Månedsmagasinet på Costa del Sol
Karnevalet i Cádiz – et must for festelskere

Karnevalet i Cádiz - et must for festelskere

Har du lenge hatt en drøm om å besøke Cádiz, kan den beste muligheten være et besøk mens byens berømte karneval pågår.
Karnevalet er for alle! Både ung og gammel, tykk og tynn, rik og fattig… Skal du bo på hotell, må du imidlertid bestille i god tid, for hit kommer mennesker fra hele verden. Alle vil være med på festen.

Livsglede er et stikkord for karnevalet i Cádiz. Ti dager varer denne maratonfesten da byen står på hodet. Etter mange forberedelser settes festlighetene i gang 40 dager før påske, og i år blir det fra 16. til 26. februar.
Prosesjoner, kostymer, humorteater, dukketeater, fyrverkeri, dans og viktigst av alt: Musikken. På Falla-teatret er det konkurranser for kor, dans og teater. Det kan høres alvorlig ut, men det handler om å lage de morsomste og mest originale forestillingene.

Underholdning
En viktig del av karnevalet er en rekke mer eller mindre organiserte grupper som sørger for underholdningen.

Chigotas som framfører forskjellige former for satirisk stand-up komikk akkompagnert av forskjellige former for støyende instrumenter: Kazoos (horn), Cajas (små trommer) og Bombos (stortrommer).

Coros er større musikkgrupper som spiller mer eller mindre seriøs musikk.

Comparsas er sanggrupper innenfor den litt mer seriøse avdelingen.

Cuartetos er små teatergrupper som fremfører komiske teaterstykker.

Romanceros handler om solosangere som – slik navnet antyder – synger romantiske sanger.

Illegales er ofte bare grupper av venner og bekjente som har gått sammen om å framføre et eller annet.

Men karnevalet er ikke bare organisert humør og komikk. Alle kan etter beste evne delta med tant og fjas, og det gjør man gjerne. Derfor er karnevalet også en litt kaotisk festlighet der det ikke er mulig å forutse hva som vil skje i gatene.

Satire er en del av komedien
Når det er karneval kan det byttes om på høy og lav, og det kan fritt gjøres spillopper og drives gjøn med alle og enhver. Det går særlig hardt ut over politikere og kjente kunstnere. Det var kanskje nettopp derfor Franco ønsket å forby karnevalene. Det lyktes overalt i Spania, bare ikke i Cádiz. Her holdt man fast på karnevalet om enn i litt mindre målestokk.
I dag virker det som om Cádiz har tatt revansj, og i dag er karnevalet i Cádiz verdens tredje største, barer forbigått av karnevalet i Rio og på Tenerife.

Karnevalets historie
Karnevalet i Cádiz har røtter helt tilbake til det 16. århundret da ideen til denne folkefesten ble importert fra Venezia. Som en stor havneby hadde Cádiz nær kontakt med denne byen og kom derfor på ideen om å kopiere karnevalet i Venezia. Det middelalderlige preget kan fortsatt sees på mange av kostymene. Men det er ingen bestemte kostymeregler, så kled deg ut i akkurat det du har lyst til. God fornøyelse!
 

Av Werner Kreisø

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.