Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nyheder november – del 1

Rekordvarm oktober
Oktober måned var akkurat like varm som september og kommer til å gå over i historien som den varmeste oktobermåneden noensinne.
Gjennomsnittstemperaturen var to grader over det normale, og det er svært mye når man snakker om gjennomsnittlige utslag.
Gjennomsnittstemperaturen var i oktober 21,4 grader og det er bare tre grader lavere enn gjennomsnittet i sommer. Den siste rekorden ble satt i oktober 2001 da gjennomsnittstemperaturen lå på 20,7 grader.
Oktober har også vært en tørr høstmåned. Det er registrert 27 mm nedbør i Málaga, noe som halvparten av normalen.
José María Sánchez Laulhé, direktør for meteorologisk institutt i Málaga, mener, at det varme været skyldes et kraftig høytrykk over Azorene som strekker seg helt opp til den engelske kanal. Høytrykket hindrer lavtrykk med vind, skyer og nedbør i å trekke inn over den iberiske halvøya.
Han er overbevist om at det varme været i Sør-Spania er et resultat av menneskeskapte klimaforandringer.

Sprengte banken i Rincón de la Victoria
Bankranere sprengte 4. november en pengeautomat i lufta i en Unicaja-filial ved Añoreta Golf i Rincón de la Victoria.
Bomben ble sprengt tidlig om morgenen da ingen av bankens personale var til stede. Sprengningen var dessuten så svak at skaden begrensedes til selve automaten, samt deler av bankens fasade.
Det er ikke offentliggjort hvor mye penger ranerne stakk av gårde med.

Overblikk over krisen i Andalucía
Som følge av den pågående finanskrisen har mange mennesker, ikke minst bankfolk, interesse av å få vite hvordan økonomien i Andalucía er når året er omme.
Derfor har et andalusisk analyseinstitutt, Sociedad de Estudios Económicos de Andalucía, utarbeidet en rapport over de økonomiske resultater for det siste året. Rapporten viser at det andalusiske bruttonasjonalproduktet vil falle med mellom 3,8 og 3,7 prosent i forhold til fjoråret, mens den samlede arbeidsløsheten vil ende på 21,6 prosent. Direktøren for CajaGranada Antonio Claret García, som har bedt analyseinstituttet om å lage rapporten, uttaler at spansk økonomi vil bedres de kommende kvartaler, mens den høye arbeidsløsheten har litt svakere utsikter.

50.000 søkere til ny butikk
Når den svenske giganten IKEA neste vår åpner ny butikk i Jerez, skal man tilsette 300 nye medarbeidere. Derfor er butikken i gang med å annonsere både for den kommende åpningen og etter 300 nye ansatte.
Svaret kom raskt fra folk i området: ikke færre enn 50.074 personer har søkt om en av de 300 nye jobbene. Det svarer ca. 166 søkere til hver stilling. De fleste søkerne, ca. 28.000, er kvinner. Selve Jerez har litt over 200.000 innbyggere og er en av byene i Spania med høyeste arbeidsløshet, hele 27 %.

Vaksinasjon mot influensa A starter
Etter flere måneders snakk fram og tilbake om hvem som skal ha vaksine mot influenaa A eller ikke, har det nå endelig kommet en offisiell dato for når vaksinasjonen for folk i risikogruppene settes i gang. Vaksinasjoner med vaksinen Tamifluog Relenza starter 16. november.
Det vil som tidligere omtalt bli risikogruppene som blir vaksinert først, fordi det ikke er nødvendig å vaksinere en hel befolkning slik noen har krevd. I første omgang blir det bl.a. helsepersonell og folk med kroniske sykdommer som vil bli vaksinert.
I samme forbindelse er folkeskolen Julio Caro Baroja i Málaga rammet av influensavirus, og ikke færre enn 70 barn mellom tre og 11 år var sykemeldte med influensalignende symptomer. Junta de Andalucía kastet seg raskt over saken og uttalte at det sannsynligvis ikke var snakk om influensa A. Dagen etter snudde uttalelsene fra Junta de Andalucía seg 180 grader rundt. Nå het det at den vanlige influensaen ikke var så utbredt i Andalucía ennå, så derfor var det influensa A skolebarna var smittet med. Mange av barna hadde kommet sykdommen og hadde vendt tilbake til skolene, mens Junta de Andalucía oppfordret til at man tok hygienespørsmålet svært alvorlig de neste månedene. Foreldrene er bekymret og kaller det en epidemi blant elevene. Junta mener likevel ikke at man trenger være redde og understreker at den følger de anbefalingene som WHO har utarbeidet, i tillegg til å holde barn med influensa A-symptomer hjemme i litt over en uke, selv om feberen har falt og ellers sørge for god hygiene.
Fram til 3. november hadde 63 døde i Spania, mens mer enn 10 personer er døde i Norge som følge av influensa A. De norske helsemyndighetene anbefaler, i motsetning til de spanske, at alle nordmenn lar seg vaksinere. Myndighetene mener at over 100.000 nordmenn allerede har vært smittet av sykdommen, og man regner med at dette tallet vil stige i løpet av de neste månedene. Den største mengden vaksine som Norge har bestilt, vil først kunne være klar fra rundt jul. Et av de siste dødsfallene som sykdommen krevde, var en to år gammel gutt som var i en av risikogruppene.
Spanske myndigheter regner med at rundt 700 av hver 100.000 innbyggere vil bli rammet av influensa A.

Arbeidsløsheten stagnerer i Spania
For første gang på lang tid falt arbeidsløsheten i tredje kvartal med 14.100 personer. Det er særlig innvandrere og kvinner som har kommet i arbeid. Det er nå 4.123.300 registrerte arbeidsløse i Spanien, noe som tilsvarer 17,93 prosent av arbeidsstyrken. Dermed har arbeidsløsheten steget med 10 prosent siden høsten 2007.
Det er likevel i løpet av de siste 12 månedene at ledighetstallene har økt kraftig, og til sammen har 1.524.600 personer mistet jobbene sine. Verst stod det til fra januar til mars 2009 da 700.000 mistet arbeidet, de fleste av dem menn mellom 25-39 år, spesielt som følge av den kraftige nedgangen i byggebransjen. I Málaga-provinsen er tallet på arbeidsløse nå 173.900 personer, noe som tilsvarer 23,1 prosent av arbeidsstyrken.

Sju omkommet på Mallorca
26. oktober styrtet en boligblokk sammen i Palma på Mallorca. I bygningen oppholdt det seg ni personer, blant andre et eldre ektepar. Bygningen som er blitt beskrevet som gammel, styrtet sammen rett etter midnatt, mens de omkomne lå i sine senger. To menneskers skjebne er fortsatt ukjent, men man antar at de befinner seg i ruinene av det sammenstyrtede huset. Et øyenvitne forteller at bygningen plutselig styrtet sammen, og at en stor støvsky reiste seg etter ulykken.

Ølfestival i Torrox
I Málaga-kommunen Torrox feiret man den siste helgen i oktober for første gang en ølfestival. Grunnen er at det bor opp mot 6.000 tyskere i området, og derfor ville kommunen gjøre noe for at de skulle føle seg mest mulig som hjemme. Derfor arrangerte man i beste Oktoberfeststil en ølfestival. Det offisielle navnet er I Fiesta Alemana de la Cerveza, Den første tyske ølfesten. I tillegg til store mengder øl, var det også konsert med det kjente tyske bandet Lichtensteiner. Formannen for turisme i kommunen, José Pérez, og arrangøren Daniel Willmes satser på å arrangere mange flere fester i framtiden og ser fram til at innbyggerne i Torrox møtes til hyggelige stunder ved de kommende arrangementene.

300 tonn olje rant ut i havet
I slutten av oktober rant opp mot 300 tonn olje ut i havet utenfor Algeciras. Ulykken skjedde i forbindelse med arbeid på skipet MSC Shenzhen på et skipsverft nær byen. Myndighetene reagerte raskt, og takket være et dike har området rundt Algeciras havn hittil unngått å bli rammet av oljen.
Bl.a. Junta de Andalucía, kystvakten, havnemyndighetene og oljeselskapet Cepsa har alle deltatt i opprydningsarbeidet. Noen enkelte områder langs stranden er berørt av utslippet, og myndighetene opplyser at fordi oljen har blitt blandet med vann, må opp mot 1.000 tonn fjernes fra havet.

Hasj svært utbredt blant studenter
20 prosent. Så mange av studentene på universitetet i Córdoba røyker jevnlig hasj. Stoffet er dermed det mest utbredte på universitetet.
60 prosent av røykerne er menn, mens 40 prosent er kvinner. Helsemyndighetene opplyser at flertallet av studentene som røyker hasj, allerede begynte å røyke før de startet med å studere. Gjennomsnittsalderen for å begynne er, ifølge undersøkelsen, mellom 15-18 år. Den største gruppen av hasjrøykere i Spania finnes i gruppen mellom 21 og 26 år der ikke færre enn 30,8 prosent jevnlig røyker hasj. Langt de fleste stopper når de kommer ut på arbeidsmarkedet, og antallet brukere faller også med alderen.

Málagas flyplass jubileer
20. oktober var det 50 år siden det første charterflyet landet på Málagas den gang nye rullebane.
Det var det finske flyselskapet Kar Air som ankom med 48 passasjerer. Flyet hadde fløyet over 3.500 km, noe som på tidspunktet var den lengste flyruta i Europa. Det finske selskapet hadde før dette flydd både til Mallorca og Gibraltar, men man var nødt til å vente på at landingsbanen i Málaga ble asfaltert og tilpasset den type fly som flyselskapet benyttet.
De aller første charterflyene landet likevel allerede i 1956 og var fra BKS Air Transport i England. Det første året transporterte selskapet 850 passasjer i et tomotorers propellfly som var konstruert for å lande på naturlige underlag som gress og grus.

Borgmesteren i El Ejido arrestert
Juan Antonio Enciso Ruiz, ordføreren i byen El Ejido nær Almería, ble i oktober arrestert sammen med revisoren for kommunen. De står anklaget for hvitvaskning av penger, underslag, bestikkelser og dokumentfalsk. ”Operación Poniente” kalles saken som ble gjennomført etter at politiet hadde overvåket de impliserte siden 2007. I tillegg til to før nevnte, ble ytterligere 18 personer arrestert.
Politiet mener at ordføreren har hatt et firma som han brukte til å dekke over ulovlighetene. Fakturaer som er sendt ut fra dette firma til kommunen lyder på ikke mindre enn 3.000 euros for å få skiftet en pære og 2.100 euros for å reparere en ødelagt gulvflis. I alt er det snakk om underslep på rundt 150 mill. euros. Det kan være forklaringen på at 90.000 borgere i El Ejido-kommunen har den høyeste skatten i Almería-provinsen, mener politiet.
Ordføreren ble i 2005 kastet ut av Partido Popular etter uoverensstemmelser og stiftet derfor sitt eget parti, Partido de Almería som vant det siste kommunalvalget med absolutt flertall.

Ferrovial selger britisk flyplass
Det spanske entreprenørfirma Ferrovial solgte i oktober London-flyplassen Gatwick. Salgsprisen lød på 1,5 mill. pund, noe som tilsvarer over 1,6 mill. euros, og kjøperne er Global Infrastructure Partners som er et fond kontrollert av Credit Suisse og General Motors.
Ferrovial eier dessuten Heathrow som er Englands største og én av de mest travle flyplassene i verden (over 35 mill. passasjerer i året), men den anser det spanske firma som deres viktigste aktivum og har derfor ikke planer om å selge denne flyplassen.
Salget av Gatwick er et resultat av at Ferrovial for litt over et år siden forpliktet seg til å selge tre av sine flyplasser i Storbritannia, to i London og én i enten Edinburgh eller Glasgow. Med salget av Gatwick, vil den neste London-flyplassen som selges etter all sannsynlighet bli den mindre Stansted. Deretter står én av flyplassene i Skottland for tur.

Kjempebibliotek i Málaga
Det historiske biblioteket i Alexandria i Egyp som ble ødelagt i det 4. århundret, rådde over den største samlingen av bøker og skriftruller som verden noensinne har sett. Det antikke biblioteket har fungert som inspirasjon for Miguel Ángel Ferrero som for seks år siden åpnet en internettportal der det skulle være mulig å kjøpe så mange forskjellige bøker som mulig, de fleste på spansk.
Konseptet viste seg å bli en suksess, og etter bare seks år er det nå avdelinger i Málaga, Granada, Cádiz, Melilla og Mexico, og ytterligere én åpner i begynnelsen av november på Tenerife.
Den store suksessen betyr at det nå skal bygges et kjempelager i Málaga som skal fungere som fordelingssentral for alle nettbutikkene. På det nye ”bibliotek” vil det finnes over 200.000 forskjellige titler og alt fra skjønnlitteratur via fiksjon til magasiner og fagblader.
Det blir dermed verdens største samling av bøker på spansk.

Høytstående mafiamedlem arrestert i Madrid
En av de mest mektige medlemmene av den italienske mafiagruppe Giuliano er blitt arrestert i Madrid av Guardia Civíl.
Den arresterte, Vicenzo D, hadde i flere år gjemt seg i Spania, etter at italiensk politi i 2001 arresterte den øverste lederen for gruppen. Siden da er det arrestert over 300 medlemmer av den italienske mafiaen, mange av dem har gjemt seg i andre land. Vicenzo D. har levd i Madrid under falsk identitet. Derfor lyktes det ham å skjule seg så lenge. Han vil senere bli utlevert til Italia.

Gass på havbunnen utenfor Mijas
Det spanske oljeselskapet Repsol har satt seg som mål å finne ut av om det finnes gass under havbunnen utenfor Mijas.
Selskapet har innlevert en ny søknad til industriministeriet for å få tillatelse til å bore etter olje- og gassforekomster i havbunnen 10 km utenfor El Faro i Mijas.
Dette er ikke første gang Repsol håper å få lov til å bore etter olje og gass utenfor Costa del Sol. Sist det skjedde var i 2005, men den gangen ble søknaden avvist etter massive protester fra miljø- og turistsektoren i området.
Undersøkelsene under havbunnen vil vare en måned, og skal finne sted i juni 2011.

Fortsatt rettssaker i 11M – togbombene i Madrid
Snart seks år etter togbombene 11. mars 2004 som drepte 191 uskyldige togpassasjerer som var på vei inn til stasjonen Atocha i Madrid, pågår fortsatt rettssakene.
I begynnelsen av november anklaget høyesterettsdommer Eloy Velasco sju personer for å ha hjulpet noen av de impliserte bakmennene ved å gi dem penger, skjulested og informasjon for dermed å kunne flykte. Mennene som alle antas å være muslimer, er dessuten beskyldt for dokumentforfalskning.
Domstolen vil den 20. november ta stilling til den endelige påtalen.
To av de anklagede sitter allerede i fengsel på grunn av andre lovovertredelser, mens fem er på frifot mot kausjon.
Av de sju egentlige terroristene antas tre å ha begått selvmord, to er under rettsforfølgelse i Marokko, og den siste vet man ingenting om.

Av Norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.