Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det er bare fire timers kjøring fra Costa del Sol til Portugal. Det Norske Magasinet hat tatt turen og flat pladask for en liten by på Algarve-kysten. Bli med til Tavira. 

Det er lett å bli forelsket i dette stedet. Tavira finner du helt sør i Portugal, rett over grensen fra Spania.
For deg som ønsker en variasjon fra byene langs kysten vår, kan Tavira by på fantastiske strender, småbyidyll i lange baner, færre biler, svært få turister og mindre ståk og støy enn på den spanske siden av grensen.

Tid for ro
Å rusle rundt i sentrum av Tavira mens sola er på vei ned i vest, er balsam for sjelen. Du kan velge mellom flere små, lokale restauranter for kveldsmiddagen, noen av dem har uteservering der du kan sitte ute i fred og ro og bare la øynene vandre; ut mot elva Gilão som fra gammel tid har delt byen i to, på den romerske brua som knytter sammen de to delene eller på alle kirkespirene som forsiktig rager opp over de vanlige hustakene.

Mindre ståk
Portugiserne virker som et langt roligere folkeferd enn spanjolene. På de små og koselige barene og serveringsstedene slåss ikke to fjernsyn om oppmerksomheten med hver sin kanal, slik det ofte er vanlig i spanske barer, og høyrøstet snakk er heller ikke vanlig.
Der vi vandrer gjennom Tavira dukker det opp mange gamle bygninger fra sent på 1700-tallet som i dag restaurert og bevart. Andre hus står for tur til å rustes opp. Her finner du ingen masseturisme eller store strandhoteller. Tavira skal nemlig bevares slik den er. Byens eneste moderne hotell – Puerta Nova – ligger helt i utkanten av sentrum og ødelegger ikke småbyidyllen som preger Tavira.

Kultur, kultur
Den gamle bybrua midt i sentrum er sperret for trafikk og er et kjært tilholdssted når en forsiktig kveldsbris byr på en liten forfriskning før Tavira går til ro for natten.
På vestsiden av brua har de lokale myndighetene rustet opp den åpne plassen utenfor byens gamle rådhus. Det er bygd opp en fast utendørsscene. Gjennom hele sommersesongen er det faste kulturarrangementer hver kveld, gjerne med gateteater, konserter og filmfestivaler. Litt bortenfor og langs ytterkanten av plassen finner du flere hyggelige utserveringer på rekke og rad.

Europas beste strender?
Fra den vestre bredden av elva Gilão går det badebåter i rute ut til øya Ilha de Tavira som ligger noen få kilometer utenfor Tavira. Dette er stedet der portugiserne og de få turistene som tross alt har funnet fram til Tavira, nyter sol, strender og sjø.
Strendene regnes som Portugals beste og er blant de aller ypperste i Europa. De ligger på sørsiden av øya, tilbyr finkornet, lysebrun sand av beste kvalitet og har for lengst fått sitt blå flagg.
Badevannet er rent og klart og nesten like varmt som ved strendene hos oss på Costa del Sol, til tross for at de deilige dønningene kommer fra Atlanterhavet og ikke Middelhavet.
Opp fra stranda finner du tre strandrestauranter som varter opp med deilig sjømat og godt drikke, i tillegg til en populær campingplass. Mange portugisiske familier tilbringer store deler av feriene sine her ute.

Fakta om Tavira
• Regnes for å være Algarve-kystens flotteste by og har en historie som går tilbake til rundt 2000 f. Kr.
• Byen har alltid blitt sett på som strategisk viktig. Utgravinger i området tyder på en stor romersk bosetting i hundreårene e.Kr.
• For maurerne var byen viktig på grunn av sin fiskeindustri.
• Tradisjonelt har byen vært et handelspunkt og senter for utvinning av salt, produksjon av tørket fisk og for eksport av vin.
• Som de andre byene på Algarve-kysten ble alle de største bygningene ødelagt under det store jordskjelvet i 1755.
• Tavira har i dag mange flotte bygninger bygget i tiden rett etter jordskjelvet og har hele 37 kirker.
• Byen har fortsatt store anlegg for utvinning av salt.
• Tavira har også våtmarksområder med store kolonier av flamingoer.

 Trives i Albufeira

Norske Gry Gjøvik Lopes jobber 8 dager i uka i sommersesongen. Hun er nemlig karaokedronning i turist- og badebyen Albufeira. Sammen med ektemannen Paulo driver hun den populære baren ”Absolbar”.

Kontrasten er stor om du setter Albufeira og Tavira opp mot hverandre. Der Tavira tilbyr idyll, ro og senkede skuldre, byr Albufeira på full rulle, høy puls og utfordrende natteliv. Midt i dette virvaret, nærmere bestemt på ”The Strip” (eller ”stripa” som vi ville sagt på norsk), i området Montechoro, ligger Gry og Paulos karaokebar, vegg i vegg med en rekke andre restauranter og barer.
– Sju måneder i året holder vi åpent, de fem andre månedene jobber vi med andre ting og lader opp til neste turistsesong, forteller Gry som har bodd i Portugal og Albufeira i til sammen 14 år.

Engelsk koloni
Om Fuengirola, Torremolinos, Mijas og Calahonda preges av mange briter, så er det lite å snakke om i forhold til Albufeira. Her går det stort sett bare i engelsk. Byen er bygd opp for å tekkes turister, særlig charterturistene som det fortsatt er mange av her. De får akkurat det de har reist hit for; sol, strand, sjø, uteliv med massevis av restauranter som serverer alt fra meksikansk og indiske retter til ”kjøttbullar” og bacalao.
Likevel er det ikke sjelden du kan høre norske stemmer blant ungdom som nattestid går fra bar til bar for til slutt å havne på en av de mange nattklubbene på The Strip.
– Vi har mange gjester som kommer igjen, dag etter dag og år etter år, forteller Gry som selv er født og oppvokst på Sunndalsøra.
Særlig søker britene seg mot Absolbar. Det virker som om de elsker å synge karaoke med gamle engelske slagere.

Albufeira er mer
Men denne delen av Albufeira har mange hoteller og en ypperlig strand som er svært populær, både blant innfødte og tilreisende.
Praia da Oura, bystranda byr på lange, finkornete sandstrender ut mot det åpne havet, bare avbrutt av fantastiske sandsteinsklipper. Noen steder er det store flater med solsenger, parasoller og kafeer, andre steder finner du trange viker mellom revene og rødbrune klippeformasjoner. Å gå langs stranden er en opplevelse i seg selv. Bølgene kan av og til bli høye og strømmene sterke, så det er lurt å passa på.
I byen finner du alle slags tilbud innenfor fritidstilbud og sport, fra golf, via vannski og vindsurfing til havfiske og riding.
Fakta om Albufeira
• Byen er Portugals feriested nummer en og kan tilby det meste til sine turister.
• Kommunen har drøyt 35.000 innbyggere, men tidobler tallet i sommersesongen.
• Turisme og handel er områdets viktigste næringsvei. Nærmeste flyplass ligger ved byen Faro, 40 minutter unna.
• Navnet Albufeira stammer fra arabisk og betyr ”lagunen”.
• Arkitekturen i byen spenner over alt fra hvitmalte, portugisiske hus med trange smug til moderne turistanlegg med hoteller i fire stjerners klassen.
• Området er kjent for gode fiskeretter.
• Området Montechoro og “the Strip” er populære tilholdssteder nattestid, særlig for ungdom.

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.