Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vi reiser som aldri før. Dette gjelder både nordmenn og andre mennesker fra mange andre land. Men hvis vi kun forholder oss til nordmennene, så viser statistikken at vi har blitt mer og mer ivrige etter å komme oss til utlandet gjennom årene. Og Spania har alltid vært et av nordmennenes mest foretrukne land, etter Danmark og Sverige.

Gratis Roaming i EØS og EU

Reisevanene forandrer seg naturligvis gjennom årene, og mange av de bekymringene vi har når vi reiser i dag hadde vi ikke før i tiden – og omvendt. Før i tiden var det for eksempel ikke noe som het mobiltelefon, og man behøvde derfor ikke å tenke over om det var dyrt å bruke telefonen mens man var på ferie. Det er mange nordmenn som har fått seg en overraskelse når de ser mobilregningen etter at de har vært på ferie i Spania. Men det er heldigvis lettere å forholde seg til bruken av data i utlandet i dag enn for bare noen få år siden, og det er knapt så mange mennesker som får bakoversveis av telefonregningen når de kommer hjem. I dag er det for det meste ikke noe problem å bruke Google Maps og sjekke mail, eller spille litt på nettcasino eller oddsen mens man er på ferie. 

For siden 15. juni 2017 har det vært gratis roaming innenfor EUs grenser for europeiske borgere. Dette betyr at du nå betaler nøyaktig samme pris for å sende SMS-er, ringe og bruke datatjenester i utlandet som du ville gjort hvis du brukte telefonen hjemme i Norge.

Roaming i EU/EØS

Europeisk lovgivning for roaming til hjemmetakst er beregnet på de som reiser til andre europeiske land fra tid til annen. Tanken er med andre ord ikke å bruke roaming permanent i utlandet hvis du for eksempel jobber i utlandet eller er utvekslingsstudent i utlandet. Derfor har mobiloperatører lov til å overvåke og kontrollere dataforbruket ditt i over fire måneder.

Hvis de finner ut at du tilbringer mer tid i utlandet enn hjemme, og at forbruket ditt av roaming er større enn forbruket av data i hjemlandet ditt, kan mobiloperatøren kontakte deg for å be om en forklaring på situasjonen din.

Roaming utenfor EU/EØS

Når du bruker mobilen utenfor Norge, kobles du på et utenlandsk mobilnett. I motsetning til roaming i EU er ikke roaming utenfor EU regulert. Derfor kan det ofte være dyrere å bruke mobiltelefon utenfor EU. Prisene vil avhenge av abonnementet ditt og hvor i verden du bruker mobilen. Det er derfor lurt å sjekke prisene for det aktuelle landet før du reiser. På den måten unngår du at regningen løper løpsk og eventuelle ubehagelige overraskelser neste gang mobilregningen skal betales. 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet