Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Nordmenn har på nytt kastet sine øyne på Costa del Sol i jakten på fritidsbolig i sola. – Markedet er glohett, sier Heidi Ch. Bråteng som i 25 år har drevet eiendomsmeglingsfirma på Solkysten.
– Omsetningen av boliger her på kysten har økt sterkt den siste tiden. Nå er det full fart igjen, og køen av kjøpere fra Norge øker. Jeg får mange henvendelser både på telefon og e-post, og akkurat nå har jeg en kø på rundt 20 aktuelle boligkjøpere, sier Heidi Ch. Bråteng i eiendomsmeglerfirmaet Segarra & Bråteng. På kort tid har hun solgt tre leiligheter usett og på telefon til nordmenn.
Ifølge Bråteng økte omsetningen i selskapet hennes med sju prosent de siste tre månedene i fjor i forhold til året før. Fram til midten av februar i år har hun omsatt boliger til en verdi av rundt 4 mill. euros. Ingenting tyder på at det stanser der.

Kjøpe nå?
Selv om omsetningen av boliger på Solkysten er i ferd med å ta seg opp etter finanskrisen, er det foreløpig få tegn til prisøkninger. Snarere tvert om. Det finnes i dag 54.000 nye og usolgte boliger langs kysten, og flere aviser skriver at det kan komme nye priskutt på mellom 10 og 15 prosent.
– De siste årene har prisene på enkelte boliger falt med 50 %. Rabatter på 30-40 % på gode kjøpsobjekter er ikke uvanlig dersom utbyggere må ha tak i kontanter raskt, forteller Bråteng. Dermed kan tidspunktet være riktig for potensielle boligkjøpere som til nå har sittet på gjerdet, mener hun.
Krisen på det spanske boligmarkedet har ført til en opprydning på markedet, og useriøse aktører har forsvunnet.

Hett marked
Bare i løpet av et par måneder har Heidi Bråten opplevd at tre nordmenn har kjøpt Syden-boliger uten å ha sett dem:
– For eksempel solgte vi nylig et gammelt, men nyrenovert byhus, midt i Marbellas gamle bydel. Til sammen hadde den tidligere eieren brukt over 300.000 euro på boligen. Kjøperen som aldri har vært i Marbella, kjøpte boligen over telefon og fikk den for 196.500 euro. De to andre boligene som ble solgt usett, kostet 300.000 og 375.000 euro, alle med solide prisavslag, forteller Bråteng.

For høye forventninger

Bråteng og hennes meglerfirma har i 25 år solgt boliger langs hele Costa del Sol. Daglig får hun tilbud om rundt ti nye boliger som skal selges, men tar bare imot to – tre av dem.
– Det skyldes først og fremst at beliggenheten må være riktig. Nordmenn og svensker som utgjør vår største kundegruppe, er kvalitetsbevisst og vet akkurat hva de vil ha. Eiendommer i innlandet er vanskeligere å selge. Stemmer ikke beliggenheten og fasilitetene, hjelper det ikke om selger tilbyr 50 % rabatt.
– Fortsatt har mange boligselgere altfor høye forventninger om hva de kan oppnå ved salg. Det gjelder alt fra private selgere til banker og entreprenører. De beste boligene har falt minst i pris, og vi jobber bare med boliger der vi tror prisene har nådd bunnen.

– Et bra år
For Segarra og Bråteng var 2007 toppåret. Da omsatte firmaet boliger for 17 mill. euro. Deretter gikk salget kraftig tilbake, ifølge Heidi Bråteng.
– Dagens boligkjøpere er krevende. De vet akkurat hva de vil ha, og derfor går det med mye tid og jobb på å finne fram de beste og interessante prospektene. Med årets lovende start, håper Bråteng å slå den fire år gamle omsetningsrekorden:
– Det kan allerede gå en kule varmt, og både vår, vinter og høst er det rett som det er at helger og fridager går med til jobb, sier Bråteng.
Sammen med drøyt 40 andre eiendomsmeglere langs Costa del Sol, er hennes firma tilknyttet en felles database over boliger til salgs. I dag er rundt 4.500 boliger registrert i basen.

Dette vil nordmenn ha:
• Gangavstand til sjø og strand
• Boligen må ha store, private utearealer i form av hage eller terrasser
• Sol hele dagen
• Ikke plaget av støy
• Kort vei til butikker
• Et bredt utvalg av restauranter i nabolaget
• Leiligheten må være attraktiv for evt. utleie
• Eiendommen bør ikke være mer enn ti år gammel
• Boligen bør ligge i lukket område med vakt
• Boligen må ha garasje og heis

Seiler opp: Sotogrande
Knappe 60 km sørvest for Marbella og helt ned til havet ligger området som Heidi Bråteng tror kommer til å bli et av de mest populære områdene langs den spanske Middelhavskysten. – En drøm av et sted, sier hun.
”Puerto Sotogrande” er et boligområde med mange hundre leiligheter som sto ferdig for fem-seks år siden. Gigantområdet består av leilighetsblokker på inntil fire etasjer og rekkehus. Flere av dem er bygd ut i vannet som små øyer med kanaler og bryggeplasser rundt. Området er inngjerdet og har døgnkontinuerlig vakt, alle leiligheter har garasje, heis, balkonger og terrasser. Anlegget har en rekke butikker, restauranter, idrettsanlegg og andre fasiliteter, dessuten er det kort vei til stranden.
Prisen på leilighetene starter på rundt 300.000 euro og når opp i godt over millionen, avhengig av størrelse og beliggenhet.
– Det finnes fortsatt svært mange ledige leiligheter her. Fortsatt velger entreprenørene og bankene å sitte på gjerdet mens de venter på at stedet skal bli oppdaget, framfor å selge unna med tap og store prisavslag. Om to – tre år tror jeg dette området vil bli blant de mest populære langs hele kysten.
Hittil er det først og fremst briter som har kjøpt eiendom her.
– Den store fordelen er at området er nøye planlagt og godt gjennomført. Boligene har gjennomgående svært høy kvalitet. Når noen leiligheter en sjelden gang legges ut til salgs med store rabatter, forsvinner de lynraskt, sier Bråteng.

 


Lyst og luftig og nok av plass. Denne leiligheten på 200 kvm i Sotogrande koster i dag 1,1 mill. euro, fullt møblert, nedsatt fra 1,8 mill.

 

Godt og etablert: Estepona
Like øst for Estepona ligger ”Dominion Beach”, en urbanisasjon med 280 leiligheter og rekkehus. Standarden er høy, selv om feltet ble bygget ut for 22 år siden. De hvitmalte blokkene ligger rett ned mot stranden og har i tillegg egen beachclub med badeanlegg, restaurant og servering. Området er svært frodig, grønt og velpleiet, er inngjerdet og har døgnkontinuerlig vakt.
Leilighetene varierer i størrelse og ligger i første og andre rekke mot havet.
– Prisene ligger her fra 250.000 og opp mot 400.000 euro. De billigste har ett soverom, stue, kjøkken, bad og stor terrasse, forklarer Bråteng.
Leiligheten hun viser fram ligger i andre rekke mot havet, men har likevel litt sjøutsikt. Prisen er satt til 370.000 euro, og den 116 kvm store leiligheten inneholder to soverom, romslig stue, to bad og et toalett i tillegg til stor terrasse.
– Et svært populært boligområde, har god økonomi og er veldrevet, sier Bråteng.

 

Populært: San Pedro
I San Pedro, like ovenfor strandpromenaden som nå går helt fram til Marbella by, ligger flere populære urbanisasjoner. Utbyggingen har vært stor i området de siste årene, og Heidi Bråteng sier at flere av de nye leilighetene ofte selges med store rabatter, helt opp til 40 prosent.
Leilighetene i urbanisasjonen ”Las Adelfas” koster fra 410.000 for en leilighet med to soverom, til drøyt en million euro for en penthouse-leilighet, ifølge Bråteng. Bygningene som er 11 år gamle er holdt i spansk stil med store terrasser og balkonger. Området er frodig og grønt, og midt i anlegget ligger det store badeanlegget.
– San Pedro vil helt sikkert bli enda mer populært i årene framover, sier hun og viser til at områdene her er svært godt planlagt og regulert med blant annet gode veier, sykkelstier, lekeplass, fine strender og veldrevne urbanisasjoner.
– Prisen for denne leiligheten er satt til 665.000 euro, sier Bråteng og viser fram den 159 kvm store leiligheten som er under oppussing. Rommene er store og i leiligheten er det tre soverom med hvert sitt bad, kjøkken, stor stue med peis og gjestetoalett. Fra stua går man rett ut på den 40 kvm store terrassen.
– For bare et par år siden kostet denne leiligheten 200.000 euro mer, sier hun.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet