Nok en gang melder Málaga seg på banen som en internasjonal storby som er verdt å legge merke til. Med sin egen moteuke har byen markert seg på den internasjonale catwalk´en, men nå får byen også sin egen internasjonale musikkscene. Et ambisiøst prosjekt er stablet på beina, og i juli 2014 blir Málagas første festival, 101 Sun Festival de Malaga, avholdt. Festivalen har allerede varslet at navn som Franz Ferdinand og Crystal Fighters som fikk en stor hit med låten » Love is all I Got» i 2013, vil være en del av det kommende musikkprogrammet. Festivalen ønsker å markere seg sterkt allerede fra start, noe som er grunnen til at de har invitert store internasjonale stjerner til å komme og spille allerede det første året. De satser stort og vil være den store musikkbegivenheten som Sør-Spania har ventet på, uttaler arrangørene bak festivalen på sine hjemmesider. Festivalen finner sted 11.-12. juli og gjennomføres på Malagas idrettsstadion som ligger litt utenfor Málaga. For mer info.: http://www.101sunfestival.com/
Innbrudd om natten i butikker skaper usikkerhet i Coín Etter en lang rekke innbrudd i butikker i landsbyen Coín i Guadalhorce-dalen har byens ordfører Fernando Fernández (PP) nå tatt midler i bruk for å forhindre innbrudd og samtidig skape større sikkerhet blant byens borgere. Alle innbrudd har blitt begått om natten, og politiet mener at det er snakk om organisert kriminalitet. Derfor patruljerer betjenter fra Policía Local nå gatene til fots om natten. Guardía Civil er også innblandet, men tar seg fortrinnsvis av områdene utenfor byen der det blant annet ligger flere store urbanisasjoner. «Selv om det under normale omstendigheter er Guardía Civil som tar seg av saker som ran og innbrudd, har vi valgt å dele oppgaven slik at både by og landområdet dekkes,» forteller Fernando Fernández. Ordføreren ser ikke situasjonen som alvorlig, men legger vekt på det preventive arbeidet som nå settes inn fra politiets side. Coín som har rundt 20.000 innbyggere, disponerer 33 politimenn der flesteparten vil være involvert i patruljeringen. Ifølge ordføreren er det ikke nok, og han søker derfor om å få flere betjenter fra Policía Local til rådighet.
Sjeikens havneprosjekt i Marbella får bøter Prosjektet om en utvidelse av havnen i Marbella, La Bajadilla, skulle ha vært i gang for lenge siden, faktisk for over to år siden. Det har sjeik Al-Thani lenge fablet om, men Agencia Pública de Puertos de Andalucía (APPA) har ennå ikke sett det endelige prosjektet, og deadline for framleggelsen har for lengst gått ut. Derfor pålegges firmaet Nas Marbella, eid av sjeiken som står for utviklingen og framleggelsen av det endelige prosjektet nå en bøter på 50.000 euro. Nas Marbella forsvarer seg med at prosjektet stadig er under utvikling og derfor ikke kan presenteres ennå, mens APPAs motsvar har vært at de ikke har hørt eller mottatt noe fra Nas Marbella om saken. APPA kunngjør også at boten ikke forhindrer det fortsatte samarbeidet, og at man stadig forventer et ferdigt prosjekt på bordet innen kort tid. I hvertfall så lenge boten betales.
Costa del Sol har vand nok til hele sommeren Selv om det skulle skje at det ikke kommer mer nedbør i vår, så er vannreservoarene nå oppe på et nivå som garanterer nok vann nok helt fram til etter sommeren. Og det til tross for at vinteren har vært en av de tørreste noensinne. Selv om reservoaret La Concepción bare er fylt 52 prosent, forsikrer Acosol som står for en stor del av vannforsyningen på Costa del Sol at det er tilstrekkelig med vann når deres reserver legges til vannet i La Concepción. Acosol påpeker at det finnes mange muligheter, som vannavsaltingsanlegget i Marbella, de underjordiske kildene i Fuengirola, samt anlegget Arenillas på Gibraltar som Acosol har hatt en avtale med siden 2005, og som alle kan forsyne kysten med vann utover året. Man må likevel fortsatt være påpasselig med for stort vannforbruk som ved for eksempel bilvask, vanning av haver og vask av hagefliser.
Større ulikheter i verden Hele åtte av ti spanjoler mener at landets lover lages «til fordel for de rike» og at «de rike har alt for stor innflytelse over politikken i landet». Ingen andre folk er mer negativt til den skjeve fordelingen av rikdom i verden, viser en ny spørreundersøkelse som den internasjonale humanitære organisasjonen Oxfam står bak. Undersøkelsen ble gjort i forbindelse med det nylig avholdte Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Ifølge Oxfam har verdens 85 rikeste personer nå like mye penger – rundt tusen milliarder norske kroner – som halvparten av verdens befolkning til sammen (dvs. 3,5 milliarder mennesker). Organisasjonen advarer om at de økende forskjellene på fattig og rik i verden er en trussel mot politisk stabilitet og kan føre til sosiale uroligheter, skriver den engelske avisen The Guardian. Oxfam-leder Winnie Byanyima skal selv være til stede på Davos-konferansen: – Det er rystende at i det 21. århundre har halvparten av verdens befolkning – 3,5 milliarder mennesker – like mye som en liten elite som alle ville fått plass på en dobbeldekker-buss, sier Byanyima.
Nei, Lambda var ikke først Det nye Munch-museet som skal bygges i Oslo – Lambda – er ikke det første bygget med knekk i fasaden som den spanske arkitekten Juan Herreros har tegnet. For mange er nemlig det omstridte Lambda-forslaget en kopi av bygningen som den samme arkitekten tegnet ti år tidligere i Las Palmas på Kanariøyene. Og, som i Oslo, er Lambda-originalen i Las Palmas – Torre Woermann – også svært omstridt, skriver kureren.no. Woermann-tårnet i Las Palmas ble designet for ti år siden av Juan Herreros og hans daværende partner Iñaki Ábalos. Etter flere år med motstand – bare ordføreren i Las Palmas insisterte på at prosjektet skulle bli gjennomført – ble det endelig ferdigstilt i 2007, etter fire års langt arbeid.
Sliter med å bli kvitt sykehjemstomt i Altea Oslos mest solfylte sykehjem skulle for lengst stått klart. Altea-affæren har i stedet blitt en trøblete sak for kommunen. Til sammen 30 millioner kroner er brukt på en sykehjemsdrøm det aldri ble noe av, skriver Aftenposten. Nå ønsker Oslo kommune å kvitte seg med tomten, men heller ikke det går etter planen. Stridens kjerne er at kommunen kjøpte en ubrukelig tomt og aldri fikk nødvendige byggetillatelser. I 2009 vedtok bystyret å vrake hele Spania-drømmen. Siden har Omsorgsbygg valgt å ha is i magen. De har ikke ønsket å selge en verdiløs tomt. Men i september kom endelig byggetillatelsen fra Altea kommune. Og Omsorgsbygg begynte å planlegge salg. Prosessen er imidlertid stanset fordi byggetillatelsen er påklaget av det politiske partiet CIPAL, som ifølge Omsorgsbygg er representert i kommunestyret i Altea.
Middag kostet mer enn flybilletten til Spania En undersøkelse gjennomført av Innovasjon Norge viser at restauranttilbud og lav kvalitet kombinert med høye priser er noe av det som topper listen over det tilreisende til Norge er minst fornøyd med. Gründer av conciergetjenesten Attention To Details (ATD), Stig Egard, uttalte nylig til nettavisen NA24 at kundene han sender til Norge synes det som serveres av mat både er dyrt og dårlig, og at han synes det er flaut at man må betale så mye for å få seg en matbit ute her til lands. Mange deler Egards syn. «Hadde besøk i sommer av en musiker fra Spania. Tre forretter, et glass øl, et glass hvitvin og en cola på restaurant på Hvaler i Østfold. Dette kostet mer enn flybillettene for ham tur/retur Spania.», skriver Hans Magnor i kommentarfeltet til nettavisen.– Jeg synes restaurantprisene i Norge er i høyeste laget. Og spesielt på de såkalte spesialrettene. At man i Norge må betale rundt 450 kroner for en porsjon lutefisk før jul er drøyt, sier Magnor: – Man får norsk lutefisk servert i Spania for cirka 25-30 €uro per person. Dagens meny (3 retters) får man i Spania for 9 €uro, fortsetter han.
Spanske turistmyndigheter satser på Norge Representanter for flere sørspanske byer og kommuner var representert på den store reiselivsmessen i Oslo. Det norske markedet er viktig for Málaga by, og nordmenn sto for 16 prosent økning i hotellbelegget mellom januar og november 2013. Dermed sto norske turister for en av de største økningene i både antall turister og i antall overnattinger. For provinsen sett under ett, var den norske økningen i hotellovernattinger på 25 % i fjor, melder det spanske nyhetsbyrået EFE. Også regionen Valencia og provinsen Alicante var representert på reiselivsmessen i Oslo.
EU presser Norge for å betale spanske pensjonister Norge nekter fortsatt å betale pensjonen for de rundt 12.000 spanske sjømennene som jobbet i den norske handelsflåten i 1960-94 og som betalte skatt til Norge. Nå blander EU seg inn og krever en løsning, skriver kureren.no. Det har vært flere runder med forhandlinger over flere år mellom Norge og Spania, men fortsatt synes en løsning langt unna. Derfor har Spania sendt saken videre til EU og kommisæren for sysselsetting og sosialpolitikk, László Andor. Hans syn er at løsningen er enkel: Norge må velge mellom å betale pensjon til de spanske sjømennene, eller å tilbakebetale sjømennene pengene de betalte i skatt mens de jobbet i Norge. Mange tusen spanjoler, særlig fra regionen Galicia i Nordvest-Spania, jobbet ombord i norskregistrerte lasteskip, slepebåter og skip i den norske handelsflåten i perioden fra 1960 til 1994. Alle betalte skatt til Norge, selv om de var bosatt i Spania. Sjømennene fulgte dermed den daværende skattepliktsavtalen mellom Norge og Spania og norsk lov, slik de den gang fikk forklart bestemmelsene. For to år siden konkluderte EU-parlamentet i Brussel med at spanjolene «er ofre for en alvorlig sosial urettferdighet» fra Norges side. Men heller ikke dette førte med seg noen endring i den norske politikken. De spanske sjømennene vurderer nå å ta saken helt til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg, dersom ikke de pågående spansknorske forhandlingene fører frem.
Spansk danker ut tysk i norsk skole Spansk slår tysk ned i støvlene når norsk skoleungdom skal velge fremmedspråk. Samtidig lærer spanjolene tysk som aldri før. De mener det er der fremtiden ligger. Finanspolitisk talsmann Jonas Gahr Støre, tidligere ambassaderåd Sverre Jervell og økonomiprofessor Øyvind Anti Nilsen har alle sammen gitt norsk ungdom ett råd det siste halve året: Velg tysk når du skal velge fremmedspråk på skolen. Det rådet har norske elever valgt å ignorere, melder NRK. Etter at den rødgrønne regjeringen innførte Kunnskapsløftet i 2006 har nemlig interessen for tysk språk stupt til fordel for spansk. Ifølge Utdanningsdirektoratets oversikt er spansk det største fremmedspråket på alle tre nivåer i ungdomsskolen, godt forbi tysk, fransk og andre fremmedspråk.
