Månedsmagasinet på Costa del Sol

Klubben med Spanias beste publikum og en ny kontroversiell, tysk trener legger fram et budsjett på 50 milliner euro. Men stjernen Julio Baptista er altfor dyr i drift.

Idrettsverdenens voldgiftsrett CAS dømte Málaga CF UT!
Av de to store europeiske turneringene Champions League og Europa League den kommende sesongen.
ÅRSAK: Klubbeier Al-Thanis gjentatt overtredelse av UEFAs Financial Fair Play-regler i 2011 og 2012.
Klubben hadde ellers med en 6. plass i La Liga-kvalifisert seg til Europa League.
Dermed går klubben glipp av store inntekter og sitter tilbake med en tilleggsdom fra UEFA, Union of European Football Associations, på 300.000 euro.
En god og trolig rettferdig avgjørelse. Nå kan Málaga CF og andre klubber med et ansvarsløst forhold til økonomi starte med å stramme inn på budsjettene. Det finnes sju av dem i spanske La Liga.
Gledelig for Málaga CF er det at da det spanske, profesjonelle fotballforbundet LFP nylig gikk samtlige La Liga-klubber og deres nye regnskaper etter i sømmene, kom de til denne konklusjonen i forhold til Málaga CF: UEFAs økonomiske krav er oppfylt!

Nei til rater – cash!
Det vil si at Málaga CF i den kommende sesongen som starter 17. august, på nytt er klar for europeiske turneringer dersom de blir blant de seks beste i La Liga.
Kanskje umulig nå med trener Manuel Pellegrinis avgang og et forholdsvis bunnskrapt budsjett på 50 millioner euro – 10 millioner til innkjøp og 40 millioner til lønninger for hele staben av trenere og spillere?
Kanskje ikke, selv om klubben kvitter seg med en av de mest lønnstunge, hvorav suksesstrener Pellegrini ble den ene og ved redaksjonens avslutning ble det også sagt adjø til den tidligere landslagsspilleren Joaquín som i en alder av 32 drar på sitt første utenlands-”eventyr” til den italienske serie A-klubben Fiorentina i Firenze.
Men ny og ambisiøs trener er på plass; den kontroversielle tyskeren Bernd Schuster.
Og alle spanske toppklubber er inne i sparerunder.
Málaga CF bryter en skikk i den profesjonelle fotballverdenen ved å kreve overgangssum i cash og ikke i rater. Klubben trenger pengene her og nå i de pågående bestrebelsene på å forbedre økonomien.
Klubben bestreber seg på å kjøpe billig og tegne lange kontrakter med spillerne, så de har godt tak på den og kan planlegge bedre.
Et nytt og økonomisk ansvarlig prosjekt er sjøsatt.
Og der kan det heller ikke være plass til den 31 år gamle eks-landslagsspilleren for Brasil, Julio Baptista, han med de mange skadene. Hans årslønn på 5 mill. euro matcher ikke.
Pellegrinis var på 6 mill. – 8 mill. inkludert den skatten Málaga CF betalte for ham.

Nu henger det sammen
Vil tapet av Pellegrini og noen av de beste spillerne ikke bli merkbart?
Jo, selvsagt – men la meg minne om at Málaga i fjor sommer mistet toppscorer Rondon til Rubin Kazan i Russland og landslagsspillerne Cazorla og Monreal til Arsenal. Likevel står sesongen 2012 – 2013 – med de fremragende Champions League-prestasjonene – fram som den beste i klubbens 109 år lange historie.
Og det har sett langt verre ut. Jeg kan huske årene i starten av 2000 da klubben ved salg av stjernenavn som Dario Silva, Dely Valdez, Musamba og Rufete ikke fikk en centimo ut av handlene. Alle pengene gikk rett i spillernes lommer fordi klubben skyldte dem store summer. Den gang var Málaga CF eid av en mediekonsern i Barcelona.
Nå henger tallene sammen – selv om klubben fortsatt skylder penger for leie av Estadio La Rosaleda. Visepresident Moyad Shatat har i en uttalelse til klubbens fans tatt opp de problemene sjeik Al-Thani føler han og klubben har med myndighetene i forhold til alle sjeikens prosjekter på Costa del Sol. Disse kom alle straks på banen for å finne løsninger – med en tilsynelatende imøtekommenhet.
Málaga CF kan glede seg over å ha La Ligas beste publikum – kåret av LFP – og allerede første dag salget av sesongkort for 2013-2014 startet, strakte kilometerlange køer seg fra Estadio La Rosaleda.
12.000 sesonkort ble fornyet på en uke.
Nok en spennende sesong venter i La Liga.

Ved redaksjonens avslutning pågikk det løpende spillerforhandlinger.
Málaga CFs største navn, U-landslagsspilleren Isco, ble tippet til Real Madrid. Opsjonen fra kongeklubben skal lyde på to spillere – bl.a. U 21-landslagets toppscorer Morata – og en sum penger til Málaga CF. Iscos verdi er 35. millioner euro.
Tilbake fra leieavtaler vender målvakten Ruben, Rayo Vallecano, Recio, Granada, og Juanmi fra Racing Santander.

Om voldgiftsretten: Samaranch sto bak
Sportens voldgiftsrett er en uavhengig instans som behandler sportsrelaterte tvister.
Court of Arbitration for Sport (CAS) på engelsk.
Tribunal Arbitral de Sport (TAS) på fransk.
Denne voldgiftsretten ble opprettet i 1984 som en del av den Internasjonale olympiske komité (IOC), men er i dag administrert og finansiert av Sports Internationale voldgiftsråd (ICAS). Retten har hovedsete i Lausanne i Sveits, men det finnes også to underavdelinger i henholdsvis New York og Sydney.
Den har tilknyttet ca. 300 internasjonale voldgiftdommere fra over 80 land. De er valgt ut på bakgrunn av sine spesialkunnskaper om voldgift og sportsjuss og behandler ca. 200 saker i året.
Den daværende presidenten for IOC, spanjolen Juan Antonio Samaranch, sto bak stiftelsen i 1984.

Av Morten Møller. Foto: Málagacf.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.