Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bukspyttkjertelen – Hjernen i fordøyelsessystemet.

Bukspyttkjertelen - Hjernen i fordøyelsessystemet.

Del

Bukspyttkjertelen er en liten, men særdeles viktig kjertel, plassert høyt oppe i bukhulen, litt over navlen og strekker seg på tvers av bakerste bukvegg. Den er ca. 15 cm lang og veier ca. 90 gram. Bukspyttkjertelen består av to sammenbyggede kjertler. Den produserer ca. 1 liter bukspytt daglig, og har også en hormonal kjertelfunksjon.

Hormonproduksjonen finner sted i de Langerhanske øyer – bukspyttkjertelens endokrine vev – som ligger spredt i bukspyttkjertelen. De hormoner som blir dannet her er først og fremst insulin og glukagon. Begge disse hormonene har betydning for blodsukkernivået. Insulin fjerner sukkeret fra blodet og arbeider umiddelbart etter inntak av mat, mens glukagon arbeider mellom måltidene og legger til sukker i blodet etter behov. Har du problemer med det ene området, har du som regel også problemer med det andre. Så behandle din bukspyttkjertel med kjærlighet og respekt. Med vår moderne, oppjagede, vestlige livsstil, med jakten på penger og materielle goder, er problemer med bukspyttkjertelen økende. Den er svært følsom. Luftforurensing fra biler og industrien spiller også en stor rolle. De vanskelige økonomiske forhold med stress og problemer har også en dårlig innflytelse på bukspyttkjertelen. Vi er alle, både barn og voksne, følsomme overfor de stemningene som ofte forekommer når familien samles rundt måltidene. Det kan medvirke til en overfølsomhet pga. dårlig fordøyelse.

Problemer med bukspyttkjertelen blir ofte hyppigere med alderen f.eks. i form fordøyelsesproblemer, bukspyttkjertelbetennelse, bukspyttkjertelkreft, for lavt blodsukker, diabetes og lidelser forbundet med alkohol. Sykdommer i bukspyttkjertelen regnes blant de farligste sykdommene. Bukspyttkjertelen kommuniserer med de andre kjertlene i kroppen som binyrer, skjoldbruskkjertelen og kjertler i hjernen, så for lavt blodsukker kan også henge sammen med dette.

Funksjon
Bukspyttet danner bikarbonat og er basisk, og virker derfor nøytraliserende på den sure magesaften som beskytter mot etsning i tolvfingertarmen. Bukspyttet inneholder forskjellige fordøyelsesenzymer, hvorav de mest kjente er trypsin som spalter protein, amylase som spalter kullhydrater og lipase som igjen spalter fett. Symptomer på at bukspyttkjertelen ikke fungerer optimalt, er fordøyelsesbesvær, blodsukkerproblemer som både kan stamme fra dårlig protein/fettfordøyelse og fordi den endokrine delen av bukspyttkjertelen også er belastet, anspenthet over bukspyttkjertelområdet som er midt i solar plexus og litt til venstre, uregelmessig avføring som evt. både er gul, fettet og klistrende.

Kosten
Når du spiser, hjelper du bukspyttkjertelen ved å tygge maten ordentlig og aller helst i rolige, vennlige og ustressede omgivelser. Å tygge setter fart spyttkjertlene og spyttet har en rensende virkning. Selve spiseteknikken er utrolig viktig. Har du et par kilogram for mye, oppdager du raskt at hvis du tygger maten grundig, spiser du mindre og fordøyer bedre, samtidig som du skåner bukspyttkjertelen. Spyttet i munnens inneholder enzymet amylase som starter kullhydratspaltingen. Hvis maten tygges så grundig at den blir flytende før den svelges, kan fordøyelsesvæskene virke ordentlig og gi et solid fundament for en god fordøyelse. Det er ekstremt viktig at vi har tilstrekkelig med enzymer. Enzymene fra bukspyttkjertelen brukes ikke bare til å bryte ned maten i tynntarmen. Enzymene sendes også direkte ut i blodet der de angriper rester av protein som ikke har blitt fordøyd. Vogel refererer i sin bo ”Leveren”, hvordan en amerikansk kreftforsker, og med ham også andre kreftforskere, fortalte at de ikke hadde funnet én eneste kreftpasient hvis lever og bukspyttkjertelfunksjon var i orden. Vogel konkluderte derfor med at det ikke finnes kreft, medmindre lever og bukspyttkjertel er forstyrret.

Mat som styrker
Pass på raffinert mat og matvarer av dårlig kvalitet. Drikk gjerne et par glass fortynnet Molkosan i løpet av dagen. Det gir en god fordøyelse, samt utnyttelse av kosten, og virker regulerende og utlignende på bukspyttkjertelens funksjon. Spis rikelig med grønnsaker, gjerne i form av råkost og salater, f.eks. selleri, artisjokker og alle former for bitre salater. På topp-10-listen er også brokkoli, blomkål, rosenkål og løk som særlig er forebyggende mot bukspyttkjertelkreft. Trapp ned på inntak av sukkerholdige matvarer, hvitt mel, kaffe samt andre koffeinholdige drikkevarer og stimulanser. Drikk mye vann mellom måltidene. Vil du ha noe søtt, så bruk Stevia som søter som sukker. Stevia er naturlig og utvinnes av Stevia-planten uten bruk av kjemikalier. Du kan få Stevia som tabletter til matlaging og baking. Spar på mengdene med kjøtt. Brun ris er nærende og velsmakende og gir en god, vedvarende metthetsfølelse, så la det inngå i dine måltider 2 – 3 ganger ukentlig, gjerne tilsatt hvitløk, timian og andre krydderurter samt evt. tomater. Sauerkraut har også en god innflytelse på bukspyttkjertelen. Blåbær inneholder mange helsestoffer bl.a. en masse mineraler. De stimulerer og regenerer bukspyttkjertelen, både dens indre og ytre sekresjon. Spis mat som er rik på sink, sånn som østers, gresskarkjerner, nøtter, mm. La også gjerne hirse og bokhvete inngå i matvalget ditt.

Spis  papaya ofte eller gjerne hver dag. Papaya sørger for at du har en god proteinfordøyelse. Hører du til dem som føler deg mett og overspist etter proteinholdige matretter, kan det anbefales på det varmeste. Symptomene på å ha vansker med å fordøye proteiner er at du føler deg oppblåst og raper ca. 15 minutter etter et proteinrikt måltid. Den trettende mettheten du følte etter måltidet, forsvinner raskt etter at du har spist papaya. Det er dessuten et ufarlig ormemiddel. Da jeg var i Mexico, fant jeg raskt en stamkaffebar der jeg daglig nøt min formiddagskaffe, mens jeg betraktet lokalbefolkningens laden og gjøren. Jeg så bl.a. de samme forretningsfolkene komme hver dag og få seg en porsjon papaya. Det samme skulle jeg selvfølgelig prøve. Det smakte og føltes herlig og ble raskt en del av mitt formiddagsritual.

Kosttilskudd
Start med et godt og lett opptakelig vitamin- og mineraltilskudd f.eks. Spektro, Omnimin, Mivitotalo. m.a. Også Omega 3 i lett opptakelig form. F.eks. Bio-Marin fra PharmaNord, OmniKrill fra Biosym, mm. Får du ikke kjøpt papaya der du bor, anbefales det i kapselform eller som andre enzymkomplekser.

Mange vil have stor gavn av produktet Vita Biosa som er en blanding av sunne bakterier og andre mikroorganismer som i samarbeid bekjemper skadelige bakterier, bryter ned kjemiske stoffer, gjør tarmslimhinnene sunne og tette, samt danner antioksidanter som hjelper på alle funksjoner i kroppen. Jeg har fått mange solstrålehistorier som tilbakemelding på dette produktet.

Andre eksempler på probiotika er Symbioflor og Bio Gaia. Sist nevnte kan tygges og finnes også som dråper. Lecithin i pulverform eller som kapsler er, i tillegg til å være tjenlig  for bukspyttkjertelen, også god for konsentrasjonsevnen, holder kolesterolet flytende, virker beroligende og inneholder en rekke vitaminer og mineraler. I pulverform kan du drysse det over frokosten fordi smaken er god og litt søt.

Krom er et livsnødvendig sporstoff som trengs for å kontrollere blodsukkeret og for å tolerere inntaket av sukker. Raffinert sukker tapper oss for krom. Spiser du godteri eller andre raffinerte sukkerprodukter, kan det være en idé å ta tilskudd av krom i 2 – 3 måneder.

B 3, niacin virker på omsetningen av kullhydrater og sukker, og kan være med på å senke blodets kolesterolinnhold. Pass på ved for store doser. Det kan gi leverskader ved lengre tids bruk. Men husk at B 3 kan ikke stå alene. Det er nødvendig å ta hele B-vitaminkomplekset. F.eks. Multi-B fra Biosym, Mega B stress fra Solaray, osv.

C-vitamin som tilskudd .Ta mellom 500-1000 mg daglig.

Marietidsel der det virksomme stoffet er Silymarin, er enten i flytende som te eller i kapselform bra som tilskudd både for lever og bukspyttkjertelen. Tilskudd av magnesium og kalsium virker blodsukker-stabiliserende.

Små Tips
Er du røyker, så slutt eller sett ned forbruket kraftig. Unngå også å være passiv røyker. Forskjellige studier viser en klar sammenheng mellom røyking og helbredsproblemer med bukspyttkjertelen.

Pass på med unødvendig medisin, f.eks. sovepiller gjennom lengre tid, eller en hodepinepille så snart du merker det minste ubehag. Det er kjemiske preparater som både belaster lever og bukspyttkjertelen. Trekk pusten ordentlig, gjennom nesen. Der finnes forskjellige kurs i pusting slik at du lærer å puste helsemessig korrekt. Det finnes terapeuter som sier at den riktige åndedretts-gymnastikken er et kjempepluss for helsen. Attpåtil er den gratis! Når man puster dypt og riktig, lever man mere bevisst.

Sørg for å få tilstrekkelig med avslapping, ro, hvile og søvn. Så takler vi bedre sorger, bekymringer og skuffelser som livet bringer oss. Kineserne har i mange år visst at hver av de tolv viktige organene har sin spesielle to-timers aktivitetsperiode en gang i døgnet. Erfaringen er at hvis visse symptomer oppstår på disse bestemte tidene av døgnet, kan en eventuell lidelse kanskje relateres til det organet som har sin aktivitetsperiode på dette tidspunktet. Det kan være en hjelp for å konstatere hvor en evt. lidelse stammer fra. bukspyttkjertelens aktivitetsperiode er mellom kl. 9 – 11 om formiddagen.

Sørg for å ha glade mennesker og glade venner rundt deg. Glede er et kjempe helsemiddel. Nyt naturen rundt deg. Vi har så mange vakre blomster og planter omkring oss. Nyt fuglenes kvitring, og smil når dine kjæledyr gjør morsomme spillopper og oppfordrer til lek. Ifølge Louise Hay står bukspyttkjertelen for livets sødme. Vi kan hjelpe bukspyttkjertelen med et tankemønster som sier: Mitt liv er glede. Si det høyt for deg selv, gjerne mange ganger daglig.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.