Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korta Nyheter August 2009 – 2

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Drapsjakten på Mallorca fortsetter
Politiet jakter fortsatt på mennene som drepte to betjenter fra Guardia Civil på Mallorca 30. juli. De to ble drept da en bilbombe som antas å være plantet av ETA, detonerte kl. 13.50 foran en politistasjon i Palmanova, få kilometer vest for Palma. Dette er første gang ETA har drepte mennesker på den kjente ferieøya, men slett ikke organisasjonen første attentat.
Senere samme dag lykte politiet å detonere ytterligere en bombe i samme område. Her kom heldigvis ingen til skade.
De to betjenten, 28 år gamle Carlos Sáenz de Tejada fra Burgos og 27 år gamle Diego Salva Lezaun fra Pamplona, ble offer nummer 822 og 823 i ETAs væpnede kamp for et selvstendig Baskerland. De to befant seg inne i bilen da bomben eksploderte.
Attentatet falt sammen med dagen som markerte 50 års jubileet for grunnleggingen av organisasjonen med sine feilslåtte, blodige terror. 771 menn og 52 kvinner har mistet livet, i tillegg til at tusenvis av mennesker er blitt skadet. I tillegg til tapet av menneskeliv, resulterte angrepet skader på selve politistasjonen og en nærliggende brannstasjon. Et attentat dagen før var tenkt som den rene massakre da en 200 kg stor bombe på en Guardia Civil-stasjon i Burgos eksploderte. Bomben resulterte i 64 sårede, i tillegg til at fasaden på den 14 etasjer høye bygningen ble totalt ødelagt.
En minnehøytidelighet for ofrene i Palmanova ble avholdt 1. august i Palmas katedral der kronprinsparet Felipe og Letizia deltok. Juan Carlos og Sofia ankom øya dagen etter for å begynne sin årlige sommerferie på Marivent-pallasset.
Etterpå er bilder av de mistenkte blitt offentliggjort i samtlige medier, alle reisende på flyplassen og i havnene sjekkes, og myndighetene tror ikke at gjerningsmennene har kunnet forlate øya. De mener det bare er et spørsmål om tid før de blir pågrepet.Totalt røykeforbud
Helseminister Trinidad Jiménez vurderer nå å ta skrittet fult ut og forby røyking på alle offentlige områder, inkludert kafeer og spisesteder, skriver El País.
Spania innførte i 2006 røykeforbud i bl.a. alle offentlige bygninger. Barer og restauranter med flere enn 100 sitteplasser har siden måttet ha en egen avdeling for ikke-røykere, noe som bare omfattet 40.000 av landets 350.000 restauranter.
Disse tiltakene fikk rundt en million personer til å legge tobakken på hylla, og tallet på sykdomstilfeller relatert til røyking har siden gått ned. Helseministeren forsvarer forslaget om total røykestopp med at røyking er hele samfunnets problem fordi røykere bruker helsevesenet mer enn ikke-røykere. Hun har dessuten uttalt at sigarettpakker ”i løpet av kort tid” vil få bilder av tjærefylte lunger, kreft, svarte tenner og annet skremmende.Málagas nye flyplassterminal klar til bruk før påske
Arbeidet med den nye terminalen på Málaga flyplass ser ut til å holde tidsplanen og dermed være klar til bruk før Semana Santa 2010.
Med den nye terminalen vil flyplassen tredoble kapasiteten og samtidig komme opp på samme konkurransemessige nivå som de beste flyplassene i Europa. Flyplassen vil dekke 385.000 kvadratmeter, kan betjene 9.000 passasjerer i timen og ha til sammen 48 ulike gates.
Samtidig blir A-7 motorveien ført direkte inn til flyplassen for på den måten å gjøre adgangen lettere og dermed gi kundene større fleksibilitet når de skal til og fra flyplassen.
De samlede omkostninger for byggearbeidene løper opp i 380 millioner euros og er en del av Plan Málaga som skal forbedre det samlede bildet av byen, ikke minst fordi Málaga er med i konkurransen om å bli Europas kulturby i 2016. Med lyntoget AVE, metroen og utvidelsen av flyplassen, vil Málaga ha en infrastruktur av høyeste standard og dermed leve opp til de krav som en moderne storby må tilfredsstille i dag.


Oljeutslippet i Huelva har nå truffet nasjonalparken ”La Doñana”
Et utslipp fra et oljeraffineri i Huelva i slutten av juli har bredt seg langs kysten og har nå forurenset stranden i La Doñana. Utslippet skjedde da et skip fra Liberia skulle laste olje. På grunn av en feil ble 30 tonn pumpet rett i havet noe som førte til at en større opprydningsaksjon ble satt i gang. 150 personer deltok i arbeidet.
På grunn av Huelvas geografiske plassering, passerer det i gjennomsnitt en oljetanker hver tredje dag. Derfor har man i området god erfaring med opprydning etter oljeutslipp.


29 arrestert etter en narkorazzia i Jerez de la Frontera
Etter grundig forarbeide har politiet i Jerez arrestert i alt 29 personer for narkokriminalitet. De 29 ble arrestert i løpet av et kort tidsrom og antas å tilhøre samme gruppe av narkohandlere i området. Operación Correlito begynte i starten av juli og mer enn 100 politifolk deltok. I tillegg til de 29 arresterte, fant politiet også våpen, kokain, mer enn 20.000 euros, samt en stor mengde smykker.


Ingen lønnsøkning for de andalusiske parlamentsmedlemmene
Heller ikke i år er det utsikter til lønnsøkninger for medlemmene av det andalusiske parlamentet fordi man har valgt å fryse lønnningene enda et år.
Formannen for det andalusiske parlamentet, Fuensanta Coves Botella, begrunner vedtaket med at det allerede i fjor ble bestemt at det ikke ville bli lønnsøkninger så lenge det bare var begrenset økonomisk vekst i regionen.
– Det er det minste man kan gjøre som politiker i krisetider, fastslår hun.
Et parlamentsmedlem for de spanske regionene tjener i gjennomsnitt 3.229,82 euros i måneden. Dette kan likevel variere en del, avhengig av hvilket parlament man er medlem av.


Marbella godkjenner den nye byplanen – etter 23 år
Marbellas byråd har endelig kunnet godkjenne kommunens nye byplan (PGOU), den første på 23 år.
Ordfører Ángeles Muñoz hadde tidligere gitt uttrykk for at ingen skulle komme til å lide under tidligere tiders lovovertredelser, men omkring 500 boliger er ikke inkludert i den nye byplanen.
Hun har forklart saken med at den andalusiske lokalregjeringen har insistert på at de omstridte utbyggingene ved Banana Beach, La Vibora og Río Real ikke kunne aksepteres og at hun har måttet bøye seg for dette for endelig å få byplanen på plass.


Sak mod Manuel Chaves skrinlegges
Saken mot Manuel Chaves, tidligere formann for den andalusiske lokalregjering som i sin regjeringstid ga et tilskudd på over 10 millioner euros til firmaet Aguas Teñidas der hans datter Paula Chaves Iborra arbeider, er nå skrinlagt
I følge dagbladet El Mundo nekter Manuel Chaves for at tilskuddet hadde noen som helst med datteren å gjøre, men innrømmer at det er riktig at det siden 2004 ble gitt støtte til selskapet som utvinner kobber i en mine i Huelva-provinsen.
Chaves hadde godkjent tilskuddet på 10 millioner i 2009, et år etter at industridepartementet hadde avslått en tilsvarende støtte.
Junta de Andalucía ga firmaet tre millioner mer enn det hadde søkt om og trengte bare fem dager på å bestemme seg.Skogbrannene har så langt krevd 11 liv
11 personer er foreløpig omkommet i de mange skogbranner som denne sommeren har herjet landet. Ni av de var brannmenn.
Dessuten hadde brannene fram til 3. august ødelagt 75.000 hektar skogområder, noe som allerede er dobbelt så mye som i hele 2008, Det året ødela branner i alt 34.875 hektar. Det verste året i dette tiåret var 2005 da 23 personer omkom og 95.320 hektar ble ødelagt.
Blant årets verste var brannene i Valle del Tiétar i Ávila som i slutten av juli ødela 5.000 hektar skog. På La Palma ble rundt 2.500 hektar skog ødelagt og 4.000 mennesker evakuert i begynnelsen av august, fra Tigalate og Montes de Luna i kommunen Mazo. 200 brannmenn med ni helikopter lyktes etter mye slit å få ilden under kontroll.
Myndighetene mener at mange av brannene er påsatt av pyromaner, inntil videre er 51 personer arrestert. 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet