Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

alt

Statsministeren bruker militærfly til partimøtene
Statsminister José Luis Zapatero er beskyldt for å bruke et av luftforsvarets fly for å ha blitt transportert til et møte i det sosialistiske partiet.
Avisen ABC har undersøkt saken og forteller at ingen av landets tidligere statsministere har benyttet seg av statens transportmidler når det gjaldt partipolitiske anliggender. Det gjelder Suárez, Calvo-Sotelo, González og Aznar.
Fra regjeringskilder heter det at statsministeren beordret et militærfly i luften av sikkerhetsmessige årsaker, men under de tidligere statsministernes regjeringsperioder var terrortrusselen større enn den er i dag.
Det har samtidig blitt kjent at tidligere minister for offentlige arbeider (Fomento), Magdalena Álvarez i årene 2006 og 2009 brukte militærfly 97 ganger i Spania og 17 ganger til utlandet. Álvarez ble i april avsatt som minister, men var nummer fire på PSOEs liste til Europaparlamentet. Dessuten skal visestatsminister María Teresa Fernández de la Vega ha brukt et militærfly fra Madrid til Valencia for å se Las Fallas, uten å delta i noen offisiell handling.
– Borgerne vil vite hvem som bruker forsvarets transportmidler som taxi på bekostning av skattebetalerne som har større og større vansker med å få endene til å møtes, sier Esteban González Pons, visetalsmann for PP.

Hotel Byblos i Mijas på auksjon
Det kjente hotellet Byblos i Mijas har igjen vært på auksjon, for andre gang på få år. Heller ikke denne gangen var det interesserte kjøpere, og det er derfor fortsatt ingen avklaring om hotellets framtid.
Medarbeidernes representanter hadde håpet at banken, som har 24 millioner euros til gode, ville overta det kriserammede hotellet.
En stor del av hotellets ansatte har ikke fått lønn siden november. Mange av dem har vært ansatt i mer enn 20 år. De kjemper for å sikre arbeidsplassene, selv om hotellet skulle bli solgt til nye eiere.
Hotel Byblos eies av entreprenørselskapet Aifos.

Manuel Chaves avviser anklager om ulovligheter
Den nyutnevnte tredje visestatsministeren, Manuel Chaves, beskyldes for under sin tid som leder av den andalusiske lokalregjeringen å ha gitt et tilskudd på 10 millioner euros til firmaet Aguas Teñidas, fordi hans datter Paula Chaves Iborra arbeider der.
I følge avisen El Mundo, nekter Manuel Chaves for at tilskuddet hadde noe som helst med datteren å gjøre, men at det er riktig at det siden 2004 er ytt støtte til selskapet som utvinner kobber i en mine i Huelva-provinsen.
Ifølge kilder i PP, godkjente Chaves tilskuddet på 10 millioner i 2009, et år etter at industriministeriet hadde avslått støtte.
Junta de Andalucía ga firmaet tre millioner mer enn det hadde søkt om, og brukte bare fem dager på å vedta tilskuddet.

Bilister på avveie
Politiet arresterte i slutten av mai en 22 år gammel bilist på en motorvei i La Coruña da han kjørte i 220 km i timen, noe som er mer enn dobbelt så mye som tillatt på strekningen.
Den unge mannen kjørte så raskt at han slapp unna politiets fartskontroll, men en fotocelle avslørte bilens registreringsnummer, og den fartsglade bøllen ble senere lokalisert.
Samtidig rakk en 45 år gammel bilist å tilbakelegge 30 km i motsatt kjørebane på en motorvei i Baskerland før hun ble stanset av politiet.
Hun hadde en alkoholpromille på 0,50.
I begge tilfeller slapp medtrafikkantene med forskrekkelsen.

ETA står svakere enn noensinne
Lederen av den baskiske lokalregjeringen, Paxti López, mener at slutten for ETA har rykket nærmere.
Men den sosialistiske partisjefen ønsker likevel ikke å sette noen dato for når ETA er oppløst. Han vil heller ikke avsløre om det kan bli snakk om nye forhandlinger.
Den baskiske regjeringslederen antyder at det er et internt oppgjør på gang i ETA, og resultatet av det vil være avgjørende for organisasjonens framtidige strategi.
Uttalelsene kommer samtidig med at den radikale, baskiske avisen Gara nylig brakte et intervju med to maskerte og ikke-navngitte ETA-medlemmer som åpent erkjente at organisasjonen står ved et veiskille.
Det fikk den baskiske regjeringen til å konkludere med at ETA nå står svakere enn noensinne og at det bare er et spørsmål om tid før organisasjonens væpnede gren blir nedlagt.

Trikkeulykke i Vélez-Málaga
25. mai mistet en trikk kontrollen over bremsene. Da den hadde forlatt stasjonen ved Parque Jurado i Vélez, begynte den å rulle bakover og kolliderte deretter med tre personbiler og en lastebil. Tre personer ble skadet.

Al-Qaeda medlemmer arrestert i Bilbao
Politiet arresterte i slutten av mai 13 mistenkte terrorister som antas å ha kontakt med terrorbevegelsen al-Qaeda’s avdeling i Nord-Afrika.
Arrestasjonene fant sted i Bilbao der de arrestertes boliger er gjennomsøkt.
Det har ikke kommet ytterligere opplysninger enn at de antas å ha kontakt med al-Qaeda, men politiet regner likevel med at de arresterte har ytt finansiell støtte til terrororganisasjonen og kanskje forsøkt å rekruttere medlemmer.
De arresterte er marokkanske og algeriske statsborgere.

Golfklubb og nytt boligområde mellom Churriana og Torremolinos
Málagas tekniske utvalg har gitt tillatelse til byggingen av 2.847 boliger og en golfklubb i området kjent som Rojas-Santa Tecla, mellom Churriana og Torremolinos.
Det skal bygges rekkehus og leiligheter, parker, skole og kjøpesenter som sammen med de 18 golfhullene vil legge beslag på et 330.000 kvadratmeter stort område.

Abortpillen i salg
Helsedepartementet godkjente i mai et forslag om at den såkalte abortpillen eller dagen-etter-pillen kan selges over disk.
Departementet viser til en lignende ordning i andre europeiske land, bl.a. Tyskland og Danmark, der abortpillen har vært til salg i flere år. Formålet med den nye ordningen er å begrense tallet på uønskede graviditeter og aborter.
Helseminister Trinidad Jiménez understreker likevel at pillen må være en nødløsning og ikke et nytt prevensjonsmiddel.
Abortpillen skal være på plass i apotekene i august.

Veiarbeide i San Pedro de Alcántara har startet
Arbeidet på veien gjennom San Pedro er nå i gang etter en del forsinkelser.
Den første dagen førte veiarbeidet til opp mot 13 km lange køer, men allerede dagen etter hadde mange bestemt seg for å benytte motorveien utenom byen, og trafikken gled da også lettere. Marbellas byråd hadde bedt Junta de Andalucía om å la bilistene benytte denne motorveisstrekning gratis mens arbeidene pågår, men det forslaget ble avslått.
Veiarbeidet startet ved Guadalmina og forventes å være avsluttet ved A-7 Ronda-krysset om halvannet år. Da vil en ny tunnel gjøre tilværelsen lettere for de ca. 65.000 bilistene som daglig benytter strekningen.

Stadig tautrekking om sykehus i Mijas/Fuengirola
I mange år har byrådene i Mijas og Fuengirola kjempet for å overbevise Junta de Andalucía om viktigheten av et felles sykehus i området.
I 2003 lovet daværende leder av lokalregjeringen, Manuel Chaves, som nå er tredje visestatsminister, at et sykehus kunne stå innflyttingsklart i 2008. Det første spadestikket er ennå ikke tatt.
Samtidig har de to byråden hver for seg kjempet for at sykehuset blir bygget i deres kommune.
Fuengirola-kommune har vansker med å finne passende byggetomt som er stor nok, og byens borgmester, Esperanza Oña, foreslo derfor i april at man kunne bruke lokalene der det nå stengte Clinica Salus lå. Til det svarte lokalregjeringen, ifølge borgmesteren, at man slett ikke mente at området har behov for et sykehus.
Mijas kommune har kjøpt en tomt på 103.000 m2 som i mai ble godkjent til sykehus i de nye byplanen. I prosjektet inngår også byggingen av et ferskvannsanlegg, 2.655 boliger(VPO). Tomten ligger ved elven Rio Fuengirola, på veien mot Cerros del Aguila.
Mijas’ ordfører, Antonio Sánchez, har kalt godkjenningen av tomten for et historisk øyeblikk for kommunen. Han gleder seg også over de store investeringene og de mange arbeidsplassene prosjektene vil skape.
Mijas er et skritt foran Fuengirola i kampen om det nye sykehuset. Sykehusprosjektet er likevel fortsatt ikke godkjent av Junta de Andalucía.

Benalmádena har fått ny ordfører
Det konservative partiet i Benalmádena innkalte 18. mai til avstemming av et mistillitsforslag mot den sosialistiske ordføreren Javier Carnero.
Det konservative partiet har bare fire mandater i kommunestyret, men sammen med fire mandater fra eksordfører Enrique Bolins liberale parti og to små lokalpartier, kunne PP mønstre 13 mandater mot Carnero og PSOEs 12 plasser.
Ny ordfører er formannen for det konservative partiet i Benalmádena, 45-åringen Enrique Moya.
Javiere Carnero har advart innbyggerne mot den nye koalisjonen som han mener vil bety en tilbakeskritt til de gamle, korrupte tidene under Enrique Bolin.
Ledelsen i den konservative i Málaga-provinsen mente likevel at ”kuppet” var nødvendig for å løse kommunens mange problemer.

Det er blitt billigere å gjøre innkjøp
Etter flere års prisstigninger er dagligvarer i løpet av det siste året blitt nesten to prosent billigere. Prisavslagene gjelder de fleste matvarene, kaffe og andre drikkevarer, rengjøringsmidler, drivstoff og transport.
Det er første gang i Spania siden det statistiske instituttet begynte sine målinger i 1961, at landet er inne i en periode med deflasjon, men prisfallende skyldes også de fallende oljeprisene.

Málagas nye flyplassbygning snart klar
Arbeidet på Málagas nye flyplassbygning går unna. Ca. 85 prosent av byggearbeidene er nå avsluttet, og man regner med at terminalen som planlagt vil stå klar til innvielse mot slutten av året.
Den nye landingsbanen vil likevel ikke være klar før om to år. Når alt er ferdig, vil flyplassen kunne klare dobbelt så mange passasjerer som i dag.

Gater rundt Plaza de la Merced blir gågater
Málaga kommune har vedtatt å gjøre om gatene rundt Plaza de la Merced til gågater.
Målet er å gjøre den populære plassen mer innbydende for de mange besøkende som kommer hit pga. bydelens sjarm og Picasso-museet.
I følge planen vil bilistene heretter bare få adgang fra den sørlige delen av plassen, mellom Calle Álamos og Calle Victoria, og på den vestre siden, mellom Álamos og markedshallen.

Vindmølleparker langs Costa del Sol
Miljø- og industridepartementet har offentliggjort en rapport som viser at størstedelen av den sørspanske kysten egner seg for offshore vindmøllefarmer. Ifølge Endesa kan den første farmen være på plass i Málaga-bukten i løpet av de neste 10 årene.

Tre jakkesett kan felle lederen av Valencia-regionen
Rundt 40 medlemmer av det konservative partiet PP, de fleste fra Valencia, har lenge vært i søkelyset, mistenkte for korrupsjon.
Lederen av Valencia-regionen, Francisco Camps ble i slutten av mai innkalt til kryssforhør i regionens høyesterett angående saken, også kjent som Caso Gürtel. Han mistenkes for å ha mottatt bl.a. flere jakkesett fra firmaet Orange Market.
– Ingen bekymrer seg om tre jakkesett, sa samme Rajoy i april da han igjen forsvarte Francisco Camps og de andre partimedlemmene som mistenkte i korrupsjonssaken.
Dommeren mener å ha båndopptak av telefonsamtaler mellom formannen for la Generalitat Valenciana og Álvaro Pérez, en medarbeider i Orange Market, som nettopp avslører Camps.
Beskyldningene om korrupsjon gjelder ikke bare tre jakkesett, men også store pengebeløp. Det kan likevel være nettopp klærne som setter en stopper for Camps, og dermed har også Rajoy all mulig grunn til å bekymre seg for de tre jakkesettene.
Camps sa under rettsforhøret at han hadde betalt de dyre jakkesettene med kontanter og kunne ikke presentere noen kvittering. Saken er ennå ikke avsluttet.

Cudeca samlet inn 44.000 euros på walkathon
Cudeca, krefthospicet i Benalmádena, samlet under den årlige walkathon inn i alt 44.000 euros.
På bildet sees noen av de mange deltakerne som kunne velge mellom tre forskjellige lengder, på stranden rundt Sunset Beach Club der arrangementet startet.

Fritt valg av strømleverandør
Den nye loven som trer i kraft fra 1. juli betyr at strømleverandøren Sevillana-Endesa mister monopolet. Du kan heretter selv fritt kunne velge mellom forskjellige selskaper, akkurat som man velger telefonselskap eller bank.
Alle skal sammen med den siste strømregningen fra Sevillana-Endesa ha
mottatt en liste over de nye tilbyderne.
Rundt 20 selskaper prøver å komme inn på markedet med tariffer rundt to prosent lavere enn dagens tariffer.

Nedgang i turismen
I april falt hotellbelegget med 11,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det var et særlig stort fall i tallet på britiske turister, bl.a. fordi pundet har falt i verdi i forhold til euroen. Til gjengjeld steg besøkstallet fra Tyskland og de nordiske landene, men det var likevel ikke nok til rette opp for tapet av englenderne.
Hoteller og restauranter forteller til World Tourism Organization om store fall i omsetningen, og samme organisasjon registrerer nå USA som det nest største turistlandet etter Frankrike, en plass Spania tidligere hadde. Turismen i Spania er landets nest største industri og står for 11 prosent av bruttonasjonalproduktet.
I noen tilfeller har hotellene satt ned prisene med inntil 40 prosent for å øke beleggene.
En annen undersøkelse viser samtidig at de besøkende bruker mindre penger enn tidligere; i gjennomsnitt 75 euros per person om dagen, rundt 10 prosent mindre enn i fjor.

Valmuehøst i Antequera
Valmuene står i full blomst, og høstingen nærmer seg i Antequera der nå står masser av hvite valmuer på markene.
Valmuenes kapsler er særlig verdifull fordi den kan brukes til framstilling av opium, og derfor er valmuehøstingen ikke en helt alminnelig form for høsting.
Politiet må derfor forsikre seg om at det ikke skjer tyveri av valmuefrø når høstingen går i gang.
Produksjonen av valmuefrø i Spania styres av medisinalfirmaet Alcaliber. Den lovlige utvinningen danner grunnlaget for framstilling av morfin, mens frøene kan brukes til matlaging.

Marbella er nu offisielt en storkommune
Marbella kan heretter kalle seg for en storkommune. Det andalusiske parlamentet har med stort flertall vedtatt forslaget om at kommunen heretter blir sett på som storkommune. Bare IU stemte imot.
Vedtaket er en torn i øyet på beboergruppen fra San Pedro som i ti år har krevd kommunal selvstendighet.
Marbellas ordfører, Ángeles Muñoz, hadde lenge etterlyst den offisielle godkjenningen fordi kommunen med sine 330.000 innbyggere er større enn både Jaén og Huelva. Marbella har dessuten 26 prosent av samtlige femstjerners hotellsenger i hele Andalucía og har gjennom flere tiår vært et av de mest ettertraktede feriemålene på Costa del Sol.
Utnevnelsen innebærer ikke noen ekstra tilskudd.

To spanjoler ombord på det forulykkede Air France-flyet
To spanske statsborgere var blant de 228 personene ombord på Air France-flyet som 1. juni styrtet mellom Rio de Janeiro og Paris.
Det franske luftfartsselskapet bekreftet at de to var ombord. Den ene er en ingeniør fra Sevilla, og den anden en katalaner som var på vei hjem fra en bryllupsreise.
Et fly fra det spanske forsvaret som er stasjonert i Senegal, hjalp til i søket etter Air Frances Airbus A330-200.

Pantoja og Muñozs villa i Marbella i skattevesenets søkelys
Den boligen som Marbellas tidligere ordfører Julian Muñoz og hans ekskjæreste, Isabel Pantoja, delte i mer enn tre år, har nå kommet i skattevesenets søkelys.
Isabel Pantoja kjøpte villaen i den eksklusive La Pera-urbanización i Marbella i april 2004. Før den tid hadde paret leid det samme huset for en pris som lå betydelig under markedsverdien. Det mener i alle fall skattevesenet.
I de foregående 11 årene ble huset leid ut om sommeren for 13.227 euros per måned, mens paret bare betalte 24.000 euros i året.
Sangeren kjøpte huset av to kjente forretningsfolk som begge er siktet i den såkalte Malaya-saken. Ifølge retten finnes det tilstrekkelig med beviser for at handelen og husleien er en del av de vennetjenestene som skattevesenet nå har oppdaget. Det settes dessuten spørsmålstegn ved hvordan hun kunne få boliglån til kjøp av luksusboligen, samtidig som hun var i økonomisk knipe.

Motorveien mellom Málaga og Torremolinos skal utvides
Motorveisstrekningen A7, mellom Málaga og Torremolinos, som er en av Costa del Sols tettest trafikkerte veier skal utvides til tre kjørebaner i hver retning.
Den tredje kjørebanen på den ni kilometer lange strekningen vil bli forbeholdt offentlige transportmidler og kjøretøy med minst to personer. Ideen er å oppfordre folk til å bruke offentlige transportmidler og kjøre sammen med andre.
Arbeidet har en prislapp på drøyt to millioner euros.

Salget av sigaretter falt med 10 prosent
Salget av sigaretter falt i årets første kvartal med 10 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det ble i de tre månedene solgt 930 milliarder pakker.
Nedgangen i salget tilskrives krisen. Hånd i hånd med mindre røyk, følger mindre penger til staten. Mens helsedepartementet hilser tallene velkommen, betyr nedgangen i salget et tap på 139 millioner euros for finansdepartementet.

Gravskjending i Benalmádena
En bisarr sak om gravskjending er oppdaget i Benalmádena. Saken dreier seg om den internasjonale kirkegården der seks gravnisjer har blitt åpnet, trolig av gravrøvere.
En medarbeider på kirkegården fant de åpne nisjene og tilkalte politiet. De fant ut at noen av knoklene, inklusive kraniene, i tre av gravene var fjernet, mens de andre var urørte. Blant de avdøde var både spanjoler og utlendinger.
Først mistenkte politiet en kirketjener som for flere år siden hadde stått for begravelsen til flere av dem, men i begynnelsen av juni falt mistanken i stedet på en cubansk mann. Han er siktet for å ha skjendet gravene for å bruke knoklene til svart magi.

Motorveisstrekningen Las Pedrizas – Málaga fortsatt ikke klar
Motorveistrekningen mellom Las Pedrizas og Málaga (AP-46) blir etter all sannsynlighet ikke klar som planlagt før nyttår.
I fjor arbeidet rundt tusen personer på strekningen, men i dag er bare ca 50 satt til å gjøre ferdig veistrekningen. De fleste av kranene og lastebilene er borte. Før arbeidet syntes å ha gått i stå, ble det kunngjort at halvparten av arbeidet var ferdig.
Motorveisstrekningen blir på 24,5 km og inkluderer to viadukter.
Ministeriet for offentlige arbeider(Fomento) er nå i forhandlinger med entreprenørselskapet Sacyr som er ansvarlig for arbeidet.

Kunstig rev konstrueres uten for Nerja
Nerja kommune og en lokal dykkerklubb har nå sammen foreslått for lokalregjeringen at man konstruerer et kunstig rev 200 meter utenfor kysten av Nerja.
Tanken er å senke gamle trebåter ved hjelp av betongklosser og dermed skape et rev. Dette kan utvikle både flora og fauna langs kysten og på den måten øke interessen blant dykkere for å feriere i Nerja.
Prosjektet ligger nå hos Junta de Andalucía. Det er søkt om 400.000 euros for å sette planen ut i livet.

Ny-nazistisk gruppe arrestert i Madrid
Guardia Civil arresterte i begynnelsen av juni fem medlemmer av en ny-nazistisk gruppe i Madrid. De fem som var i alderen 19-26, er anklaget for trusler, utpressing, vandalisme og vold.
Politiet har dessuten stengt gruppens hjemmeside der medlemmene skal ha oppfordret til vold mot immigranter og der de lovpriste nazismen.
Det har dessuten vært en økning i volden i den nordvestlige delen av hovedstaden der gruppen holdt til. I tillegg til de før nevnte lovovertredelsene, har området også vært utsatt for rasistisk graffiti.

Elektrisitetsselskaper saksøker staten hvis atomkraftverkene stenges
Spanias to største el-selskaper, Endesa og Iberdrola, har truet med å saksøke staten for en milliard euros dersom regjeringsleder José Luis Zapatero bestemmer seg for ikke å fornye lisensen til et av Spanias atomkraftverk. Lisensene må fornyes hvert tiende år.
Den aktuelle saken dreier seg om atomkraftverket Santa María de Garoña og lisensen som går ut 5. juli. De to el-selskapene eier til sammen 50 prosent av dette atomkraftverket, og en milliard euros svarer verdien av den elektrisiteten som verket kan framstille de neste ti årene.
Zapatero lovte foran valget i 2004 at han ikke ville forlenge atomkraftverkenes åpningslisenser, men i stedet og litt etter litt, stenge landets atomkraftverk. Spania ligger langt etter forpliktelsene i Kyoto-avtalen, og derfor har statsministeren problemer med å innfri løftet. Hvorvidt Santa María de Garoña stenges eller ikke, avhenger dessuten av en rapport fra atomkraftverkenes sikkerhetsråd, Consejo de Seguridad Nuclear(CSN), som skal foreligge senere denne måneden.
Det finnes ni atomkraftverk i Spania i dag: tre i Tarragona, to i Cáceres, et i Valencia og tre i Castilla La Mancha. De første ble bygget på 60-tallet, de neste i 70-årene og de siste etter juli 1979, da den spanske energiplanen(Plan Energético Nacional) ble vedtatt.
Franco var en viktig brikke i USAs utenrikspolitikk under den kalde krigen, og dette førte til at det den gang så fattige landet fikk sin ”Marshall-plan” i form av amerikanske militærbaser og en rekke atomkraftverk. Atomenergi ble omtalt som en billig, rikelig og ukomplisert energikilde.
Siden har flere av de gamle verkene vært rammet av uhell som likevel beskrives som ufarlige. I tillegg har man problemer med å få avsetning for det radioaktive avfallet.
Stenges verkene, truer el-selskapene med at el-regningene vil sju- eller tidobles og komme til å utgjøre 22-25 prosent av inntektene til en gjennomsnittsfamilie.
I 2008 lå Spania på tredjeplass når det gjelder framstilling av vindenergi, bare slått av USA og Tyskland, og det er de fornybare energikildene framfor atomkraft, som regjeringen ønsker å satse på.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet