Du har sikkert fått en sms eller e-post som avsluttes med et sånt tegn i en eller annen variant? Ikke så rart forresten, for ”smiley” – smilefjes – som den amerikanske dataingeniøren Scott E. Fahlman først tok i bruk, har allerede rukket å bli 28 år gammel! Nå har andre språk- og dataforskere kastet seg over dette internasjonale og svært populære symbolet som nesten synes å leve sitt eget liv.
Det startet med de to enkleste variantene, nemlig 🙂 (glad variant) og det motsatte tegnet for trist eller sint 🙁
Nye varianter
Siden den gang har de opprinnelige smilefjesene fått stadig nye avleggere, i tillegg til at de to opprinnelige tegnene har blitt enklere og mistet streken som markerer nesen i smiley-fjeset.
Det er særlig ungdom som bruker smileys i e-poster og meldinger på mobilen. Felles for smilefjesene er at de er bygd opp rundt en kombinasjon av tegn som skal vise følelsesmessige uttrykk og som må leses sidelengs.
Førsteamanuensis Berit Skog ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim har forsket på smilefjes og samlet noen av de vanligste variantene. Siden det ikke alltid er like enkelt å følge med på alle de nye smileys som dukker opp, tar jeg her med et lite utdrag fra hennes ”ordbok”:
• 😀 Betyr et bredt smil
• 😮 Et godmodig bamsesmil
• 😉 Et flørtesmil
• :-C Uttrykk for noe svært trist
• +{{{:-) Dette er Pavens personlige smiley
• :- # Symbolet for tannregulering
• # -) Betyr å feste hele natten
• 😎 Sommervarianten av smiley (med solbriller)
• <3 Symbolet for hjerte
• :-O Måpesymbolet, uttrykker stor forundring
• U En velvoksen smiley som ikke skal leses sidelengs
• d:-) Ungdomsvarianten av smiley med capsen på skrått
• 😡 Symbolet for å tie
• 8:-) Solbriller i panna
• Smil. En mer moderne variant av :). (Skriver du kolon etterfulgt av
parentes i Word, blir tegnene automatisk erstattet av eller .)
Understreker innholdet
Så lurer du kanskje på hvorfor vi bruker disse symbolene i e-poster og særlig i sms´er som vi sender på mobiltelefonen. Det er flere forklaringer, ifølge Skog:
For det første kan en melding som avsluttes med en smiley understreke eller bekrefte en avtale og samtidig uttrykke forventninger til det kommende møtet. Får du en melding som sier ”Da sees vi i kveld:)”, både bekrefter meldingen avtalen dere har, samtidig som den forteller at avsenderen også gleder seg til det kommende møtet.
Forskjell på jenter og gutter
Avsluttes meldingen med flørtesymbolet 😉 kan du føle deg rimelig sikker på at avsenderen er svært interessert i å holde kontakten med deg og at kveldens stevnemøte ikke blir det siste, i hvert fall om avsenderen får bestemme.
Å sende tekstmeldinger – sms – med smilefjes er særlig populært blant ungdom. Resultatene fra en spørreundersøkelse i Trondheim i 2005 viste at det var langt flere unge i alderen 13 – 15 år enn i alderen 25 år og oppover som brukye smilefjes i tekstemeldingene. Dessuten er det langt flere jenter enn gutter som avslutter sms´ene med et smiley.
En flørtekanal?
Seniorforsker i Telenor og professor ved IT University i København, Richard Ling, har også forsket på tekstmeldinger, både i Skandinavia og i USA. Til Aftenposten sier han at tekstmeldinger skrevet av jenter er vidt forskjellige fra dem guttene skriver.
For der guttene kort svarer et tilsynelatende uengasjert ”Ja” eller ”Ok” på en invitasjon til en date om kvelden, er tendensen at jenter skriver lengre og mer grammatisk korrekte meldinger, – i tillegg til altså å henge på et smilefjes.
Men tilbake til undersøkelsen i Trondheim, for den avslører flere interessante ting. For eksempel at sms´ene nærmest har blitt en ny flørtekanal. Rundt 65 prosent av de som deltok i undersøkelsen oppgir at de har fått romantiske meldinger på mobilen. Fire av ti sier de gjennom meldinger flørter mer enn ellers, mens hver fjerde spurte oppgir at de har invitert noen på date via en sms.
I svært mange slike flørte-sms´er avslutter nettopp et smiley meldingen, mest sikkert for å understreke sterke og varme følelser overfor den får sms´en.
Tenk på det neste gang du får en e-post eller en sms som avsluttes med et smilefjes! 🙂
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001