2. juni 2014 ble en historisk dag i Spania da den 76 år gamle Kong Juan Carlos offentliggjorde at han abdiserer. Han er den første regenten etter diktatoren Franco, og har sittet på tronen i 39 år. Nå er det opp til sønnen Felipe de Borbón å lede kongehuset og Spania mot bedre tider.
Kongens beslutning om å absicere ble tatt allerede i januar. Derfor satte regjeringen i mars i gang en prosess som skulle regulere forfatningen slik at alt det lovmessige var på plass da nyheten ble offentliggjort. Nå har det skjedd med bakgrunn i at kongen ønsker at kongehuset i høyere grad skal representere den yngre generasjonen.
Felipe med visjoner Etterfølgeren til tronen er den 46 år gamle prins Felipe. Han er en moderne prins, og han arbeider hardt for å representere Spania i utlandet. Da kongen kunngjorde at han ville trekke seg tilbake, befant Felipe seg for eksempel i El Salvador for å styrke de diplomatiske båndene mellom Spania og Latin-Amerika. At det internasjonale fokus er viktig for prins Felipe er ikke noe nytt. Han har en eksamen i internasjonale relasjoner fra universitetet i Georgetown i Washington D.C., og snakker flytende engelsk, noe som ellers er mangelvare hos mange av de høyerestående embetsmenn i Spania. Dessuten har han også en eksamen i juss fra Universidad Autónoma de Madrid. Han er respektert av den spanske befolkningen og både han og hans kone, kronprinsesse Letizia Ortiz Rocasolano, er svært folkelige i framtoningen.
«Han er symbolet på den stabilitet kongehuset skal representere. Han har nye visjoner og vil føre en ung linje. Han skal lede kongehuset i den nye etappen som Spania går i møte,» sa kongen om sin sønn da han i en tale til nasjonen forklarete hvorfor han nå gir tronen videre.
Og noe tyder på at flesteparten av befolkningen deler kongens oppfatning av prins Felipe. I avisen El Mundo kunne man 5. januar nemlig lese at hele 66,5 prosent av de spurte mente at Felipe kan gjenskape kongehusets gode renommé. Men én ting er at han trolig kan få det kriserammede kongehuset tilbake på sporet. Noe annet er om kronprinsen kan overbevise befolkningen om at de overhode må ha et kongehus.
En konge i fall Motstanden mot monarkiet i Spania er nemlig til å ta å føle på. Stadig flere ønsker en folkeavstemming om kongehusets fortsatte eksistens, og det må den tidligere kongen selv ta en stor del av skylden for. Han har de siste årene gjentatte ganger vært involvert i uheldige saker som både omfatter en elefantjakt til 45.000 euro og rykter om en elskerinne. Og prisen for sine dyre vaner og kvinnelige bekjentskaper har vært høy. Undersøkelsen fra avisen El Mundo fra januar viste nemlig også at over 60 prosent av befolkningen den gangen ønsket at kongen måtte abdisere. Et ønske som kongen nå har innfridd. Befolkningen ønsker forandring og et valg om styreformen i landet fortsatt skal være et konstitusjonelt monarki eller gå over til republikk. Flere større demonstrasjoner med krav om folkeavstemming ble derfor arrangert samme dag som kongen meddelte han ville gå av. Og på avisen El Diarios hjemmeside kunne tendensen også sees. Her viste et online spørreskjema rundt spørsmålet om folkeavstemming at mer enn 23.000 personer av de nesten 24.000 som på daværende tidspunkt hadde avgitt stemme, ønsket en avstemming. Et krav som har oppstått i kjølvannet av kongens til tider uetiske oppførsel og ikke minst den pågående korrupsjonsskandalen Nóos der Juan Carlos’ svigersønn, Iñaki Urdangarín, tilsynelatende har svindlet med offentlige midler. Det er stadig uvisst om prinsesse Cristina er implisert i bedraget. Monarkiet trenger desperat et nytt image, og det er dette Felipe må skape.
Eva Sannum: – Felipe er rett mann – Selvsagt gratulerer jeg den nye kongen, sier norske Eva Sannum (39), den tidligere modellen som i perioden 1997 til 2001 ble regnet for å være den spanske prinsens kjæreste. Til avisen Dagbladet sier Sannum at hun tror Felipe kan styrke monarkiets situasjon i Spania: – Felipe er rett mann for jobben. Et smart trekk, sier eks-kjæresten. Likevel peker hun også på at faren, kong Juan Carlos, har spilt en viktig for rolle for demokratiseringen av Spania etter diktatoren Francos død i 1975.
Fakta: Tidligere har tre regenter abdisert. Den første var Carlos I i år 1556. Den andre var Carlos IV i år 1784 og den siste var Isabel II i år 1870.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.