Månedsmagasinet på Costa del Sol
shutterstock 123507061
 
Vi tar en titt på det som finnes av ting å se og gjøre i hovedstaden før jul.

Madrid har tidligere vært ansett som en relativt kjedelig juleby med få juletilbud. Det lille som har vært, ble av mange ansett for å være usmakelig og billig krimskrams. Til glede for mange, har dette nå endret seg. Nå er Madrid en svært vakker juleby med mange aktiviteter. Bare ta en titt på de utvalgte aktivitetene som Det Norske Magasinet beskriver her!
 
shutterstock 101222029
 
Palacio de Cibeles
Det ellers så sterkt fotograferte, gamle posthuset blir nå fanget inn av enda flere kameralinser på lille julaften. Denne kvelden blir nemlig et juleskuespill vist på hus fasaden. Det hele innledes med at en julefortelling leses opp for de frammøtte.
Sted: Plaza de Cibeles. Tid: 23 desember kl. 21.00
 
Navibus
For alle som elsker lysdekorasjoner er julebussen et must. Denne bussturen tar passasjerene med på en reise gjennom julelyspregede sentrumsgater og over torg, og turen går bl.a. gjennom Serrano, Plaza Independencia, Calle Alcalá, Plaza de Cibeles, Gran Vía, Plaza Callao, Jacometrezo, Plaza Santo Domingo, Calle San Bernardo, Calle Velazquez, Calle Ortega og Gasset.
Sted: Julebussturen begynner og slutter på Calle Serrano, foran nummer 30, midt imot Plaza Colon og Jardines del Descumbrimientos. Tid: avgangene skjer med 5 – 7 minutters mellomrom. Turen tar ca. 45 – 50 minutter og koster noen få euro.
 
shutterstock 158210978
 
Julemarked
Julemarkeder hører julehøytiden til, og i desember finnes det mange ulike julemarkeder i hovedstaden. En av de mest populære og tradisjonelle er den på Plaza Mayor. I hele desember forvandles den store plassen til en vakker markedsplass med et hundretalls salgsboder med alt fra en gammeldags karusell samt vakkert håndverk og krimskrams, til julegodteri og julemat. Plaza Mayors julemarked sies av mange å være landets vakreste og antas å være Spanias eldste med aner tilbake til 1800-tallet.
Sted: Plaza Mayor. Tid: Markedet holder åpent fra 10-tiden om morgenen til sent på kvelden.
 
BelenNapolitano 2
 
Belén Napolitano
Belén, eller julekrybbe på norsk, er et naturlig innslag i den spanske julefeiringen og finnes i nesten alle offentlige bygninger og i hvert hjem. Når du spaserer gjennom hovedstaden og ser en lang kø sno seg gjennom gatene, kan du nesten alltid være sikker på at de skal inn for å se en belén, for variasjonene er nesten uendelige når det gjelder utseende og materiale. Det koster vanligvis ingenting å titte. En av de flotteste belén tilhører familien García de Castro og stilles ut på Centro Cultura de Cibeles y Cuidadanía. Denne belén er i typisk 1700-talls barokkstil, og samlingen består av mer enn 350 ulike deler. Her sees et helt landskap med dyr, mennesker, tavernaer, staller, markeder, og alt annet som hører til.
Sted: Palacio de Cibeles. Tid: tirsd. – sønd. kl. 10.00–20.00.
 
Cortylandia
El Corte Inglés fem etasjer høye juledekorasjon – Cortylandia – er en høy verdsatt tradisjon blant Madrids barn. Mange synes at denne juledekorasjonen, som egentlig er en forestilling, er svært «kitsch-aktig», mens andre sier at julen begynner når Cortylandia begynner, og hvert år er temaet hemmelig fram til det første showet.
Foran på torget skjer det saker og ting med klovner, ballonger, selgere, m.m. Den første Cortylandia ble vist fram i 1979, og hver forestilling innledes med Cortylandias egen sang.
Sted: El Corte Inglés de Preciados, ved inngangen Calle Maestro Victoria. Tid: Hver hele time. Forestillingen pågår i ca. 15 minutter.
 
Og etter jul…
 
shutterstock 120222436
 
Nyttår på Puerta del Sol
Det finnes et selvfølgelig sted å være når klokken begynner å nærme seg midnatt på nyttårsaften og man befinner seg i Madrid, og det er naturligvis på Puerta del Sol. Her samles tusenvis av mennesker med sine lykkegivende tolv vindruer og cava når klokken på det gamle posthuset ringer inn det nye året. Deretter feires det med fyrverkeri.
Sted: Real Casa de Correos, Puerta del Sol. Tid: 31. desember ved midnatt.
 
CabalgataReyesMagos 36
 
De hellige tre konger
Ifølge tradisjon i Spania deles det ikke ut julegaver til barna. Det er de hellige tre konger som kommer med gavene. I Madrid feires dette med en stor parade gjennom bygatene der barn, foreldre og andre som elsker tradisjoner samles for å se den årlige kortesjen. Paraden består av et 30-talls vogner med kjente figurer, akrobater, musikere, dansere, m.fl., og selvfølgelig de hellige tre kongene som deler ut godteri til forventningsfulle barn i alle aldre.
Sted: Langs Paseo de la Castellanda, fra Nuevos Ministerios til Plaza de Cibeles. Tid: 5 januar, start kl. 18.30 og det ventes at prosesjonen er framme ved målet ca. Kl. 21.00.
 
(Med forbehold om endringer.)
Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.