Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk Forening Costa del Sol ønsker alle et godt nytt år!

Norsk Forening Costa del Sol ønsker alle et godt nytt år!

Foreningen er åpen igjen etter en god og lang juleferie. Det er matservering hver dag, og det foregår alltid noe tilknyttet Foreningen. Alle aktivitetsgrupper er i gang, alle på sine områder. Aktuelle aktiviteter vil bli kunngjort ved oppslag i Foreningen, på Hjemmesiden og på Medlemmenes Facebook-side. Mange er spente på hvor årets Mandelblomsringstur vil gå? 

Det lille intervjuet

Foreningens uunnværlige Britt Helén

Foreningen har Britt Helén Johansen Johansen. Som gift i Spania er det korrekt slik etternavnet her er skrevet. 

Ingen har slik lang fartstid i styret som henne. President Olaf Jakhelln  kunne opplyse på siste Medlemsmøte, at hun har rekord i antall år -13 år – som medlem i styret, i Foreningens trettiseksårige historie. Hun har hatt forskjellige verv, akkurat nå er hun sekretær.

Denne flotte damen, spansk statsborger gjennom mange år, jobbet i mange år i advokatfirmaet Cramer, noe som har vært til stor nytte for Norsk Forening. Med sin juridiske kompetanse og sine spanske kunnskaper, har hun ordnet opp med alle juridiske lover og regler som Foreningen må ha korrekt i forhold til Fuengirola kommune. I tillegg har hun gjennom Cramer gitt tilbud om gratis råd til Foreningens medlemmer. 

Britt Helén forteller at hun som ung kom til Spania på en ukes ferietur, og forelsket seg i en vakker spanjol. Hun ble her, fikk en sønn og nå kan hun vise fram skrytebilder av sitt barnebarn, Lucas på fem år. Morsomt er det å tenke på at Esparanza Ona – Fuengirolas mangeårige borgermester – var sønnens trillepike.

Da tiden nærmet seg for å kunne nyte pensjonistlivet, ble hun utsatt for en trafikkulykke. Hun forteller om at hun hadde gledet seg til å få mere tid til å være aktiv medhjelper i Foreningen, vaske kopper, steke vafler eller gjøre andre hyggelige ting i det daglige. 

Men nå passer hennes dugnadsånd best til å holde kurs. 

Britt Helén brenner for at Foreningen holder kontakt med det spanske folk og kulturlivet her. I så måte er det å lære seg spansk, en viktig ting å gjøre. Hun holder sine gratis spanskkurs for medlemmene i Foreningen, hver uke. Tilbakemeldingene fra ”elevene” er veldig positive.

Hun kan alt om spansk historie og hva som ellers skjer i Spania i dag. Ingen kan som henne holde inspirerende foredrag om nettopp dette. Hun minnes at i gymnasietiden provoserte lektor Kyllingstad henne, ved å mene at hun heller var dum i forhold til historie. Så feil går det an ta.

Aktiv var hun de mange årene Foreningen så stolt viste fram Norge under de Internasjonale dagene. Disse startet for tjuefem år siden, og hun husker godt fra de første årene. Da hadde Norge og de andre landene, små boder oppe i Mijas. Senere ble det storslagne dager med egen Casita på Feriaplassen. Dessverre ble dagene skjøvet fram i tid. De fleste som kunne hjelpe til, var reist hjem til Norge på ”sommerferie”.

Britt Helén, vi er stolt over å ha en slik flott dame blant oss. En som vil oss vel, og som passer på at alt går riktig for seg i en forening i et fremmed land.


Referater

Kunstnertreff  21.november

Til tross for øsende regnvær, møtte tredve personer opp for å ha det hyggelig noen timer. Knut Kråkevik innledet treffet med et morsomt kåseri om det å møte opp på et galleri. Så fikk alle være med på å male et nytt bilde. Motivet var venner. Alt og alle kan ansees å være venner, ikke bare mennesker. Her var det om å gjøre å bruke fantasien. Et par sko, budeie og ku, hund og katt, eple og pære, synd og skam (de to løkkene i en paragraf) to trær som lener seg mot hverandre etc. Bildet ble ikke så aller verst til slutt..

Inger Jakhelln hadde laget en aktuell kunstner-quize. Blant annet fikk vi et bilde av det nye Munchmuseet. Det visste alle, men ingen kom på at det heter Lamda. 

Siden dette ble det siste treffet vårt før jul, ble det servert Lussekatter og med sin kraftige og flotte stemme sang Knut Santa Luciasangen på italiensk, det originale språket,

Alpingruppens julebord  på restaurant Aquavit 28. November

Det ble en riktig vellykket fest for de femti påmeldte medlemmene. Gro Haavik var den som fikk mest skryt for organiseringen av festen. Olaf Jakhelln var kveldens toastmester. Han benyttet også anledningen til å minne om at vi trenger flere turledere. Gledelig er det at flere tar ansvar for en tur der de kjenner løypa godt. Alle Alpingruppens kjente og kjære  sanger fikk vi med oss. Som alltid er Olav forsanger. Restaurantens julemat smakte fortreffelig og Inger Jakhelln holdt en aldeles utmerket takk-for-maten tale.

Ekteparet Elsa og Øystein Frogner underholdt oss med munter sang og gitarspill. Flere svingte seg i dansen. Vi fikk høre at dette var en av de beste festene gruppen vår har hatt. Egentlig sier vi det hver gang. Det betyr at vi er veldig fornøyde.

Pubaften lørdag 30. November

Det er alltid hyggelig når Norsk Forening inviterer til Pubaften. Denne aftenen ble riktig så vellykket med god stemning. Det var klart dette ville bli en fin kveld når selveste Texas-Ken skulle spille opp til dans. Texas-Ken er egentlig Kenneth fra Bodø, og alle kjenner han og hans sang og spilleglede

Juletombola 3. Desember

I hele høst har Foreningen arrangert Tombola hver tirsdag. Det har vært godt besøk hver gang, og mange kommer tilbake om og om igjen. Så var det juleavslutning med julegløgg, og det ble satt fram ekstra mange gevinster. Meningen var å ønske alle en god jul og velkommen tilbake på nyåret, men de som deltok, forlangte enda en Tombola før Foreningen stengte. Sånn ble det.

Førjulstreff med beboere fra Fuensocial 8. Desember

Det begynner å bli en tradisjon at de eldre ungdommene fra Fuensocial besøker oss i Norsk Forening. Dette er et samarbeide med Odd Fellow.

Det ble servert nystekte pizzaer, vafler og deilige lagkaker. Kakene hadde  Bodil og Børge Lok tatt med, noe som var svært populært. Populært var det også at to julenisser kom på besøk. Brynhild Bendiksen fra Norsk Forening har gjennom årene hatt kontakt med beboerne, og kjenner dem godt. Hun snakker spansk og pratet hyggelig med alle sammen. En av ungdommene underholdt med en sang. Han hadde slik utrolig vakker stemme.

Ungdommene bor bare et steinkast fra Foreningen. I årevis har ildsjeler i Odd Fellow og medlemmer i Norsk Forening, besøkt hjemmet deres, ved hver jul å overrekke Fuengirolas største julekurv. Randi og Ivar Brekke og Brynhild Bendiksen har gått foran. I år er det Bodil Lok, som avløser Brynhild fra oppgaven med å kjøpe inn alt det deilige som er i julekurven, og også å overrekke denne gaven.

Undertegnede fikk et år være med på den høytidelige overrekkelsen av julekurven. Den var så stor at den måtte trilles på et bord inn til de ventende og spente mottagerne. En stor spekeskinke tronet på toppen av kurven. Alle var forventningsfulle og var godt forberedte til å høre på den lille juletalen de den gangen fikk fra Brynhild. 

Den 18. Desember overrakte Bodil Lok, årets julegave til våre kjære naboer. Denne gangen lå det to store spekeskinker i kurven, etter et lite hint om at det er skinkene som smaker best. Og som alltid var dette førjulsbesøket svært hyggelig både for beboerne og for de andre som var til stede.

Julaften i Foreningen

Med den nye toldoen, ble rammen rundt den tradisjonsrike feiringen ekstra elegant. Festkomiteen med Helen og Jarle Gusjås i spissen, hadde i år dekket bordene med hvite duker. Trettito gjester ble ønsket velkommen med et glass sprudlende cava, med og uten alkohol, av de sju frivillige som gjorde kvelden så strålende for oss alle. 

Kl. 17 ble julen ringt inn med sang av Sølvguttene. Juleevangeliet ble lest av Ivar Johnsen, som også ledet oss gjennom julesangene. Den eminente kokken Helen, sto for den deilige julemiddagen med svineribbe, medisterkaker, pølser, surkål og gulerøtter. Og selvfølgelig riskrem med kirsebærsaus til dessert.

Eva Nosted, hun var med og startet Norsk Forening i 1983, takket for maten og takket de frivillige for at de stilte opp for medlemmene på selveste julekvelden. Spesielt takket hun Helen og Jarle for innsatsen de gjør i Foreningen. Ingen har stått slik på som dem, la hun til. Stor applaus fra alle.  

To snille julenisser banket på toldodøren, så kom de dansende inn mens alle sang ”På låven sitter nissen med sin julegrøt”. Alle var enige om at de hadde hatt slik en verdig, glad og hyggelig julekveld.

Solveig Tandberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.