Månedsmagasinet på Costa del Sol

Rapport om tungmetaller i fisk holdt hemmelig
Miljødepartementet har i sju år hemmeligholdt resultatene av en undersøgelse rundt innholdet av kjemikalier i fisk, avslører El País.
Saken dreier seg om sverdfisk og makohai (selges som cazón) som ifølge en undersøkelse foretatt i desember 2003 av havforskningsinstituttet Instituto Español de Oceanografia (IEO) inneholder mye mer kvikksølv enn det tillatte per kg fisk, i tillegg til at sverdfisken hadde et for høyt nivå av kadmium.
IEO hadde undersøkt 90 forskjellige fisk og skalldyr som alle spises i Spania. Fisken kommer fra Atlanterhavet og Det indiske hav.
Miljødepartementet hadde i alle år holdt fast på at det var snakk om en ”intern rapport”, selv om en internasjonal avtale krever at offentligheten skal ha tilgang til denne typen informasjon. Miljøorganisasjonen Oceana beskylder departementet for å ha hemmeligholdt rapporten fordi man fryktet den ville skade fiskeindustrien. Miljøminister Rosa Aguilar har uttalt at man gjennom alle disse årene var overbevist om at undersøkelsens resultater skulle sendes til EU som så skulle vedta om de skulle offentliggjøres eller ikke. Høyesterett har likevel beordret at rapporten skal utleveres til organisasjonen som nå har offentliggjort resultatene.
Helsedepartementet har foreløpig anbefalt at barn under tre år og gravide ikke spiser sverdfisk eller hai.

 

Broen María Cristina i San Sebastián.

San Sebastián europeisk Kulturhovedstad
San Sebastián er utnevnt til europeisk Kulturhovedstad 2016.
Det var formannen for EUs dommerkomité, Manfred Gaulhofer, som informerte det spanske kulturdepartementet om utvalgets endelige beslutning.
Den baskiske byen vant sluttspurten over Córdoba, Burgos, Segovia, Las Palmas og Zaragoza, mens Málaga jo ble slått ut allerede i den innledende etappen.
To byer har hvert år tittelen som Kulturhovedstad, og San Sebastián deler æren med den polske byen Wroclaw.

 

Manglende lys i enden av tunnelen i San Pedro
Lys i enden av tunnelen, lyder klisjeen. Men det later ikke til å være mye lys i enden av den som holder på å bli gravd ut under motorveien A-7 i San Pedro de Alcántara der arbeidene bare fortsetter og fortsetter. Det ansvarlige departementet, Fomento, har kunngjort at ferdigstillelsen blir forsinket, men ikke sagt noe om hvor store forsinkelsene er. Arbeidet blir likevel ikke ferdigstilt mot slutten av året, slik ministeriet ellers før har sagt.
Årsakene blir sagt å være manglende likviditet (prisen er rundt 85 millioner euro) og en regntung vinterperiode.
Ordfører Ángeles Muñoz har uttalt at forsinkelsen påvirker gjenopplivningen av Marbellas økonomi, og hun har bedt ministeren for Fomento, José Blanco, om en forklaring.
Men fram til arbeidet faktisk blir ferdig, vil rundt 65.000 bilister daglig bli tvunget til å leve med lange køer som bare blir verre nå når sommertrafikken er i gang. Også de forretningsdrivende i byen er i ferd med å bli trøtte av den manglede framdriften, og det har vært demonstrasjoner i byen. La Opinión de Málaga skriver at ifølge de næringsdrivendes forening, Apymesa, har foreløpig rundt 50 forretninger vært nødt til å stenge.
Veiarbeidene startet i mai 2009 og skulle ifølge planene bare ta halvannet år.

 

Fortsatt store utfordringer for Spania
Da USAs utenriksminister Hillary Clinton i begynnelsen av juni var i Spania for å møte kong Juan Carlos, statsminister José Luis Zapatero, utenriksminister Trinidad Jiménez og opposisjonsleder Mariano Rajoy (PP), sto Afghanistan og Libya, krisen i Midt-Østen og Nord-Afrika, samt situasjonen i Cuba og Venezuela på dagsordenen.
Clinton takket som ventet de spanske lederne for landets bidrag til fredsoppdragene i Afghanistan og Libya.
Den økonomiske situasjonen ble også diskutert, og Clinton roste statsministeren for hans mange og drastiske nedskjæringer i de offentlige utgiftene, men sa også at landet fortsatt står overfor mange utfordringer. Hun anbefalte ham om fortsatt å ha tålmodighet, til tross for manglende og umiddelbare resultater.
USAs bekymring over den spanske økonomien er ikke noe nytt. I mai 2010 ringte president Barak Obama til Zapatero og anbefalte ham å innføre en rekke besparelser som faktisk senere den samme måneden ble satt ut i livet. Den amerikanske ledelsen er naturligvis bekymret for den effekten som en forverring av den prekære situasjonen i Eurosonen vil ha for den amerikanske økonomien.
Under en pressekonferanse nektet Clinton for at hennes møte med Rajoy hadde noen symbolsk betydning, bortsett fra at hun alltid hadde møter med opposisjonen på sine utenlandsbesøk.
Det var kongens første offisielle møte siden kneoperasjonen sist måned.

 

Tårnfalken vender tilbake til Calahonda
Igjen i år har Steinar Christiansen fått besøk av tårnfalk i sin leilighet i Calahonda.
– Dette er det fjerde året vi får besøk av falkene, forteller Steinar. Da bestemte nemlig et par tårnfalker seg for å bosette seg og legge egg i blomsterkassen på hans terrasse.
De første par årene var alt fryd og gammen, og de vakre fuglene trivdes blant hans blomster og urter, mens Steinar kunne se eggene bli klekket og et kull fugleunger vokse opp. Han hadde også fantastiske muligheter for å ta bilder som sammen med hans fortelling ble omtalt i Det Norske Magasinet i 2009.
Den gangen håpet han at noen av ungene ville vende tilbake, og det gjorde de. Men i fjor ble kollektivet likevel for mye for nordmannen, fordi fuglene nærmest ville legge beslag på leiligheten.
– Vi forsøkte å lage hindringer for dem fordi i fjor ble alt håpløst. Men, de er sta og skal på liv og død ha rede hos oss, fortsetter Steinar som likevel trøster seg med at denne gangen ser alt til å gå normalt for seg.

 

Málagas lufthavn får nytt navn
Málagas lufthavn ble i juni døpt om. I stedet for å hete bare Málaga, er dens fulle navn nå Málaga – Costa del Sol.
Ideen til navneendringen ble satt fram av hotellforeningen Aehcos her på kysten og er nå blitt godkjent av Fomento. Formålet er at landets fjerde største lufthavn i høyere grad skal fremme kjennskapet til Costa del Sol.
Terminal 2 som åpnet i 1991, heter fortsatt Pablo Ruiz Picasso.
Hotellforeningen ønsker også at lufthavnens IATA-kode, AGP, endres til SOL. IATA har fortsatt ikke godkjent denne endringen.

 

Flere regjeringers hjemmesider nedlagt – hackere arrestert
Policia Nacional har arrestert tre medlemmer av Anonymous, en gruppe av internasjonale hackere som også har operert fra Spania. Gruppen hadde lagt ned flere regionregjeringers hjemmesider og planla bl.a. å sabotere valgene 22. mai.
En av de arresterte hadde på sin server et program som kan brukes til å “angripe” hjemmesider – bl.a. regjeringenes, finansielle institusjoners og store selskapers hjemmesider. Det er det samme programmet som bl.a. har lagt ned hjemmesidene til Sony’s Playstation og BBVA, samt regjeringene i Egypt, Algerie, Libya, Iran, Chile og New Zealand.
18. mai angrep de antatte hackerne den spanske valgkomiteens hjemmeside, og senere det katalanske politiets og fagforeningen UGTs sider, og de antas å ha forsøkt å skade de største partienes sider foran valgene i mai, noe politiet likevel klarte å hindre. Det antas også å ha vært planer om å offentliggjøre pro-ETA informasjon.
Anonymous skulle ha utført denne kampanjen for å forsvare WikiLeaks grunnlegger Julian Assage og andre som går inn for total informasjonsfrihet på nettet.
For å unngå å bli oppdaget, hadde de arresterte logget seg på nettet via ubeskyttede WIFI-forbindelser hos f.eks. naboer; to av dem hadde selv ikke en egen internettforbindelse hjemme. Arrestasjonene fant sted i Almería, Alicante og Barcelona.
Dagen etter blokkerte andre av gruppens medlemmer Policia Nacionals hjemmeside i flere timer, noe som antas å være en hevnaksjon etter arrestasjonene.

 


Nesten samtlige kongressmedlemmer stemte for.

