Månedsmagasinet på Costa del Sol
På eventyr med kongen over de sju hav

På eventyr med kongen over de sju hav

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Er du lei av rendyrkede storbyferier, badeferier eller opplevelsesferier? Eller har du bare lyst til å prøve noe nytt og annerledes, så er et cruise kanskje noe for deg. Det Norske Magasinet besøker  et av verdens beste cruiseskip.

Lenge før vi kommer fram, kan vi se det tårne seg opp i horisonten: Cruiseskipet Seven Seas Mariner, et seksstjerners luksusskip som bare har suiter, – alle med balkonger. Jeg gleder meg enormt til å komme ombord og forsøke å suge til meg inntrykk fra denne i mine øyne merkverdige måten å ferie på. Fra en drøy uke og inntil et halvt år ”innesperret” på et flytende luksushotell ligger svært langt fra min definisjon på en god ferie. Men jeg gleder meg, om ikke annet for å få innblikk i hva det er som får 19,2 millioner mennesker (en økning på 4 % siden 2010) til å bruke mer enn 21.8 milliarder euro (en økning på 9,5 % siden 2010) på feriefenomenet bare i år.

Med skipet som peilepunkt får vi omsider kjempet oss gjennom Málagas morgentrafikk og møter cruiseagenten Peter Conway-Hann i en av havnens av- og påstigningshaller. Foran oss ligger et stort, relativt anonymt skip som ikke umiddelbart ligner noe som lokker gjester til å bruke inntil 400.000 euro på en tur. Til min store forbløffelse forteller Peter at Mariner er et relativt lite cruiseskip.

”Skipet kan ha inntil 700 gjester ombord, og det er ingenting i forhold til de aller største,” forteller Peter Conway, og det må man gi ham rett i når jeg senere oppdager at verdens største cruiseskip har en samlet kapasitet på knapt 6.000 mennesker ombord. Men det forholdsvis beskjedne antallet gjester på Mariner er en klar fordel for selve oppholdets kvalitet, slår Peter fast.

”Alt blir så upersonlig på de kjempestore skipene. Her er du ofte på fornavn med personalet, og de har mye mer tid til å bry seg om nettopp deg,” sier Peter før vi viser våre pass og får adgang til selve skipet. Her mottas vi av Bruce van Rooyen, en bredt smilende, voluminøs sørafrikaner som er Cruise Consultant og har til oppgave å sikre kundetilfredsheten ombord. Skipets ambassadør kaller han seg selv. Han fører oss opp til en av de mange barene der vi over et glass sjampanje får en gjennomgang av skipets historie, ruter og servicen ombord. Det jeg biter meg mest merke i, er at alt – stort sett alt –  er gratis. Bruce gir følgende eksempel.

”Våkner du opp klokken fire om natten og er sulten, ringer du bare til romservice og bestiller det du har lyst til. Så blir det brakt til din suite i løpet av svært kort tid – og det er naturligvis helt gratis,” forteller han.

All-inclusive – og mye mer
All-inclusive er snarere regelen enn unntaket i cruisebransjen, men Regent Seven Seas Cruises som er rederiet bak Mariner og søsterskipene Voyager og Navigator, har tatt alt ett skritt videre. Deres konsept inkluderer også et vell av utflukter som finnes hver dag i den havnen skipet anløper, – uten ekstra betaling.

”Det er helt unikt og er en kjempesuksess blant våre gjester,” forteller Bruce som gleder seg over at mellom 80 og 90 % av gjestene hver dag benytter seg av dette gratistilbudet. På konkurrerende skip er utflukter vanligvis en ekstrautgift.

Etter å ha konsumert de dyre dråpene begir vi oss ut på en rundtur på Mariner. Raskt står det klart for meg at skipets nøytrale ytre gjør den overdådige innendørs utsmykningen voldsomt til skamme. Dekorasjonen er svært avvekslende, så uansett hvilken stil du liker, kan du garantert  finne et behagelig oppholdsrom eller en restaurant med et interiør der du føler deg til rette. Noen rom er minimalistiske, andre fylt til randen med bilder og pynt, noen er klassiske og stilrene, mens andre er utsmykket etter et bestemt tema. Noe for enhver smak.

På Mariner finnes ikke kahytter. Her er det kun suiter. Korridorene mellom dem er deilig brede, og veldig forskjellig fra dem jeg husker fra mine utallige ture med danskebåten. Jeg bemerker at det bare er dører på den ene side, og min forundring gir Bruce nok en kjærkommen anledning til å rose arbeidsplassen hans.

”Alle suiter har naturligvis balkong som vender ut mot havet, og derfor er det bare dører mot vannet,” informerer Bruce med dårlig skjult tilfredshet. ”Suitene er store og behagelige, og med romservice og den private butlerservicen som hører med til en stor del av suitene, kan du i prinsippet tilbringe så mye tid der som du har lyst til.” Vi kan desvsrre ikke få lov å se en suite med egne øyne fordi alt er booket, men bilder antyder at Bruces ord stemmer.

Slutt på romantikken
Min gammeldagse og tilsynelatende foreldede forestilling om at et cruise er en stille, romantisk seiltur á la Titanic eller Døden på Nilen (før mordene, selvfølgelig), blir raskt avlivet da jeg spør Bruce om Mariner i bunn og grunn ”bare” er et flytende luksushotell.

”Ja, det er det. Det legger vi ikke skjul på,” innrømmer vår guide mens han fører oss ned mot den store underholdningssalen. ”Vi er et flytende toppluksushotell der det er tilføyet den dimensjonen at du hver morgen våkner i en ny havn med nye opplevelser.”

Salen er stor og kan nesten romme alle skipets gjester. På scenen står kveld etter kveld store stjerner som Mariner har hyret fra en besøkt by eller får fløyet inn utenfra. Det er nesten hver kveld sang-, danse- eller skuespillshow på denne eller skipets mindre scener. ”De svarte kveldene”, altså dager uten underholdning, er svært sjeldne forteller Bruce, men når disse dagene forekommer, er det likevel rike muligheter for å bli underholdt på skipets kasino, bibliotek, spa/fitness-senter, tollfrie butikker eller bar der det alltid vil være musikk.

Jeg føler at jeg begynner å forlike meg mer og mer med tanken om et cruise. Det er maange muligheter for å bli underholdt, forholdet mellom gjester og ansatte virker deilig uformelt, og så tiltaler det meg at man vet hva turen kommer til å koste allerede før man reiser. Dessuten er det hver dag mulighet for å oppleve om ikke et nytt land, så i hvert fall en ny by. Faktisk har Mariner bare hatt fire dager i sjøen gjennom hele denne sesongen, forteller Bruce. Men for å kunne holde ut å leve på skip så lenge, er kanskje den mest avgjørende faktoren: maten! Og den skal testes nå.

Den endelige dom

Vi får knapt satt oss før tre servitører kledd i hvitt begynner å vimse rundt oss og yte service – og alltid først for damene ved bordets, naturligvis. Setup-en er farlig fin, men atmosfæren klarer hele tiden å bli på det behagelige, avslappede nivået som har kjennetegnet hele besøket.

Menyen består for mitt vedkommende av gresskarsuppe, oksemørbrad og sjokoladekake. Det hele smaker fantastisk, og selv om resten av matutvalget er bredt og sikkert av samme kvalitet, kan jeg uten problemer forestille meg å leve fint med denne menyen daglig på et månedslangt tokt. Verre blir det ikke av at Peter og Bruce under middagen underholder med historier om 11 meter høye bølger, kontroversielle kapteiner og andre morsomme historier fra deres utallige erfaringer med cruise.

Besøket på Seven Seas Mariner har bestemt vært litt av en døråpner. Jeg vil ikke si at jeg har falt pladask for cruiseskipenes moderne luksus, men jeg kan i hvert fall fullt ut sette meg inn i hva det er et markant økende antall mennesker forelsker seg i med en ekstravagant ferie til sjøs.

Peter Conway-Hann har representert Regent Seven Seas Cruises siden starten av 1990-tallet. Hans firma, Cruise Connections Ltd, er registrert i Gibraltar, men Peter som bor i Manilva med sin hustru Nicky, betjener kunder langs hele kysten.
Cruise Connections Ltd som ble etablert i 1987, er et seriøst firma, som tilbyr en svært høy service.
Er du interessert i å høre mer om mulighetene for å dra på cruise, kan du kontakte cruiseagent Peter Conway-Hann på (350) 200 60346 (Gibraltar), 609 557 423, 609 557 407 eller 952 892 433 (Spania) eller på epost: sales@cruiseconnectionseurope.com.

Fakta om Seven Seas Mariner:
Kapasitet:
700 gjester og 445 ansatte.
Belegg:
Mariner har solgt 97-98 % av alle sine tilbudt reiser i 2011.
Utflukter:
80-90 % av gjestene benytter daglig gratistilbudet om utflukter.
Størrelse:
216 meter langt, 28,35 meter bredt, åtte passasjerdekk.
Fart:
20 knop.
Forpleining:
Alt er all-inclusive med noen få unntak som frisør og ekstraordinære utflukter.
Samlet vekt:
48.075 tonn.
Motor:
Rolls Royce.
Kahytter:
Alle leiligheter er suiter med balkong og i størrelsen 28 m2 til 186 m2.
Kilde: Bruce van Rooyen og www.rssc.com

Besøk oss på Hotel Los Monteros i Marbella
Hvis du kunne tenke deg å dra på cruise eller vite mer om 5- og 6-stjerners cruise, kan du treffe Peter og Nicky Conway-Hann fra Cruise Connections Limited på Hotel Los Monteros i Marbella. Arrangementet finner sted i Patio Uno y Dos-rommet 5. mars mellom kl. 10.30 – 18.00. Alle med interesse for cruise er velkommen til å besøke Peter og Nicky og få en introduksjon til cruiseverdenen og få hjelp til å finne den reisen som passer deg best.

Hvis du ikke har mulighet for å delta på arrangementet i Los Monteros, kan du ringe til Peter eller Nick på Gibraltar (350) 200 60346 eller i Spania på 609 557423 og 609 557407. Du kan også sende en epost til: cruiseconnect@telefonica.net.

Av Andreas Müller

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet