Månedsmagasinet på Costa del Sol
Superfruits – Det er virkelig nye tider på mange fronter

Superfruits - Det er virkelig nye tider på mange fronter

På kjøkkenbordet står et rikholdig utvalg av de såkalte superfruits. Mitt barnebarn Morten har akkurat et opphold i studiene og hjelper til i Annis Vitalshop. Glad, entusiastisk og nysgjerrig sørger han for at vi får kjøpt de siste nye superfruits hjem. Dels for at han selv kan prøve dem, men også fordi han belærer meg om at dette er tidens helsetrender. Så jeg får goribær, acaibær, morbær, kakaonibs m.m. servert i morgenyoghurten, mens han også selv supplerer med diverse spennende proteinpulver som hampprotein, risprotein, whey, m.m.
Ordet superfruits kom i bruk i 2005 da matvarer og brusprodusenter brukte ordet om frukter som hadde særlige fordelaktige egenskaper, og ordet superfruit brukes i dag for å betegne frukter som har spesielle ernæringsmessige fordeler på grunn av innholdet av vitaminer, antioksidanter, proteiner og for enkeltes vedkommende også de essensielle fettsyrer.
Blant de frukter som i dag kalles for superfruit er acai, granatæble, blåbær, mulberry/morbær, tranebær, gojii, inka, grape, mango og havtorn, m.m.
De gamle kjente produktene som tomater, epler, appelsiner, bringebær og jordbær burde strengt tatt også kalles superfruit, men fordi de er vanlige og godt kjente, har de ikke nyhetens store interesse og blir derfor ikke kalt superfruit.

Acai
Er absolutt på hitlisten for øyeblikket. Frukten kommer fra Brasil og Peru der den vokser på opp til 7 meter høye palmer. Det er et lite svart/lilla bær, ca. 25 mm i diameter. Acai fås i kapsler og pulver. Den er en av de mest antioksidant rike fruktene og inneholder mange vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer samt proteiner. Den inneholder mellom 3 – 6 ganger så mange antioksidanter som blåbær og med sin omega-9 fettsyrer regnes den også for å kunne medvirke til å holde den dårlige kolesterolen nede. Fordi den også er rik på fibre, er den også god til å holde magen i orden. Frukten inneholder ikke sukker. Andre gode egenskaper som acai også tillegges er: god for immunforsvaret, hjernefunksjonen, hjertet, huden, er bra for synet, et godt sexliv, gir god energi, men også en god natts søvn. Mange bruker den også som en detoxer. Det har vært en del snakk om at den var bra når man skulle slanke seg, men dette finnes det ikke bevis for. Kapslene fås som 500 mg, og det tilrådes i tilgjengelig litteratur at det tas mellom 1000 til 4000 mg daglig.

Gojibær
Vi drar nå til Himalaya, Tibet og Kina der Goji-busker både gror vilt og dyrkes. Gamle kinesiske munker spiste bærene fordi de mente at det var medvirkende til lenger levetid, vitalitet, sunnhet, energi og utholdenhet. Goji er et lille rødt velsmakende superbær som alle snakker om akkurat nå. Selv hunden min glefser dem i seg med stort behag. Bæret inneholder en masse antioksidanter og fytokjemiske stoffer bl.a. betacaroten og zeaxanthin som er bra for vitaliteten i øynene og dermed for synet.
Goji inneholder 18 forskjellige aminosyrer, inklusive de essensielle, samt ca. 21 spormineraler. De er fulle av C-vitaminer og sies å inneholde ca. 500 ganger så mye C- vitamin som appelsiner.
En ytterligere begrunnelse for dens berømmelse er at den er kjent for å ha en foryngende effekt på både kropp og sinn. Dessuten virker den bra på immunsystemet. Det antas også at Goji kan være til hjelp, både ved forebygging mot kreft, samt leddbetennelse og infeksjoner. Den øker kroppens styrke og energi ved sykdom. Den skal også være et lite vidunder for å holde blodtrykket normalt, samt å redusere kolesterolnivået og forebygge avleiringer i blodårene. Videre heter det at den er en hjelp om du ønsker å slanke deg. Den hjelper deg fra å småspise mellom måltidene. Til og med søvnkvaliteten blir bedre. Helt bestemt et bær som har kommet for å bli.

Mulberry/morbær
De 3 viktigste nøkkelord for morbærets virkeområder er diabetes, hårtap og smerte. Treet som frukten vokser på, kommer overveiende fra Asia, men vokser også mange andre steder der det er bra med sol og plass.
Den er særlig blitt kjent i nyere tid for å ha en blodsukkerstabiliserende evne. Spis gjerne en håndfull daglig.
Vitenskapen forteller at frukten inneholder riklig med resveratrol, det samme stoffet som finnes i rødvin. Dermed antas den å være en ”hjertebeskytter” og motvirke virusangrep. Muligvis kan den også være medvirkende til å senke det dårlige kolesterolet og lindre kronisk inflammasjon. Det snakkes også om at morbær kanskje kan medvirke til å forsinke utviklingen av Alzheimer og Parkinson. Morbærbladene blir brukt mot diabetes og forhøyet blodtrykk. Morbæret inneholder masser av C-vitamin, K-vitamin, jern og kalsium, samt proteiner, flavonoider, m.m.
Bærene smaker søtt og godt og kan spises med velbehag slik de er, men kan også brukes i salater og smoothies.

Inkabær
Er en av de siste nye skudd på superfruit-listen. Det er et lite gyllent bær på størrelse med et kirsebær. Bæret smaker litt surt, men likevel lekkert. Som navnet antyder, er det kjent helt tilbake fra inkaindianernes tid da det ble brukt for sine mange ernæringsmessige egenskaper. Bærene har blitt brukt mot malaria, kreft, astma, hepatitis, men det finnes intet vitenskabelig bevis for virkningen. Inkabærene vokser i Amasonas og andre deler av tropene. De er svært vitaminrike og inneholder bl.a. A-vitaminer, C, og B-1, B-2, B- 6 og B 12, samt proteiner, bioflavonoider, og carotenoider. De er veldig gode å spise direkte fra posen som snacks, men kan også drysses på frokosten, samt brukes i desserter og smoothies. I salater smaker de helt vidunderlig med avocado.

Rå kakao-nips
Er den helt store moten for øjeblikket, likevel har den vært kjent som mat i tusener av år. Kakaobønnene kommer fra et lille grønt tre som vokser fortrinnsvis i Sør-Amerika og Vest-India. Den smaker bittert, men etter å ha smakt den noen ganger, begynner jeg å like den. Likevel synes jeg den smaker best som dryss på desserter eller smoothies. Baker du brownies, smaker det også godt å tilsette deigen litt rå kakao-nips, akkurat som mange andre terter vinner på smak med litt tilsetning av det samme. Den inneholder mange mineraler, f.eks. magnesium og kalsium. Den sies å ha en stimulerende effekt på sentralnervesystemet, som en følelse av velvære og tankemessig klarhet, hvilket sikkert skyldes innholdet av teobromin som er en naturlig stimulerende substans i likhet med koffein, bare mildere.
Det sies at Colombus oppdaget kakaoen og sendte eksemplarer til Kong Ferdinand, men den vant ikke ordentlig innpass den gangen. OBS: Du må endelig ikke gi dette stoffet til hunden din eller til andre dyr!

Granateple

Jeg er svært stolt av mitt granatepletre i hagen. Først blomstrer det med vakre, røde blomster og så kommer den deilige frukten som minner litt i formen om et eple. Frukten menes å ha vært kjent i ca. 5000 år, og i Skandinavia har vi mest kjent den som en pyntefrukt, p.g.a. sin vakre form og farge. Dette har likevel endret seg de senere år fordi vi nå bruker kjernen i eplet til saft, gele, juice og også tar den i kapselform på grunn av sine helsemessige fordeler som en kraftig antioksidant og som kilde til C-vitamin og betacaroten.
Granatepler er et av de mest omtalte næringsstoffene akkurat nå. Det er sterke teorier om mange helsebringende virkninger, bl.a. som cellebeskytter, forebyggende mot prostata – og lungekreft, energigivende, foryngelse av huden, styrking av immunforsvaret, forbedret sædkvalitet, sårheling, hjertestyrkende, godt for kolesterolet, m.m.
Nå spises frukten også i pulverform, og her smaker den simpelthen himmelsk. Du kan spise en ren teskje pulver, eller dryss den over yoghurten. Det blir til et rent festmåltid med pulveret drysset over myslien. Dessuten kan pulveret også brukes i desserter, og smoothies. Jeg har tatt den inn som en daglig del av min kost.

Hamppulver/frø?
Hamppulver er også en av de nyere matvarer som har kommet på kjøkkenbordet vårt der det inntas daglig av barnebarnet Morten. Mest fordi han går på styrketrening. Hamppulver er godt for muskler og styrke. Selv om frøet er bittelite, er det likevel en fantastisk proteinkilde som inneholder alle de essensielle aminosyrene og dessuten også er rik på omega 3 – 6 – 9 fettsyrer. Ytterligere inneholder den en masse fibre sammen med forskjellige mineraler som magnesium, kalium, jern og sink.
Du kan fint putte 1 spiseskje i smoothie’en eller 1- 2 spiseskjeer i brødet når du baker.
God fornøyelse med de ”nye” Superfruits – husk det er bare fantasien som setter grensen for bruken av dem.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.