Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det Norske Magasinet Online for deg: Google og søking

Det Norske Magasinet Online for deg: Google og søking

Denne månedens IT-tema handler om å søke på internett; hva er det, hvordan gjør man det og hva kan det egentlig brukes til?
Vi tar utgangspunkt i verdens største søkemaskin; Google.

Google’s historie
Google startet for over 14 år siden og har i dag mer enn 10.000 ansatte.

Google har i dag ca. 1,3 trillioner søkninger i året, mot bare ca. 3,6 millioner da eventyret begynte – så det har altså vært en kjempeutvikling.

Hva kan Google brukes til?
Svaret er enkelt: Man kan finne stort sett alt på Google, for eksempel artikler, personer, bilder, film…

Søking
Dette gjøres ved ganske enkelt å taste inn det eller de ordene man vil ha
med i søkeresultatet, det vil si det, Google "spytter ut", når man har trykket
på "enter". Google tar ikke hensyn til om du skriver med store eller små bokstaver, og det blir heller ikke tatt hensyn til om du staver "feil". Google er så "intelligent" at den til og med retter feilene dine.

Indekssøking
Hvis du mangler ord for å beskrive det du søker, kan det være en god ide å prøve directory.google.com. Her kan man søke i de forskjellige kategoriene Google er delt opp i. Dvs. at det nesten fungerer som en telefonkatalog der man kan finne overskrifter og deretter grave dypere ned under overskriften.

Hva kan Google ellers?
Google kan mange, mange flere ting enn bare tekstsøkinger. Du vil på linken under finne et vell av nye muligheter direkte i Google-søkefeltet, f.eks.å beregne valuta, lage regnestykker, se værutsikter, finne flyavganger, osv., osv.

www.google.dk/intl/da/help/features.html#essentials

I tillegg tilbyr Google:
– Online-kalender der du kan organisere hverdagen din, og du har mulighet for å synkronisere mobiltelefonen din hvis den er kompatibel med Googles kalenderfunksjon. Google-kalenderen kan redigeres fra en hvilken som helst enhet – bare det er en internettforbindelse.
– Gratis email-konto via Gmail som du også kan synkronisere med din mobiltelefon eller din hjemme-PC.
– Online-oversettelser der Google direkte oversetter ordene dine, linjer, tekster og dokumenter. Sjekk likevel alltid at grammatikken er i orden før du bruker oversettelsen. Det kan oversettes mellom hele 52 språk, og språkdatabasen blir større dag for dag.
– Kortfunksjoner for å finne vei.
– Bilderedigerings-software Picasa.
– Google Earth for å utforske jorden via satellitt.

Google har masser av muligheter. Gå i gang med å "leke" med funskjonene.

Den skjeve vinkel
Hvorfor heter søkemaskinen egentlig Google? Ja, det er faktisk en morsom, liten historie som vi ikke synes at du skal gå glipp av.
I 1996 kalte Larry Page og Sergey Brin sin opprinnelige søkemaskin "BackRub", oppkalt etter en analyse av internettets "back links". Larry’s kontor lå i rom 360 i Gates CS, bygningen han delte med flere andre studenter. I 1997 drøftet Larry og hans værelseskamerater en rekke mulige nye navn for den raskt voksende søketeknologien. Sergey husker den endelige brainstormingen slik:
Sergey og Larry oppholdt seg på kontoret, og ved hjelp av en whiteboard-tavle forsøkte de å finne et godt navn – noe som hadde forbindelse med indeksering av en enorm mengde data. Sergey foreslo ordet "Googolplex," og Larry reagerte med å komme med den forkortede formen "Googol" (begge ord henviser til spesifikke, store tall). Sergey satt ved datamaskinen, så han utførte et søk på internett for å se om det foreslåtte navnet var ledig og kunne registreres. Sergey var ikke særlig god til å stave, og han gjorde den feilen å søke etter navnet stavet som "google.com". Det var ledig. Larry likte navnet, og få timer etter hadde han registrert "google.com" til seg selv og Sergey. Originale dokumenter viser at domeneregistreringen fant sted 15. september, 1997. På den måten kom dette navnet inn i de fleste menneskers bevissthet og hverdag – og det skyldtes en enkelt stavefeil!

Månedens spørsmål til IT-panelet
Til IT-panelet (Itpanelet@mysecuritycenter.com) kan du komme med forslag til emner som vi skal ta opp og stille spørsmål som vi naturligvis vil bestrebe oss på å besvare. Dessuten vil panelet hver måned velge noen av de beste spørsmålene til "Månedens spørsmål", som bringes i den kommende utgaven av Det Norske Magasinet. MYSecurityCenter har vært så vennlige å lodde ut premier i form af forskjellige former for sikkerhetssoftware til en av de spørrerne som velges ut til "Månedens spørsmål". Siste måneds vinner er kontaktet direkte.


Hei Kim
Jeg er av den gamle skole fra før Windows-tiden. Kan man fortsatt bruke den gode gamle DOS Prompt i Windows 7?
Mvh
Dennis

Hei Dennis
Ja, du kan godt bruke DOS-prompten i din Windows 7. Det gjør du slik:
Finn mappen du vil starte DOS-prompten i. Markér mappen – her holder du nede shift og høyreklikker med musa. Nå kommer det opp en meny der du velger "Åpne kommandovinduet her". Så kommer du ut i DOS-promten i den mappen du valgte å stå i, og du kan bruke DOS-prompten akkurat som du pleier.
Vennlig hilsen / Kim Boldig

Kjære Kim
Kan jeg oppgradere min vanlige, gamle XP til nye Windows 7 uten store vanskeligheter?
Mvh Kalle

Hei kalle
Nei, det kan man dessverre ikke. Den muligheten har Microsoft ikke gitt. Jeg vil nå under alle omstendigheter alltid anbefale å installere den nye Windows 7 fra bunnen fordi den er svært annerledes enn både XP og Vista-systemene. På den måten er man også sikker på å få de riktige driverne, osv. inn i den nye Windows 7 installasjonen. Så hvis du vil skifte til Windows 7 fra XP, er det bare en vei, nemlig å starte forfra med formattering og ny installasjon.
Vennlig hilsen / Kim Boldig

Hei alle sammen
Det har kommet flere spørsmål om hvordan man kommer inn i alle de forskjellige innstillingspanelene i Windows 7, f.eks. brukerkonti, administrasjon, osv., bl.a. fra Helle, Ole og Camilla.
Disse kan faktisk "samles" under ett via et såkalt GODMODE ikon. Slik gjør du det:
1. Høyreklikk på skrivebordet og velg å opprette en ny mappe.
2. Døp om mappen til følgende navn: Godmode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
3. Ikonet vil nu endre seg og du har opprette din godmode.
Du har nå ALT samlet under ett ikon i stedet for å måtte lete etter f.eks. administrasjon, brukerkonti, enhetshåndtering, osv.
Prøv det, du blir ordentlig fornøyd med dette nye ikonet på skrivebordet ditt.
Vennlig hilsen / Kim Boldig

Av Rune Skov og Kim Boldig, MySecurityCenter

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.