Månedsmagasinet på Costa del Sol

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk utdannet skolelærer. Dags historie er historien om den lille mannen som går imot systemet – og vinner.

Jeg møter Dag i hans leilighet i Arroyo de la Miel i Benalmádena. Dette har vært familiens hjem siden august. Det er herfra han og konen Bodil jobber med de forskjellige prosjektene som deres firma Klagehjelp er i gang med. Foruten dem bor også datteren på 8 år i leiligheten. Dag tilbringer halve tiden i Norge og halve i Spania, men Bodil og datteren bor her på fulltid. Selv om familien har det travelt på denne solskinnsfylte desember-dagen – de skal nemlig være på flyplassen om et par timer for å komme hjem og feire jul i Norge – har Dag allikevel tatt seg tid til å klemme inn et intervju med Det Norske Magasinets utsendte.

Startet med krakket i eiendomsfond

Det hele startet med en sak i høyesterett i Norge, den såkalte Røeggen-saken, hvor Norges største bank måtte tilbakebetale kunden hele det tapte beløpet på godt og vel 250.000 kr. ”Det var forbrukerrådet som førte denne saken. De velger selv hvilke saker de tar, og når de først går inn for det har de rimelig store muskler å slå i bordet med,” forteller Dag. I ettertid veltet det inn med saker til forbrukerrådet, men av de rundt 3000 sakene som kom inn, fikk kunden medhold i bare 346 saker. Resten ble sendt videre til Finansklagenemda. ”Men i Norge er ikke Finansklagenemda så uavhengig som mange tror. De fleste som har noe å si der mottar lønn fra banken,” forteller Dag, som med sitt lille team gikk i gang med å føre sak for de av de berørte som Forbrukerrådet og Finansklagenemda ikke hadde ønsket å føre sak for. Dette var begynnelsen på det som senere skulle gi nesten 1.500 personer bortimot 400 000 000 kr. tilbake i erstatning, og en masse offentlig kritikk til Dag og firmaet Klagehjelp.

Kritisert i media

”Det var mange som ikke synes noe om vårt arbeid i Klagehjelp, og vi opplevde en masse dårlig kritikk i media, hvor man advarte om å henvende seg til vårt firma. – Og de av våre klienter som hadde mottatt erstatning hadde måttet skrive under på at de ikke ville uttale seg om saken,” forteller Dag, som dermed ikke kunne vise solskinnshistoriene og fruktene av deres arbeid, i og med at hans klienter hadde blitt pålagt munnkurv.
I 2016 utkom Dags første bok i Klagehjelp-serien, Oppstarten, hvor han skriver om den spede starten med Klagehjelp. Den sendte han til samtlige av de 1.500 klientene som hadde fått erstatning i eiendomsfondsakene, med en oppfordring om å ta bladet fra munnen. ”Der var især en eldre herre som sa til meg ’jeg er allikevel i sluttfasen av mitt liv, så jeg tør å uttale meg’,” forteller Dag, og flere andre klienter fulgte på. Hvilke konsekvenser fikk det så? ”Ingen, det var bare tomme trusler fra bankens side,” smiler Dag.
Enda verre ble medias omtale under Dieselgate-saken, hvor Dag opplevde regelrett hets mot sin egen person og sine medarbeidere. ”Da ble vi enige om å ansette en ny daglig leder, som kunne være frontfigur med et ansikt som media ikke kjente til på forhånd, og så trakk jeg meg tilbake som prosjektleder bak kulissene,” forteller Dag, som er fornøyd med sin nye stilling, hvor han ikke lenger er medias syndebukk.
 
Hvorfor ble det slik en mediestorm mot dere i Norge? I nabolandet Danmark er man jo ganske så begeistret for den lille mannens kamp mot systemet.
Faktisk opprettet vi i den perioden hvor media var aller mest etter oss i Norge, et datterselskap i Danmark, Klagehjælp Aps, og i Danmark ble vi hilst annerledes velkommen. Både advokater og jurister bekreftet din påstand – at man ville hylle fremfor å slakte et firma som vårt, som talte den lille manns sak mot en større makt. Men i Norge er man altså annerledes, og trofast mot systemet.”

Vil etablere service-senter i Benalmádena

Kontoret deres på Costa del Sol har på nåværende tidspunkt fire medarbeidere, men i det nye året vil Dag åpne et service-senter i Benalmádena nær togstasjonen, hvor ca. 10 norske medarbeidere skal ta seg av de mange henvendelsene som kommer inn til Klagehjelp. ”I det nye året vil vi også ta fatt på leiebil-klagesaker, som det især er en del av her på Costa del Sol. Jeg har selv opplevd det gang på gang, når jeg har skullet leie bil på flyplassen i Málaga. Selv om man har betalt hjemmefra, får man ikke lov å leie bilen uten å tegne en svindyr forsikring, hvilket jeg har blitt meget frustrert over. Og ved siden av står kunder fra England, Tyskland og Danmark, som er minst like frustrert over å skulle tegne forsikring. Ideen er nå at vi vil gi disse misfornøyde kundene et sted å henvende seg, og en måte de kan få sine penger tilbake på,” forteller Dag, som allerede er i kontakt med to dyktige konsulenter i Madrid, som foretar research på nettopp dette området. Hvem vet, kanskje er det Dag og hans team for Klagehjelp som omsider skal få satt en stopper for bilutleieselskapenes urimelige gebyrer og påtvungne ekstra forsikringer? Det blir i hvert fall spennende å følge utviklingen.
 
Du kan følge de aktuelle sakenes forløp og fremgang på www.klagehjelp.no
 
På det nåværende tidspunktet kjører Klagehjelp over 40 forskjellige saker, hvorav noen er relatert til Costa del Sol.

Dieselgate 

Volkswagen har i perioden 2009-2015 jukset med målingen av utslipp fra konsernets dieselbiler via en installert software, som målte feil. Softwaren ga inntrykk av at bilene forurenset betydelig mindre enn det som var tilfellet. Skandalen rullet i 2015, da Volkswagen innrømte at de hadde installert den spesielle softwaren i 11 millioner dieselkjøretøy – drøye 140.000 av disse bilene er solgt i Norge. I USA ble saken kalt «Dieselgate» på folkemunne, og flere tusenvis av amerikanere og canadiere har allerede fått erstatning. Selv om de norske myndighetene sier at det er nok å bare reparere feilen, forsøker Klagehjelp nå å sikre sine klienter erstatning i samme målestokk som amerikanerne har fått.

teslaTeslas hestekrefter 

Teslas Model S P85D ble markedsført med 700 hestekrefter, men da bilen hadde blitt produsert måtte Tesla innrømme at den bare hadde 469 hestekrefter. Kundene fikk dermed 1/3 mindre hestekrefter enn hva de hadde bestilt og betalt for. ”Det har vært vanskelig å få folk til å slutte seg til denne klagesaken, som vi holder på å føre. Man har generelt ikke lyst til å sette seg opp mot et stort firma som Tesla, som i tillegg bare hylles når de nevnes i media,” forteller Dag, hvis team kjører fullt på med denne saken, hvor ca. 100 kunder har meldt seg på til søksmål via Klagehjelp allerede. Som en sidekommentar skal det nevnes at Dag selv er en av de 100 kundene. Han kjøpte nemlig selv en Tesla S P85D, som han senere har solgt etter at omstendighetene ble allment kjent – med stort tap naturligvis.

Hva koster det?

Man kan som klient velge å få Klagehjelp til å føre sin sak ut i fra en ’No cure, no pay’-modell, hvor man ikke betaler noe for at Klagehjelp fører saken, men betaler en andel av sin erstatning til dem, hvis man vinner. Utover det kan man betale litt for sakføringen og betale et mindre beløp når erstatningen kommer, eller man kan betale Klagehjelp for sakføringen fra starten og få hele erstatningen i egen lomme.
 
DagRuneFlaaten
 
Fire bøker i Klagehjelp-serien har Dag forfattet siden oppstarten av Klagehjelp i 2013. Nå er han også aktuell med boken ’Hvor tar pengene veien?’, som er en guide til å få styr på privatøkonomien både for unge og voksne. ”Boken ble til på bakgrunn av alle de klientene og medarbeiderne jeg har møtt som har hatt rot i økonomien, men som ikke kunne forstå hvorfor,” forteller Dag, hvis bøker alle kan kjøpes på Amazon.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.