Månedsmagasinet på Costa del Sol
Snu på hver euro i januar – Tips for en stram måned

Snu på hver euro i januar - Tips for en stram måned

Del

Er lommeboken blitt faretruende slank mens du har nytt det gode livet i desember? En ynkelig kontoutskrift kan få selv de mest solrike dager til å virke triste. Men mist ikke motet. Man kan snu på myntene for å få dem til å strekke seg ut måneden, og selv om lommeboken ikke er gapende tom, kan det kanskje være lurt for både bankkontoen og sinnet å holde litt igjen på forbruket i denne måneden.

Økonomisk selvdisiplin

Hva bruker du egentlig penger på? Det er perfekt å begynne året med en vurdering av hvor pengene egentlig blir av. Det er lett bare å ta kortet eller mobilen frem og kjøpe en pakke tyggegummi, en flaske vann eller en kaffe, når behovet oppstår. Men det er nettopp disse raske ‘kioskkjøpene’ som kan få kontoutskriften til å vise en stor null. Trenger du virkelig tyggegummi? Ta vannflaske med deg hjemmefra og vent med kaffen til du kommer hjem. Små impulskjøp = store pengetyver.

Økonomisk selvdisiplin gjelder også nå under januarsalget – trenger du virkelig den ekstra genseren eller nye buksen?

Planlagte innkjøp

Planlagte innkjøp er ofte kloke innkjøp. Lag gjerne en ukemeny og gjør innkjøp med den som utgangspunkt. Varer som ikke finnes på listen er bannlyste fra innkjøpskurven. Frem for alt – kjøp ikke inn på tom mage! Sultne kunder fyller raskt kurven med smått og godt – og ofte unødvendig. Gjør det også til en vane å sammenligne kilo- og literpris i stedet for stykkpris når du velger mellom to like varer.

Velg hylle

Vi holder oss i supermarkedet og lærer oss litt supermarkedsstrategi. Når du står og ser rett frem på en butikkhylle ser du det som butikken vil at du skal kjøpe. Løfter eller senker du blikket opp eller ned langs hyllene, har du store muligheter for å finne rimeligere alternativer.

Samkjørsel

Ligger ditt kontor i nærheten av naboens, eller kjører din kollega forbi deg på vei til jobben, golfen, dans eller bridgeklubben – kjør sammen og bytt på å kjøre annenhver gang. Har du barn som skal på skole og fritidsaktiviteter, så finnes det sikkert en familie i nærheten der barna skal samme vei. Foreldre blir sikkert glade for å bytte på kjøringen, for hvor morsomt er det egentlig å sitte i morgen- og ettermiddagskøene ute foran skolen?

Lån og lån ut

Ærlig talt, vi behøver ikke alltid å kjøpe alt. Mange ganger går det an å låne symaskiner, strykebord, hagesaks eller stekepanner, m.m. Og liker du f.eks. å lese, finnes det ofte avdelinger med engelske og av og til andre utenlandske bøker på bibliotekene langs kysten. Lån og bytt med venner og bekjente – eller kjøp bruktbøker.

Reparer i stedet for å kjøpe nytt

Du behøver ikke å kjøpe en ny telefon bare fordi batteriet er dårlig eller skjermen har gått i stykker – kjøp et nytt batteri eller skift skjermen! Du trenger ikke kjøpe en ny genser fordi den har fått et hull – finn frem sysakene og fiks det med nål og tråd! Med hjelp fra saks og symaskin blir barnas bukser med hull på knærne fine shorts til sommeren. Her setter kun fantasien grenser – en gammel pelslue kan bli en flott håndveske, en sprukket suppeskål kan bli en fin krukke. Vær kreativ, og reparer eller gi nytt liv i stedet for å kjøpe nytt.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.