Månedsmagasinet på Costa del Sol
Lever livet i sneglefart


Sju spanske kommuner er nå tilknyttet bevegelsen Cittaslow som står for en langsom, bærekraftig og menneskelig livsstil.

Det engelske ordet ”slow” brukes også i Spania, og de sju kommunene som har sluttet seg til bevegelsen Cittaslow (langsom by), er Bigastro (Alicante), Pals, Begur og Palafrugell (Girona), Rubielos de Mora (Teruel), samt Mungia og Lekeito (Vizcaya) som samlet har rundt 50.000 innbyggere.
De mest ekstreme tilhengerne snakker om å bannlyse all privatbilisme i byene og forby klokker, fordi alt som skjer for raskt må være overfladisk, men ikke alle i bevegelsen er like urealistiske.

Slow start
Filosofien startet som kjent i åttiårene i Rom med konseptet ”slow food” som går ut på å tilberede maten svært langsomt; som f.eks. å steke en lammelår i ovnen i 20 timer ved 80 grader, i stedet for bare å gi den et par timer med ”full gass”. Resultatet måtte bli både sunnere og mer velsmakende mat.
I løpet av 1990-tallet bredte denne filosofien seg til andre av tilværelsens sider, og konseptet Cittaslow oppsto, og fra en rekke italienske byer er det eksportert til Norge (Levanger i Nord-Trøndelag og Sokndal i Rogaland), USA, Storbritannia, Tyskland og nå også til Spania.
Foreløpig har 50 byer konvertert til langsommeligheten – alle med færre enn 50.000 innbyggere. Byene må overholde 55 kriterier om miljøpolitikk, infrastruktur, teknologi, lokal produksjon og gjestfrihet. Byene kan til gjengjeld bruke merket Cittaslow i forbindelse med reklamekampanjer, o.l.

Elsk som en snegle
Selv om bevegelsen kjemper mot globalisering og ”mcdonald-isering”, avskriver ikke alle tilhengerne moderne saker som teknologi. Datamaskiner gjør bare livet lettere, og biler gir mer tid til å leve livet litt mer langsomt, mener man og hevder dessuten at man ikke behøver å være ineffektiv for å være ”slow”. I stedet bør vi bestrebe oss på å oppnå en bedre balanse i livet enn den de fleste av oss nå har.
I praksis går de inn for fornybar energikilder, å unngå forurensing og støy, for at man må arbeide for å leve og ikke omvendt, ikke bare lage, men også spise maten langsomt, ikke se så mye på tv, men i stedet være mer i kontakt med naturen, og at også elskov er best når det foregår i sneglefart.

SITATER

”Alle hvite mennesker har klokker, men ingen har tid.” Afrikansk ordspråk.

”Vi ønsker å være langsomme, for det er våre liv allerede,” Inmaculada Martínez García, talsmann for kommunen Biagastro i Alicante, som har 7.000 innbyggere.

”Slik har man levd de siste 800 årene i min landsby. Alt tas med stor sinnsro og hver ting til sin tid,” anonym leser på www.elmundo.es.
 

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.