Uttalelse om homoseksuelle vekker internasjonal harme Et intervju med den nye kardinalen Fernando Sebastián i Málaga har blitt et så hett tema at det er referert i medier over hele verden, og det er blitt publisert i blant annet The Independent i England og Daily News i New York. Årsaken er kardinalens uttalelser om homoseksuelle. Ifølge Fernando Sebastián er homoseksualitet en tilstand som med den rette behandling kan kureres. Han sammenligner det å være homoseksuell med å ha for høyt blodtrykk. Og som han uttaler, så er både høyt blodtrykk og homoseksualitet en lidelse som kan kureres med rett behandling. FELGTB, Foreningen for lesbiske, homofile, transseksuelle og biseksuelle, uttaler at kardinalens uttalelser sår hat mot en befolkningsgruppe som fortsatt ikke er fullt ut akseptert i samfunnet. Samtidig er man i foreningen overrasket over kardinalens synspunkt, etter at Pave Frans tidligere har uttalt at det ikke er hans (eller kirkens) jobb å dømme homoseksuelle. Ifølge kardinalen selv er det ikke snakk om en kritikk av homoseksuelle, men derimot en hjelpende hånd for å forstå at alt kan kureres dersom de riktige midlene tas i bruk. Izquierda Unida i Málagas byråd har henstilt om at kardinal Fernando Sebastián erklæres som «persona non grata» på grunn av sine uttalelser.
Fagforening i Andalucía beskyldes for bedrageri En av landets største fagforeninger UGTs andalusiske avdeling, kjøpte kontormateriell for 421 euro, men da fakturaen ble videresendt til de regionale myndighetene, Junta de Andalucía, var beløpet ganget med 216, slik at fakturaen lød på 91.102 euro, skriver avisen El Mundo. Utgiften hørte under et prosjekt kalt Orienta der formålet er å bekjempe arbeidsløsheten i Andalucía. Dette er bare ett av flere eksempler på forfalskningen av fakturaer som UGTs andalusiske avdeling sender til den felles, sørspanske kassen. Avisen skriver videre at den har hatt adgang til interne dokumenter i UGT, og at man der noterer de reelle utgiftene og de forhøyede utgiftene i en såkalt gestión de botes, Her er også et reklamebyrå, Publicar D&M, registrert med utgifter på 238.327,13 euro, bl.a. for 700 mapper som var illegalt framstilt i Asia som kopier av Salvador Bachiller, og disse mappene har UGT brukt som gaver under en kongress. Kopivarene ble også fakturert som utgifter i forbindelse med Orienta til Junta de Andalucía. Det samme er tilfellet med bl.a. 7.000 ryggsekker og 7.000 USB-penner med UGTs logo, selv om det i registeret over varer fra Publicar D&M bare er notert 10 av hver. Hele denne skandalen har gjort at EU som støtter Orienta-prosjektet, foreløpig har stanset utbetalingene til UGT. Fagforeningen er også i søkelyset i ERE-saken som handler om ulovlig utbetalte pensjoner og etterlønn der flere enn 100 personer er tiltalt. Den ansvarlige dommer i saken, Mercedes Alaya, holder på å undersøke hvordan UGT hadde tilgang til fondet på drøyt 600 millioner euro som var avsatt til hjelp for virksomheter ved nedbemanninger. Fagforeningens avdelinger i Sevilla og Córdoba er særlig under mistanke, og dommer Alaya har beslaglagt alt materiale fra disse kontorene.
El Lodge skal gjenoppbygges Hotellet El Lodge i Sierra Nevadas som brant 22. januar, skal bygges opp igjen. Det har direktøren for selskapet Marbella Club som i tillegg til hotellet med samme navn og Puente Romano i Marbella også inkluderer det femstjerners skisporthotellet, Frank Sibille, kunngjorde avisen Diario Sur. El Lodge som for det meste var bygget i tre, brant nesten ned til grunnen. Brannen antas å ha startet i en skorstein. Hotellkjeden håper at en nytt hotell kan stå ferdig allerede til neste vintersesong. I mellomtiden blir hotellets 33 ansatte sysselsatt ved hotellene i Marbella.
Nytt parti kommer til verden Det skjer uvanlig sjelden i Spania at et nytt politisk parti ser dagens lys. Vox heter nyeste skudd på stammen, og det har tatt navnet sitt fra latin «stemme». Partiet er grunnlagt av bl.a. José Antonio Ortega Lara som i 1996 og 1997 var kidnappet i 532 dager av den baskiske terrororganisasjonen ETA. Lara har stiftet partiet med tidligere medlem av det baskiske parlament for PP Santiago Abascal Conde, som forlot det konservative partiet i november 2013. Partiet er ifølge sitt eget program liberal-konservativt. Blant dets merkesaker er et fortsatt samlet Spania, avskaffelse av de regionale regjeringene og dermed et felles og sentralt ledet Spania. Det nye partiet mener at regjeringen med konservative PP i spissen har mistet kontrollen. Medlemmene er dessuten av den overbevisning at det nåværende politiske systemet, som nærmest er et to-parti velde, dominert av PP og sosialistiske PSOE, har gitt opp overfor «den moralske og politiske korrupsjon». Vox er også for monarkiet, anti-abort og motstandere av et samarbeid med ETA, for det nye partiet mener at den nåværende regjeringen er for unnvikende overfor terrororganisasjonen. Partiet satser på å vinne stemmer ved det neste valget til Europaparlamentet, og målet er å kapre velgere som har mistet tilliten til PP.
Mest energi fra vindmøller Energi fra vindmøller var i 2013 for første gang i historien den største energikilde i Spania. Ifølge den nasjonale leverandøren, Red Electrica de España, representerte vindenergi 20,9 prosent av landets forbruk, mens energi fra atomkraftverkene leverte 20,8 prosent. Vindmøllene produserte 54.478 gigawattimer, noe som er 13,2 prosent mer enn i 2012. Spania er dessuten det eneste landet i verden der størstedelen av energien genereres ved hjelp av vinden.
Spansk vin til topps Det engelske vinmagasinet Decanter har satt opp sin liste over de 50 beste vinene lansert i 2013. Fem av de ti beste kommer fra Spania, deriblant vinneren. Decanter-kåringen er dermed en solid opptur for spansk vinindustri. Tre viner fra Rioja, en fra Andalucia (Jerez) og en fra Bierzo er med blant de ti beste, skriver Adresseavisen. Italia og Frankrike har en vin hver på listen, det samme har Australia, Sør-Afrika og Argentina. Spania er altså eneste vinproduserende land med mer enn en vin blant topp ti. Som nevnt tidligere her på adressa.no, ble det den gamle traveren Faustino I Gran Reserva 2001 som ble kårets til årets beste vinlansering i Decanter-oversikten. Vinene som er med på listen her er i forskjellige prisklasser, fra 13-14 pund og opp til 60-70 pund om de kjøpes i England.
Falskmyntner var «en skikkelig artist» Han var én av de beste i Europa innenfor sitt spesialfelt, å framstille forfalskede pengesedler. Men den 60 år gamle mannen ble nylig arrestert i sitt hus i Toledo etter at politiet i et par års tid hadde vært på sporet av ham. Politiet har karakterisert ham som «en skikkelig artist», og mannen som har en fortid som grafisk designer og trykker, hadde i garasjen bygd opp et trykkeri der han framstilte pengesedlene. Det var både euro- og dollar-sedler. Under aksjonen beslagla politiet penger til en samlet verdi på det svarte markedet på rundt 310.000 euro, men politiet antar at omkring en million euro fra garasjen i Toledo i dag er i omløp i Spania og i det øvrige Europa. Ytterligere fire personer er arrester, bl.a. mannens kone og tre personer som arbeidet med å sette pengene i omløp. Det forventes at det vil skje flere arrestasjoner, fordi politiet er overbevist om at mannen arbeidet med så mange som 30 personer.
Burgos’ ordfører bøyer seg for bysbarnas protester Ordføreren i den nordspanske byen Burgos som siden starten av januar har vært preget av demonstrasjoner og voldelige protester, har gitt etter for demonstrantenes krav om å gi opp et byggeprosjekt i byen. Protestene oppstod på grunn av byens planer om ombygningen av en gate i arbeiderkvarteret Gamonal. Innbyggerne sa til El País at de hadde protestert på fredelig vis i to måneder mot planen om å skjære ned på antallet kjørebaner, bygge en sykkelsti og et underjordisk parkeringsanlegg, et prosjekt som samlet ville koste 13 millioner euro. De voldelige protestene med brenning av søppelcontainere og steinkasting mot politiet, spredte seg også til Madrid der sympatisører samlet seg på Puerta del Sol-plassen i sentrum. Demonstrantene i Burgos, Madrid og flere andre spanske byer var lite tilfredse med at Burgos-borgernes penger ble brukt til ‘forskjønnelse’ framfor på alle de sosiale problemene byen opplever som konsekvens av krisen.
Konservativ abortlovgivning i spansk og europeisk motvind Regjeringens forslag om endringer i abortlovgivningen som ble satt fram mot slutten av 2013, viser seg nå å bli vanskeligere å gjøre til lov enn den spanske regjeringen hadde regnet med. Regjeringspartiet Partido Popular opplever nå at flere høyt rangerte medlemmer av partiet anbefaler ikke å endre loven, uten støtte fra de andre politiske partiene. Opposisjonspartiene har gått sammen om å forslå endringer på den nye loven som gjør det ulovlig å ta abort, medmindre graviditeten skyldes en anmeldt voldtekt eller hvis morens liv er i fare. Regjeringspartiet nekter å godta dette. I Europaparlamentet er det også sterk motstand mot den nye loven, og lederen for Komiteen for kvinners rettigheter og likestilling, Mikael Gustafsson, mener at den nye loven vil være i strid med menneskerettighetene. «Kvinnen må selv ha lov til å bestemme over sin kropp, det er ikke mennenes valg,» uttaler han ifølge El País.
Mulig med flere amerikanske soldater i Andalucía USA har bedt den spanske regjeringen om lov til å utvide basen på Móron Luftbasen som ligger litt utenfor byen Móron de la Frontera ved Sevilla. Det skriver El País. Forespørselen skal være kommet under statsminister Mariano Rajoys besøk i Det hvite hus nylig. En bilateral avtale mellom de to landene betyr at USA kan bruke basen til amerikanske marinesoldater som gir rask adgang til Middelhavsområdet. Det er særlig viktig på grunn av urolighetene i Afrika, og initiativet til den bilaterale avtalen kom da også på bakgrunn av angrepene mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i 2012. I april 2013 ble avtalen inngått om at 500 marinesoldater og åtte fly kunne bruke basen. Nå ber USA om lov til å øke dette tallet med minst 50 prosent og dessuten forlenge avtalen ett år. Den spanske regjeringen behøver ikke å ta beslutningen til Kongressen.
Andalusisk lov mot utkastelser suspenderes av domstol Den spanske forfatningsdomstolen har foreløpig suspendert den andalusiske loven som hindre familier i å bli satt på gaten hvis de ikke kan betale gjelden, skriver Sur in English. Loven ble gjennomført 1. oktober 2013 av Junta de Andalucía, og den gav myndighetene mulighet for å bestemme over boligen slik at beboerne kunne bli boende. Regjeringen appellerte til forfatningsdomstolen i desember, og det er andre gang at en andalusisk lov mot utkastelser av familier ender hos forfatningsdomstolen. Den første loven ble gjennomført i april 2013 og ble senere suspendert fordi domstolen anså den som forfatningsstridig. Samme kritikk gjelder for den nye loven. Siden regjeringen sendte inn appellen 13. desember, har Junta de Andalucía forhindret to utkastelser og påbegynt 37 andre saker.
Spania må få en sannhetskommisjon Den suspenderte høyesterettsdommeren Baltasar Garzón foreslår at Spania starter en sannhetskommisjon som skal undersøke de forbrytelsene som ble begått under den spanske borgerkrigen og under Francisco Francos regime. Det skriver El País. Ifølge avisen uttaler Baltasar Garzón at «det finnes forskjellige kategorier av ofre i Spania, og det er et alvorlig problem. Jeg ønsker at ofrene for terrorisme anerkjennes for at de er ofre fra Francos tid og fortsatt venter på rettferdighet, sannhet og erstatning nå 70 år senere.» Baltasar Garzón ble suspendert i 2012 for å ha misbrukt sin makt til blant annet å avlytte samtaler mellom fengslede i Gürtel-saken og for å ha åpnet en ulovlig etterforskning rundt kriminalitet begått under Franco. Høyesterettsdommeren ble også kortvarigt berømt da han forsøkte å arrestere den tidligere chilenske diktatoren Augusto Pinochet i 1998.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.