Månedsmagasinet på Costa del Sol
Prinsessedrama – En zarzuela på La Zarzuela

Prinsessedrama - En zarzuela på La Zarzuela

Del

 
De tre spanske prinsessene, eller infantas, slik Elena, Cristina og Letizia også tituleres, spiller hver sin rolle i de aktuelle dramaene som nå er satt opp på og omkring kongefamiliens palass, Palacio de la Zarzuela.

Palasset har gitt navn til denne spesielle, spanske blandingen av opera og musikal, ofte krydret med humor og sarkasme, og i denne ånden foregår da også de aktuelle dramaene. At Zarzuela dessuten også er en fiskesuppe, angår slett ikke denne historien.
Faktisk er det den ene av de tre prinsessenes mann som har stått for oppsetningen av første akt. Cristinas Iñaki er anklaget for å ha lokket atskillige millioner euro ut av lokale myndigheter, men man må ikke be myndighetene betale altfor mye for en serviceytelse med den begrunnelse at man er gift med en prinsesse. Men mer om det senere, for i mellomtiden så har Iñakis bedrageri – antatte bedrag, som hans svigerfar minner om – satt tilskuernes sinn i kok. Dette har resultert i en historisk begivenhet, nemlig den at kongehuset har offentliggjort familiens apanasje.
Dessuten er selvfølgelig gjenoppsetningen av dramaene rundt tronfølgen, Elenas og Letizias skilsmisser og sistnevntes ikke-blått blod og mulige anoreksi på plakaten.
To av aktørene er født med gullskje i munnen, noe som gjør dem selvskrevne i denne zarzuela´en, mens den tredje har giftet seg til en rolle i stykket.

Birolle fra en rettmessig kronarving
Prinsesse Elena spiller den minste rollen, ja nærmest en birolle blir det for hennes vedkommende.
Hun spiller den ellers glimrende. For ganske vist er hun, den eldste av kongeparets tre barn, blitt snytt for rollen som tronarving slik et umoderne system i stedet har gitt til hennes lillebror, mens hun selv, ettersom broren har fått to barn, er hensatt til en fjerdeplass i tronfølgen. Men hun smiler nesten alltid og holder en verdig holdning, selv om man kan ane en litt melankolsk sjel som hun må ha arvet fra sin greskfødte mor, dronning Sofia.
– Skulle ikke mine barn ha vært forrest i køen til tronen? kan man nesten høre henne hviske. Og så hadde hun og hennes nå forhenværende ektemann med det ikke så lite imponerende navnet Jaime Rafael Ramos María de Marichalar y Sáenz de Tejada, ellers sørget for at den eldste av deres to barn ’til og med var en gutt”.
Ellers gjør ikke Elena mye vesen av seg og etter skilsmissen fra Jaime, som selv det meste av den katolske høyrefløyen snart har tilgitt eller i det minste vennet seg til, påtar hun seg bare få replikker i forbindelse med representasjon av kongehuset og forskjellige veldedige formål.

Letizia – den fraskilte, kommende dronningen
Letizia – med de sivile etternavnene Ortiz og Rocasolano giftet seg som kjent – og som tidligere nevnt – til en rolle i stykket.
Det var fra starten kontroversielt at hun ble satt i denne rollen ettersom hun er fraskilt.
Og Letizia og hennes omgivelser har fortsatt med å spille ut egne dramaer i denne zarzuela´en som hun ”flyttet inn i” 2003; like etter forlovelsen med Felipe var blitt offentliggjort.
Den ene av hennes to søstre, Érika, ble i februar 2007 funnet død i sin leilighet i Madrid. Hun, altså søsteren, hadde sykmelding fra sitt arbeid på grunn av en depresjon, og hun antas å ha begått selvmord med en overdose medisiner. Men det var ryktet som har blitt slik, ettersom det aldri har blitt motsagt. Letizia har siden holdt dramaet rundt seg selv i gang ved å bli tynnere og tynnere, men kongehuset avviser at hun lider av anoreksi. Men det gjør den tidligere journalisten til en perfekt modell for spanske designere som Lorenzo Caprile og Felipe Varela som har gitt konkurranse til alltid velkledde Carla Bruni, samt i tøymerkene Zara og Mango, tilsatt 10 cm høye hæler for å matche Felipes 197 cm. På den måten har hun blitt en rollemodell og en levende reklameplakat for spansk mote, selv om det kanskje er sceneskrekk som har ført henne til den åpenlyse spisevegringen og plastikkirurgien.
Men uansett så har hun spilt den viktigste rollen ved å produsere to tronarvinger.

Cristina den sinte
Hun er sint. Og hun bidrar til det tragiske aspektet av stykket. Det skyldes hendes mann, Iñaki Urdangarín. Han har ellers framstått som den ideelle svigersønn, ettersom han er basker (så ble de litt tilfredsstilt når de selv ikke får et eget land), oppvokst i Katalonia og var profesjonell håndballspiller (alltid populært) som har spilt på det spanske håndballandslaget.
Men uansett denne herkomsten og sine sportslige bedrifter, så står han nå anklaget for bedrageri i forbindelse med sin organisasjon, Instituto Nóos. Han skal ha snytt så mye som 5,8 millioner euros av lokale myndigheter på Balearene og i Valencia, ved å kreve ågerpriser for å arrangere konferanser for sport og turisme. Nóos skulle være en ikke-kommersiell organisasjon, likevel er det tilsynelatende overført penger fra organisasjonen til en rekke konti i skatteparadiset som Sveits og til et eiendomsselskap kalt Aizoon som han eier sammen med Cristina. Han ble avhørt i februar, saken fortsetter, men prinsessen skal ikke avhøres, selv om hun på bare et par år skal ha tjent 571.000 euros etter å ha investert bare 1.500 euros i selskapet.
– La oss være i fred, sa prinsessen da hun og gemalen var i Spania – de er ellers bosatt i Washington der han arbeider for Telefónica.
Hva hun sier til gemalen når de er alene, forblir en statshemmelighet.
Og så er hun sint for at hans forretningsaffære som ikke lenger ikke bare foregår i kulissene, har skapt splid i familien. Det viste seg sist jul da hun og familien valgte eller ble tvunget til ikke å feire jul sammen med den øvrige familien på La Zarzuela.

Kongens apanasje og almisser
Iñaki Urdangaríns sak har smittet over på det ellers så immune spanske kongehuset. Derfor besluttet kong Juan Carlos i fjor å offentliggjøre hvilken apanasjene kongehuset har. Det var første gang i historien at offentligheten fikk kjennskapet til hva den spanske kongefamilien egentlig tjener.
I 2012 tjener kongen 292.000 euro, som er delt opp i 140.000 i egentlig lønn og 151.000 til dekning av utgifter i forbindelse med representasjon. Fra lønnen skal det trekkes 40 prosent i skatt (IRPF), mens kongen ikke betaler inn til Seguridad Social.
Felipe får sammenlagt over 146.000 euro.
Kongehuset informerer om at det er kongen som ”distribuerer” lønningene til de tre prinsessene i vår historie. Og kanskje er det enda særere at lønningene deres legges sammen med dronningens, og de fires lønninger eller dekningen av deres utgifter som det er kalt, er oppgitt til samlet å være 375.000 euros. Vi får ikke vite hvem som får hvor mye eller hvorfor. Det antas likevel at Letizia og dronning Sofia får mer, ettersom Elena og Cristina får lønn for sitt arbeid.
Urdangarín får ingenting. Men han kan jo klare seg selv.
Kongehuset anslås å koste den spanske staten rundt 8,4 millioner euros hvorav 47,89 prosent går til medarbeidere, og så dekker resten utgiftene til drift av kongepalasset La Almudena i sentrum av Madrid, palasset La Zarzuela og altså en dronning og tre prinsesser.

Blå bøker

Elena
Fullt navn: Elena María Isabel Dominica de Silos de Borbón y de Grecia. Hun fikk i 1995 tittelen hertuginnen av Lugo.
Født: 20. desember 1963 i Madrid.
Yrke: Arbeider for Fundación Mapfre.
Sivil status: Skilt fra Jaime de Marichalar i 2010, de hadde vært gift siden 1995. Hun bor i Madrid.
Barn: Felipe Juan og Victoria Federica.
Det visste du kanskje ikke: Hun er akkurat som sine foreldre medlem av Bilderberg- gruppen.

Cristina
Fullt navn: Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y Grecia. I 1997 ble hun dessuten hertuginne av Palma de Mallorca.
Født: 13. juni 1965 i Madrid.
Yrke: Arbeider for Fundación La Caixa.
Sivil status: Gift med Iñaki Urdangarín Liebaert. Familien bor i dag i Washington, USA.
Barn: Juan Valentín, Pablo Nicolás, Miguel og Irene.
Det visste du kanskje ikke: Hun elsker å spille piano og ønsker om å gi konserter. I 1988 deltok hun i OL i Seoul der hun var flaggbærer. Hun er nummer sju i tronfølgen.

Letizia
Fullt navn: Letizia Ortiz Rocasolano. Og så har hun titlene prinsesse av Asturias og Gerona, hertuginne av Viana og Montblanc samt grevinne av Cervera.
Født: 15. september 1972 i Oviedo
Yrke: Utdannet journalist. I dag arbeider hun som prinsesse og representerer kongehuset ved diverse arrangementer.
Gift: Med kronprins Felipe.
Barn: Leonor som forventes å bli dronning, og Sofia.
Det visste du kanskje ikke: Ettersom hun ble gift borgerlig første gang, var det ikke nødvendig å få ekteskapet annullert av paven for at hun og Felipe kunne bli viet i kirken.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.