Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets sommer-utgave 2022!

Velkommen til Det Norske Magasinets sommer-utgave 2022!

Det kan ikke vœre lett å vœre 14 år i disse dager, spesielt her i Andalucía hvor arbeidsløsheten blant de unge (mellom 18 og 25 år) ligger på nesten 40 %. Selv om en familie spinker og sparer for å få deres tenåring på universitet – gjerne som første i hele slekten – så er det store sjanser for at denne ikke får jobb i deres valgte studiefelt – eller en jobb i det hele tatt. Etter Italia har Spania Europas nest høyeste prosentdel (rundt 20%) av unge som hverken jobber eller studerer – de såkalte ‘ninis’ (ni estudia ni trabaja). Det er kanskje fristende å se på disse unge som tafatte, men med den høye arbeidsløsheten, de usikre fremtidsutsiktene og den stadig vanskeligere familieøkonomien, kan man absolutt ikke si at dette skyldes dovenhet.   

Samtidig har dagens spanske ungdom kommet ut av to år med obligatorisk bruk av munnbind gjennom hele skoledagen. I to år! Det er ikke så rart at mange nå er nesten redde for å vise ansiktene sine. Som om ikke dette skulle vœre nok … Så snart pandemien kom mer eller mindre under kontroll og ting kunne ha blitt bedre, invaderte Russland Ukraina. Den pågående væpnede konflikten gjør at dagens unge – lik de av oss som var unge under Den Kalde Krigen – lever nå med trusselen om en tredje verdenskrig og atomvåpenangrep fra øst.

Med alt som pågår, er det vanskelig å forestille seg at unge overhode tør å lage fremtidsplaner og se morgendagen noenlunde håpefullt i møte. Likevel er vårt hovedintervju denne gangen med en ung jente som sprudler av positivitet, takknemlighet og vilje til å gjøre sitt beste.

Jeg ble virkelig imponert da jeg møtte 14-åringen Erika Abraham Nilsen, som er født i Norge, men har vokst opp i Spania. Selv om hun blant annet er Norgesmester i tennis (sub-14), spiller på det andalusiske juniorlaget og turnerer i tennis-EM denne sommeren, har hun beina godt på jorden. Jeg må innrømme at jeg selv kunne ha hatt mye å lœre av Erika da jeg var på hennes alder, mellom skinhead- og pønketiden for mange herrens år siden, da min største livsoppgave syntes å vœre å motsi og sjokkere mine foreldre …

«Jeg tror viljen til å ikke gi opp er veldig viktig, for det er aldri over til det er over», fortalte den unge tennisspilleren meg, og det kan man overføre til så mangt.  

Ellers har vi forsøkt å bringe litt lett og variert stoff i dette sommermagasinet, med utflukter, en historisk novelle, oppskrifter på avkjølende drinker, en annerledes Costa del Sol strandguide og noen nyttige tips om hvordan man kan overleve i sommervarmen.


Fra ‘fjellredaksjonen’ min under et oliventre i Ronda og fra de øvrige i redaksjonen på Centro Idea i Mijas, ønsker vi alle en fantastisk sommer!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.