Månedsmagasinet på Costa del Sol
Våren er kommet til Spania

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kom Mai du skjønne milde – et gammelt ordtak fra Norge, som jeg hørte helt fra jeg var liten guttunge, og som var tegnet på at nå var våren kommet, med sol og muligens litt varme, og glemt var kulden, snøen og vinteren som var passert, og vi alle frydet oss over den tiden vi nå skulle møte, med sommer, sol, glede og varme.

Og ennå kan jeg huske de første tegn på våren, da snøen forsvant, og veiene og fortauene var fulle av grus og stein, fra strøingen om vinteren, men som snart skulle ryddes opp for å møte våren og sommeren, fri fra alt som minnet om snøfulle vintere.
Og så skulle sykkelen frem, for, dette var jo tegnet på at vinteren var over, da vi endelig kunne ta frem fra kjellerbodene, våre skinnende og nyvaskede tohjulinger, som kunne bringe oss rundt i duften av vår, med lukten av blomstringen rundt i hagene, og denne friske vårduften som boret seg fast i nesehulene.

Ja, hvilke gode minner dette gir, år etter år, på den samme årstid.

Men, vi er jo bare i februar, og de samme sansene jeg kunne føle fra Norge, føler jeg pånytt her nede i Spania nå i denne årstiden.
Hvilken vinter vi har hatt, med sol og atter sol, dag etter dag, med lukten av vår i gjennom hele vinteren, og denne herlige følelsen av at vi snart kan ta frem tohulingen og suge inn duften av den nye årstiden som vi alle venter på etter en lang vinter.
Ja, det er faktisk herlig å kunne være i Spania, men selv for innfødte spanjolere, har denne vinteren vært noe helt utenom det vanlige… og, alle nyter det.

Vinteren i Norge – og Spania
Selv har jeg vært hjemme i Norge nå, både i desember og i januar, hvor jeg har opplevet Norge med ”de fire årstider”, og med det menes at jeg på 2 uker på vestlandet, fikk møte vinteren med alt fra full storm og orkan i kastene, snøfall med over en meter i løpet av en dag, til nydelig solskinn fra klar himmel, flere minusgrader, klare stjerner og måneskinn, skiftende til opptil flere plussgrader, regnvær, og all snø skyldt bort til en morgen uten snø, men med igjen sol skinnende fra klar himmel og plutselig så var det vår igjen.
Men, det er slik Norge kan være, ikke bare på vestlandet, men over hele landet, i denne årstiden, som regnes som rimelig ustabil, men med mange interessante variasjoner.

Mine to restauranter her på Costa del Sol har vært vinterstengt nå i denne perioden, og derfor har jeg nå brukt den siste tiden på å oppleve, i sterk kontrast til opplevelsen i Norge, vinteren her i Spania, ved å kjøre litt rundt i nærområdene til Solkysten, for å møte spanjoler og deres opplevelser i forbindelse med jul og vinter.

I tidligere artikler har jeg skrevet om hvordan spanjoler lever rundt omkring med sitt liv, hvor de enten lever av inntekter på vin eller sherry produksjon, skinke eller oste produksjon, oliven eller gårdsbruk eller annen form for inntekter.
Men, det er noe magisk over spanjolere.

Spanjoler – et energisk folk med stor respekt
Selv i en tid, hvor en hører om på nyhetene i Norge, om elendigheten i Spania, om arbeidsledigheten, så har jeg en fornemmelse av at spanjoler klarer seg, selv i en utrolig vanskelig tid og jeg har stor tro på spanjoler generelt.

Når jeg nå kjører rundt for å møte spanjolere i sine nærmiljøer, møter jeg stort sett veldig optimistiske personer, som vet at de er inne i en vanskelig tid, men som prøver å finne nye muligheter, og som ”slapper av” med den situasjonen de er inne i, og gjør hva de kan for å finne løsninger som gjør at de skal klare seg, og for å bygge opp det samfunnet de alle er en del av.
Familiene tar vare på hverandre, hvor barn og barnebarn tar vare på sine foreldre, og besteforeldre, lever sitt liv i sammen og det føles så avslappende og deilig – og herlighet, hvor mye vi nordmenn kunne lære av disse spanjolene.

Fra min egen barndom i forbindelse med julen, så startet denne ved første søndag i advent, og varte frem til 24. desember, hvor vi feiret julen sammen i 3 dager, og så var det slutt.
Men for spanjoler, så er det også julefeiring med forberedelser i hele desember, og også i forbindelse med den julen vi skandinavere regner som vår jul, men, de tar den videre, helt frem til ”De Hellige Tre Kongers Dag”, som er den 6. januar, og som er den virkelige julefeiring her nede.
Og, til de av dere som ikke har opplevet dette, så ta dere en tur opp i en fjell-landsby, med ikke alt for mange innbyggere, og opplev hvordan en riktig god jul skal feires i forbindelse med denne høytid.

Jeg kan garantere dere en opplevelse dere sent vil glemme; nærheten, kontakten og samhørigheten som er så enorm i forskjell til det vi vanligvis er vant til.

En verden i krise – men optimistiske spanjolere
I disse tider hører vi om uroligheter rundt omkring i hele verden, opptøyer i de arabiske landene, uroligheter i Europa og i USA i forbindelse med økonomien, og også om den enorme arbeidsledigheten i Spania, dette landet jeg selv, og mange av våre lesere har bosatt seg i, og tankene for meg går til alle disse fantastiske menneskene jeg har møtt på mine reiser rundt omkring, og den positive holdningen de fleste har til dette.
Jeg føler at ingen gir opp, men derimot står oppreist til å møte ”morgendagen”, og mine turer opp i landsbyene rundt omkring solkysten, gir meg selv et håp om at det fortsatt er mulig å gjøre noe positivt i Spania for her er det bare det positive som kan overleve.

Forleden dag fikk jeg et uventet besøk av en person som jeg hadde møtt i et selskap i fjor høst.
Han var pensjonert politimann fra Guardia Civil, og han og hans kone hadde kjøpt en liten finca (et lite gårdsbruk) oppe i fjellene over Estepona.
De bodde selv inne i byen, men hadde kjøpt dette stedet for å ha en plass, hvor de kunne roe ned livet, ved å plante diverse frukter og grønnsaker, og nyte dagene oppe i fjellet.
Så, forleden dag fikk jeg dette besøket hjem til meg, medbringende to enorme kasser med de største appelsiner jeg noen gang hadde sett, en stor kasse med auberginer og en kasse med sukkererter.
Uventet – utrolig gledelig og ikke minst – overraskende.

Men, dette er ekte spanjoler, som ønsker å dele det de har med andre, samtidig bringe glede og stolthet over hva de kan produsere i dette landet – og det er enormt.

Spania – et mulighetens land
Så, etter en vinter som er helt annerledes en vanlig, her i Spania som ellers i verden, da de klimatiske forholdne varierer fra år til år, så må budskapet fra meg være, til våre kjære lesere; bruk tilbudet, bruk alternativet, bruk råvarene Spania har å by på nå og lev sunt.
Spania bugner nå av herligheter du skal lete lenge etter, så ta deg en tur på et marked, eller i de butikkene du vet har de friskeste råvarene, og legg jul og vinter bak deg med de nydeligligste, morgenfriske grønnsaker og ingredienser til de beste salater, og gjerne også en tur innom fiskemarkedet.
Skal jeg allikevel komme med en anbefaling, sett ut i fra den gaven jeg fikk av min spanske venn, og som er sunn og rik på gode vitaminer, så blir det friske auberginer.
Det bør være ca 4 til 5 auberginer pr. person, som kokes i godt, saltet vann, gjerne også med litt hel pepper og noen få laurbærblad, og dette kokes til auberginene er så myke, at du kan løsne på bladene som dekker frukten.
Deretter tar du auberginene opp av vannet, tar av bladene til du kommer inn til selve frukten, og da har du selve herligheten foran deg, som du spiser i sammen med en nydelig Hollandaise-saus, eller som min venn Don Pedro ville ha gjort, nemlig med godt, smeltet Norsk Meierismør.

Nyt våren – nyt de gode opplevelser i Spania – og nyt vårens gode frukter!
 

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet