Månedsmagasinet på Costa del Sol
Solenergibølgen har nådd Andalucía

Solenergibølgen har nådd Andalucía

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Andalucías strømnettverk genererer 2600 megawatt fra solenergi, og tallene er økende. Oppsvinget er så stort at man nå har søknader for installasjon av solenergiparker til ytterligere 20 000 megawatt. Hvis man bare regner med prosjektene som har tillatelse, dekker solcelleanleggene i Andalucía et område på 40 000 hektar. 

Solenergibølgen har vakt alarm på grunn av miljø- og landskapspåvirkningene av utbredelsen. Solenergiprodusentene kan bli blindet av de økonomiske fordelene de har på grunn av den relativt moderne teknologien, spansk statsstøtte til nye anlegg og Next Generation EU midler, i tillegg til jubelen fra lokalkommunene som gjerne vil nyte godt av investeringen. Fra Huelva til Almería møter kommuner og provinser prosjektene med åpne armer, men prosjektene er ikke uten kritikere, som mener at utviklingen skjer uten å vurdere fremtidskonsekvensene.

I januar hadde Spania sin første ‘statsauksjon’ for fornybar energi, som tildelte 3000 megawatt i tillatelser som vil styres av private selskaper innen 2025. Av de 20 000 nye megawatt søknadene, var 10 000 solenergi, 8500 vindenergi, 500 termoelektrisk solenergi, 380 biomasse, og resten biogass, tidevann osv. Presidenten for den andalusiske regjeringen, Juanma Morena, har besluttet at Kommissæren for klimaendringer skal vœre lederen for det andalusiske energibyrået. Finansdepartementet rapporterer at de har mottatt 706 søknader for prosjekter med 92 % fornybar energi. 

Andalucía importerer fremdeles 81 % av energien de forbruker (i år 2000 var dette tallet på 90 %). I dag jobber 1500 selskaper med rundt 50 000 arbeidsplasser med fornybar energi i Andalucía.

Med de nye prosjektene blir Andalucía Spanias tredje største territorium når det gjelder grønn energi, og det første innen solcelleanlegg. 

(Kilde: El Mundo)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet