminister Mariano Rajoy. Samtidig beklager han at Artur Mas har splittet den katalanske befolkningen og forsøker å splitte Spania og EU.

 
nyhed-monedas
Går eurosonen mot langvarig fall i priser og etterspørsel? Spørsmålet skaper hodepine for lederen av Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi.
 
EU – laveste prisvekst siden 2009
Prisveksten i eurosonen bever seg faretruende nær nullpunktet og dermed deflasjon som kan innebære langvarig fall i priser og etterspørsel. I tillegg øker verdien av gjelden som dermed kan ble vanskeligere å håndtere, skriver E24, den norske næringslivsavisen på nett.
Dette er den laveste prisveksten man har hatt siden oktober 2009 og situasjonen legger ytterligere press på Den europeiske sentralbanken og Mario Draghi for å sette i verk tiltak for å unngå at eurosonen faller i deflasjon eller såkalt negativ prisvekst.
I Spania er allerede negativ prisvekst et faktum med en prisvekst på – 0,3 prosent i september, opp fra – 0,5 prosent i august. Ledighetstallene for eurosonen samlet holder seg uendret på 11,5 prosent i august.
nyhed-cruz-roja
Her mottar presidenten i Cruz Roja i Fuengirola, Sara Montagut Mondéjar, sjekken på 1.500 € fra den norske caseta´en under vårens Internasjonale dager.
 
Mer penger til Cruz Roja
I begynnelsen av måneden kunne Elisabeth Petterson (t.v.) og Janne Hoel (t.h.) endelig overrekke Cruz Roja (Røde Kors) i Fuengirola sjekken på 1.500 € som var overskuddet fra den norske caseta´en under årets Internasjonale dager i begynnelsen av mai.
President Sara Montagut Mondéjar takket for gaven og fortalte at disse pengene kommer godt med i det arbeidet Cruz Roja gjør lokalt i Fuengirola.
– Den økonomiske krisen rammer fortsatt hardt, og vi trenger alt vi kan få til mat, utstyr og til å hjelpe spanske familier gjennom en hard og tøff hverdag, sa Sara Montagut Mondéjar.
Etter de to siste Feria Internacional de los Pueblos – FIP – i Fuengirola, har Cruz Roja til sammen fått 5.100 € fra arrangementskomiteen bak den norske casetaen.
nyhed-araberhotel
Rike arabere har alltid nytt sommeren i Marbella. Nå kommer det enda flere.

Marbella får sitt første ”halal-hotell”
Når det skal startes nye tiltak rettet mot turismen, har Marbella det med å gå først. Det så man tydelig på den nylig avsluttede reiselivsmessen i Granada som utelukkende fokuserte på arabiske reisemål i Spania.
Hotellet NH Alanda på ”The Golden Mile” i Marbella har fått sertifikatet som gir dem status som ”halal-hotel”. Det er det best tenkelige varemerket, ifølge islamsk lov. På Hotel Alanda er det bl.a. gjort god plass til å kunne be dagens bønner, noen værelser vender mot Mekka, og menn og kvinner har hver sine pool. En arabisk forretningsmann overtok i fjor det konkursrammede hotellet NH Alanda som nå har åpnet som arabisk ”halal-hotel”.

 
nyhed-taxastrejke
Det er varslet streiker, køer og kaos.  
 
Drosjene varsler streiker
Konflikten mellom taxisjåførene, Junta de Andalucía og Málagas lufthavn fortsetter. I grove trekk går konflikten ut på at Málagas taxisjåfører vil ha eksklusivitet på kjøring til og fra lufthavnen. Tidligere i år ble det inngått en avtale, men ifølge taxisjåførene er det ingen kontroll i lufthavnen, og derfor overholdes heller ikke avtalen. I dag kan sjåfører fra andre byer fritt kjøre til lufthavnen for å hente passasjerer, og det er det i Málaga stor utilfredshet med. Sjåførene har derfor varslet streiker alle tirsdager i tidsrommet kl. 10-12. Og finnes det ingen løsning før jul, vil alle sjåfører legge ned arbeidet julaften, nyttårsaften og på helligtrekongersdag 6. januar.
 
nyhed-vandreservoir
Vannreservoarene er i dag cirka 50 prosent fylt.

Masser av regn – men ikke til vannreservoarene
Luften ble renset, og bøndenes tørre marker fikk masser av vann da det i slutten av september regnet voldsomt i store deler av Andalucía, blant annet i Málaga-provinsen. Men pussig nok steg nesten ikke vannmengden i provinsens vannreservoarer. Det skyldes at regnet primært falt langs kysten og ikke lenger inne i landet der de store vannreservoarene ligger. Det er ikke akutt vannmangel, men etter en lang og varm sommer hadde det vært betryggede om store deler av de store mengdene med nedbør hadde endt i de halvtomme vannreservoarene.

 
nyhed-turisme
Hotellene har økt belegget med seks prosent i år.

Drømme år for turismen
Turistene strømmer til Spania. I årets åtte første måneder har 45,4 millioner turister besøkt landet, en økning på 7,3 prosent i forhold til samme periode i fjor.
Bare i august tok 9,1 millioner turister turen til Spania, viser de ferskeste tallene fra Ministeriet for industri og turisme.
Det er særlig franske, tyske og engelske turister som står bak den markante økningen, men også belgierne og italienerne drar til Spania som aldri før. Catalonia, Kanariøyene Madrid er de tre regionene med størst framgang, mens Andalucía havner også på topp 5-lista.

 
nyhed-euro
I dag brukes euroen daglig som betalingsmiddel av 334 millioner europeere.

Nye 10-eurosedler
Spania og de øvrige 18 landene i den europeiske monetære unionen har nå fått nye 10-eurosedler. De nye sedlene har fått ny design og nye sikkerhetsforanstaltninger som gjør det vanskeligere å forfalske dem. I fjor kom det nye 5-eurosedler, og det er målet at pengesedlene med verdier på 20, 50, 100, 200 og 500 euro de kommende årene også skal byttes ut.

 
nyhed-varmetemperatur
I år har det vært varmere i Málaga enn i det andalusiske innlandet.    

Varmeste september siden 1962
23. september sluttet offisielt sommeren, men Meteorologisk institutt (Aemet) melder at sommertemperaturene fortsetter en stund til. Hittil har september vært den varmeste i Málaga-provinsen siden 1962 med en gjennomsnittstemperatur på hele 32,6 grader. Grunnen er at Andalucía i løpet av måneden ble truffet av flere varmebølger. Også nettene har vært de varmeste siden 1962, med en gjennomsnittstemperatur på 21,9 grader. Det spanske meteorologiske instituttet Aemet varsler at temperaturene i slutten av uken vil falle slik at vi midt på dagen framover vil ha 22-23 graders varme.

 
 
Arbeidsløsheten øker på ny – men bare ganske beskjedent
De nyeste tallene fra Arbeidsministeriet forteller at arbeidsløsheten i september steg med 19.720 personer. Det er alltid trist med en økning i ledigheten, men i ministeriet ser man ganske positivt på tallet fordi det er den minste øknningen i arbeidsløsheten i en september måned siden 1996. Når sommer- og turistsesongen avsluttes ved utgangen av august. stiger ledigheten, tradisjonen tro, alltid.
”Tallene viser at de mange nye arbeidsplassene som er blitt skapt i løpet av året er reelle og ikke bare midlertidige jobber,” sier Engracia Hidalgo fra Arbeidsministeriet. Av de 19.720 nye arbeidsløse kommer 2.761 fra Málaga-provinsen. Málaga er den spanske provinsen der arbeidsløsheten har steget mest, bare forbigått av Cádiz.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.