Månedsmagasinet på Costa del Sol
SolarVenti – billigere og enklere solenergi

SolarVenti – billigere og enklere solenergi

SolarVenti tilbyr avfuktere og varmluftsventilasjon og drives på Costa del Sol av Tom Duebæck, som har agenturet for Spania og Portugal. SolarVenti har sitt hovedsete i Århus og er dansk-produsert.

Vinter i Spania – kaldere enn de fleste tror

”Problemet med vinteren her på Costa del Sol er at det er varme dager og kalde netter. Varm luft kan holde på langt mer fuktighet enn kald luft. Når man så lufter ut hele dagen og lukker vinduene om kvelden, så kapsler man inn fuktigheten. Dette problemet løses av et SolvarVenti-system, da tørr og varm luft blåses gjennom boligen og suger fukten med ut,” forteller Tom Duebæck.

Ny lov om solenergi

Den nye loven om solenergi til eget forbruk trådte i kraft i mai 2019, og har gjort det langt billigere å få installert solceller som kan levere elektrisitet til hele husstanden. Med den nye loven kan man nemlig sende strøm som man ikke bruker tilbake i nettet, og så avregnes det en gang for måneden, hvorpå man betaler differansen. Man får ikke penger for levert overskudd, men løsningen er rentabel nok for de fleste.
”Før var det mye administrasjon og mange gebyrer som skulle registreres. Med den nye loven er det likegyldig hvilken strømleverandør du har, ordningen fungerer. Avhengig av størrelsen kan solcellepanelene installeres på 1-3 dager, og er typisk tjent inn igjen på ca. 3½ – 4½ år.
 
Helt små leiligheter kan det sjeldent svare seg for grunnet den sparsomme plassen å sette panelene opp på, som hvert fyller 2 m2 (en villa trenger typisk å bruke 6-8 paneler), dog er det noen som velger solcellepaneler selv i små leiligheter av hensynet til miljøet.”
 
Man skal dog passe på å ikke la seg friste av alt for gode tilbud når det gjelder inntjeningspotensialet: ”Da alle firmaer ”beregner” besparelsen forskjellig vil jeg anbefale en personlig prat, så du får den reelle og ærlige besparelsen. Da vi offisielt har mellom 5 og 9 timers sol for dagen er det firmaer som utnytter dette og beregner besparelsen på 9 timer, hvilket er helt urealistisk.
På årsbasis og med et gjennomsnitt av dager med regn, skyer mm, så er det realistisk å beregne maksimum 6 timers ytelse per dag,” avslutter Tom Duebæck.
 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet