Månedsmagasinet på Costa del Sol
Intervju med Lionel Messi

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Boka ”Messi – verdens beste” forteller historien om gutten som hadde problemer med å vokse, men som likevel ble verdens beste fotballspiller. Den forteller også om den harde starten i Barcelona dit Lionel Messi kom som 13-åring. I boka er det dessuten et stort intervju med Messi som Det Norske Magasinet her bringer et utdrag fra.

Hva har vært det vanskeligste øyeblikk i livet ditt?
– Å flytte fra Argentina til Spania. Jeg forlot min by, mine venner, min omgangskrets. Den første tiden her var veldig hard. Det var tider da jeg og min far var alene her i Barcelona, mens resten av familien var hjemme i Rosario. Det var hardt. Jeg savnet Matías, Rodrigo, min søster og min mor. Jeg gråt når jeg var alene hjemme, for at faren min ikke skulle se det.

Hva har vært de lykkeligste øyeblikkene?
– Titlene jeg har vunnet med Barcelona og det argentinske landslaget.

Og hva med tittelen som verdens beste spiller i 2009 og 2010?
– De individuelle trofeene gleder de som liker meg. De kompenserer for de ofrene som min familie har gjort. Men å vinne titler med et lag gir lykke for en hel by eller et helt land. Det er mye større. Det er fantastisk og ingenting kan sammenlignes med det.

Hadde du drømt om at du skulle vinne alle de titlene du har de siste årene?
– Nei, jeg har aldri kunnet forestilt meg alt det. Ikke en gang i mine villeste drømmer tenkte jeg at det kunne gå så bra.

Hvorfor er du så glad i ballen?
– Det vet jeg ikke. Jeg var vill etter fotball da jeg var liten, slik som alle andre guttunger, og jeg er fortsatt gal etter å spille fotball.

Hvordan fikk du den spesielle følingen med ballen og lærte deg alle triksene du kan?
– Ved å trene alene med ballen. Da jeg var gutt, stilte jeg meg i et hjørne og øvde meg. Men jeg trener ikke på spesielle triks. Jeg er ikke som min gode venn Ronaldinho som øver seg helt til han helt perfekt mestrer en finte og kan utføre den under en kamp. Jeg oppfinner ikke driblinger eller noe i den stilen. Jeg spiller bare slik jeg gjør. Jeg tenker ikke over det.

Hvem var avgjørende for din kjærlighet til spillet?
– Min bestemor tok meg med til trening første gang. Hun betød mye for meg og for alle andre. Hun var så søt og morsom. Jeg kan huske at det om søndagene ofte var fest i hennes hus. Min storebror Rodrigo og min fetter har vært rollemodeller for meg, og min far har også hjulpet meg mye.

Har det vært vanskelig å nå dit du har?
– Alle gutter vil bli fotballspillere, men for å bli det, må man arbeide hardt og ofre mange ting. Man må igjennom noen svært harde perioder, som da jeg bestemte meg for bli i Barcelona. Det var min beslutning. Ingen tvang meg til å treffe den. Mine foreldre spurte meg mange ganger, hva jeg ville. Jeg ville bli på ungdomsakademiet La Masía, for jeg visste at det var min mulighet for å bli fotballspiller. Jeg var bare en gutt, men allerede den gang var jeg svært ansvarsfull.

Hvordan har problemene med å vokse påvirket deg?
– Jeg var et barn, og jeg tenkte faktisk ikke særlig mye over det som skjedde med meg, utover sprøytene i bena hver kveld. Men fordi jeg var så liten, lærte jeg å bli bedre til å styre ballen langs bakken. Jeg ble smidigere og raskere til å kontrollere ballen enn de store guttene.

Hvilken kamp har du det beste minnet fra?
– Kampen mot Chelsea i Champions League for seks år siden, derbyet mot Real Madrid da jeg scoret hattrick og selvfølgelig finalen i U20-VM, samt OL-semifinalen i Beijing mot Brasil.

Hvilke mål er de beste du har scoret?
– Hvis jeg må velge, vil jeg svare det mot Roma og målet mot Estudiantes.

Hva med scoringen mot Getafe?
– Ja, selvfølgelig. Det var også et svært bra mål.

Er målet mot Getafe det beste du har scoret i karrieren din?
– Ja, det kan hende, men det var også et par stykker jeg scoret som guttespiller. Da jeg var 10 -11 år og spilte i Newell’s, scoret jeg noen mål som minner om målet mot Getafe. Vi har dem på video hjemme.

Den gangen ble du også spurt om hvem som var din favorittspiller. Du svarte: Min bror Rodrigo og min fetter Maxi. Har du aldri hatt et idol?
– Nei, jeg har aldri hatt en favorittspiller eller et idol. Da jeg vokste opp, likte jeg Aimar. Jeg likte hans spillestil. Da jeg spilte mot ham i Valencia, spurte jeg ham om trøya hans etter kampen.

Hva med Maradona?
– Han er den største.

Du så ham spille i Rosario da han var hos Newell’s?
– Ja, jeg var svært liten, bare seks år. Jeg så kampen der Maradona hadde sin debut, men jeg kan ikke huske kampen.

Er det sant at faren din kjøpte en video med Maradonas største øyeblikk?
– Jeg har sett Diegos mål mange ganger, men jeg kan ikke huske hvem som ga meg videoen.

Hva synes du om at alle sammenligner deg med Maradona og sier at du er hans etterfølger?
– Det gjør meg veldig glad, men jeg har fortsatt ikke oppnådd noe. Jeg skal fortsette med å bli bedre og lære. Jeg prøver hver dag å bli en bedre fotballspiller. Og dessuten er Diego unik. Det kommer aldri en annen som ham.

Hvilke råd har Maradona gitt deg?
– Han har sagt til meg at jeg må fortsette som fram til nå. At jeg alltid må nyte å spille fotball og passe godt på meg selv, for karrieren er kort. Hvis man vil ha det beste ut av den så lenge som mulig, må man alltid være klar.

Hva sa han til deg da han var landslagstrener?
– Han ga meg råd og hjalp meg. Han hadde alltid ting å fortelle meg.

Hvordan vil du beskrive spillestilen din?
– Det er vanskelig å snakke om seg selv. Det er bedre at andre gjør det. Jeg vet ikke riktig, hva jeg skal si. Jeg liker å spille bak angriperne, skape sjanser og søke inn i feltet når det er mulighet for det.

Hva er din største styrke?
– Kanskje temposkifte.

Det virker som om du ikke lar deg påvirke av forventningspresset?
– Når jeg går inn på banen, tenker jeg ikke på motstanderne eller hvem jeg spiller mot. Jeg konsentrerer meg bare om å gjøre det så bra som mulig og bidra med det jeg kan til laget.

Hvordan trives du i Barcelona?
– Jeg har vært her i over ti år. Jeg er lykkelig. De satset på meg da jeg var 13 år. Jeg ville på førstelaget, og det lyktes. Jeg vil vinne flere titler med dette laget. Men jeg glemmer aldri at jeg bare er en av spillerne. Uten hjelp fra mine lagkamerater kan jeg ikke gjøre noe som helst.

Hva betyr det argentinske landslaget for deg?
– Det er en opplevelse å ta på seg landslagstrøya. Selv om jeg bor tusenvis av kilometer unna, skulle jeg ønske jeg kunne være med på alle landslagssamlinger og være med på å gi folket mitt gode opplevelser.

Hvordan er det å være berømt?
– Det går helt greit. Jeg tenker ikke så mye over det. Jeg konsentrerer meg om å spille, for det er det jeg liker best. Jeg lever mitt liv slik jeg hele tiden har gjort det. Det eneste som endret seg, er at jeg ikke kan gå ut på byen i Rosario med familien.

Blir du ikke irritert når folk stadig stanser deg på gaten for å få en autograf, bli fotografert sammen med deg eller gi deg en klem?
– Nei. Det finnes folk som står i kø i timevis for å få tatt et bilde sammen med meg, så det er bare rimelig å bruke tid på det.

Har alle pengene endret livet ditt?
– Jeg lever slik jeg alltid har gjort. I min familie bruker vi ikke masse penger på luksusting.

Hvordan er forholdet til din far?
– Det er veldig bra. Vi har tilbrakt mye tid sammen her i Barcelona. Vi er venner, selv om vi også har våre uoverensstemmelser en gang imellom. Noen ganger blir han bekymret over småting og spør meg, og så blir jeg irritert.

Diskuterer dere kontrakter og investeringer?
– Han spør meg alltid før han gjør noe, men han står for alt. Jeg konsentrerer meg om å spille fotball.

Og hva sier faren din om fotball?
– Helt fra jeg var liten, har han alltid sagt ”du var god” eller ”du spilte ikke så bra”, men ellers blander han seg ikke i det.

I tillegg til at du har en fantastisk karriere, håper moren din på at på et eller annet tidspunkt stifter familie?
– Ja, det sier hun hele tiden til meg. Det viktigste for henne er at jeg er lykkelig, men jeg er fortsatt for ung til å tenke på å stifte familie.

Hvordan er det med sjenansen?
– Det har blitt bedre. Jeg har endret meg.

Hvor stammer tendensen din til å rødme fra?
– Matías er akkurat som meg, og min far var også slik en gang. Min mor og Rodrigo er annerledes.

Hvad liker du best utover å spille fotball?
– Å være sammen med familien og venner.

Hvis du må se 15-20 år inn i framtiden, hva tror du at du gjør?
– Da bor jeg i Rosario sammen med min familie. Jeg vil alltid være nær familien.

Familien betyr alt for deg?
– Jeg skylder mine foreldre og mine søsken mye. Hvis de har det bra, så er jeg glad.

Du ble stilt noen spørsmål av avisen Clarín da du var 13 år. La oss se om svarene dine har endret seg. Din yndlingsbok?
– Maradonas bok ”Jeg er el Diego”. Jeg begynte på den, men jeg ble aldri ferdig med den. Jeg leser ikke så mye.

For åtte år siden sa du bibelen. Er du religiøs?
– Jeg praktiserer ikke, men jeg tror på Gud.

Er du overtroisk?
– Nei.

Hva er din yndlingsmusikk?
– Argentinsk cumbia-musikk, men jeg har ikke en bestemt favorittgruppe.

Hva er yndlingsfilmen din?
– To argentinske filmer: ”Brudens sønn” og ”Ni dronninger”. Ricardo Darín er min yndlingsskuespiller. Min bestemor ligner hovedpersonen i ”Brudens sønn”. Hun pleide å gjøre de samme tingene, og hun hadde også Alzheimers.

Hva er dine mål?
– Å vinne mange flere titler.

Du liker godt å vinne?
– Når du vinner, er du glad. Når du taper, er du alltid sur for det, og du går og spekulerer på hva du gjorde galt.

Hva er din største drøm?
– Å bli verdensmester med Argentina.

 


Messi begynte å spille fotball som 5-åring. Her sitter han som nummer to fra venstre. Mannen til høyre er Lionel Messis far, Jorge. Privatfoto, utlånt av Messi-familien.

 

Navn: Lionel Andrés Messi
Kjælenavne: Leo, Lio, Loppen, Messias
Fødselsdato: 24. juni 1987
Fødested: Rosario, Santa Fe, Argentina
Statsborgerskap: argentinsk og spansk
Foreldre: Jorge y Celia
Storebrødre: Rodrigo y Matías
Lillesøster: María Sol
Posisjon: angriper
Draktnummer: 10
Høyde: 1,69
Vekt: 67

FC Barcelona
Debut på førstelaget: 16.11.2003 i en vennskapskamp mot Porto
Debut i den spanske liga: 16.10.2004 mot RCD Espanyol
Første mål: 01.05.2005 mot Albacete
Liga: 170 Mål: 115
Copa del Rey: 26 Mål: 17
Champions League: 52 Mål: 33
Den spanske Supercup´en: 5 Mål: 5
Den europæiske Supercup: 2 Mål: 0
Klubb-VM: 2 Mål: 2
I alt: 256 Mål: 172

Argentina
Debut på A-landslaget: 17.08.2005 mot Ungarn
Første mål: 01.03.2006 mot Kroatia
A-landslaget: 54 Mål: 16
U23 (OL-landslaget): 5 Mål: 2
U20-landslaget: 16 Mål: 11
Turneringsdeltakelse:
U20-VM: 2005
Copa América: 2007
OL: 2008
VM: 2006, 2010

Trofeer
F.C. Barcelona
Den spanske ligaen 2005, 2006, 2009, 2010
Den spanske Supercup´en 2005, 2006, 2009, 2010
Champions League 2006, 2009
Copa del Rey 2009
Europeisk Supercup 2009
Klubb-VM 2009

Argentina
U20-VM 2005
OL-gull 2008

Av Michael Jepsen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet