Månedsmagasinet på Costa del Sol
En nesten verdensberømt krydderbod

En nesten verdensberømt krydderbod

alt

Mitt yndlingssted i Fuengirola er uten tvil Especias Lago, krydderboden i andre etasjen i Merca Centro, den store, men lite sjarmerende bygningen i sentrum. Her kjøper jeg alle mine krydderier når jeg er i byen, og når jeg har venner og familie på besøk fra nord, står denne boden øverst på listen over steder vi må besøke. Gjestene ender da vanligvis opp med å slepe neste års forsyninger av krydder, krydderurter, pinjekjerner, mandler, hvitløk og chili med seg hjem.
Overalt i butikken står bøtte etter bøtte med alskens velduftende saker – hver kvadratcentimeter er utnyttet – og litt høyere opp henger ranker av hvitløk og tørket chili i alle avskygninger, så det er ikke like lett å få øye på den som betjener deg. På den ene siden blander strålende gule karriblandinger seg med knallrøde paprikaer og knust chili, samt mørker pepper, spisskummen og koriander, og på den andre siden dominerer de grønne krydderurtene som oregano, basilikum, persille, mynte og estragon, samt stjerneanis, hele pepperkorn og nelliker.

Krydderiblandinger og safran
Especias Lado er et familieforetakende.
– Vi har hatt forretningen i 30 år. Min far startet den, og nå driver min bror José og jeg forretningen, forteller Francisco Lago. Og tredje generasjon er allerede på plass. I boden arbeider nå også Franciscos sønn, Rubén, som veier pose etter pose med krydder til kundene og skriver på posene hva de inneholder – på spansk eller engelsk.
– Jeg lager alle krydderblandingene, forteller Francisco som fortsetter: – Vi har blandinger til Pil Pil, sju forskjellige karriblandinger, blant andre garam masala og rogan josh, blandinger til tajine, grillkyllinger, paella og forskjellige fiskeretter.
Forretningen kjøper det meste av krydderet og krydderurtene et spansk en gross-firmaer.
– Vi har tre faste leverandører som bare har de beste varene. F.eks. leverer de bare spansk safran som jo er verdens beste og som på tross av å være dyrere enn utenlandsk safran, fortsatt er det beste kjøpet. I tillegg spanske pinjekjerner som også er langt bedre enn de importerte, forsikrer Francisco som beviser den ene av påstandene ved å vise meg en krukke med noen magre, utenlandske pinjekjerner.
Krydderet importeres fortrinnsvis fra India og Madagaskar, mens paprikaen kommer fra Murcia. Overraskende nok importeres bare spisskummen fra Marokko.

Verdensberømt
Krydderboden er nesten verdensberømt. Den britiske matkanalen UK TV Food har hatt et innslag fra boden, i tillegg til at den har vært omtalt i flere internasjonale magasiner.
– Vi har også mange skandinaviske kunder. Skandinaver er svært glade for kanel, nelliker, kardemomme og mandler, sier han. Dessuten selger Especias Lago en gros til mange restauranter langs Solkysten, men det er fortsatt de få kvadratmeterne i Fuengirolas markedshall som er kjernen i foretaket.
– Folk ser at vi behandler dem bra, at vi ikke snyter dem, så forretningen går bra, understreker Francisco. Og snytt har jeg aldri følt meg når jeg går fra boden med en hel bærepose full av krydderi og krydderurter som til sammen bare har kostet meg rundt 10 euro.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.