Månedsmagasinet på Costa del Sol
Covid-19: Hvem vaksineres når i Spania

Covid-19: Hvem vaksineres når i Spania

Det sirkulerer mange fortolkninger og gjetninger om hvem som har rett til Covid-19 vaksinen og innen hvilke tidslinjer dette kommer til å skje i Spania. Fakta er at regjeringen ikke har presentert vaksinasjonsplanen i sin helhet, og bare deler av planen er offentliggjort.

På den spanske regjeringens informasjonsside framgår det at vi har passert det som kalles Etappe 0, og at landet siden slutten av desember befinner seg i Etappe 1. Dessuten oppgis det at landet allerede har påbegynt prosessen med Etappe 2, hvilket ifølge de første prognosene skulle skje i begynnelsen av mars.

(Etappe 0 – desember 2020 – Jobbe med utvikling, godkjenning og evaluering.)

Etappe 1 Påbegynt – Begynte i desember 2020 – Landet har mottatt de første leveransene av vaksinen og har begynt å vaksinere de første innbyggerne. I denne etappen gis vaksinen til prioriterte risikogrupper som: beboere og personal på aldershjem, sykehus- og helsepersonell.

Etappe 2 Påbegynt – Begynte i februar 2021 – Nok vaksiner er tilgjengelig og man begynner vaksineringen av de øvrige risikogruppene (folk født i 1941 og eldre), annet helse- og pleiepersonale under 55 år, i tillegg til personer med andre sosialt-viktige roller under 55 år. Dette inkluderer sikkerhetsstyrker og de ulike politistyrkene i landet, brannmannskap, lærere og barnehagepersonale – i første hånd de som jobber med risikogrupper, senere øvrige lærere og personale i grunnskoler og videregående skoler. 

Etappe 3 – f.o.m juni 2021 – Vaksinetilgangen skulle nå vœre så god at de øvrige gruppene i samfunnet kan begynne å vaksineres. Dette skal skje ifølge en prioritetsording som regjeringen ennå ikke har presentert.

Hvem får Covid-19-vaksinen i Spania?

For øyeblikket snakkes det om at bare personer som er bosatt i Spania blir tilbudt vaksinen i landet.  Dette betyr at man må vœre innskrevet i sin kommune (minst tre måneder innen vaksineringen tilbys) for å få vaksinen. I tillegg må man vœre registrert i den offentlige trygdekassen Seguridad Social og ha det regionale helsekortet. 

Rådet for Utlendinger i Marbella, Remedios Bocanegra, har nylig gått ut og understreket viktigheten av at utenlandske innbyggere passer på å skrive seg inn i disse systemene for å få tilgang til Covid-19-vaksinen. For pensjonister er det dessuten nødvendig å vise frem ‘Modelo S1’ – dokumentasjon fra trygdekassen i sitt hjemland.

Når man er skrevet inn i kommunen og hos Seguridad Social kommer man til å bli kontaktet av helsevesenet når det er ens tur til å bli tilbudt vaksinen. Vaksinen vil bli tilbudt fra det offentlige helsevesenet.

(Kilder: www.vacunacovid.gob.es og www.marbella.es)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.