Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter september 2014
shutterstock 30893488 jpg-tørke
 
Tørreste år i Málaga-provinsen siden 1994/-95
For andre gang i historien må innbyggerne i Málaga-provinsen grave svært dypt for å finne vann. Det hydrologiske året 2013-2014 slutter 30. september, og det tegner til å bli det tørreste året siden midt på nittitallet. Vannreservene som ble fylt godt opp i året 2011-2012 og som på grunn av en fornuftig håndtering fortsatt inneholder 70 prosent av sin kapasitet, fungerer derfor som redningsvest for tørstende mennesker, dyr og planter i de sørspanske hjem. Provinsene Ronda og Alpandeire er de stedene der regnskyene har vært mest gavmilde og har etterlatt seg ca. 462 liter vann per m2. Det er fortsatt et godt stykke unna gjennomsnittet som normalt ligger på 624 liter vann per m2. Fuengirola og Estepona er derimot de to provinsene der det har falt minst regn. Her når gjennomsnittet for år 2013/2014 bare opp i henholdsvis 197,6 liter og 279,6 liter per m2. Og størsteparten av nedbøren falt i disse byene i januar (40,2 prosent) og april (38,1 prosent). Selv om nedbørsmengden i Málaga-provinsen i år ligger langt fra rekordåret 1989/1990 da man nådde opp i hele 1.112,5 liter per m2, så finnes det håp der framme. Ifølge Hidrosur (Informasjonssenteret for vanntilstanden i Andalucía) forventes det nemlig at november vil bringe med seg store mengder nedbør.
 
 
shutterstock 30893488 jpgsalgMarbella
 
Beste sommersalg i Marbella i ti år
Ikke siden 2004 har Marbella opplevd så stor økonomisk vekst som denne sommeren. Både innenfor hotell- og detaljbransjen melder man om store oppsving, og i juli og august er det registrert en økning i salget på hele ti prosent i gjennomsnitt sammenlignet med 2013. Og alle indikatorer tyder på fortsatt vekst, uttaler byrådsmedlem og formann for Salg, industri og offentlig anlegg i Marbella Kommune, José Eduardo Díaz.
«Tallene skaper optimisme. Og innenfor begge bransjer forventes det at september også blir en svært god måned.»
Særlig veksten innenfor hotellsektoren vekker oppmerksomhet, poengterer Díaz.
«Vi snakker om rekordtall med en økning på mellom 3 – 20 prosent i juli og mellom 10 – 20 prosent i august, sammenlignet med fjoråret.»
Flere steder har også mindre forretninger merket effekten av de mange kjøpeglade gjester, og i Puerto Banús er det registrert en vekst på tre prosent i juli og hele 20 prosent i august.
Det økte salget har også betydd et fall i arbeidsløsheten, og 1.061 personer har kommet i arbeid, forteller José Eduardo Díaz som roser innsatsen fra virksomheter og oppfordrer dem til å beholde antallet arbeidsplasser de kommende månedene.
 
 
Arbejdsløshed
 
Arbeidsløsheten faller ikke lenger
Etter 12 måneder med fallende ledighet steg den i august på landsbasis med 8.070 personer. De nye tallene får likevel ikke regjeringen til å skifte kurs fordi det i årets første åtte måneder har blitt skapt 270.000 nye arbeidsplasser. Dessuten er august tradisjonelt en måned der arbeidsløsheten øker. For Málaga-provinsen er det imidlertid bare gode nyheter, fordi ledigheten i august falt med 1.305 personer. De nye jobbene er primært blitt skapt innenfor servicenæringene. Det er sjette måned på rad at arbeidsløsheten faller i Málaga-provinsen, der den samlede ledigheten nå ligger like under 185.000. Ledigheten er noenlunde likt fordelt mellom menn og kvinner.
 
 
Bilsalg
 
Salget av biler er økende
Alt tyder på at inneværende år blir et godt salgsår for bilbransjen i Spania. Siden 2008 har bilsalget falt år etter år, men i 2014 er det i årets første åtte måneder blitt solgt 583.663 biler mot 501.260 sist år. Det er en økning på 16,4 prosent. Også i august måned, som alltid er årets dårligste salgsmåned, har bilsalget på landsplan steget med 13,7 prosent. Det er den økende forbrukertilliten og regjeringens tilskuddsordning «Plan Pive» som er de to viktigste faktorene bag økningen. De fleste bilmodeller er dermed billigere i dag enn i 2007. Tilskuddsordningen forsetter til og med 2015, så fram til da forventer bilbransjen fortsatt økende bilsalg.
 
 
JordiPujol
 
Andorra bryter bankhemmeligheden i Pujol-saken
Fyrstedømmet Andorra har meldt fra at de vil samarbeide med spanske myndigheter og utlevere informasjon om Jordi Pujols innskudd i banken Banca Privada de Andorra. For ganske få måneder siden kom det fram at Jordi Pujol gjennom 34 år har skjult ca. 4 mill. euro fra det spanske skattevesenet. Ved å offentliggjøre Pujols innskudd i Banca Privada de Andorra, ser banken og myndighetene i Andorra mellom fingrene med Pujols trusler om å saksøke banken for ulovlig å utlevere opplysninger om private kunder. Jordi Pujol er forhenværende president for Generalitat i Catalonia, og han har kommet ut i et fryktelig stormvær etter at spanske myndigheter og pressen har avslørt hans skatteunndragelse. Han er under sterk mistanke om å ha tilegnet seg og skjult store summer i flere skatteparadiser.
 
 
Museum
 
Centro Pompidou’s Málaga-avdeling presenteres i Paris
Om ti måneder skal det første Centro Pompidou-museet utenfor Frankrike stå klart i Málaga. Málagas ordfører Francisco de la Torre, reiste tidligere i uken til Paris for å delta i den offisielle offentliggjøringen av nyheten. Centro Pompidou får en fin plassering i Málagas nye havn, Muelle Uno, der ferdigstillelsen av det nye museet er i full gang. Málaga kommune satser voldsomt på ytterligere å forbedre byens kulturelle tilbud. Sammen med Picasso-museet, Carmen Thyssen-museet og det kommende museum for Bellas Artes del Siglo 19, forventes Centro Pompidou å bli byens best besøkte museum. Málaga har i dag 28 museer og 70 prosent av byens turister kommer på grunn av de kulturelle tilbudene.
 
 
shutterstock 172511669 
 

Andalucía mister nesten 38 millioner euro i eksport til Russland
Den sørspanske regionen er ett av de steder der den russiske embargoen rammer hardt. I 2013 eksporterte Andalucía matvarer til Russland for ca. 75 millioner euro, og selv om Russland «bare» ligger på 17. plass av de landene som importerer flest andalusiske råvarer, så har det en betydelig effekt. Det dreier seg primært om produkter som grønt, frukt, oliven, olivenolje og kjøtt, og fordi Andalucías økonomi i høy grad er basert på primære matvarer som disse, skaper det hull i regnskapene. Ifølge la Agencia Andaluza de Promoción Exterior-Extenda, dependiente de la Consejería de Economía, Innovación, Ciencia y Empleo (Eksportrådet under Ministeriet for økonomi, innovasjon, vitenskap og arbeid) viser de nyeste tallene at regionen taper drøyt 37,5 millioner euro i 2014 på Russlands importstopp. Junta de Andalucía ber likevel produsentene om å vise tålmodighet og henviser til at EU holder på å ferdigstille detaljene i en plan om hvilke midler man vil ta i bruk for å kompensere for jordbrukets tap og forsikrer at Junta de Andalucía ikke vil vente med å be om flere midler, hvis det skulle bli nødvendig. (Kilde: Diariosur.es)
 
 
shutterstock 84464659
 
Málaga setter i gang fase to av «prosjekt-sykkel»
Siden den såkalte sparkesykkelen ble oppfunnet i 1817, har det skjedd mye, og det populære pedalkjøretøyet er i dag allemannseie – først og fremst i Nord-Europa. Men det skal nå endres, heter det fra Ayuntamiento de Málaga. Her har man nemlig en klar visjon om å utbre sykkelen og ikke minst å utvide veinettet med flere sykkelstier. For over et år siden, satte man i gang første del av «prosjekt-sykkel», der 20 bysykkel-installasjoner ble plassert forskjellige steder i den sørspanske storbyen. Som beboer i Málaga kan man med sitt EMT-transportkort, som også brukes på bussene, også låne en bysykkel. Og det prosjektet har vist seg å ha gått over all forventning. Derfor planlegger Ayuntamiento de Málaga nå å utvide systemet til flere områder i byen. Men først skal det anlegges flere sykkelstier slik at de tohjulede borgerne kan bevege seg sikkert rundt i trafikken. Politikerne i Málaga har derfor avsatt én million euro som skal brukes til å forlenge de 30 kilometerne med sykkelstier som allerede finnes i byen. Nylig ble det for eksempel anlagt sykkelsti fra enden av Paseo Maritimo og ut mot El Palo. Og her planlegges det blant annet at det skal anlegges nok en strekning på 17 kilometer som skal forbinde El Palo, Teatinos og Cruz del Humilladero.
 
 
Feria
 
Beste feria på fem år
Den nylig gjennomførte feria´en i Málaga var bedre besøkt enn ventet. Formannen for sammenslutningen av restaurasjoner under feriae´n, Miguel Carmona, forteller at de første tallene indikerer en økning på 20-25 prosent i besøkstallene på feriaplassen «El Real» som ligger rett bak kongressentret i Málaga. De mange besøkende har også økt restaurantenes omsetning med 15-20 prosent, ifølge Miguel Carmona, og er dermed den beste byfesten i Málaga de siste fem-seks år. Han peker på mengden av aktiviteter på feriaplassen, god og billig busstransport til og fra bysentrum og de litt lavere priser i restaurantene som de avgjørende faktorer bak framgangen.
 
 
Turisme-Malaga
 
Málaga by populær som aldri før
Flere og flere turister legger veien forbi Málagas bysentrum. I årets første sju måneder har turismen steget med ni prosent i forhold til i fjor. Tallene kommer fra Spansk statistikk – INEM – og kommunens turistråd. På landsplan er det bare Madrid som med 11 prosent økning har en større framgang i turismen. «Det er primært utlendinger som søker seg til byen, og de kommer jevnt fordelt over hele året. Det er ikke bare en god sommer som ligger bak de flotte tallene,» sier Julio Andrade som i byrådet er ansvarlig for turismen. Málaga kommune la i slutten av 90-tallet en langsiktig plan for å få gang i turismen. Byen satser voldsomt på kultur- og næringsturisme, og ikke «sol og strand»-konseptet som det er masser av langs hele Costa del Sol.
 
 
Hjemmegående
 
Krisen får flere hjemmeværende kvinner på arbeidsmarkedet
Tallene taler sitt klare språk; færre kvinner velger å gå hjemme.
I 2007 var det i Málaga-provinsen 150.000 hjemmeværende kvinner. I dag, sju år senere, er tallet falt med 23 prosent til 115.500. En del av det store fallet kan skyldes dødsfall og at noen er blitt pensjonert. Men den viktigste faktoren er familienes trengte økonomi som har tvunget mange hjemmeværende til å søke seg over til arbeidsmarkedet. Tendensen er den samme i resten av Andalucía.
 
 
Merkel-Rajoy
 
Rajoy og Merkel på pilegrimsreise
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den spanske statsministeren Mariano Rajoy, møttes tidligere i uken for å forberede lørdagens EU-toppmøte i Santiago de Compostela. Rajoy og Merkel gikk sammen seks kilometer av «El Camino», pilegrimsleden, og hadde rikelig med tid til å snakke om framtiden. De to regjeringslederne er enige om den politiske kurs for Spania og det øvrige EU. Merkel er svært tilfreds med utviklingen i spansk økonomi og vil støtte den spanske kandidaten, Luis de Guindos, til valget som ny formann for eurogruppen når den sittende nederlenderen Jeroen Dijsselbloem sannsynligvis går av neste år.
Selv om Luis de Guindos blir valgt, vil han fortsette som spansk økonomiminister.
 
 
Mercacentro
 
Fuengirolas markedshall skal totalrenoveres
Tiden har løpt fra den gamle markedshallen «Mercacentro». Derfor har byrådet i Fuengirola godkjent en plan som vil endre markedshallen totalt. Mercacentro administreres i dag av kommunen, og hver enkelt næringsdrivende er ansvarlig for drift og vedlikehold av sin butikk. I første etasje er det i dag detaljhandel, og i andre etasje finnes grønnsakhandlere, slaktere, barer, mm. Mercacentro har likevel lenge hatt store problemer med besøkstallene, akkurat som alle andre markedshaller, og nesten halvparten av lokalene står tomme. Publikum søker seg til supermarkeder og innkjøpsentra. I storbyer som Madrid og Barcelona har man med suksess endret konseptet for de gamle markedshallene ved bl.a. å modernisere fasader og tilføye gastronomi på høyt nivå. Nå forsøker Fuengirola å gå samme vei. Det betyr at bare et sterkt firma framover vil stå for konseptutvikling og drift, men bygningen forblir kommunens. «Mercacentro blir nytt, lyst og annerledes. Et privat firma har presentert et ambisiøst prosjekt til fem mill. euro som vil gjøre Mercacentro til en gastronomisk og innkjøpsrik oase midt i byen,» sier Fuengirolas ordfører, Esperanza Oña, i en pressemelding der hun også erkjenner at kommunen ikke selv har hatt økonomisk mulighet for å forny den gamle markedshallen. Det er ikke satt noen dato for når ombygningen vil begynne.
 
 
shutterstock 176468279
 
Den akutte krisen i Spania er avblåst
Spansk økonomi kommer seg ut av gjeldskrisa ved øke eksporten av varer og tjenester. Om veksten fortsetter vil avhenge av nabolandene i EU, skriver den norske næringslivsavisen E24.
Den rekordhøye arbeidsledigheten ser ut til å ha nådd toppen og spanjolene bruker nå mer penger enn før. I perioden juni 2013 til juni 2014 ble det for første gang siden 2008 skapt flere jobber enn jobber som ble borte, ifølge ambassadesekretær Kristian Røed ved Den norske ambassaden i Madrid.
Samtidig er økt eksport med på å løfte veksten i et land som har vært i krise siden 2008 da både bolig- og aksjemarkedet fikk seg en kraftig knekk. Etterspørselen etter landets varer har økt med mer enn ti prosentpoeng på noen få år. For andre år på rad hadde Spania en vekst på 0,6 prosent i forhold til bruttonasjonalprodukt. Om veksten vil fortsette videre, vil blant annet avhenge av hvordan eurosonen samlet sett vil utvikle seg videre.
De to største økonomiene i eurosonen, den tyske og franske, har selv sine utfordringer. Det økonomiske lokomotivet, Tyskland, slakker på veksttakten. Samtidig bør Frankrike sette i verk reformer dersom de skal sikre seg vekst framover.
Røed sier til E24 at meningsmålingene viser at den høye arbeidsledigheten fremdeles er blant spanjolenes største bekymringer.
 
 
Podemos
 
Podemos vokser og runder 100.000 medlemmer
Partiet Podemos har for alvor fått vind i seilene. I den siste meningsmålingen får det nye partiet 17 prosent av stemmene, og etter bare 20 dagers kampanje har partiet rundet 100.000 medlemmer. Dermed er Podemos landets tredje største parti etter PP og PSOE, målt i antall medlemmer. I motsetning til andre partier, koster det ikke nødvendigvis noe å bli medlem av partiet. Man betaler det man synes er passende. Podemos ble stiftet for bare et halvt år siden og foran valget til Europaparlamentet i mai. Der fikk partiet – stikk imot alles forventninger – over en million stemmer og fem mandater. Podemos arbeider nå for å stille opp til folketingsvalget høsten 2015. Partiet er sterkt venstreorientert og ledes av unge og nye politikere.
 
 
Malaga-Aeropuerto
 
Flere «low cost-flypassasjerer» til Spania
Trafikken til og fra spanske lufthavner er sterkt stigende – Ikke minst når det kommer til passasjerer som velger å fly med de såkalte «low cost-selskapene». I årets første sju måneder har 18,3 mill. passasjerer valgt å flyve med et lavprisselskap til Spania, noe som er en økning på ti prosent i forhold til sist år. Tallet kommer fra Ministeriet for industri, energi og turisme.
Det er primært de tre selskapene Ryanair, EasyJet og Vueling som har flere fly og passasjerer enn tidligere. Barcelonas lufthavn er med 4,5 mill. «low cost-passasjerer» den største målt i antall reisende. Deretter følger Málaga som i år har vokst seg større på antallet «low cost-passasjerer» enn Alicante, Mallorca og Madrid.
 
 
Camping
 
Campingplassene taper 15 prosent av kundene
Mens lufthavner og hoteller melder om flere gjester og bedre tider, er meldingen fra landets campingplasser den stikk motsatte. I årets første sju måneder er mengden campingturister falt med 15 prosent i forhold til i fjor. «Prisene på hoteller og ferieleiligheter har falt sterkt de siste par årene, og det merker vi nå. Tilsvarende camper mange gratis, men ulovlig, på strendene ved kysten fordi politiet ikke griper inn i samme omfang som tidligere,» forklarer María Jesús fra Nerja Camping om årsakene til de dårlige tidene for bransjen. Formannen for sammenslutningen av campingplasser, Adolfo Porras, erkjenner den negative tendensen: «De siste fire-fem årene er det langsomt gått feil vei for campingplassenes besøkstall. Det er nye tider, og hver enkelt campingplass må omstille seg og tilby flere og bedre aktiviteter enn tidligere. De plasser som klarer det, vil ha en lys framtid,» sier han.
 
 
Kreditkort
 
Omfattende kredittkortsvindel i Marbella
Fem franskmenn ble tidligere i uken anmeldt i Marbella for å ha svindlet og stjålet 60.000 euro på andres kredittkort. Ofrene var primært eldre mennesker som ved bankautomatene ble møtt av en vennligsinnet mann som fikk de eldre kredittkortbrukere overbevist om at kortet deres var sperret. På den måten fikk de ut pin-koden av de uvitende brukerne, deretter stjal de kredittkortene. Politiet i Marbella har lokalisert og oppsporet de fem svindlerne i samarbeid med fransk politi. De fem gjerningsmennene har nemlig brukt samme metoder i Marseilles der de også har vært ettersøkt.
 
 
shutterstock 172487330 jpg-hjælp
 
Innbyggerne i Málaga oppretter online-byttehandel i kjølvannet av krisen
«Kompartir.es: Portal for kampen mot krisen i Spania.» Dette står det på bytteportalen som er opprettet av en liten gruppe innbyggere fra Málaga.
Initiativet ble i første omgang til fordi de ønsket å hjelp mennesker som var blitt berørt av krisen. Prosjektet ble satt i gang 11. august og har allerede et gjennomsnitt på mere enn 1.500 besøkende per dag. Det foregår på den måten at man enten kan søke etter eller tilby noe man ønsker å bytte eller gi bort gratis. I et oppslag på siden gis for eksempel bort to entrébilletter til Aquavelis i Torre del Mar til en trengende familie. Og en annen bruker som er tannlege i Torrox, tilbyr gratis tannfyllinger til et barn fra en fattig familie. Det er flere eksempler på folk bruker sin ekspertise eller økonomiske overskudd til å hjelpe andre. Også byttehandler er det mange av både innenfor sykler, boliger og konserter. Et av de viktigste tiltakene i prosjektet er blant annet også den siden som heter Alarma Social der personer som har bruk for umiddelbar hjelp, kan skrive oppslag. Her kan andre personer se hva som trengs og derfor komme med helt konkret hjelp. Innbyggerne fra Málaga som står bak prosjektet, sier dessuten til avisen Ivecinos.es: «Vi håper at idéen vil spre seg, så hjemmesiden blir utbredt nasjonalt.»
Ønsker du å vite mere om hjemmesiden og kanskje donere noen ting, kan du se mere her: http://www.kompartir.es/.
 
 
Erhverv
 
Flere nye næringsdrivende i Málaga
Málaga sentrum sprudler av nytt liv og nye butikker. Tendensen sprer seg nå til andre områder av byen som har vært hardt rammet av krisen og som har mange ledige næringslokale. Málaga kommune har i første halvår av 2014 utstedt 1.647 åpningslisenser, noe som er 200 flere enn sist år. Det er primært i områdene Cruz del Humilladero og Carretera de Cádiz at nye butikker ser dagens lys. Det er også i de områdene, tilfeldig eller ikke, at Málagas nye metro kjører gjennom. «Å starte for seg selv er for mange siste vei ut av krisen,» uttaler Enrique Gil som er formann for Foreningen for handelsdrivende i Málaga (Fecoma).
 
 
Landingsbane
 
Landingsbane nummer 2 åpner på Málaga lufthavn
Den sterkt økende etterspørselen fra flyselskapene nødvendiggjør at Málaga lufthavn i resten vf august tar start- og landingsbane nummer 2 i bruk på alle søndager og mandager som er de to ukedagene da flytrafikken er størst. Juli måned har overgået alle forventninger når det gjelder antallet flypassasjerer, og antallet passasjerer forventes å overstige 1,5 mill. i august fordi mange flyselskaper har valgt å sette inn flere fly i siste øyeblikk. Med begge start- og landingsbaner i bruk, kan 72 fly i timen lande eller lette fra Málaga lufthavn.
 
 
cercanias1
 
Kystbanetoget skal forlenges til Marbella og Estepona
Sentralregjeringen har gått i gang med innledende undersøkelser og budsjettplanlegging for å få kystbanetoget «Cercanías» til Marbella og Estepona. Meldingen kom fra ministeren for offentlige anlegg og infrastruktur, Ana Pastor, under innvielsen av Málagas nye metro. Kystbanetoget dekker i dag bare strekningen Málaga-Fuengirola, så skal man videre mot Marbella og Estepona, må man ta bussen som er langsommere og langt mindre effektiv, når tusenvis av mennesker skal transporteres. Junta de Andalucía har i snart ti år arbeidet med prosjektet, men kan ikke komme videre fordi den økonomiske byrden er for stor.
 
 
shutterstock 179786120 jpggenbrug
 
Spanierne på topp i gjenbruk av plast
371.218 tonn plast ble i fjor gjenbrukt i Spania. Det betyr at spanske hjem plasserer seg på en god annenplass når det gjelder gjenbruk. Det er en økning på 3,7 prosent i forhold til det året før, og Spania ligger dermed rett etter EUs foregangsland nummer én – Tyskland. I gjennomsnitt gjenbruker en EU-borger 7,1 kilogram plast i året, mens spanjolene kommer helt opp i 7,7 kg per innbygger. Det tilsvarer at for hver to-liter med emballasje, går 1,6 liter til gjenbruk. 56,6 prosent av den samlede plastproduksjonen som finnes på det spanske markedet blir dermed gjenbrukt på et senere tidspunkt.
«Vi er svært stolte av at Spania er nummer to i Europa når det gjelder gjenbruk av plast, men vi må ikke stoppe her. Økningen må fortsette de kommende årene,» sier direktøren for Cicloplast, Teresa Martínez, til avisen Lainformacion.com.
De siste målsetningene fra Brussel lyder på at EU-landene i 2025 som et minimum må gjenbruke 60 prosent av plasten og at drivhusgassene fra losseplassene må reduseres til null. Det er derfor fortsatt et stykke vei å gå, men Spania er på rett kurs.
Her kan du finne mer info om hvordan du skal sortere avfallet ditt: http://www.infoecologia.com/Reciclaje/aprende_a_reciclar_cbenito2004.htm
 
 
articulos-205486
 
Det nye Hospital Costa del Sol står klart i 2016
Etter fire års pause er arbeidet med utvidelsen av Hospital Costa del Sol i Marbella atter i gang. Siden 2008 har det vært planen at sykehuset skulle utvides til nesten det dobbelte, men i 2010 gikk byggingen og prosjektet i stå fordi myndighetene ikke kunne bli enige om hvem skulle finansiere de 48,5 mill. euro som utvidelsen av sykehuset koster. Tvisten er nå løst, og det utvidede sykehuset skal står klart i våren 2016. Sykehuset vil ikke bare få flere sengeplasser, men også en helt ny avdeling for kirurgi, radiologi, rekonvalesens og psykisk helse.
 
 
algarrobico
 
Stor forvirring omkring omstridt hotell i Almería
Rettsinstansene i Almería, Sevilla og Madrid kan ikke bli enige om hva som skal skje med det svært omdiskuterte hotellbygget i naturparken Gata-Níjar i Almería. Det er avsagt ikke færre enn 22 dommer i saken, hvorav 20 går ut på at hotellet er oppført ulovlig og dermed må rives. Men hotelleierne har fått medhold i at deres byggetillatelse, utstedt av Junta de Andalucía, er legal. Rives hotellet ned, kan hotelleierne sannsynligvis kreve erstatning av Junta de Andalucía, og det er ikke juntaen særlig fornøyd med. Siden bygging gikk i gang i 2003, har Green Peace og andre miljøorganisasjoner protestert voldsomt mot oppføringen av hotellet som ligger rett ut mot havet i området Carboneras i Almería.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.