Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I en årrekke har man i Spania som i resten av Europa, forberedt seg på skiftet til nye tv-signaler der de gamle og analoge signalene blir koblet fra. Med de nye digitale signalene (TDT – Television Digital Terrestre), får du flere kanaler, bedre lyd og bilde samt diverse ekstratilbud. Inntil videre er 73,7 prosent av alle spanske hjem klare til å motta digitale tv-signaler, men målet er at 98 prosent av befolkningen skal kunne se de offentlige tv-kanalene i april 2010. Samtidig skal 96 prosent av befolkningen få inn private, digitale tv-kanalene.

Analoge sendere stenges
Innføringen av digitale tv-signaler i Spania er delt opp i tre faser fordi det ikke har vært mulig å foreta en samlet overgang fra analoge til digitale signaler. Fase 1 er i gang i områdene rundt Madrid, fase 2 av stengningen begynner 1. januar 2010, mens fase tre når de siste analoge tv-signalene stenges, etter planen skal skje 3. april 2010. Det meste av Spania har allerede nå muligheten for å motta digital-tv, men seere som fortsatt ikke har klargjort sine fjernsyn for de nye signalene, har frist fram april 2010.

Hva må jeg gjøre?
Man kan enten anskaffe seg et tv som er klar til å motta digitale signaler eller kjøpe en digital tv-boks som man kobler til fjernsynet. I Andalucía er det mulig å kjøpe digital-tv i mange elektronikkforretninger og i supermarkeder.
De fleste områdene langs Costa del Sol tilhører fase 3, noe som enkelt betyr at man har frist til april 2010 med å forberede seg på de nye signalene. Enkelte områder rundt Estepona hører likevel til fase 2 som blir stengt for analoge signaler ved nyttår.
De som bare ser norsk tv, trenger ikke å foreta seg noe dersom disse signalene blir sendt via satellitt. De er i så fall ikke berørt av bakkesenderne.
Er du i tvil om hvordan du kobler til den digitale boksen, finnes det en grundig guide på www.televisiondigital.es/terrestre/cuidadano. Guiden er på spansk, men det finnes enkle bilder som viser hvordan du foretar monteringen.

 


60 arrestert for å ha piratkopiert adgangen til digitale betalingskanaler
Politiet har arrestert i alt 60 personer i et større nettverk som drev med salg av piratkopiert tilgang til betalingskanaler for fjernsyn. Svindelen skal ha skjedd ved at man ved hjelp av en rekke dekodere og ’smart cards’ klarte å bryte koden for de digitale kanalene. Dermed hadde man gratis adgang til en lang rekke betalingskanaler.
Det var spesielt fotballkamper som var attraktive for svindlerne. Derfor var det også en lang rekke hotelldirektører, formenn for beboerforening, osv. som ble arrestert. Dessuten har man for første gang i Europa arrestert to webadministratorer som via internett viste hackede tv-kanaler til kunder som betalte.
Operasjonen viste seg å være mer omfattende enn ventet, bl.a. ble det på Tenerife avslørt et nettverk som distribuerte hackede tv-kanaler til mer enn 3.000 kunder. Personer over hele Spania, bl.a. Madrid, Barcelona og Zaragoza, har vært involvert i saken. Men de fleste tilfellene er likevel avslørt i Andalucía og på Tenerife.

 

Av Alex Søgaard Moreno

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet