Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Også den spanske regjering gratulerte Bin Laden-drapet
Spanias statsminister José Luis Zapatero sendte også sine hilsener til USA’s president Barack Obama, slik de fleste andre vestlige lands regjeringer gjorde, etter de amerikanske sikkerhetsstyrkenes drap på Osama bin Laden.
Fra Moncloa-palasset het det at elimineringen av al Qaeda-lederen er ”… et avgjørende skritt i kampen mot internasjonal terrorisme”.
Visestatsminister Alfredo Pérez Rubalcaba har likevel som så mange andre, understreket at drapet ikke betyr at terrortrusselen er over fordi al Qaeda som kjent opererer i uavhengige enheter. ”Vi kjenner dem godt, sa Rubalcaba og viste til at cellene fortsatt opererer i Nord-Afrika og har kostet mange spanske liv, inkludert de 191 som 11. mars 2004 ble drept under bombeattentatene på togene i Madrid.

Marbella kommune vinner sitt hittil største slag og får 100 millioner euro
Revisjonsretten har bestemt at arvingene etter Marbellas tidligere ordfører Jesús Gil y Gil må betale kommunen over 100 millioner euro. Det dreier seg om penger som Gil skal ha tusket til seg i årene 1991 til 2003 da han var ordfører i kommunen.
Diario Sur skrev i begynnelsen av mai at kommunen nettopp hadde fått beskjed om revisjonsrettens beslutning, truffet den 12. april.
De fire direkte arvingene som er hans barn, Jesús, Miguel Ángel, Fernando og María Ángeles Gil Marín, og tidligere byrådsmedlemmer Pedro Román, Marisa Alcalá, Rafael Gonzaléz og Antonio Luque, samt tidligere ordfører Julian Muñoz, må nå tilbakebetale arven samt renter til kommunen. I alt er det snakk om 66,5 millioner euro, samt 39 millioner i renter.
Dette er Marbellas største seier i kampen mot den omfattende korrupsjonen som har herjet byen.

ETA lover slutt på pengeutpressingen
ETA har gitt skriftlig beskjed om at organisasjonen ikke lenger vil gjøre bruk av pengeutpressing mot næringsdrivende i Baskerlandet og Navarra. Forbundene for de næringsdrivende i henholdsvis Navarra (CEN) og Baskerlandet (Confebask) har begge mottatt en skriftlig meddelelse fra ETA der organisasjonen garanterer en slutt på den mangeårige pengeutpressingen av næringsdrivende i de to regionene.
Med trusler om mord og tortur, samt represalier mot virksomheter, er næringsdrivende i området blitt truet til å betale betydelige summer til ETA. Metoden har blitt benyttet siden 1978 og har vært terrororganisasjonens største inntektskilde. Ifølge en undersøkelse foretatt av Mikel Buesa, lektor i økonomi ved universitet i Madrid, har ETA i perioden 1978 til 2008 fått inn rundt 115 millioner euro ved pengeutpressing, og dette er dermed, ifølge hans undersøkelse, den største finansieringskilden ETA har hatt gjennom de siste 40 år. Mikel har dessuten kunnet dokumentere at ETAs pengeutpressing har endret seg betydelig i løpet av de siste fire årtier. På 1970-tallet var det bare store banker og virksomheter som var ofre for pengeutpressingen, men med etterretningsvesenets suksess med opprullingen av flere saker, endret ETA taktikk. Siden 1980-årene har alle vært mulige ofre for ETA.
José Antonio Sarría fra CEN uttaler til Málagahoy.es, at ETAs kunngjøring er grundig studert. Han er sikker på at budskapet er korrekt. Ifølge ETA er det snakk om enda et skritt i prosessen mot et demokratisk ETA. Andre kilder mener likevel at både våpenhvilen som trådte i kraft i januar i år og nå stansen i pengeutpressingen er en del av ETAs forsøk på å kunne stille kandidater til kommunalvalget 22. mai. Flere politiske kandidater fra det baskiske partiet Bildu antas å ha tilknytning til ETA, og PSOE har levert inn flere av valglistene til Riksadvokaten for å få dem annullert. Forbudet ble godkjent av Høyesterett i begynnelsen av mai.
Men ETA-polemikken stanser ikke her. Det slår gnister mellom PSOE og PP i saken om Antonio Troitiño, et ETA-medlem som ble frigitt i april etter å ha sonet 24 år av straffen på 2.746 år for 22 mord. Antonio Troitiño skulle ha sonet maksimalstraffen på 30 år, men høyesterett mener at de seks årene han hadde sonet mens saken ble behandlet av domstolen, skulle regnes med i de 30 årene. Det var likevel snakk om en feil, og Antonio Troitino må nå derfor sone de resterende seks årene. Problemet er at han er gått under jorda. Selv om han er ettersøkt via Interpol, finnes det ikke spor av ham. PP beskylder PSOE for ikke å ha gjort nok i saken og sier at PSOE har gått med på frigivelsen av Antonio som et ledd i regjeringens forhandlinger med ETA. PSOEs kommentar til dette er at beslutningen er tatt av høyesterett, og at regjeringen ikke har hatt noe med saken å gjøre.

Global oppvarming gir mer alkohol i vinen
På den tredje kongressen om klimaforandringer og vin, avholdt i Marbella i april, kom det fram at andre vinsorter må vurderes dersom Spania og Frankrike skal beholde statusen som store vinproduserende land.
På grunn av klimaendringer vil de nåværende vinsorter få en høyere alkoholprosent og lavere syreinnhold. Mange steder har alkoholprosenten allerede steget fra 10 til 11 og fra 14 til 14,5 prosent. Det kan føre til at visse rødviner mister farge, mens andre mister smaken. Mange hvitviner vil samtidig miste sine kvaliteter, og det vil derfor bli produsert mer rødvin enn hvitvin.
Forskning har vist at lokale druer er bedre egnet til å motstå klimaendringene enn importerte druer. Det kan bety at de lokale druetypene som Garnacha, Moristel, Parraleta og Alcañon blir gjeninnført i stedet for de nåværende druetypene fra Frankrike; Chardonnay og Carbernet Sauvignon, sier Ernesto Franco Aladrén fra det spanske matvareinstituttet.

 

Contador får svar før Tour de France
I et svar fra den internasjonale sportsdomstolen, CAS, går det fram, at domstolen i begynnelsen av juli vil komme med en avgjørelse i dopingsaken mot Alberto Contador. Det kan åpne nye muligheter for at Contador likevel får delta i årets Tour de France. Den internasjonale sykkelunionen UCI anket i februar det spanske sykkelforbundets frifinnelse av tour-vinneren.

Laver fart betyr mer penger i kassa
Senkingen av hastigheten på spanske motorveier fra 120 til 110 km/t hadde allerede i mars fått ned bensinforbruket med 7,9 prosent. Ifølge industriminister Miguel Sebastián har det betydd en besparelse på hele 94,2 mill. euro på brennstoffkontoen. I tillegg har bøter til fartsynderne også vært med på å fylle kassa.

Grunn til optimisme på det spanske boligmarkedet
Det vil ta tid å stabilisere markedet for fast eiendom i det sørlige Spania, men det er lys i enden av tunnelen. Nasjonale, såvel som internasjonale kjøpere har vist interesse, særlig for Marbella. Kjøperne her er lokket på banen av prisfall på opp til 30 prosent.
Ifølge rapporter fra de ferskeste eiendomssalgene, offentliggjort av utviklingsministeriet (FOMENTO), fant det sted 6.457 handler i siste kvartal av 2010 i Málaga. 14 prosent av disse var med utenlandske kjøpere. Dette er en økning på 31 prosent, sammenlignet med foregående kvartal. Eksperter på boligsektoren mener at det er grunn til optimisme. Ángel Yagüe, koordinator for det andalusiske Instituttet for finansielle undersøkelser, uttaler til avisen Diario Sur at det nåværende prisnivået på eiendomsmarkedet særlig er attraktivt for kjøpere i land som er på vei ut av den økonomiske krisen. Derfor tror han at det nå er rett tid for å investere på boligmarkedet.
José Prado som er formann for bygge- og utviklingssammenslutningen, understreker at byens nye utviklingsplan (PGOU), som har gjort det mulig å legalisering tusenvis av tidligere ulovlige eiendommer, også har bidratt til at etterspørselen er i ferd med å stige igjen.

 

Fallende salg får tobaksprisene til å stige
Hvis det fallende tobakssalget fortsetter, vil staten få inn 14,8 prosent mindre i avgifter i år. Det mener tobakksprodusenten Altadis. Det tilsvarer 1,13 milliarder euro. Tobakkssalget falt de første tre månedene i 2011 med 26,5 prosent, og fordi 78,9 prosent av tobakksprisene utgjør statlige avgifter, går det hardt utover statskassen. Som et svar på dette, øker prisene på tobakk. Men den økte prisen har bare hatt motsatt effekt fordi stadig færre kjøper sigarettene.
De fallende avgiftsinntektene får konsekvenser for Spanias økonomi fordi hullet må tettes med penger fra andre områder.

Eksport-boom i Málaga
Eksporten fra Málaga-provinsen steg i 2010 med hele 26 prosent, ifølge Eksportrådet (ICEX). Eksporten nådde opp i over 1,3 milliarder euro.
Normalt er provinsens import langt høyere enn eksporten – i 2007 ble det importert nesten dobbelt så mye som det ble eksportert, men nå er eksporten bare 11 prosent mindre enn importen. Den største økningen har skjedd innenfor forbruksvarer (68 prosents økning/288,2 milliarder euro), men råvarer og industriprodukter står fortsatt for brorparten av eksporten.
67,6 prosent ble eksportert til resten av Europa, med Italia som avtaker nr. 1 (olivenolje), og deretter kommer Frankrike og Portugal.

Mangelfull engelskundervisning
Turisme er som kjent den vigtigste inntekstkilden i Málaga-provinsen. Derfor er gode engelskkunnskaper et must. Men selv om vi skriver 2011, har den offentlige språkskolen(la Escuela Oficial de Idiomas, EOI) fortsatt ikke mulighet for å tilby elevene å lære engelsk på høyeste nivå. Bare universiteter og privatskoler kan i dag tilby avansert engelskundervisning.
I EU har man etablert to nye nivåer, C1 og C2, som definerer den studerende som kompetent og kyndig engelsktalende. Problemet er at kursene fortsatt ikke finnes i det andalusiske språkundervisningssystemet, og at elevene selv må betale for å oppnå et såkalt C-nivå i engelsk.
Modestina Romero som er leder av EOI i Málaga, uttaler til Málaga Hoy at skolen har sendt atskillige anmodninger til regjeringen, men at de fortsatt ikke kan levere undervisning på nivå C. Romero påpeker at det er studentene selv som er de store taperne, men at det til sjuende og sist også går utover Costa del Sol som turistdestinasjon.

300.000 spanjoler har ikke rett til gratis sykeforsikring
Det spanske helseministeriet har kunngjort at flere hundre tusen spanjoler er nødt til å opprette private helseforsikringer til tross for at loven sier at alle har rett til gratis sykeforsikring. Helseministeriet antar at det dreier seg om cirka 300.000 personer.
Blant dem som faller utenfor regjeringens bestemmelser, er folk som ikke lengere har rett til offentlig støtte og som har en høyere inntekt enn minimumslønnen på 641 euro i måneden, samt personer som aldri har hatt skattbar inntekt. Selv advokater og arkitekter med egen virksomhet kan ikke umiddelbart motta gratis sykeforsikring. Det skyldes at denne selskapsformen ikke registreres på linje med andre selvstendige næringsdrivende. Når man ikke blir godkjent som bidragsyter til det allmenne systemet, kan de heller ikke få sykeforsikring.
Marciano Sánchez fra sammenslutningen av foreninger for forsvar av offentlig sykeforsikring, sier at loven fra 1986 som sier at alle har rett til gratis sykeforsikring, erstattet tidligere lover som sa at sykeforsikringen bare var til dem som betalte inn til systemet.

Bevis i korrupsjonsskandalen mot Iván Chaves
Det er nå offentliggjort dokumenter som i flg. La Gaceta beviser at Iván Chaves, sønn av den tidligere sjefen for lokalregjeringen her i Andalucía og nå tredje visestatsminister, Manuel Chaves, har mottatt en stor sum penger i provisjon etterå ha agert som mellommann i en handel mellom Caja Granada og Producciones del Sur. I dokumentet framkommer det at han, etter et møte med den tidligere direktøren for Caja Granada, fakturerte foretaket Producciones del Sur S.A. for 100.000 euro. Sebastián Pérez, senator for PP i Granada, mener at dette er det første offisielle beviset på at Chaves junior har mottatt betaling for å styre penger i en bestemt retning til fordel for visse firmaer. Chaves selv nekter noen form for innblanding i saken.

Nå 113 direkte flygninger fra Málaga
Málagas lufthavn har ytterligere konsolidert seg med flere nye flyselskap og økning i tallet på direkteflyvninger. Fra Málaga er det nå direkte forbindelser til 99 byer og til hele 113 forskjellige lufthavner, særlig europeiske, men også i Sør-Amerika og i Afrika. Málaga ligger nå på fjerdeplass blant spanske lufthavner med flest direkteflygninger denne sommeren. Som nr. 1 ligger Madrid-Barajas med 178, etterfulgt av Barcelonas El Prat med 164 og Palma de Mallorca med 114.

 

Grensestridigheter ved Gibraltar
De lokale myndighetene på Gibraltar meldte 3. mai at et patruljeskip fra den spanske kystvakten, P74 Atalaya, hadde krysset grensen inn til den britiske enklaven.
Hendelsen skal ha funnet sted vest for Gibraltar der det spanske skipet fulgte etter et handelsskip inn i farvannet som Gibraltars lokalregjering hevder tilhører dem, men som ikke er godkjent av Utrecht-avtalen. Derfor hevder spanske myndigheter at området tilhører Spania.
Det er ikke første gang det er stridigheter rundt de åpenbart uklare grensene mellom Spania og Gibraltar. I 2009 ”invaderte” betjenter fra Guardia Civil halvøya da de fulgte etter en båt som de mistenkte for å ha narko ombord.

Korrupsjon kontra demokratiske kommunalvalg
Elmundo.es har foretatt en undersøkelse som setter spørsmålstegn ved politikernes troverdighet foran det kommende kommunevalget 22. mai. Ifølge undersøkelsen er mer enn 800 politikere, funksjonærer og selvstendig næringsdrivende med tilknytning til kommunene i løpet av de siste fem årene mistenkt for korrupsjon. Det er i samme periode forelagt 730 saker for Statsadvokatembetet. Sakene omhandler blant annet bestikkelser, misbruk av embete og hvitvasking av penger. Det er snakk om beløp på rundt tre milliarder euro, men i flg. El Mundo kan det også være snakk om langt høyere beløp.
En annen undersøkelse viser at det som bekymrer den spanske befolkningen mest, i tillegg til arbeidsløshet og økonomi, er den økende korrupsjonen. Cirka 10 prosent av befolkningen mente ifølge undersøkelsen at korrupsjon var det største problemet i Spania, noe som kan skyldes de store korrupsjonssakene som Malaya, Gürtel, Palma Arena og Pretoria.

Påsken bedre enn forventet
Spania har hatt en særdeles innbringende påske. Med en sterk økning i omsetningen sammenlignet med påsken i fjor, har regjeringen fått seg en gledelig overraskelse. Generalsekretæren for turisme og innenrikshandel, Joan Mesquida, uttalte i går til El Mundo at påsken har overgått regjeringens forventninger med en omsetningsøkning på 10 prosent i forhold til påskeuka 2010.
Mesquida forklarer blant annet den bemerkelsesverdige økningen med at påsken denne gangen falt sent på året.
– Folk har mer lyst til å reise på denne tiden av året, sier generalsekretæren som mener at moderne familier har begynt å prioritere reiser framfor for eksempel klær, utflukter og andre kostbare gleder.
Med 9 millioner internasjonale turister i 1. kvartal 2011 kan vi glede oss over en framgang på 2,9 prosent i forhold til 2010.
Det mest besøgte feriestedet i første kvartal av 2011 var Gran Canaria. Kanariøyene har nemlig som internasjonalt turistmål, ifølge en undersøkelse utarbeidet av ministeriet for industri, turisme og handel, stått for 30,6 prosent av ankomstene, noe som har ført til mer enn 2,7 millioner turister i de første tre månedene i år, altså en økning på 15,2 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2010. Besøkstallet har også vært bemerkelsesverdig høyt i Andalucía som legger seg på en tredjeplass med 13,6 prosent av ankomstene. Madrid og Valencia er blant de mest besøkte av de spanske destinasjonene i de første tre månedene i år.
79,9 prosent valgte å reise med fly til Spania.

Marsutstyr testes i Spania
Test av en avansert romdrakt som skal være god nok for de barske forholdene på Mars, har nettopp blitt avsluttet ved Rio Tinto. Det er Austrian Space Forum som en uke i april utførte tester av romdrakten.
Området rundt Rio Tinto er helt ideelt til test av utstyret, forklarer Gernot Groemer fra Austrian Space Forum:
– Vi har et mineral her som heter Jarosite. Det er nøyaktig det samme mineralet som finnes på Mars.
Det har tatt tre år å designe romdrakten som veier 45 kg og inneholder avansert datateknologi som blant annet brukes til å simulere trykkforholdene på Mars.
Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har samtidig testet sin marsrobot ’Eurobot’ i dette området.

Lån skal betales 50/50
Spansk høyesterett har vedtatt at begge ektefeller ved skilsmisse må betale halvparten hver av de lån paret har tatt opp mens de var gift. Beslutningen har skapt mye røre, fordi det var forventet at nedbetalingen av et lån ved skilsmisse ville bli fastsatt i forhold til de tidligere ektefellenes inntekter.
Høyesteretts beslutning er gjort på bakgrunn av det faktum at verdien av en bolig eid av ekteparet vil bli delt 50/50 ved skilsmisse, så sant den er kjøpt i begge ektefellers navn. Derfor skal et lån som er tatt opp i samme bolig fordeles på samme måte.

 

Brann i Sagrada Familia
1.500 mennesker ble i slutten av april evakuert da det brøt ut brann i den særegne kirken Sagrada Familia i Barcelona. Brannen startet i krypten som blir brukt til religiøse formål og som derfor er åpen for offentligheten. Ilden ble raskt slukket, og ingen kom til skade, men bygningen har fått røykskader av et hittil ukjent omfang.
En mann er arrestert for ildspåsettelsen. Kirken er lukket for offentligheten inntil det vurderes som sikkert å åpne igjen.
Kirken er fortsatt under oppbygging med private midler og forventes å stå ferdig til 100-års jubileet for arkitekt Antoni Gaudis død i 2026.

Baltasar Garzón suspendert for andre gang
Den kjente landsrettsdommeren Baltasar Garzón er igjen blitt suspendert av rettsrådet Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).
Allerede i fjor ble han suspendert fra spanske domstoler. Det skyldtes at han hadde bestemt seg for å undersøke de mange tusen mord som fant sted på begge sider av de politiske og ideologiske kløftene under den spanske borgerkrigen. CGPJ fant at dommeren gikk ut over sine myndigheter.
I stedet ble Garzón, mest kjent for å få Chiles diktator Pinochet arrestert, headhuntet som rådgiver ved Den Internasjonale domstolen i Haag.
Han hadde likevel fortsatt noe utestående hjemme i Spania. Han var anklaget for på ulovlig vis å ha beordret avlytting av samtaler mellom impliserte i Gürtel-saken og deres dommere.
Garzón forsvarer hevdet i april at avlyttingene ikke har påvirket saken og at de ble gjennomført med bakgrunn fordi saken også dreier seg om hvitvasking av penger. Men CGPJ avgjorde altså at Garzón skulle suspenderes for andre gang.
Han arbeider nå i stedet i Haag der han bl.a. forbereder saken som kanskje skal føres mot Moammar Gadaffi for forbrytelser mot menneskeheten.

Løsepenger betalt til pirater
Da den 36 mann store besetning på fiskefartøyet Alakrana i november 2009 ble løslat av somaliske pirater i det Indiske hav, hevdet daværende visestatsminister María Teresa Ferádez de la Vega at regjeringen ikke hadde betalt piratene for løslatelsen.
3. mai ble to av kidnapperne som den spanske marinen hadde fanget og tatt med til Spania, dømt av spansk høyesterett til 439 års fengsel for bl.a. frihetsberøvelse. Samtidig ble tvilen om hvorvidt visestatsministeren snakket sant, feid av banen da retten ifølge El País konkluderte med at “en offentlig instans uten tvil betalte løsepenger.”Beløpet anslås å ha vært 2,9 millioner euro. Selv etter rettens konklusjon nektet utenriksminister Trinidad Jiménez for at regjeringen hadde betalt for å få satt besetningsmedlemmene fri.
Besetningen på den galiciske tråleren Alakrana var kidnappet i 47 dager.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet