Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

José Luis Zapatero tar ikke gjenvalg
Ryktene har svirret lenge, men 2. april kunngjorde statsminister José Luis Zapatero til slutt at han ikke tar gjenvalg ved neste parlamentsvalg som skal finnes sted i 2012.
Den 50 år gamle statsministeren begrunnet sin beslutning med at han alltid har ment at to perioder er nok. Umiddelbart før hadde han i et intervju med El País sagt at han har vunnet to valg, men at ingen ikke kan være på toppen hele tiden.
Det antas at han har truffet og offentliggjort sin beslutning nå for å la partikollegene velge en ny formann som kan styrke partiet foran lokalvalgene 22. mai.
Den nåværende innenriksministeren Alfredo Pérez Rubalcaba, er favoritt til å bli ny partileder, mens også forsvarsminister Carme Chacón som for øyeblikket er landets mest populære minister, spås som mulig kandidat. Partiet avholder primærvalg senere i år.
Ifølge meningsmålingsinstituttet Metroscopia, ligger PSOE for øyeblikket 15,8 prosentpoeng bak konkurrenten Partido Popular, og 55 prosent av spanjolene (åtte prosentpoeng flere enn i november) tror, at det ikke spiller noen rolle hvem som kommer til å lede sosialistpartiet, for de konservative kommer uansett til å vinne.
PP krever fortsatt at det skrives ut nyvalg nå. Det på tross av at lederne for landets største selskaper nylig oppfordret Zapatero til ikke å skrive ut nyvalg i utide for å unngå uro, men i stedet konsentrere alle krefter på å få orden i landets økonomi.

– Spanjolene lei av de to største partiene
Lederen av det lille partiet UPyD, Rosa Díaz, mener at spanjolene er i ferd med å få nok av de to største partiene PSOE og PP.
Dagen etter at Zapatero kunngjorde at han ikke stiller opp på nytt, uttalte hun på et møte i Madrid der 6.000 hadde møtt fram, at tiden er inne for et ’tredje Spania’.
Díaz ga oppfordret tilhørerne om ikke å gi opp, men å ta initiativ. Hun er dessuten kritisk til den nåværende valgloven som hun mener er udemokratis og til utdanningssystemet der Spanias 17 regioner har forskjellige modeller.
– Det er en katastrofe, sa hun.
UPyD (Unión, Progreso y Democracia) har for øyeblikket ett kongressmedlem.

41 strender trenger ny sann
Myndighetene er nå i gang med å sette i stand 41 strender etter at vinterstormene har fjernet store deler av sanden.
Det dreier seg om strender i fem forskjellige provinser, blant annet Málaga der i alt 10 strender skal tilføres ny sand. Den skal delvis komme fra andre strender, elver og fra havbunnen. Dessuten må vannet renses for avfall og forurensing, i tillegg til at stiene langs strendene skal settes i stand.
Flere av strendene langs Costa del Sol skal være klare før påske som starter 17. april. Strendene i Marbella blir ferdige til påske, mens andre må vente til etter påske.
Først etter påsken forbedres blant annet strendene Santa Ana og Malapesquera i Benalmádena som får sand fra Puerto Marina, strendene i Vélez-Málaga som tilføres sand fra elven Vélez, mens Ferrara i Torrox, én av de mest skadede, skal gjenskapes med sand fra nærliggende strender. En av årsakene til ventetiden er at man venter at nye stormer før sommeren bare vil ødelegge dem på nytt.
Siden 1. april er det Junta de Andalucía som i stedet for miljøministeriet, har ansvaret for regionens kystområder.

Skoler i Málaga innfører forbud mot pyjamas
Rektorer på en rekke skoler i Málaga har forbudt elevene å gå på skolen i pyjamas. De mener at de har vært tvunget til det fordi foreldre avleverer barn i morgenkåpe og at brorparten av elevene kom kledd på samme måte.
Moten oppstod i forsteder til Málaga der elever forsøkte å etterligne stilen fra kjente amerikanere som kombinerer dyrt nattøy med høyhælte sko, men moten kom til uttrykk på en helt annen måte i Málaga. Der har det blitt vanlig å se unge jenter gå rundt med Hello Kitty-tøfler og en kombinasjon av pyjamasbukser og vanlige skjorter.
Noen skoler som f.eks. Sierra Bermeja, har dessuten innført forbud mot provoserende påkledning, som for eksempel å la undertøyet være synlig, og det er nå forbudt å gå rundt på skolen med bar mage. Andre skoler har forbudt badebukser og strandsandaler.

 

Modellen av Osborne-oksen stjålet fra bar
En bareier i Jerez de la Frontera har anmeldt et tyveri av en utstoppet okse fra baren sin. Den utstoppede oksen, også kalt Deseado, veier ikke mindre enn 465 kilo og var en del av barens utsmykning. Også tyrefekterplakater og andre saker er stjålet.
Deseado skulle tidligere ha tilhørt Bodegas Osborne, og fra tiden da den gresset lykkelig rundt på de andalusiske gresslettene, skal den ha stått modell for sherryfabrikantens kjente skilt som i mer enn femti år har stått langs spanske motorveier.

 

Vindenergi vinner
For første gang noensinne var vindenergi i mars den største leverandøren av strøm til Spanias elektrisitetsnett. Ifølge Red Eléctrica de España som er ansvarlig for landets strømforsyning, dekket vindenergien denne måneden 21 prosent av det samlede forbruket.
Fornybare energikilder stod i alt for 42,2 prosent av forbruket, noe som likevel er mindre enn i samme måned i fjor. Da stod grønne energikilder for 48,5 prosent. Nedgangen skyldes at leveransen av vannkraft den gangen var langt høyere.
Den spanske regjeringen har satt energisparing øverst på dagsordenen, og en analyse av landets atomkraftverk er også under arbeid.

Penélope Cruz får en stjerne på Hollywoods Walk of Fame
Penélope Cruz, den 36 år gamle skuespilleren fra Madrid, fikk 1. april sin suksess dokumentert i stein da hun under en seremoni på teateret El Capitán i Hollywood ble tildelt en stjerne på Hollywoods Walk of Fame.
I 2009 ble Cruz belønnet med en Oscar i kategorien ’beste kvinnelige birolle’ for sin rolle i filmen Vicky Cristina Barcelona. Hun ble dermed den første spanske skuespilleren som mottok den prestisjefulle prisen.
Til ære for hennes prestasjoner og status som internasjonal skuespiller, blir Cruz stjerne nummer 2.436 på den berømte promenaden.
I tillegg til prestasjonene på filmlerretet, har hun også dukket opp på tv-skjermen og på reklameplakater som L’Oreals ansikt utad. Hun er vegetarianer og aktiv motstander av tyrefektingskulturen i Spania. Cruz er gift med den spanske skuespilleren Javier Bardem og ble i januar mor til gutten Leo Encinas Bardem.

Mannlig konsul trekker seg etter karnevalstur i dametøy
Panamas konsul på Kanariøyene trekker seg etter at han deltok i karnevalet iført dametøj. Det skriver El País.
Konsul Ítal Giovanni Afú har levert sin oppsigelse til Panamas utenriksdepartement. I en kunngjøring på utenriksdepartementets hjemmeside står det at ”for å understreke det arbeider Afú har gjort fram til nå, roser utenriksdepartementet ham for at han hadde tilstrekkelig mot til å la regjeringens interesser og landets image komme foran sin egne personlige feil. Afú har kommet med en offentlig unnskyldning og trekker seg fra sin post.”
Det er ikke et sjeldent syn å se menn i kvinneklær under karneval landet rundt, men for embetsmenn kan det åpenbart ha alvorlige konsekvenser.
– Jeg angrer alt sammen, sier Afú; – Alt skjedde i siste sekund. Det var derfor jeg valgte å kle meg ut som kvinne. En venn tok et bilde og la det ut på Facebook uten å tenke på at det kunne skade. Å representere mitt land er viktigere enn å delta i festligheter på Kanariøyene. Det var en feil, og det vil aldri skje igjen.
Politiet redder kidnappet toåring fra halliker
Politiet i Sevilla har reddet en to år gammel gutt, etter at han var blitt kidnappet av halliker som ville tvinge moren til prostitusjon. Seks personer er arrestert, to menn og fire kvinner. De tilhører alle en organisasjon som driver med menneskehandel.
Ofrene er nigerianske kvinner som lever under vanskelige sosiale – og økonomiske forhold og som ble lokket til Spania og andre europeiske land med falske løfter om godt betalte jobber. Ved ankomsten til Europa blir de truet til prostitusjon med trusler.
Etterforskningen i saken ble innledet i desember 2010, og det ble da slått fast at det befant seg en gruppe nigerianere i Sevilla som drev med menneskehandel.
Under en ransaking fant politiet nylig en to år gammel sønn til én av de nigerianske kvinnene som var blitt tvunget til å arbeide i Italia. Gutten ble holdt som gissel for å få kvinnen til å fortsette som prostituert.
Fram til nå er tre kvinner blitt satt fri, og etterforskningen fortsetter på internasjonalt nivå for å redde flere ofre.

Spanias stjålne barn ble også solgt til utlandet
Nye avsløringer i saken om nyfødte barn som ble stjålet fra sine mødre umiddelbart etter fødselen under og også etter diktaturet, fortsetter å rulles opp.
Nå viser det seg at mange av babyene ikke bare ble solgt til spanske adoptivforeldre, men også til utlandet. Noen ble solgt til USA, andre til Mellom- og Sør-Amerika.
Avisen El País forteller bl.a. om en mann som i dag bor i Texas, men som ble født på klinikken San Ramón i Málaga. Han ble født i 1971, og i 1998 fortalte hans far ham at han hadde kjøpt ham for 5.000 dollar. Den nå 40 år gamle mannen visste ikke noe om dette fordi dåpsattesten hans forteller at hans adoptivforeldre faktisk også er hans biologiske foreldre.
Lignende historier fortelles av adoptivbarn i Mellom- og Sør-Amerika. Hvor mange det er snakk om, vet foreløpig ingen. Inklusive dem i Spania kan det være snakk om 30.000 barn, andre hevder at tallet er langt høyere.
Det Norske Magasinet fortalte historien i marsutgaven som også kan leses på www.norskemagasinet.com..

Hemmelige ETA-dokumenter gjemt i bankboks i Sveits
Dokumentasjonen på den spanske regjeringens diskusjoner med den baskiske terrororganisasjonen ETA, skal ifølge El Mundo ligge forvart og beskyttet i en boks i en sveitsisk bank.
I bankboksen skal det ligge dokumentasjon for at den tidligere konservative regjeringen, ledet av José María Aznar, en eneste gang skal ha ført forhandlinger med ETAs toppleder. I 2004, akkurat da PSOE hadde kommet til makten, ønsket den nye statsministeren, José Luis Zapatero, å finne fram til en løsningsmodell i stil med den som Tony Blair kort tid før dette hadde brukt for å oppnå en permanent våpenhvile med IRA i Nord-Irland. Regeringsjefen pekte ut den sveitsiske NGO´eren Henry Dunant til å lede i forhandlingene, og det er denne organisasjonens dokumentasjon som nå befinner seg i en sveitsisk bankboks.
Selv etter at den skrøpelige våpenhvilen sporet av da ETA i desember 2004 detonerte en bombe i Madrids lufthavn Barajas der to mennesker omkom, skal regjeringen ha fortsatt samtalene. Det skal ha skjedd på anbefaling fra irske Sinn Fein.
Det er tvilsomt om en kommende, ny regjering vil få se dokumentene fra forhandlingene. Hemmeligholdelsen skal også beskytte representantene fra Henry Dunant for eventuelle, senere gjengjeldelsesaksjoner.

Sju spanjoler arrestert i verdens største pedofilisak
Den europeiske politisammenslutningen Europol har rullet opp et nettverk av pedofile som antas å ha vært verdens hittil største.
Det tok Europol tre år å etterforske nettverket, før man i mars endelig kunne slå til med operasjonen som er kalt Operation Rescue (i Spania Operación Rescate).
Nettverket bestod av 70.000 medlemmer fordelt på 30 land. Blant disse er også Spania, og spansk politi arrestert sju personer, mens ni andre er under mistanke. Undersøkelser har funnet sted i 12 provinser. På verdensplan er foreløpig i alt 184 personer arrestert, og 670 andre er mistenkte.
De var alle medlemmer av en internett-site (boulover.net), som tilbød seksuell omgang med mindreårige. Internettsiden hadde base i Nederland.
230 mindreårige er samtidig satt under beskyttelse, ifølge Europol. Tallet på involverte barn antas å øke etter hvert som undersøkelsene går videre. Dessuten er det ventet flere arrestasjoner.

 

Dom i Spanias største hvitvaskingssak
Bakmannen og hans fire håndlangere fikk minimumsstraffer da det i slutten av mars falt dom i Spanias største sak om hvitvasking. Den 62 år gamle og chilenskfødte advokaten Fernando del Valle, hovedmannen bak hvitvaskingsgruppen Ballena Blanca, ble dømt til seks års fengsel og må betale en bot på 3,5 millioner euro. Hans nærmeste håndlanger Sophiane Hambli, ble dømt til tre års fengsel og til bøter 1,5 millioner euro.
Anklageren Antonio Morales, hadde krevd 30 års fengsel for del Valle og tilsvarende straffer for de øvrige medvirkende. Han vil nå undersøke mulighetene for å appellere dommen til høyesterett.
Del Valle er anklaget for å ha stått bak hvitvasking av 12 millioner euro gjennom sin advokatvirksomhet i Marbella.

Nye bygninger til domstolen og politiet i Fuengirola
Byrådet i Fuengirola har besluttet å oppfordre innenriksdepartementet til å oppføre nye bygninger til politiet og domstolene i byen. Det nye forslaget, som ble fremmet av Partido Popular (PP) og Partido Andalucía (PA), oppfordrer regjeringen til å ’vise sin klare vilje til å bygge nye lokaler til disse formålene, og å sette en tidsplan for gjennomføringen.’
En tomt på 3.294 kvadratmeter er avsatt til bygging av en politistasjon. Det er en tomt som er tre ganger gange større enn den nåværende. Rodrigo Romero som er ansvarlig for vanlig sikkerhet i Fuengirola, mener at de nåværende lokalene er for gamle og at de i dag utgjør en sikkerhetsrisiko for politiet fordi arbeidet hindres på grunn av plassmangel.
Domstolene som i dag ligger spredt på forskjellige steder i byen, vil bli samlet slik at dommerne får bedre kontakt med sekretærer og tjenestemenn. Til domstolene er det satt av et areal på 6.000 kvadratmeter.
PA har krevd at prosjektet må påbegynnes raskest mulig, men PSOE har likevel i en pressemeddelelse vist til at den utpekte byggetomten er gjenstand for en rettstvist ved forvaltningsdomstolen i Málaga.

Overfisking fører til redusert makrellkvote
Spania har blitt straffet av EU-kommisjonen for å ha overfisket makrell i Biskaya-bukta.
I 2010 fanget spanske fiskere over dobbelt så mye makrell som de hadde lov til. Det har nå ført til at EU-kommisjonen har kuttet i kvotene for å bevare makrellbestanden i området. Det omfattende overfisket betyr også at det blir opprettet et kontrollprogram som skal overvåke makrellfisket.
– Det er nødvendig at alle medlemsstater arbeider sammen og retter seg etter de generelle regler for å sikre en fortsatt utvikling i fiskeindustrien, sier formannen for det irske fiskeribeskyttelsesinstituttet (SFPA) som gjorde EU-kommisjonen oppmerksom på de spanske fiskernes overfisking.

Spanias mest beryktede bankranere arrestert
Politiet har arrestert fem medlemmer av en beryktet bande bankranere. Politiets aksjon fant sted i Bilbao, Portugalete i Vizcaya og Castro Urdiales i Cantabria.
De fem arresterte knyttes til rundt 50 ran og toppet listen over de mest ettersøkte i Spania. En av de arresterte, kjent under navnet ’Bravo,’ er siktet for drapet på Estela Calduch under et bankran i Cambrils i regionen Tarragona i fjor.
Ranet i Cambrils anses av myndighetene som bandens siste ran som også skulle markere slutten på bandens aktiviteter.
Banden beskrives av den ansvarlige for interne baskiske anliggender, Adolfo Ares og regjeringsrepresentanten i Baskerland, Mikel Cabieces, som ’ekstremt farlige og profesjonelle og deres metoder har vært ytterst sofistikerte.’

Illegale immigranter protesterer over dårlige forhold
Omkring 200 illegale immigranter i Melilla har demonstrert sin utilfredshet med manglende oppholdstillatelser. Demonstrantene har i flere dager stått foran rettsbygningen i byen der de med plakater og slagord har protestert mot forholdene. Det er også vært sammenstøt med Guardia Civil.
Opptøyene begynte etter at tre immigranter omkom i flammene da skuret de bodde i brant ned. Skuret stod rett ved immigrasjonsleiren Centro de Estancia Temporal de Inmigrantes (CEPI) der spanske myndigheter plasserer illegale innvandrere som verken kan få oppholdstillatelse eller kan returneres til sine hjemland. De har reist skurene på grunn av trange forhold i leiren som dessuten stenges om natten, noe som har tvunget flere til å sove på gaten.
For øyeblikket befinner det seg omkring 600 personer fra land i og sør for Sahara i CEPI i den spanske enklaven i Nord-Afrika. De er ifølge avisen El Mundo redd for å ende som de tre omkomne. Mange av dem har dessuten oppholdt seg i leiren i tre til fem år, og de forteller at så mange som åtte personer bor på samme rom, at maten de serveres ikke er tilberedt ifølge deres religiøse normer. De føler seg som ”fanger” og mener det er på tide at spanske myndigheter legaliserer oppholdet deres slik at de kan reise over til det spanske fastlandet.
Grunnen til de inhumane forholdene er naturligvis at spanske myndigheter ikke kan gi dem oppholdstillatelse, i tillegg til at det er vanskelig å sende dem i retur fordi de ganske enkelt ikke har noen form for identifikasjonspapirer og ikke selv vil si hvor de kommer fra.

Hjemmeslakting tross forbud
Spanjoler ignorerer forbudet mot tradisjonell slaktning av griser, noe som foregår med kniv og påfører dyret unødvendig stor smerte, skriver El País.
I fjor vinter ble 17.481 griser slaktet i bakgårder i Extremadura, og i et lignende antall i de andre regionene.
Den tradisjonelle slaktingen foregår ved at grisen får skåret over halsen og dør kort tid etter av blodtapet. Slaktingen følges opp med en stor familiefest der man sammen tilbereder pølser, og lignende. Men denne formen for slakting har vært forbudt i to årtier, men forbudet blir fortsatt ikke tatt alvorlig. Siden 1993 har EU tillatt slakting utenfor slakteriene hvis dyret først er bedøvet, men det skjer ikke i Spania.
For å komme de tradisjonelle slaktemetodene til livs og imøtekomme reglene, har enkelte regioner tilbudt seg å dele ut såkalte ”støtpistoler” til private. Men det har ikke skjedd ennå.
– Det er en privat handling som vi ikke kan kontrollere. Vi råder folk til å få grisene slaktet på et slakteri med bedøvelse, men hvis det skjer på andre måter, kan vi ikke stoppe det, sier en talsmann for det lokale helsevesenet.

Spansk selskap forhandlet om å fornye Libyas luftforsvar
De spanske F-18-flyene som nå er med på å håndheve flyforbudet over Libya, kunne lett ha flydd inn i et mye mer sofistikert luftforsvarssystem, skriver El País.
Det spanske selskapet Indra var nemlig i ferd med å forhandle med libyske myndigheter om et nytt forsvarssystem som ikke kom på plass på grunn av et tregt libysk byråkrati.
Systemet skulle inkludere ni tredimensjonale radarer, kontrollsenter, utstyr til elektronisk krigsføring, m.m., til en samlet pris på 200 millioner euro.
Forhandlingene startet i 2006, og selv om kong Juan Carlos som kongelig handelsattasje besøkte Gadaffi i 2009, ble en kontrakt aldri inngått. For øvrig ble Juan Carlos mottatt i ruinene av Gadaffis palass Bab al-Azizia som USA bombet etter ordre fra daværende president Ronald Reagan.
Det spanske selskapet har likevel installert tre sivile kontrollsystemer som nå kontrollerer luftrommet over Tripoli, Benghazi og Al-Jufra. Diktatoren skal ha vært så tilfreds med dem at han ville ha samme systemer til luftforsvaret. Det ble i 2004 igjen tillatt å selge militært utstyr til Libya, etter at sanksjonene ble innstilt etter at Gadaffi gikk med på å betale to milliarder euro til de pårørende etter Lockerbie-attentatet. Den nylig avhoppede libyske justisministeren har fortalt at diktatoren selv ga ordren om å sprenge flyet i luften.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet