Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den annen side… Får Amancio Ortega noensinne sin medalje?

På den annen side... Får Amancio Ortega noensinne sin medalje?

Da det forferdelige Corona viruset for alvor blåste over Spania i slutten av mars, stoppet landet helt opp. Helt opp. Tusenvis av bedrifter lukket midlertidig og sendte samlet flere millioner medarbeidere hjem. Krisen rammet alle bransjer over det meste av verden, men i tekstilkonsernet Inditex fortsatte produksjonen uten stop. Ingen av medarbeiderne ble foreløpig sagt opp eller sent på ufrivillig ferie, som alle andre steder. 

Isteden for å produsere klær bad Amancio Ortega sine produksjonsledere i Asia om å produsere ansiktsmasker, beskyttelseshansker og drakter, som var en akutt mangelvare på spanske sykehus. På rekordtid fikk han produsert og levert de første 300.000 maskene. Deretter leverte han samme mengde hver uke – for egen regning. Mens de første ansiktsmaskene ble pakket for frakt fikk han samlet toppene fra Banco Santander, BBVA, Iberdrola og Telefónica. Sammen med Inditex er disse uten sidestykke tungvekterne i spansk næringsliv. Når Amancio Ortega går først, skjer det noe. Og det skjer raskt. Hvert selskap bidro med 30 millioner euro til et felles fond som allerede dagen etter begynte å bestille behandlingsutstyr til de hardt pressede spanske sykehusene, som i dagevis hadde ropt høylytt om den akutte mangelen på fundamentalt utstyr til behandlinger. Det er naturligvis regjeringens oppgave å sikre landets sykehus materiale, men på dette tidspunkt var det full krise på flere steder i verden. Etterspørselen var enorm og leveringstiden lang – men ikke for Inditex. Med sin effektive, verdensomspennende logistikk, kommer varene hurtig frem – uansett hva som bestilles, hvor det bestilles fra og hvor store mengder som bestilles.    

Jeg tar hatten av for ”de fem store” i spansk næringsliv – ikke minst for Amancio Ortega.

Det gjorde jeg også for et par år siden da hans private fond donerte adskillige enheter av verdens mest avanserte utstyr til analyse og behandling av kreftpasienter. To av enhetene anvendes stadig på sykehusene i Málaga. Det var utstyr til en samlet verdi av 320 millioner euro! Igjen påtar han seg myndighetenes oppgave, for etter et tiår med konstante nedskjæringer er det unektelig vanskelig å finne midler til det beste og dyreste utstyret. Så det er godt at vi har Amancio. Og godt han vender det døve øre til kritikken som han til tider utsettes for – også når han er gavmild. Jeg vet selvsagt ikke om han har bruk for en ”takk”, men partiet Podemos’ uttalelse om ”at private rikmenn ikke skal blande seg inn i den offentlige helsesektor” kunne man godt ha spart ham for. 

Stifteren av Inditex har ikke bare et stort hjerte, han er også en stor mann. Amancio Ortega bygde sitt imperium opp fra bunnen til i dag å ha en personlig formue på rundt 56.000 millioner euro. Det gjør ham ikke bare til Spanias rikeste mann, han hører også til blant verdens rikeste. Avhengig av den aktuelle utvikling av Inditex-aksjene og boligmarkedet har han en fast plass blant verdens Topp 5 rikeste menn.  

For å komme så langt må man naturligvis arbeide, satse og vise handlekraft. Og Amancio Ortega ble ikke populær på sin galisiske hjemsted, da han for noen tiår siden besluttet å skifte ut de lokale systuene med egenproduksjon i Asia. Sett i retrospekt var det naturligvis nødvendig for å få produksjonen til å skyte i været og få de anerkjente merkene Zara, Pull & Bear, Bershka og Massimo Dutti ut i den store verden. På verdensplan har han i dag skapt 175.000 arbeidsplasser og åpnet 7.500 klesforretninger. Hovedsetet ligger fortsatt i den lille galisiske byen Arteixo nær La Coruña. Her jobber 5.000 medarbeidere daglig. En av dem er nå 84-årige Amancio Ortega selv, som trolig møter opp hver morgen for å passe sitt styrearbeid. Han er en mann med en helt spesiell karakter – og et stort hjerte. Samfunnet skylder ham en medalje, men jeg tviler på at han noensinne får den. Herfra kan jeg bare tippe med hatten. 

Av Henrik Andersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.