Kongressen bekrefter deltakelsen i Libya-aksjonene på ubestemt tid
Som ventet stemte nesten alle kongressmedlemmer i juni for regjeringens forslag om å fortsette Spanias bidrag til NATOs kamp mot det libyske diktaturet på ubestemt tid.
De eneste unntakelsene var de mindre partiene UPyD og IU. Talsmannen for sistnevnte, Gaspar Llamazares, argumenterte for at aksjonen er ”illegal” og at regjeringen hadde bedt om støtte til deltakelsen i en borgerkrig som kan vare ”uendelig”.
Spania bidrar fortsatt med fire jagerfly av typen F-18, et opptankingsfly, en ubåt, en fregatt og et av sjøforsvarets overvåkningsfly som samlet koster staten 14,4 millioner euro i måneden. Foreløpig lyder prisen altså på rundt 43 millioner.

 

Metrobyggingen i Málaga
De to tunnelbanelinjene i Málaga antas å starte med prøvekjøring mot slutten av året. Allerede i november skal stasjonene på Linje 2 testes, mens man regner med at visse av Linje 1s linjer er aktive innen utgangen av året. Den egentlige innvielsen av hele Metroprosjektet som skulle ha fraktet 17 mill. passasjerer det første året, er fortsatt ikke i gang.
Begge linjer skal knytte sammen de tettbefolkede boligkvarterene med sentrum i byen, og de kommer også til å gi forbindelser til for eksempel sykehuset, universitetet, rådhuset og Málagas sportsanlegg. I tillegg vil det bli forbindelse med tog- og busstasjoner. Linjene følger en Y-formet rute. Begge begynner i sentrum og deler seg deretter i to.
Metroprosjektet har også til formål å medvirke til et fall i byens CO2-utslipp og energiforbruk. Videre forventer man færre trafikkulykker, samt å få en mer smidig trafikkstrøm gjennom byen. Kollektivtrafikk betyr som kjent færre biler i gatene og dermed mindre behov for parkeringsplasser – altså vil man kunne benytte arealene som ellers var tiltenkt parkering, til andre formål.
Som en ekstra gevinst mener man, at Metroprosjektet gir bykjernen et estetisk løft – og på sikt vil det være med på å stimulere eiendomsmarkedet.
Línea 1 begynner på Estación de La Malagueta (Paseo de Reding nr. 10) og slutter på Estación de Colegios Mayores (kommer til å ligge på den prosjekterte forlengelsen av Bulevard Louis Pasteur). Det er denne linjen som trafikkerer Hospital Clínico, universitetet og rådhuset. Man regner med 14 stasjoner fordelt på 9,8 kilometer. Fire av stasjonene deles med Línea 2.
Línea 2 begynner også på Estación de La Malagueta og slutter ved sportshallen Palacio de Deportes Martín Carpena. Man planlegger hele 10 stasjoner, og de fordeles på 6,7 kilometer.

 

Agurkkrisen har foreløpig kostet 51 mill. euro
Den spanske regjeringen regner med at agurkskandalen fram til juli har kostet landet rundt 51 millioner euro i manglende eksport.
Det er landbruks- og miljøminister Rosa Aguilar som ifølge El Mundo har lagt sammen tallene. Ministeren har likevel under en pressekonferanse understreket at det er snakk om et foreløpig tall, men det ligger likevel langt under det tidligere tallene på 200 millioner som landbrukssektoren tidligere har hevdet var det ukentlige tapet.
For øyeblikket forventer Spania å få kompensasjoner på 37 millioner, mens Nederland får 126 millioner av de 210 millioner euro som EU har øremerket til de land som er berørt av E. coli-bakterien i Tyskland.

 

Sjekk telefonregningen – halvparten av oss betaler for mye
Man bør sjekke den månedlige regningen på mobiltelefonen nøye, advarer Diario Sur.
Avisen henviser til en undersøkelse foretatt av forbrukerorganisasjonen Facua. Organisasjonen har spurt flere enn 10.000 forbrukere, og halvparten mener at deres telefonselskap én eller flere ganger har krevd dem for serviceytelser de aldri har bedt om. 36 prosent av dem mener dessuten at telefonselskapet har tatt seg betalt for oppringninger de aldri har foretatt.
Og det går i feil retning, for 50 prosent er seks prosentpoeng høyere enn i 2010. Det er spesielt de to store operatørene Movistar og Vodafone som forbrukerne er lite tilfredse med, framgår det av undersøkelsen.
43 prosent av kundene som har forsøkt å annullere en avtale med et av selskapene, har vært ute for et annet mareritt; de blir nemlig fortsatt krevd for penger den følgende måneden, mens kunder med betalingskort er lite tilfreds med at de ikke mottar en detaljert faktura slik at det er mulig å kontrollere om alt stemmer.
Bare to prosent av de spurte mener at myndighetene gjør nok for å forsvare forbrukerne mot mobilselskapene.

 

Barn på 14 måneder bitt i hjel av hund
Nok en gang er et barn bitt i hjel av en hund. Denne gangen er det snakk om et bare 14 måneder gammelt barn som i begynnelsen av juli ble bitt i hodet av den ene av familiens to hunder i hjemmet i Layos (Toledo), informerer El Mundo.
Den lille gutten befant seg i armene på sin bestemor da hunden plutselig hoppet opp og bet ham, noe man gjetter på skyldes sjalusi. Han døde seks timer senere under en operasjon på sykehuset.
Hunden tilhører ikke en av de forbudte rasene.

 

Fuengirolas byrådsmedlemmer får mer i lønn
Fuengirolas ordfører Esperanza Oña har sammen med byrådet bestemt at byrådsmedlemmene skal ha mer lønn, skriver Málaga Hoy. I visse tilfeller er det snakk om lønnsøkninger på 60 prosent.
Mens andre byråd etter lokalvalget i mai har valgt å sette ned lønningene og PPs provinsledelse har anbefalt sparsommelighet, går man i Fuengirola motsatt vei.
Men ifølge Málaga Hoy forsvares lønnsøkningene med at lønningene i Fuengirola var blant de laveste i kommuner av tilsvarende størrelse og at byrådsmedlemmene fikk lønningene satt ned i juni i fjor da det var snakk om en nedskjæring på mellom fem og sju prosent. Da tjente åtte av byrådsmedlemmene 42.470 euro i året, de øvrige 27.013 euro. 18 byrådsmedlemmer skal nå få mellom 22 og 60 prosent økning i lønnene. De fryses til gjengjeld for de neste fire årene.
Det forundrer avisen at opposisjonspartiet PSOE ikke har kritisert beslutningen.
Ordføreren forsikrer om at hun selv og to andre medlemmer av rådet fortsatt ikke vil motta betaling for sitt arbeid for kommunen.

 


For 65 millioner år siden regjerte krokodillene i Nord-Spanias sumper.

Fossil av krokodille funnet i Pyreneene
Et fossil av et krokodillehode er funnet i en paleontologisk utgraving i Pyreneene, nærmere bestemt i Arén (Huesca) i Aragonia som ligger 700 meter over havets overflate.
Fossilet antas å være 65 millioner år gammelt. Men der det i dag er høye fjell, var det den gangen sumper der krokodillene trivdes, mens dinosaurene regjerte i de tørre og høyereliggende områdene.
Dette er det hittil eldste krokodillefossilet man har funnet i Europa. Fram til nå hadde forskerne vært av den overbevisning at det europeiske kontinentet for mange millioner år siden bestod av en rekke små, isolerte øyer, men dette funnet peker på at de slett ikke var så isolerte.
Krokodillen lignede mye på dem vi finner i dag, men den målte bare mellom en og 1,5 meter, så den har fått sitt eget navn, nemlig det poetiske Arenysuchus gascabadiolorum.

 

Skjelett funnet i koffert
Guardia Civil holder på å undersøke saken om en koffert med et skjelett som en vandrer i slutten av juni fant ved veikanten langs motorveien A-397, mellom San Pedro og Ronda.
Vandreren hadde kommet gående langs veien da han så en koffert i veikanten, han bestemte seg for å åpne den og fant et kranium av noe som lignet et skjelett. Han tilkalte politiet som slo fast at det faktisk var snakk om et skjelett av et menneske.
Ifølge avisen ABC blir både skjelett og koffert nå undersøkt på det rettsmedisinske instituttet, Instituto de Medicina Legal i Málaga. Her skal man finne ut av om dødsfallet skyldes en form for vold og om alle deler av skjelettet er der, samt om kofferten kan føre til spor i identifiseringen av den avdøde. Foreløpig vet man at det er snakk om en mann.
Guardia Civil sier at alle muligheter holdes åpne og at man er i gang med å gjennomgå listen over savnede personer.
Det er ikke første gang det er funnet et skjelett gjemt i en koffert. I 2006 gjorde man et tilsvarende funn langs en landevei ved Ojén, og i 2008 ble en koffert med et skjelett av en mann som hadde fått slag i hodet, funnet ved El Higuerón i Mijas.

 

Slutt på magien i Torremolinos
Magic Palace i Torremolinos skal rives ned, skriver La Opinión. 18. februar ble bygningen nesten helt ødelagt i en brand. Myndighetene har for øvrig fortsatt ikke lyktes i å finne årsaken.
Torremolinos´ byråd har nå bestemt at hjemstedet til tryllekunstnerne skal rives. Grunnen tilhører kommunen, mens selskapet Kazan Magic Entertaiment SL. eier bygningen, men ettersom den avtalte husleien på 60.100 euro i året ikke er betalt, skal kommunen være i sin fulle rett til å beordre bygningen revet ned.
Magic Palace ble innviet i juli 2006, men var på grunn av manglende rentabilitet bare åpen til mars 2007, og siden har bygningen ikke vært brukt. Etter brannen ser den forferdelig ut, og kommunen ønsker å bruke tomten til et annet, fortsatt ukjent formål.

 

Spanske soldater drept i Afghanistan
Ytterligere to spanske soldater ble i juni drept i Afghanistan da en bombe detonerte i det soldatene kjørte forbi i en panservogn av typen Lince (oppkalt etter den spanske gaupen). Tre andre ble såret.
Få dager senere var en spansk sivil pilot blant de 16 ofre, da Taliban angrep Hotel Kabul Intercontinental i Kabul. Han arbeidet for det tyrkiske flyselskapet Saga som var chartret til å fly for et afghansk selskap og fløy ruten Frankfurt-Istanbul-Kabul.
97 spanjoler har omkommet i Afghanistan siden Spania under José María Aznar (PP) i 2002 sendte de første soldatene til krigen mot Taliban. 93 av de omkomne var soldater, mens to var fra Guardia Civil, en var tolk og nå er altså også en sivil pilot blant ofrene. 62 av soldatene omkom i helikopterulykken i mai 2003.
Spania starter i begynnelsen av 2012 tilbaketrekningen av troppene som alle skal være ute av Afghanistan i 2013 når NATO planlegger å avslutte sine operasjoner.

43 prosent av katalanerne ønsker selvstendighet
Om det i dag hadde vært avstemming om hvorvidt Katalonia skulle ha blitt en selvstendig stat, ville 43 prosent av regionens innbyggere stemme ja. Det viser i hvert fall meningsmålingen som det regjerende, nasjonalistiske partiet, CiU, har foretatt.
28,2 prosent av de spurte svarte at de mener at regionen bør beholde samme status som nå, mens 23,3 sa at de ikke ville stemme. De resterende har fortsatt ikke bestemt seg. Tallet på tilhengere av en uavhengig stat i denne undersøkelsen er bare en anelse høyere enn i andre, tidligere meningsmålinger.
– For hver dag som går kommer vi nærmere et flertall for at dette landet har rett til å stemme over sin egen framtid, sa den regionale formannen, Artur Mas, i forbindelse med offentliggjøringen av resultatene.

 

Mallorcas fjellkjede blir Verdens kulturarv
Vakre Serra de Tramuntana, fjellkjeden som strekker seg langs det meste av Mallorcas vestkyst, har blitt ansett verdig og inkludert på UNESCOs liste over Verdens kulturarv.
Dermed forplikter øyas myndigheter seg til å bevare naturen og skåne den flere tusen år gamle kulturelle arven mens man håper på at den lokale økonomien vil nyte godt av den nye statusen.
Spania har nå 43 naturområder og historiske bygninger på verdensarvslisten.


Sardinene er reddet.

Også espetos denne sommer
I hvert fall på Costa del Sol. Her har bar- og restauranteiere ellers vært bekymret over om hvorvidt det fortsatt vil være lovlig å selge sardinspyd, espetos de sardinas, grillet over bål direkte på stranden eller i de små ”grillbåtene”.
Bekymringen skyldes at miljøavdelingen i Junta de Andalucía har forbudt salget av de ferskgrillede, små fisken langs strendene i Granada-provinsen.
Men selv om det selvfølgelig ikke gir mening i å innføre et forbud i Granada og ikke i Málaga der det sikkert ikke er mer hygienisk, kan alle glede seg over at den lokale regjeringer fortsatt ikke har bestemt seg for å bannlyse sardinene på Costa del Sol.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.