Månedsmagasinet på Costa del Sol

Spanair-ulykken: Menneskelige feil

Den ansvarlige dommeren i saken rundt Spanair-ulykken 20. august 2008 der 154 personer omkom, har utpekt et uavhengig ekspertpanel for å få belyst årsakene til ulykken. Disse ekspertene har nå lagt fram sin konklusjon. Den sier at ulykken først og fremst skyldtes menneskelige feil, men også at flyfabrikanten Boeing og mekanikerne må bære en del av ansvaret.
Pilotene hadde oppdaget en feil i en varmesensor på MD-82-flyet da JK5002 skulle lette fra Madrids lufthavn, Barajas. De takset derfor tilbake fra startbanen til oppstillingsplassen slik at mekanikerne kunne undersøke saken. En mekaniker konkluderte med at et varmelegeme som skulle forhindre isdannelse på sensoren, var aktivt, og ifølge manualen slo han den av.
Sivile luftfartsmyndigheder pekte i 2009 på at det likevel var en feil, og at pilotene deretter ikke fulgte den normale sjekklisten og ikke aktiverte vingeflaps´ene og at sikkerhetssystemet TOWS ikke fungerte etter hensikten rett før den fatale starten.
Flytypen var involvert i en rekke ulykker før JK5002, og i ekspertpanelets rapport heter det bl.a.: ”Den utilstrekkelige prosedyren før takeoff hadde ikke blitt rettet opp a verken spanske eller europeiske luftfartsmyndigheter eller flyfabrikanten.”
1. juni ble rådgivere fra Spanair anklaget for uaktsom drap og venter nå på å stille for retten.
 

Ny marina og shoppingsenter i havnen i Málaga

Muelle Uno Sea Shopping
Prosjektet kalt ”Plan Especial del Puerto de Málaga” ble påbegynt i august 2008, og i november i år åpnes endelig dørene til det over 56.000 m2 store shoppingsenteret i Málagas havneområde. Muelle Uno Sea Shopping, som det heter, kommer til å fungere som en utvidelse av byens berømte butikkstrøk, Calle Marqués de Larios. Forretningene i det nye shoppingsenteret blir ikke gjemt vekk i en stor bygning, men kommer til å ligge slik at hver butikk får direkte inngang fra kaien der det også vil bli restauranter og kultur- og fritidstilbud. De 70 butikkene som får 14.000 m2 å boltre seg på, vil hovedsaklig selge moteklær og innrednings- og boligartikler. Ytterst på moloen bygges restauranter med en særdeles unik plassering under La Farola de Málaga med utsikt over havet og med byens vakre severdigheter som for eksempel katedralen og Gibralfaro som bakgrunn.
De besøkende kan også se fram til et parkeringsområde med 1.050 plasser.
Målet med prosjektet er å skape lett tilgjengelige shopping- og underholdningsmuligheter i et naturlig miljø, og Muelle Uno er derfor plassert i bydelen La Malagueta der også tyrefekterarenaen og byens største tilbud av restauranter finnes. Som nevnt, helt tett på Calle Larios, den gamle bydelen og den populære Malagueta-stranden.

Marina San Andrés
Rett overfor Muelle Uno er planleggingen av en ny marina i full gang, og man forventer å ha de siste tillatelser i hus svært raskt. Fritidsbåthavnen kommer til å hete Marina San Andrés og vil kunne tilby over 600 båtplasser, hvorav 140 ligger i tørrdokk. 15 % av plassene reserveres skip som gjester havnen i kortere perioder. Marinaen måler over 120.000 m2, og prosjektlederen, Marinas del Mediterráneo, regner med at fritidsbåthavnen vil stå klar 24 måneder etter at tillatelsene er i orden. Prosjektet er budsjettert til 24,4 mill. euros.
Marinaen består videre av
– 300 parkeringsplasser
– Et maritimt senter på 2.000 m2 og en seilskole.
– Forretningslokaler på 3.000 m2.
– Drivstoffstasjoner.

Palmeral de Sorpresas
I mars ble Palmeral de Sorpresas innviet – en liten, men viktig del av prosjektet ”Plan Especial del Puerto de Málaga”. Det er en allé med ikke mindre enn 408 palmer og hundrevis av busker og blomster og vakre fontener. Palmeral de Sorpresas har også to bygninger til kulturelle formål og en mindre passasjerterminal til bruk for cruiseskip.
 

Harde tider for kystens beste hoteller

Et år etter stengningen står Hotel Byblos i Mijas der f.eks. prinsesse Diana og medlemmer av Rolling Stones har oppholdt seg, fortsatt tomt.
Fagforeningen CC.OO har bedt byens nye bystyre respektere avtalen som tidligere ble inngått om områdets kategorisering som hotell og at det ikke blir endret til boligområde. Fagforeningens mål er å beskytte arbeidsplasser og de 114 medarbeiderne som ble avskjediget da hotellet stengte fordi innehaveren også eier entreprenørfirmaet Aifos, ble arrestert i forbindelse med Malaya-saken. Medarbeiderne, noen av dem hadde arbeidet der i mer enn 25 år, har fortsatt ikke fått full kompensasjon for avskjedigelsene, bare de 20 dagers lønn per års ansettelse, som Fondo de Garantía Salarial nylig utbetalte.
Hotel Byblos som åpnet i 1986, ligger på en tomt på 21.000 km2, og selve hotellet har 144 rom.
Dessuten er Hotel Guadalpin på den The Golden Mile i Marbella stengt. Det skjedde 26. mai da gjestene måtte flyttes til andre hoteller.
119 ansatte mister kanskje stillingene sine. Det var en arbeidsdomstol som beordret hotellet stengt fordi man forsøker å sikre de ansattes lønninger eller i det minste deres rett til arbeidsløshetstrygd. Hotellet har lidd særlig hardt under krisen, nettopp fordi flere impliserte i Malaya-saken hadde kjøpt suiter på hotellet som nå har blitt et symbol på korrupsjonen.
Også Hotel Los Monteros i Marbella har de siste årene hatt en forvirret tilværelse, og nå er det Seguridad Socal som ønsker å beslaglegge eiendommen fordi eierne ifølge La Opinión de Málaga skylder sosial- og helsevesenet seks millioner euro. Foreløpig har hotellets bankkonti blitt frosset.

 


Deltas Boeing 757 benyttes på turen over Atlanteren

Direkte fly Málaga – New York

Delta Air Lines gjenopptok 2. juni den direkte ruta mellom Málaga og New York, nærmere bestemt til lufthavnen John F. Kennedy.
Selskapet lover dessuten gode forbindelser fra New York til andre destinasjoner, blant de mest etterspurte er Los Angeles, San Francisco, Orlando og Boston.
Ruten flys med Deltas Boeing 757-200, som har 170 plasser.
Avgangstidspunktet fra Málaga er kl. 11.35. Der flys seks dager i uka, foreløpig fram til 6. september.
Mer informasjon på www.delta.com.

 

9,5 prosent færre omkom på veiene

Trafikkdepartementet, Dirección General de Tráfico, oppgir at tallet på dødsfall i trafikkulykker på spanske veier i perioden januar til mai falt med 9,5 prosent i forhold til samme periode i fjor.
I løpet av de fire første månedene i år omkom 561 personer, mens 620 personer ble drept i tilsvarende periode i fjor.
En av årsakene til nedgangen i antall ulykker er at fartsgrensen ble satt ned fra 120 til 110 km/t på motorveiene. Ordningen ble innført 7. mars.


IKEA utsetter åpningen av ny forretning på kysten

Den svenske møbelkjeden IKEA som i mai kunne feire 15 års jubileum i Spania, åpner foreløpig ikke forretning nummer to på Costa del Sol, skriver Diario Sur. Forretningen ved Plaza Mayor i Málaga åpnet i 2007, og allerede da kunngjorde selskapet at de hadde planer om å åpne ytterligere en forretning som skulle ligge enten i Marbella eller mellom Fuengirola og Mijas. Men disse planene er nå utsatt på ubestemt tid.
Forretningen i Málaga har allerede hatt 11 millioner kunder og sysselsetter 489 medarbeidere.


Ingen okseløp – fjorårets mishandling er ikke glemt

Siste helg i mai var det feria-tid i Alhaurín el Grande. Som festukas høydepunkt hadde kommunen tidligere år arrangert et såkalt okseløp der folk tidlig om morgenen, altså direkte etter nattens festligheter, kunne ”løpe” foran en okse i byens tyrefekterarena og altså leke San Fermín.
I fjor tok imidlertid én av tilskuerne med et videokamera og gjorde opptak som ble lagt ut på nettet. Det er selvfølgelig ille nok at folk løper etter en uskyldig og forskremt okse, men det man i virkeligheten så var en flokk med unge lømler som slo og sparket, kastet og slet i et par unge kalver. Til slutt så man den ene av dem falle utmattet om og langsomt dø av mishandlingen.
I år vedtok byrådet derfor at man ville rette opp byens svært skadede image og forbød derfor okseløp-arrangementet. I tillegg til okseløpene forbød man også bruk av ponnier som tidligere år har blitt brukt som levende leketøy for barn.
Andre byer har også forbudt disse ’ponys de feria’, blant andre Granada, Almería og Jerez.
 

Ny rekord i Málagas lufthavn

Málagas lufthavn har nok en gang overgått seg selv i antallet reisende.
Avisen Diario Sur skriver at man har opplevd den største framgang på et helt tiår. I april passerte 1,2 millioner passasjerer gjennom lufthavnen Pablo Ruíz Picasso, og det var 34 prosent flere enn i samme måned i fjor. I april 2010 var tallet naturligvis begrenset som følge av den islandske askeskyen. Likevel mener myndighetene at det er god grunn til å glede seg over den nye rekorden.
Den siste rekorden var fra 1999 til 2000 da antallet reisende steg med 24,8 prosent.
De 1,2 millioner reisende fordelte seg på litt under 10.000 flygninger.
 

Nytt legevakt på tegnebrettet i Marbella

Marbella trenger flere legevakter, mener ordfører Ángeles Muñoz (PP) som har kunngjort at kommunen har inndratt en tomt på 1.000 m2 til foreløpig én ny legevakt.
Det er naturligvis ikke kommunens oppgave å bygge disse legevaktene og legesentra; det ansvaret hører under Junta de Andalucía, mens kommunen stiller likevel tomten til rådighet. Den nye tomten ligger i forbindelse med legesenteret Las Albarizas som kommunen håper at lokalregjeringen vil utvide.
Normen er en legevakt per 25.000 innbyggere. I Marbella er det rundt 134.000 innbyggere, men bare tre legevakter, uttaler den nå gjenvalgte ordføreren.

 

Minst pensjon i Andalucía

Det var i mai 1.396,994 pensjonister i Andalucía, 1,5 prosent flere enn i mai i fjor, skiver avisen El Mundo. Pensjonene er ifølge arbeids- og immigrasjonsministeriet på gjennomsnitlig på 736,03 euro, en økning på tre prosent i forhold til fjoråret, men likevel 68,7 euro mindre enn gjennomsnittet for hele Spania.
8.782.955 personer mottar i dag pensjon fra den spanske stat. Det er en økning på 1,6 prosent i forhold til 2010.
 

Mijas-veien: Nytt selskap overtar

Et nytt entreprenørselskap, Probisa, har overtatt ansvaret for veiarbeidene på Mijas-veien, veien som forbinder Fuengirola og Mijas. Der har arbeidet stått stille i over en måned.
De ansatte som ikke har fått lønn på mer enn åtte måneder fra det tidligere ansvarlige entreprenørselskapet Profasán, lurer selvsagt på hva som nå skal skje med dem og deres utestående.
Veiarbeidet betyr at man ikke kan komme verken fram eller tilbake på strekningen, og det gjenstår minst fire måneders arbeid. Strekningen skal utvides til to kjørefelt i hver retning.
 

Forretningsdrivende lei av demonstranter

De forretningsdrivende på og omkring plassene der demonstranter i forbindelse med aktionen Democracia Real Ya, også kalt 15-M etter datoen 15. mai da demonstrasjonene startet, er lei av beleiringen. De mener at leirene forstyrrer forretningsvirksomheten og skremmer bort kundene.
I Málaga protesterer forretningsinnehaverne over demonstrasjonene på Plaza de la Constitución. Formannen for byens hotellforening, Rafael Prado, sier til La Opinión de Málaga: ”Vi kan ikke lenger tolerere tilstedeværelsen av disse personene på plassen der søppel og avfall samles på grunn av manglende rengjøring.”
Samme motstand er det i Madrid der Puerta del Sol også fortsatt ligner en leirplass.
Demonstrantene planlegger å fortsette aksjonene.
 

Sjeik investerer 400 millioner i fritidsbåthavn i Marbella

Abdullah Ben Nasser Al-Thani, sjeiken fra Qatar som eier Málaga CF, investerer 400 millioner euro i ombyggingen av havnen La Bajadilla i Marbella.
Havneområdet som skal bli Middelhavets største fritidsbåthavn, vil bli på 220.000 m2 og få 1.220 båtplasser, i tillegg til at havnen vil bli stor og dyp nok til at også større cruiseskip vil kunne legge til.
Ansvarlig arkitekt blir José Seguí. Hans tegninger er nettopp blitt offentliggjort, og det er ikke helt uten grunn at marinaen allerede kalles ’andre Puerto Banús’.
Under presentasjonen av prosjektet kunngjorde representanter for sjeikens selskap Nasir Bin Abdullah & Sons SL, at man bare vil ansette spanske medarbeidere og kontrahere lokale firmaer til konstruksjonen av havnen. Det forventes at arbeidene vil beskjeftige rundt 500 personer.
Fakta omkring den nye La Bajadilla:
220.000 m2.
1.220 båtplasser.
Moloer til de største cruisskip.
Den qatarske sjeiken investerer 400 millioner euro.
Fritidsbåthavnen forventes å være ferdig i 2015.
Det søkes nå om tillatelse til å bygge et luksushotell med over 200 rom.

 

Midt i en agurktid

Det Norske Magasinet har snakket med danske Hans Henrik Kampmann som med sin hovedbeskjeftigelse i Spanias viktigste grønnsaksprovins, Almería, er en slags professor i planter. Med andre ord er det hans jobb å utvikle sorter som gir sunnere og mer smakfulle frukter og grønnsaker uten rester av sprøytemidler og til en så lav pris som mulig. Altså en skandinavisk ekspert som befinner seg midt i agurkorkanens øye.
Vi spurte ham om par kommentarer i den aktuelle saken der Spania i første omgang ble utpekt som smittekilden til E.coli-epidemien i Nord-Europa.

Hva er din mening om smittekilden – hva skyldes den?
E. Coli-forurensing finnes bl.a. i drikkevann, brød, ferskt kjøtt, frukt og grønt. De fleste forurensinger oppdages aldri fordi coli-stammene er ufarlige og mengdene små, men en gang imellom går det galt, akkurat som nå.
Risikoen for E.coli-forurensing fra økologiske produkter er vesentlig større fordi det brukes mye husdyrgjødsel i stedet for kunstgjødsel. Ofte vet ikke økologiske forbrukere at "naturligheten" i økologien medfører økt risiko for sykdom. Da saken startet og pilen pekte på to spanske, økologiske produsenter, tenkte jeg på dette paradokset og fryktet at det var årsaken. Selv om de er frikjent, er det fortsatt ikke bra at det finnes colibakterier på deres produkter, som jo er ment til ferskt konsum.

Hvorfor valgte Tyskland å rykke ut med anklager mot Spania uten å undersøke saken til bunns?
Tyskerne var nødt til å reagere raskt for å stoppe epidemien og redde liv, og de fant colibakterier på økologiske spanske agurker – selv om det senere viste seg å tilhøre en ufarlig stamme.
Jeg tror ikke de hadde noe valg, men i ettertid burde de ikke bare ha pekt ut Spania som syndebukk, men advart mot alle realistiske smittekilder, samt innskjerpet hygienereglene helt til de visste mer om årsakene.
Tyskerne var nødt til å reagere, men å sette skylden på spanske, nederlandske og danske agurker, uten å nevne de tyske…?! Uten å kjenne detaljene, så det ut til at det ble tatt et uakseptabelt hensyn til kommersielle tyske interesser.

Hvordan reagerte du selv da du første gang ble kjent med saken?
Jeg tenkte at det lød helt usannsynlig at smitten stammet fra agurker, men fryktet også at der var begått en alvorlig feil med økologisk husdyrgjødsel og med agurker som hadde falt på bakken. Jeg holdt pusten over weekenden. Mandagen etter kom det meldinger som satte alvorlige spørsmålstegn ved agurkteorien, bl.a. historien som La Danesa brakte om maratonløperen som var blitt syk, men som ikke hadde spist agurker. Og så virket omfanget av epidemien alt for stort til at det kunne forklares med et lite parti økologiske agurker.

Hvor stort oppgis tapet å være i Almería?
Man snakker beløp i størrelsesordenen 200 mill. euro. Eksporten av frukt og grønt har gått helt i stå, og vi er jo midt i en viktig periode med eksport av melon og vannmelon. Lastbilene kommer fulle tilbake fra Nord-Europa, og produktene må destrueres. Man må selvfølgelig likevel huske at tapene ikke akkurat blir underslått i slik situasjon…
Langtidsvirkningene kan likevel få enorme konsekvenser.
Produsentene vet at kundene vil benytte muligheten til å presse prisene ytterligere ned. Det vil ta lang tid å få rettet opp alt.

Hvor og hvordan søkes kompensasjon?
EU-kommisjonen har meldt fra at det må bli snakk om kompensasjoner, men produsentene er skeptiske. Hvis de totalt får 20 mill. euro, er det nok absolutt maksimum – det er holdningen. Jeg hører at det skal forhandles i Brussel, men jeg kjenner fortsatt ikke til noe konkret beløp. Men at kompensasjonen ikke kommer til å stå i forhold til de reelle tap, det er helt sikkert.

Hva gjør man for å informere omverdenen om at spanske grønnsaker ikke var smittekilden og dermed er ufarlige?
Almería er rimelig velorganisert, så man er i full sving med å samarbeide med myndighetene. Politikerne er svært aktive.
Akkurat nå er det helt avgjørende at tyskerne finner den virkelige smittekilden. Det vil være det klart mest effektive middelet for å få bukt med anklagene og rette oppmerksomheten mot det reelle problemet.
Hvis de ikke finner den, og saken langsomt visner, vil mistankene lenge henge ved og fortsatt hete f.eks. “agurksyken”, selv om det jo er uberettiget.
 

Kommunal og regionvalg 22. mai

Historisk triumf for Partido Popular
PP opplevde ved valgene 22. mai overveldende seire over det meste av landet. Totalt fikk de konservative 37,58 prosent av stemmene – rundt to millioner flere stemmer enn PSOE som måtte nøye seg med 27,8 prosent av stemmene.
Statsminister José Luis Zapatero opplevde at hans verste frykt gikk i oppfyllelse, mener at hans partis dårlige resultater skyldes den økonomiske krisen.
Her er resultatene fra en rekke byer langs Costa del Sol.
Marbella:
PP fikk faktisk et mandat mindre enn sist, nemlig 15, mens PSOE gikk fra 10 til sju mandater. I stedet gikk IU fra en til to, mens det tredje største partiet er Opción Sampedreña som fikk tre mandater. Konservative Ángeles Muñoz beholder likevel og som forventet ordførerposten.
Fuengirola:
PP fikk 18 mandater, to flere enn før. Ordfører Esperanza Oña blir dermed sittende. PSOE med Javier García León i spissen gikk fra åtte til fem mandater. Det betyr likevel at svenske Johanna Forrsell blir medlem av byrådet fordi hun var plassert som nummer to på partiets kandidatliste.
Mijas:
Ikke overraskende var valget her historisk fordi PSOE for første gang i demokratiets historie tapte valget. PP vant 15 mandater, og Ángel Nozal blir den nye ordføreren. Koalisjonen AM/Los Verdes fikk et enkelt mandat, noe som betyr at nummer to på listen, danske Pia Bruun, ikke kommer inni byrådet.
Benalmádena:
Her gikk PP og ordfører Enrique Moya fram fra sju til 11 mandater, men måtte få dager etter valget vike for en koalisjon av PSOE, IU og det uavhengige Unión de Centro de Benalmádena. Dermed blir det likevel Javier Carnero (PSOE) som igjen blir kommunens ordfører.
Málaga:
PP med Francisco de la Torre i spissen økte tallet på mandater fra 17 til 19.
Nerja:
PP fikk igjen 12 mandater og ordfører José Alberto Armijo fortsetter dermed på sin post.
Også Rincón de la Victoria, Estepona, Vélez-Málaga, Coín og Antequera får nå konservativt ledede byråd.
I Málaga-provinsen tok PP sammenlagt 124.000 stemmer fra PSOE. Valgdeltakelsen i provinsen var på 61,18 prosent.
 

Regionsvalg også katastrofale for PSOE

I de 13 regionen der det ble gjennomført regionvalg sammen med kommunalvalg, hadde resultatene omtrent samme farger – nemlig alt annet enn rødt.
PSOE holder fortsatt makten i Andalucía og Baskerland der det altså ikke ble gjennomført valg på lokalregjeringer. Det ble det heller ikke i Katalonia eller Galicia. Regionsvalgene i disse fire regionene er planlagt gjennomført i forbindelse med parlamentsvalget i mars neste år.

Bildu vant Baskerland
Den baskiske venstrefløykoalisjonen Bildu som først ble forbudt av Høyesterett, men senere godkjent av forfatningsdomstolen, vant valgene i hele 74 kommuner i Baskerland og Navarra.
Koalisjonspartiet vant flere mandater enn selv PNV. De to fikk henholdsvis 953 og 872 mandater.
 

Framgang for partiet til fordel for dyr

Det var ikke bare PP som hadde framgang ved valgene 22. mai. Også partiet PACMA gikk fram. Det var riktignok ikke nok til å vinne noen ordførerposter eller ta i bruk ord som valgskred, men det er likevel verdt å nevne at partiet fikk over 71.000 stemmer med sitt budskap om bedre kår for dyrene.
Partiet er særlig imot tyrefekting, og PACMA står da også for Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal.
PACMA stilte opp i 34 kommuner og ni regioner der de fikk henholdsvis 27.190 og 44.795 stemmer. Det var samlet sett godt over 53.000 flere stemmer enn ved valget i 2007.
Ved kommunalvalgene oppnådde partiet f.eks. 1.098 stemmer i Málaga, 7.071 i Madrid og 4.298 i Barcelona.
 


Statsminister José Luis Zapatero og PSOE ville ha mistet 53 mandater om valget 22. mai hadde vært parlamentsvalg. Alfredo Pérez Rubalcaba forventes å bli ny generalsekretær i PSOE.

Hvis det hadde vært parlamentsvalg

Resultatene fra regionsvalgene gir et godt bilde av hva velgerne ville ha stemt om det samtidig var avholdt parlamentsvalg, mener El Mundo. Avisen har brukt en matematisk modell, kalt d’Hont, som provins for provins overfører stemmene til et valg av kongressmedlemmer.
Den enorme seieren til Partido Popular betyr at partiet ville ha fått åtte mandater flere enn de 154 partiet har i dag. PSOE ville derimot blø og miste 52 mandater, noe som medfører at partiet bare ville fått 117. Mange velgere på venstrefløyen ville straffe PSOE og i stedet stemme på Izquierda Unida, som ville gå fra to til 15 medlemmer. Den baskiske venstrefløyskoalisjonen Bildu ville få sju kongressmedlemmer, samme antall som PNV.
Avisen skriver at denne tendensen ikke vil endre seg mye foran det egentlige parlamentsvalget som, med mindre statsminister José Luis Zapatero ikke skriver ut nyvalg før tiden, vil bli avholdt om 10 måneder.

Rubalcaba i sluttspurt for å bli Zapateros arvtaker
Innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba har startet sin valgkampanje foran primærvalget der det skal vedtas hvem som skal ha posten som formann for PSOE og dermed bli partiets spisskandidat til statsministerposten ved parlamentsvalget i mars 2012.
Den nåværende lederen statsminister José Luis Zapatero, har uttalt at han siden oktober har pekt på Rubalcaba som likevel nekter for at han har nytt godt av Zapateros favorisering. I stedet sa han på det første partimøtet der han offisielt var det mest sannsynlige valget, at han nyter godt av ”tuseners favorisering”. Rubalcaba er overbevist om at han kan gjenvinne regjeringsmakten for partiet. ”Jeg tror, jeg kan vinne valget. Jeg har et program for Spania, og jeg tror jeg vet hva Spania trenger,” siterer El País som bemerker at han ikke har gjort klart akkurat hva dette programmet går ut på.
Han er det mest sannsynlige valget – og i øyeblikket den eneste kandidaten etter at forsvarsminister Carme Chacón kunngjorde at hun likevel ikke ønsker å stille opp. Hun har forklart at interne stridigheter kunne ha medført at statsministeren ville bli presset til å skrive ut valg før tiden.
Den 59 år gamle Rubalcaba er fra Solares i Cantabria. Han har en doktorgrad i kjemi fra universitetet i Madrid og har siden 1992 hatt tre forskjellige ministerposter. Han har ikke tenkt å vike fra sine nåværende stillinger som innenriksminister og visestatsminister for å konsentrere seg om sitt kandidatur, noe flere partimedlemmer er utilfredse med og derfor også planlegger å stille opp ved primærvalget som avholdes 2. juli.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.