Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spør tandlegen april 2010

Hei Christina,
Jeg har noen spørsmål vedrørende tannfyllinger:
Hvilke fyllinger er best: plast, porselen eller sølv? Og hvorfor?
Hvilke holder lengst og hvilke er billigst/dyrest? Hvordan unngår man best å få huller i tennene?

Med vennlig hilsen
Kåre

Kjære Kåre,
Som tannlege bedømmer jeg hver pasient individuelt ut fra erstatningens størrelse, bruxism (skjeve tenner), pasientens ønske om mål, økonomi, etc.
Alle materialer er forskjellige og har derfor både fordeler og ulemper. På Nordic Dental Centre utfører vi ikke amalgamfyllinger fordi vi mener at det i dag finnes svært mye bedre alternativer, som forskjellige typer porselen eller plast.
Kompositt er et hardt, hvitt materiale som tåler belastning, så lenge fyllingen ikke er for stor. Det er billigere enn porselen, men kan med tiden bli misfarget. Kompositt er et godt alternativ, så lenge den har en passende størrelse. Komposittfyllingen lages av tannlegen, mens pasienten er i tannlegestolen og du kan bruke tannen umiddelbart etter.
Når det er en større del av tannen som må erstattes, anbefaler jeg alminnelige porselenserstatninger. Det finnes i dag forskjellige porselenstyper med forskjellige styrker, som tannlegen velger på bakgrunn av pasientens behov og vaner, som f.eks. skeive tenner eller forkjært bitt.
Porselen er et sterkt materiale som er sterkere enn plast. Jeg anbefaler dette, hvis du vil ha det beste estetiske resultatet, om en større del av tannen mangler eller hvis du mer enn én gang har bitt en plast- eller amalgamfylling i stykker. Porselen endrer ikke farge, slik som kompositt. Den nye porselenstanne lages av en tanntekniker etter et avtrykk som jeg tar av tannen. Det tar ca. en uke å få den ferdige porselenserstatning på plass etter avtrykket.
Porselen er dyrere enn plast, en porselenserstatning koster her på Nordic Dental Centre ca. 440 euros og en plastfylling koster mellom 30 og 85 euros, avhengig av størrelsen. Du kan alltid få et gratis kostnadsoverslag.
For å unngå huller i tennene, bør man besøke tannlege minst en gang i året for undersøkelse, pussing og polering. Tannlegen kan ut fra sin vurdering gi deg råd om bedre tannhygiene, som f.eks. besøk hos en tannpleier. I tillegg til tannlegebesøk, må man børste tenner morgen og kveld, minst to minutter per gang. Kikk gjerne i speilet, slik du får børstet hver tann ordentlig. Bruk tanntråd eller tannstikker en gang om dagen. Sist, men ikke minst, er en sunn og næringsrik kost, uten unødvendig sukker, en viktig faktor for god munnhelse. For deg som gjerne liker søte saker, anbefaler jeg at du kutter ned på det til en gang i uka.
Har du spørsmål, så kontakt tannlege Christina Radics på Nordic Dental Centre.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.