Månedsmagasinet på Costa del Sol


Spanias krav på Gibraltar er ugjenkallelig
Utenriksminister Miguel Ángel Moratinos besøkte i juli Gibraltar, og det var det første offisielle spanske besøket i den britiske kolonien på over 300 år.
Besøket ga gjenlyd i hele landet, og Moratinos ble rett ut kalt landsforræder, selv om han da han møtte med Storbritannias utenriksminister, David Miliband og lederen av koloniens lokalregjering, Peter Caruana, gjorde det klart at Spanias krav på Gibraltar er ugjenkallelig. Regjeringen mener likevel ikke at det må være et hinder for at man avholder fredelige forhandlinger.
Kolonien ble gitt til Storbritannia i 1713 i Utrecht-avtalen, sammen med Menorca. Spania fikk øya tilbake 70 år senere, men på tross av Spanias vedvarende krav, er det fortsatt ikke utsikter til at det samme vil skje med Gibraltar.Tast inn på telefonen hvem som skal kontaktes ved ulykker
Innenriksdepartementet og Røde Kors oppfordrer nå alle til å informere dem om hvem som skal kontaktes hvis man skulle komme ut for en ulykke.
Man blir bedt om å taste Aa som står for Avisar a, etterfulgt av vedkommendes navn blant kontaktene man har på mobiltelefonen. Det vil på den måten fortelle myndighetene hvem man ønsker de skal ringe til.
”Det er svært enkelt og utrolig effektivt,” uttaler innenriksminister Rubalcaba, som håper at alle vil ta til seg ideen.


En okse fikk siste ord i Pamplona
Hvert år utsettes okser for redsel når en ny flokk hver morgen fra 6. til 13. juli sendes gjennom Pamplonas gater under San Fermin-festivalen. Underveis faller de og forsøker å stange de mange løperne som våger seg frampå som eksperimentelle tyrefektere. Uansett utfall, blir oksen likevel drept i løpet av kveldens tyrefekting.
10. juli ble likevel den 27 år gamle David Jimeno fra Alcalá de Henares (Madrid) stanget i hjel av en av oksene. Dyret stanget ham ved kravebenet der hornet gikk gjennom en hovedpulsåre og inn i den ene lungen. Mannen ble straks fraktet til Hospital Navarra der han ble innlagt ”med puls”, slik man omtaler det på disse kanter. Likevel døde mannen senere på operasjonsbordet.
Oksen som het Capuchino pga. sin lysebrune farge og som kom fra okseoppdretteren Jandilla, var likevel den første av seks okser som skulle møte tyrefekteren under kveldens tyrefekting.
15 personer er omkommet under okseløpene siden 1922, David Jimeno er den første siden 2003.
Veteranløpere er lei av at San Fermin er blitt et stort trekkplaster for folk fra hele landet, samt utlendinger som vil oppleve okseløpene som Hemingway var med på å gjøre så berømte. De mener at forfatteren ville vendt seg i graven, hvis han visste hva den århundre gamle tradisjonen har ført til.


Kvinne døde tre år etter å ha født tvillinger som 67-årig
Carmen Bousada var kvinnen fra Barcelona som ble verdens eldste førstegangsfødende da hun for knapt tre år siden fødte tvillinger.
Hun var blitt kunstig befruktet på en klinikk i Los Angeles der man på tross av regelen om ikke å inseminere kvinner eldre enn 55 år, aldri hadde spurt om hennes alder.
Det hadde alltid vært hennes ønske å få barn, men ettersom hun skulle passe sin egen mor som levde til hun ble 101 år, ble saken altså utsatt til hun selv var 67.


Unicaja og Cajasur blir til Unicajasur
Sparebankene Unicaja og Cajasur vil i august fusjonere til én enhet og heretter bruke navnet Unicajasur.
Man vil likevel fortsatt en tid se begge navn i bybildet, men det er bare fram til man har fått hengt opp de nye skiltene, fått på plass nytt brevpapir, og lignende.
Unicaja ble tidligere i år fusjonert med Caja Jaén, og Unicajasur blir nå landets sjette største sparebank.


Europas største avsaltingsanlegg innvidd i Barcelona
Det største anlegget for avsalting av havvann i Europa ble i slutten av juli innvidd i El Prat de Llobregat (Barcelona).
Barcelona har de siste årene vært rammet av vannmangel, noe som i flere omganger har ført til restriksjoner for områdets 4,5 millioner innbyggere, men dette skal nå være en saga blot, fordi det nye anlegget garanterer forsyningene av vann.
Havvannet hentes fra 30 meters dyp, mer enn to kilometer fra kysten. Anlegget betyr at innbyggerne forsynes med bedre og renere vann, men også at de med tiden kan regne med høyere vannregninger, fordi det koster 0,6 euro å rense en kubikkmeter vann. Fram til nå har innbyggerne betalt 0,32 euro for samme mengde.
Anlegget har kostet 230 millioner euros, og 75 prosent av summen har kommet fra EU.120.000 etterlatte hunder langs veiene
Det skal ifølge trafikkrådet (DGT) leve rundt 120.000 etterlatte hunder langs de spanske veiene, dobbelt så mange som for fire år siden.
I 2008 førte dyr langs veiene til 12.000 trafikkulykker, og i 23 prosent av tilfellene var en hund involvert. Villsvin var involvert i 31 prosent av ulykkene.
Tallet på trafikkulykker med hunder er høyest i Andalucía, deretter følger Katalonia og Valencia.


Setter sin jomfrudom til salgs
En 28 år gammel kvinne fra Valencia har lagt ut sin jomfrudom til salgs på internett til høystbydende.
Hun har uttalt at hun trenger pengene for å hjelpe sin syke mor og at hun ikke har noe annet alternativ enn å ofre seg og ha sex for å få hjelp. Dessuten vil kvinnen som i dag arbeider i halvtidsjobb som rengjøringsassistent, begynne å studere til lege dersom det blir penger igjen. For hun ønsker aldri mer å komme i en tilsvarende situasjon der hun er nødt til å selge seg selv.Storbranner i flere områder
Årets første, større skogbrann – 15. juli – gikk ut over Sierra Cabrera i Almería, der brannen rakk å ødelegge 4.000 hektar naturområde før brannmennene med hjelp fra militæret fikk ilden under kontroll.
Få dager senere kostet en stor skogbrann som spredte seg ut over minst 5.100 hektar stort naturområde, også et menneskeliv. En 85 år gammel mann fra Lleida i Katalonia omkom. Årsaken til denne brannen antas å være en elektrisk kabel som falt ned. Deretter førte kraftige vinder til at brannen ble vanskelig å kontrollere.
Samtidig måtte 700 personer evakuere fra et område nær Tarifa.
I Marbella gikk alarmen 15. juli da det brant både i Sierra Blanca og Casarabonela. Begge steder kom ilden forholdsvis raskt under kontroll, men hhv. 90 og 30 hektar skog og olivenlunder ble forvandlet til aske.
I løpet av de sju første månedene i år har det brent mer enn i hele 2008.


Avdød jente funnet utenfor kysten av Granada
14. juli ble en 24 år gammel jente fra Baracaldo i Vizcaya med venner på en vannscooter-tur fra Benalmádena. Vannscooteren som hun og en ung mann sammen satt på, kantret. Mannen ble funnet og reddet få timer senere, men redningsmannskapene klarte ikke å finne jenta.
To dager senere ble hun likevel funnet utenfor kysten av Granada – nærmere bestemt ved Motril, mer enn 80 km fra Benalmádena. Det var sterke strømmer som førte kvinnen dit. Dødsårsaken antas å være drukning.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.