Månedsmagasinet på Costa del Sol
Museet som byr på flotte biler, vintage fashion og alternativ kunst

Museet som byr på flotte biler, vintage fashion og alternativ kunst

CochesDiseño

En svart Rolls Royce fra 1985 utsmykket med Swarovski-krystaller. En Excalibur fra USA, som er gjort berømt av eiere som Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone. En Mercedes 540K, som har vært brukt av Heinrich Himmler. En italiensk Lancia som ble brukt av Mussolini i parader. De fire bilene pryder blant andre det historiske bilmuseet i Málaga som har en imponerende bilsamling som vurdert til en verdi av 25 millioner euro.
 
Den moderne glassinngangen står i skjærende kontrast til den spektakulære, gamle bygningen «La Tabacalera», en tidligere tobakksfabrikk bygget i 1923 og som i dag danner rammene om «Museo Automovilístico de Málaga». Den vakre bygningen og de historiske rammene pirrer mine forventninger til besøket, og det første som springer meg i øynene når jeg trer inn i museet, er et vissent, nakent tre med gamle billykter fra det tjuende århundret, hengende fra grenene omgitt av flotte og fargerike festkjoler.
Et nanosekund tenker jeg at det var da merkelig å stille ut den slags kjoler på et bilmuseum. Det må være en forklaring. Og det er det. Men mer om det senere.
Jeg blir mottatt av museets kommunikasjonssjef Melanie Stüber som gir meg en omvisning blant de moderne, hvite betongsøyler. Plassert først i utstillingsrekken er en tosylindret «Winner» fra 1898 som markerer den tidlige overgangsfasen mellom hestevogn og bil.
«Man startet bilen manuelt og med håndkraft ved hjelp av startsving (også kalt håndsving, red.anm.). Historisk var startsvinget den eneste startanordning på biler fram til 1912,» forteller Melanie Stüber.
 
CochesSueño
 
Bilene i museets første seksjon er alle fra 1900-tallet, og de er eksempler på imponerende kunsthåndverk fra en tid da biler var forbeholdt den velhavende overklassen eller de adelige.
En bil som særlig fikk fram smilet på mine lepper, var en «Delage» fra 1912, som bak det overdekkede førerhuset er utstyrt med et såkalt «svigermor»-sete uten tak eller noen annen form for avskjerming for vind og vær. Designeren bak den bilen må i sannhet ha hatt et anstrengt forhold til sin svigermor, og jeg kan med stor fornøyelse forestille meg hvordan en kjøretur som kanskje startet med solskinn, men som endte i regnvær, kan ha gitt anledning til en gjennombløtt og svært misfornøyd svigermor.
Resten av museet er en tidsreise gjennom bilens utvikling, og etterhvert befinner man seg i luksushallen der vakre og klassiske amerikanske biler skinner om kapp med de hvite betongveggenes gjenskjær, badet i lyset fra de sterke lysspottene.
Deretter går turen videre inn i seksjonen med moderne og futuristiske biler, hvor de nyeste skudd på stammen er biler som ikke bruker bensinmotorer, men drives av alternativ energi, som f.eks. en el-bil fra 2010, en solcelle-bil med solcellepaneler og en bil som bruker vindkraft for å komme fram.
 
EnergiasAlternativas-coche avion
 
Mer enn bare et bilmuseum
Halvveis gjennom omvisningen får jeg en forklaringen på de flotte utstillingskjolene som jeg så ved inngangen.
«Eieren av museet, portugisiske Joao Magalhaes, er litt av en motefanatiker, og han ønsket å vise tidens sammenheng mellom kjoler, hatter og biler,» sier Melanie, mens hun fører meg inn i et av de rommene hvor en kolleksjon av Haute Couture-hatter og vintage-kjoler fra det 20. århundret er utstilt.
Museets «fashion gallery» inneholder unike kjoler, som akkurat som bilene i museet, følger en tidslinje, og Joao Magalhaes reiser hele verden rundt for å finne og kjøpe de helt riktige kjolene. Utover flotte og unike kjoler inneholder museet også en samling av 300 motehatter fra designere som Balenciaga og Schiaparelli.
Umiddelbart kan det kanskje være vanskelig å se sammenhengen mellom biler og kvinnemote, men i gamle dager var man alltid fint kledd på når man skulle ut på kjøretur, og en bil som f.eks. «Hotchkiss» fra 1907 var utstyrt med en sirkelformet kasse som jeg i første omgang trodde var til et reservehjul, men som viste seg å være laget til kvinnenes skjørter som den gang ofte var avstivet. Biler og mote gikk altså hånd i hånd og utviklet seg side om side.
Det neste rommet jeg blir ledet inn i, avslører en utstilling av bilmotorer som er malt eller på annen måte forskjønnet slik at de ligner kunst mer enn de ligner motorer. Det er nok et tiltak fra museets eier og en del av hans visjon om å skape mer enn bare et bilmuseum. Det skal også være et museum for alternativ kunst. Det betyr at man ikke absolutt behøver å være bilentusiast eller -fanatiker for å kunne få en morsom og spennende opplevelse på bilmuseet i Málaga.
 
IMG 0771
 
Museet, entrepriser, og åpningstider:
Edificio Tabacalera
Avenida Sor Teresa Prat 15
29003 Málaga
Tlf.: +34 951 13 70 01
 
Utstillingen omfatter 95 unike bilmodeller stilt ut på 6.000 m2. De er samlet i 10 forskjellige utstillinger gruppert etter følgende temaer: Belle Epoque, 20’erne, Art Deco, Populære biler, Designbiler, Drømmebiler, Engelsk tradisjon, Alternativ energi, La Dolce Vita samt Tuning.
 
Innganspris: 6,50 €
Pensjonister og studeter: 4,50 €
Guidet omvisning: 9,00 €
Gratis adgang for barn under 3 år
Særlige priser for grupper, guidede turer og skolebesøk etter avtale via info@museoautomovilmalaga.com.
Åbningstider: Tirsdag-søndag fra 10-19.
 
Yderligere services
Hos bilmuseet i Málaga er det muligt at leje nogle af de klassiske og smukke biler til f.eks. bryllups – og konfirmationskørsel, filmoptagelser eller andre særlige lejligheder.
Derudover kan man også leje forskellige dele af museet til at danne rammen om fester, bryllupper, workshops, kurser osv.
Av Alexandra Stentoft, alexandra@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.