Månedsmagasinet på Costa del Sol
Easy Legs – mot åreknuter og dårlig kretsløp i beina

Easy Legs - mot åreknuter og dårlig kretsløp i beina

I dag er åreknuter og andre lidelser i beina blitt så alminnelig at en stor del av legevitenskapen prøver å utvikle nye metoder for behandling – f.eks. kirurgiske inngrep. Men hva kan man gjøre for å hindre lidelsen i å utvikle seg? Easy Legs er et naturmiddel som sammen med andre foranstaltninger kan hjelpe mange mennesker med forebygging og behandling.
For at beina kan forbli glatte og ”lette”, det vil i praksis si sunne og vakre, kreves det først og fremst at blodet er i stand til å foreta ”returreisen” fra føttene til hjertet uten nedsatt tempo og uten å gå mer eller mindre i stå. Men ”pumpeverket” fungerer dårlig hos et enormt stort antall mennesker, og derfor finnes det i dag et sant panorama av problemer som er forbundet med dårlig kretsløp i beina. Mest kjent er åreknutene, det er skjemmende svarte, framtredende vener som hyppigst blir konstatert hos kvinner. Man kan gå ut fra at minst 10 % av befolkningen har åreknuter. Men det er vanskelig å finne en kvinne som ikke bare har noen få utvidede og synlige blodkar på beina.

Venepumpen – beinas pumpeteknikk
Pumpningen av blodet tilbake til hjertet skjer ved en rekke mekanismer under begrepet venepumpen.
Først og fremst er det snakke om noen fysiske faktorer, nemlig naturligvis selve hjertet som ved å utvide seg presser blodet oppover dessuten veneklappene som sitter på innersiden av blodkarene. De hjelper til med å hindre tilbakestrømmingen, ”faldet” ned i beina; muskelapparatet, særlig leggen som når den avspennes, letter oppfyllingen av venene mens den presser blodet oppover når den trekker seg sammen. Og endelig ”det perifere hjertet” i foten som under gange presses sammen av kroppens vekt og derfor er med på å føre blodet gjennom venene tilbake til hjertet.
Det er av største viktighet – for at disse mekanismene skal virke – at de understøttes av sterke venevegger, ellers økes risikoen for åreknuter vesentlig.
Svikter bare én av de beskrevne mekanismene i venepumpen, er det mulighet for funksjonssvikt i venesystemet, og da kan det inntreffe et eller flere av de kjente symptomene på begynnende venelidelser – hevelser, særlig ved anklene, kløe, varme, ”sovende føtter”, ømhet – en svak, men konstant smerte – følelse av tunge bein særlig om kvelden og nattekramper i leggene.
Som en særlig risiko for få åreknuter kan det anføres en rekke faktorer som gjelder begge kjønn og som i våre dager spiller en større rolle enn tidligere. Det dreier seg om såkalte livsstilfaktorer.
Det stillesittende livet som ikke motvirkes av fysisk trening, medfører at mange mennesker er overvektige. Da øker trykket på fotflatene, og det blir vanskeligere for blodet å renne oppover. Dessuten lider flere og flere mennesker av forstoppelse, så presset på underlivet forsterkes og blodets bevegelser hemmes i beina.
En meget vesentlig kretsløpsforstyrrende faktor er røyking. De fleste røykere har sikkert lagt merke til at man føles seg kaldere i fingre og tær når man røyker mye. Årsaken er at blodkarene trekker seg sammen slik at blodtilførselen til legemsdelene nedsettes. Etter røyking av bare én sigarett holder sammentrekningen av blodkarene seg fra et kvarter til en halv time etter at røykingen har stanset.
Det må også tas i betraktning at vi i dag lever i varme hele året. Varme fremmer veneutvidelsen. Visse yrker er ekstra utsatte: butikkpersonale, servitører, leger, sykepleiere, osv. Som er nødt til å stå oppreist mange timer daglig, mens de som er tvunget til å sitte det meste av tiden ikke har det særlig mye bedre fordi den sittende stillingen legger press på venesystemet rundt lysken og ved knærne.

Forebygging er viktigst
I tillegg til å være uestetiske, er åreknuter også en trussel mot helsen fordi det kan bli komplikasjoner ved betennelser, sår, blødninger, osv. Når først veneklappene er ødelagte, og venene kraftig utvidet, er der ingen mulighet for å slippe unna åreknutene, unntatt ved kirurgiske inngrep. Av denne grunn er forebygging viktig. Personer med særlig risiko må være oppmerksomme på de første symptomene slik at man i tide kan gripe inn og motvirke en forverring av tilstanden.

Easy Legs – en del av en effektiv forebygging
Hva kan man selv gjøre for å hindre utviklingen av åreknuter og generelt bedre beinas kretsløp?
Mosjon (gang – gå trapper! – løp og sykling) er viktig for å aktivere venepumpen, overvekt og forstoppelse kan bekjempes, og regelmessig massasje av beina fremmer kretsløpet. Står man mye, er elastikkstrømper eller bandasje hjelpemidler som letter. Sitter man mye, kan man reise seg jevnlig og ”strekke beina”, i tillegg til at om man må unngå å oppholde seg i lengre tid på steder der det er svært varmt (også sauna, solarium og solbading!). En pute under føttene når man ligger, gjør det enklere for blodet å komme tilbake til hjertet. Svært stramtsittende tøy frarådes. Det samme gjelder i høy grad røyking.

Legg merke til beina
Alle kan rammes av skader på beina. Kvinner oftere enn menn på grunn av hormoniske forhold. Legg derfor merke til beina dine og ”lytt” til symptomene på begynnende kretsløps¬forstyrrelser og venesvak¬het: uro, hevelse, kløe, ømhet, kramper, osv. Easy Legs sammen med særlig mosjon gjør det mye enklere å holde beina glat¬te og ”lette”, og det vil jo i virkeligheten også si sunne og vakre.

Easy Legs kan kjøpes i Vitamina i Centro Idea, Mijas.

Av Vitamina, Centro Idea

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.