Mange av verdens største flyselskaper er representert her, og selskapene har sendt noen av sine mest særpregede fly hit, som Airbus A380, A340 og Boeing 747. Flere fly lander stadig vekk, men bare de færreste forventes å lette igjen. Her er hverken innsjekkingsskranker eller tollfrie butikker, og absolutt ingen passasjerer. Det er derimot den største parkeringsplassen for ubrukte fly i Europa.
Aeropuerto de Teruel ligger mellom Valencia og Zaragoza i Teruel-provinsen. Området er øde og tyntbefolket, med et veldig tørt klima. Det er derfor godt egnet til formålet, da flyene kan stå her i lang tid med bare minimalt behov for vedlikehold. Flyplassen ble innviet i 2013 nettopp med det formål å tilby flyselskapene fasiliteter for oppbevaring, vedlikehold og opphugging av ubenyttede fly. Det er selskapet Tarmac Aerosave, en del av et fransk konsortium, som spesialiserer seg på denne usedvanlige bransjen, og som driver to lignende virksomheter på flyplasser i Sør-Frankrike.
Flyene som først kom til Teruel var utrangerte eller kom fra konkursrammede selskaper. Ingen passasjerer fløy til flyplassen i Teruel, og bare de færreste hadde engang hørt om den, men det var før koronakrisen startet i 2020. Og da himmelen over Europa tømtes for fly, ble det trengsel på landingsbanen i Teruel. Pandemien har resultert i et langt større behov for oppbevaring i Teruel, fordi mange av de konvensjonelle flyplassene snart går tom for plass. Krisen har selvfølgelig spesielt rammet oversjøiske flyvninger, hvor de helt store flyene blir brukt, og hvis flyvninger ennå er langt fra nivået fra før koronapandemien. Og det ser man også i Teruel.
Blant flyselskapene som har sendt noen av sine maskiner med enveisbillett til Teruel, er Lufthansa, British Airways, Tap Portugal og Iberia, samt en rekke selskaper fra andre verdensdeler. De skandinaviske flyselskapene har ikke tydd til denne løsningen. Både SAS og Norwegian forteller at de fortrinnsvis har hatt inaktive fly stående på de skandinaviske flyplassene. Men begge flyselskaper har allikevel oppbevart noen maskiner på operative flyplasser i Spania. For SAS’ vedkommende har det vært i Castellón og Madrids Barajas, som også huser noen av British Airways’ og Iberias fly.
Det ble trengsel i Teruel. På områdets 350 hektar er det plass til 350 fly, men nå utvides det med 195 hektar så det blir plass til 490 fly. En del av det større området ble tatt i bruk fra begynnelsen av 2022. Samtidig har flyplassen nettopp innviet en ny hangar, hvor flyene blant annet kan males, og hvor man kan utdanne nye folk.
Tarmac Aerosaves arbeid går ikke lenger bare ut på å hugge opp fly og sende enkeltdeler til gjenbruk. Det er ikke en kirkegård for fly. I stedet får de fleste maskinene den nødvendige pleien, til de igjen kan komme i bruk – håper man. Det håpet har allerede blitt oppfylt hos British Airways, som i starten av 2022 hentet sine A380 hjem for å gjeninnsette dem i drift.
Hvor mange flere som kommer, kan man ikke vite, og hvor lenge de øvrige må bli stående her, er også usikkert. Lufthansa overveier fr eksempel å aldri gjeninnføre sine 17 eksemplarer av A380, samtidig som de planlegger å ha sine 340-maskiner inaktive enda en tid. I stedet lar de dem stå på denne flymaskinenes langtidsparkering. Også de venter på bedre tider …
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001